Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕΠΕ
Οργιάζουν οι «ελαστικές» μορφές εργασίας

Η εργασία «εκ περιτροπής» παρουσίασε το 2001 αύξηση κατά 736%, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΠΕ και έκανε την κυβέρνηση... περήφανη

Τις σοβαρές συνέπειες της αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής για τους εργαζόμενους ανέδειξαν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ για το 2001. Σύμφωνα με τα στοιχεία του, αυξήθηκαν σε σχέση με το 2000 οι συμβάσεις για τις «ελαστικές» μορφές εργασίας και, συγκεκριμένα, τη μερική απασχόληση, την εργασία εκ περιτροπής, τις συμβάσεις έργου και παροχής υπηρεσιών!

Το 2001, οι κοινωνικοί επιθεωρητές διενήργησαν 40.327 ελέγχους, από τους οποίους το 24% αφορούσαν τον κλάδο του λιανικού εμπορίου και το 21,8% τα ξενοδοχεία - εστιατόρια. Αντίστοιχα, οι τεχνικοί και υγειονομικοί επιθεωρητές διενήργησαν 31.072 ελέγχους. Το 31,6% από αυτούς έγινε στον κλάδο των κατασκευών (οικοδομές - δημόσια έργα), χωρίς, δυστυχώς, αυτό να περιορίσει την αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων. Επίσης, το 2001 υποβλήθηκαν από το ΣΕΠΕ 2.599 μηνύσεις και επιβλήθηκαν 2.927 πρόστιμα. Το 2000 είχαν υποβληθεί 2.004 μηνύσεις και 686 πρόστιμα.

Οι συμβάσεις εργασίας για τις «ελαστικές» μορφές απασχόλησης αυξήθηκαν κατά 27,3%. Μεγαλύτερη είναι η αύξηση για τις συμβάσεις «εκ περιτροπής εργασίας», οι οποίες παρουσίασαν αύξηση της τάξης του 736% σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και στον τομέα της εκπαίδευσης! Εξαρση παρατηρείται και στο λιανικό εμπόριο. Επιβεβαιώνεται, έτσι, μια κατάσταση που έχει καταγραφεί και με προηγούμενες έρευνες, όπου οι εργοδότες σ' αυτούς τους κλάδους εμφανίζονται πρωτοπόροι σε κάθε νέα αντεργατική μορφή εργασίας.

Στα συμπεράσματα από τους ελέγχους του ΣΕΠΕ, αναφέρεται, επίσης, ότι υπήρξε αύξηση των αιτήσεων για υπερωριακή απασχόληση, αύξηση των αιτήσεων για εργασία τις Κυριακές, ιδίως στον κλάδο των κατασκευών.

Τα στοιχεία παρουσιάζουν αύξηση των ελέγχων του ΣΕΠΕ, ωστόσο παραμένουν τα προβλήματα στη στελέχωσή του, καθώς από τις 1.058 οργανικές θέσεις που προβλέπει ο ιδρυτικός νόμος αυτή τη στιγμή έχουν καλυφθεί οι 750. Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα γίνουν σύντομα άλλες 180 προσλήψεις, οι οποίες, όμως, δεν αρκούν για να καλύψουν τις καθορισμένες ανάγκες. Πολύ περισσότερο τώρα, που όλα τα στοιχεία δείχνουν έξαρση της εκμετάλλευσης των εργαζομένων και δραματική αύξηση των ατυχημάτων, ενώ τα έργα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες κάνουν και το ίδιο το ΣΕΠΕ να ανησυχεί για τη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ