ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 4 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
«ΣΥΛΛΟΓΙΚΕΣ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΕΙΣ» ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Στόχος της κυβέρνησης η αφαίρεση δικαιωμάτων

Στις 22 Ιούλη αναμένεται να αρχίσει η συζήτηση για το νέο μισθολόγιο, ενώ η Ταξική Δημοσιοϋπαλληλική Συσπείρωση απαιτεί άμεση αύξηση των βασικών μισθών κάθε κατηγορίας

Σε πνεύμα ομοψυχίας με την κυβέρνηση διαπραγματεύεται η πλειοψηφία της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ το περιεχόμενο της κατ' ευφημισμόν συλλογικής σύμβασης εργασίας για τους δημόσιους υπάλληλους. Στη χτεσινή, δεύτερη, συνάντηση των δύο πλευρών, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο ΓΓ Δημόσιας Διοίκησης Γιώργος Νικητιάδης - που εκπροσώπησε την κυβερνητική πλευρά εκ μέρους του υπουργείου Εσωτερικών - συμφωνήθηκε η θεματολογία και το χρονοδιάγραμμα των «συλλογικών διαπραγματεύσεων».

Η δεύτερη ενότητα της θεματολογίας, που αφορά τις αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς η συζήτηση θα περιστραφεί γύρω από την «εισαγωγή νέου συστήματος εξέλιξης των δημοσίων υπαλλήλων και αξιοποίησης του ανθρώπινου δυναμικού», την «εισαγωγή συστήματος στοχοθεσίας και αξιολόγησης», τη «θεσμοθέτηση κώδικα δεοντολογίας», τη «λήψη μέτρων για την ενίσχυση της διαφάνειας». Με λίγα λόγια, την εφαρμογή του αντιδραστικού προγράμματος «ΠΟΛΙΤΕΙΑ», για την αυστηροποίηση των μηχανισμών χειραγώγησης των εργαζομένων στο δημόσιο, την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων και φυσικά τη μετατροπή της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης με τρόπο τέτοιο που να εξυπηρετεί καλύτερα τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου.

Ενα ακόμη σημαντικό θέμα, αυτό του νέου μισθολογίου, αναμένεται να συζητηθεί στις 22 Ιούλη, μετά και την κατάθεση του σχετικού πορίσματος από την επιτροπή υπό τον καθηγητή Κιντή.

Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπ. Παπασπύρος εξέφρασε απερίφραστα την προσήλωση της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΑΔΕΔΥ στο θεσμό των κατ' επίφαση συλλογικών διαπραγματεύσεων. Ταυτόχρονα επιτέθηκε κατά του επιτίμου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κ. Μητσοτάκη και κατά δημοσιευμάτων του Τύπου που εκφράστηκαν υβριστικά και με λιβέλους, όπως είπε, κατά των δημοσίων υπαλλήλων. Το γεγονός αυτό το χαρακτήρισε νέα εθνικοφροσύνη για τα δημοσιοοικονομικά της χώρας που υπονομεύει τη διαδικασία των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ειδικότερα για το νέο μισθολόγιο ο Σπ. Παπασπύρος ξεκαθάρισε την πρόθεση της ΑΔΕΔΥ να συζητήσει, με ελαστικότητα στα χρονικά όρια, το περιεχόμενο ενός νέου μισθολογίου. Διαφορετικά θα καταθέσει τις δικές της προτάσεις για τις αυξήσεις που πρέπει να πάρουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στο πλαίσιο της νέας συλλογικής σύμβασης εργασίας που θα ισχύσει για το δημόσιο τομέα.

Στις 8 Ιούλη, στην τρίτη συνάντηση, θα αρχίσει η συζήτηση γύρω από το ζήτημα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου των συλλογικών διαπραγματεύσεων και της προσαρμογής τους στο νέο Σύνταγμα της χώρας, το οποίο οδηγεί σε επιμέρους αλλαγές του ισχύοντος νόμου.

Η θέση της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης είναι άμεσα ο βασικός μισθός να φτάσει τις 300.000 δραχμές για την κατηγορία ΥΕ με ανάλογες αυξήσεις για τις άλλες κατηγορίες. Κατώτερη σύνταξη στις 240.000 δραχμές. Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

Ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, δήλωσε στο «Ρ»: «Η συνάντηση αυτή έδειξε ότι η κυβέρνηση προσπαθεί μέσα από τις συλλογικές συμβάσεις - καρικατούρα να περάσει τις αντιδημοσιοϋπαλληλικές, αντεργατικές επιλογές του "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" στους δημόσιους υπάλληλους. Η ολομέτωπη επίθεση απέναντι στα δικαιώματα και στις κατακτήσεις μας είναι σε πλήρη εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να είναι σε αγωνιστική ετοιμότητα, ώστε να μην περάσουν μέσα στο καλοκαίρι τα αντιλαϊκά, αντεργατικά μέτρα της κυβέρνησης. Από την πλευρά της Ταξικής Δημοσιοϋπαλληλικής Συσπείρωσης θα προβάλλουμε τις θέσεις του κινήματος κατά τις διαπραγματεύσεις, απορρίπτοντας αυτές τις προτάσεις και το σχέδιο "ΠΟΛΙΤΕΙΑ" και θα απαιτήσουμε δικαιώματα και κατακτήσεις που θα απαντούν στις σύγχρονες ανάγκες».

ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ
Συλλαλητήριο ενάντια στην πολιτική ομηρία

Στις 7 το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο

Η Οδηγία 70/79 της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη μετατροπή των συμβάσεων εργασίας των συμβασιούχων σε αορίστου χρόνου, εφόσον αυτοί απασχολούνται παραπάνω από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα ή με αλλεπάλληλες συμβάσεις παραμένουν στην ίδια θέση «δεν αφορά το Δημόσιο, ούτε τα ΝΠΔΔ», ενώ το Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδοθεί δε θα έχει αναδρομικότητα, σύμφωνα με όσα δήλωσε χτες ο υπουργός Εργασίας Δ. Ρέππας.

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι μπορεί να υπάρξουν ακόμη και απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα, λόγω αυτής της οδηγίας(!) και δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα την εντάξει στο ελληνικό δίκαιο «στην πιο προχωρημένη μορφή της». Προσδιόρισε, μάλιστα, το χρονικό όριο απασχόλησης για τη μετατροπή των συμβάσεων στους 22 με 24 μήνες. Επιβεβαίωσε έτσι την απόφαση της κυβέρνησης να μη μονιμοποιήσει όλους όσοι προσλήφθηκαν ως εποχικοί και έκτακτοι, με βάση τις διαδικασίες του νόμου «Πεπονή», αλλά καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες του Δημοσίου. Εμμένει στη θέση της, πως για τις περιπτώσεις αυτές θα θεσμοθετήσει επιπλέον μοριοδότηση, με βάση την προϋπηρεσία του κάθε εργαζόμενου.

Με αίτημα την εφαρμογή της Οδηγίας η ΓΣΕΕ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Ιδιωτικού Δικαίου στο Δημόσιο και οι Σύλλογοι των συμβασιούχων, διοργανώνουν σήμερα Πέμπτη, στις 7 το απόγευμα, στην πλατεία Κλαυθμώνος έξω από το υπουργείο Εσωτερικών, πανελλαδικό πανεργατικό συλλαλητήριο.

Στην κινητοποίηση θα μετέχει αποφασιστικά και μαζικά η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Επιτροπών Αγώνα στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Σε ανακοίνωση της Γραμματείας της Συντονιστικής Επιτροπής καταγγέλλεται η κυβερνητική πολιτική σε βάρος των εργαζομένων. «Η επέκταση της "απασχολησιμότητας" στο Δημόσιο (με τις αποικιακού τύπου συμβάσεις χωρίς δικαιώματα των εργαζομένων, με την κατάργηση ουσιαστικά των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, με τα ωρομίσθια και την κατάργηση του πενθήμερου, με την απαλλαγή των εργοδοτών από ασφαλιστικές εισφορές), συνδυασμένη με τη συνολικότερη επίθεση που εξαπέλυσε το "ασφαλιστικό", μας ανάγκασε να βγούμε στους δρόμους του αγώνα, απαιτώντας σταθερή μόνιμη δουλιά, με τη μονιμοποίηση όλων όσων "έκτακτων" εξυπηρετούν πάγιες ανάγκες των ΟΤΑ», υπογραμμίζεται.

Ακολούθως, καταγγέλλονται οι πλειοψηφικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ και άλλων συνδικαλιστικών οργανώσεων, οι οποίες «όλο το προηγούμενο διάστημα υιοθέτησαν τις πολιτικές αυτές και με εργαλείο τον λεγόμενο «κοινωνικό διάλογο» υπονόμευσαν τον όποιο αγώνα των εργαζομένων κόντρα στη συνολικότερη πολιτική ΕΕ και κυβέρνησης».

Στη σημερινή κινητοποίηση, στην πλατεία Κλαυθμώνος, καλεί όλους τους συναδέλφους συμβασιούχους και ο Σύλλογος Επιστημονικού Υγειονομικού Προσωπικού του ΙΚΑ Αθηνών - Πειραιώς.

ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ
«Ναι» στη μονιμοποίηση

Το ΚΚΕ είναι υπέρ της μονιμοποίησης των συμβασιούχων, που τους «έχουν επί ξύλου κρεμάμενους», δήλωσε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος, Αλ. Παπαρήγα, χτες στην Πάτρα

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η Αλ. Παπαρήγα είπε: «Εμείς στους εργαζόμενους κατατάσσουμε τους Ελληνες και τους αλλοδαπούς εργάτες, αυτούς που εργάζονται στο δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, τους άνεργους και όλους όσοι έχουν διάφορες μορφές απασχόλησης. Επιμένω σε αυτό γιατί δε βοηθάει την ένωση και την αποτελεσματικότητα των προσπαθειών, ο καθένας σε κλαδικό ή σε τοπικό επίπεδο ή με βάση τη σύμβαση, να βλέπει το δικό του πρόβλημα. Πολύ περισσότερο να αναπτύσσονται αγώνες που να λέει να εξαιρεθώ εγώ από εκεί ή να λυθεί το δικό μου πρόβλημα, γιατί το δικό μου είναι πιο οξυμένο. Εμείς είμαστε υπέρ τού να έχουν δουλιά όλοι, και πολύ περισσότερο αυτοί που ήδη έχουν δουλιά και ανταποκρίνονται σε ανάγκες και τους έχουν επί ξύλου κρεμάμενους. Επομένως δεν είμαστε καθόλου αντίθετοι στο να μονιμοποιηθούν. Ομως, πρέπει να έχουν τα μάτια τους ανοιχτά. Γιατί η μονιμοποίηση δε σημαίνει ότι αύριο δεν μπορούν να απολυθούν. Αυτή τη στιγμή περνάμε σε ένα καθεστώς γενίκευσης της ελαστικής μορφής απασχόλησης και άρσης της μονιμότητας του Δημοσίου. Δεν έχει ακόμα ψηφιστεί αλλά, είναι από τα επόμενα που θα έρθουν. Επομένως, αν οι συμβασιούχοι που μονιμοποιήθηκαν πούνε ότι εμείς λύσαμε το πρόβλημά μας, δε με νοιάζει πως πάει το συνδικαλιστικό κίνημα, η πολιτική κατάσταση και πολύ περισσότερο ψηφίσουν το κόμμα που νομιμοποίησε τη μονιμότητα, θα κλαίνε μετά από λίγο καιρό και οι ίδιοι. Επομένως, ένας αγώνας φέρνει κάποιο αποτέλεσμα. Μπορεί, αν θέλετε, το αποτέλεσμα να είναι και συνάρτηση της προεκλογικής περιόδου. Βεβαίως, θα αποδεχτείς το αποτέλεσμα αυτού του αγώνα αλλά, αλίμονο αν αυτό το αποτέλεσμα εγκλωβίσει τους εργαζόμενους στα ψευτοδιλήμματα των συνεταίρων του δικομματισμού».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ