ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 9 Ιούλη 2002
Σελ. /40
ΣΠΥΡΟΣ ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ
Στον αγώνα με τους οικοδόμους

Την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, όπου καθημερινά συγκεντρώνονται οι άνεργοι οικοδόμοι, επισκέφθηκε χτες τα ξημερώματα ο υποψήφιος της «Συμπαράταξης»

Με ανθρώπους που βιώνουν καθημερινά στο πετσί τους τις «αλλαγές» στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και τα «σύγχρονα μοντέλα εργασίας» που προωθούν οι κυβερνώντες, συναντήθηκε χτες το πρωί ο υποψήφιος δήμαρχος Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη», Σπύρος Χαλβατζής. Συνοδευόμενος από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο Γιάννη Πάσουλα επισκέφτηκε στις 5.30 τα ξημερώματα την πλατεία Εθνικής Αντίστασης, έναν χώρο όπου καθημερινά συγκεντρώνονται εκατοντάδες άνεργοι οικοδόμοι και ψάχνουν δουλιά.

Ο Σπύρος Χαλβατζής συζήτησε μαζί τους για τα προβλήματά που αντιμετωπίζουν, τις σκληρές και συχνά απάνθρωπες συνθήκες εργασίας, την έλλειψη μέτρων ασφάλειας σε πολλά εργοτάξια και τα λειψά - ειδικά σε σύγκριση με τις σύγχρονες ανάγκες - μεροκάματα. Κατήγγειλε τα πρόσφατα μέτρα της κυβέρνησης που καταργούν, κερδισμένα με αίμα και αγώνες αιώνων της εργατικές τάξης, ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα. Ανατροπές, δηλαδή, τις οποίες θεσμοθέτησε η κυβέρνηση εκμεταλλευόμενη πλήρως τον «κοινωνικό διάλογο» που ξεκίνησε και όπου συμμετείχαν οι συνδικαλιστές των ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΣΥΝ, προκειμένου να μειώσει κι άλλο τις υποχρεώσεις της εργοδοσίας απέναντι στους εργαζομένους και να αυξήσει (και έτσι) παραπέρα τα κέρδη της ολιγαρχίας.

Θύμισε τις θεσμικές αλλαγές που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι οποίες προωθούν τη λειτουργία των δήμων ως επιχειρήσεων. Δηλαδή να πωλούν όλες τις υπηρεσίες τους με αυξημένα δημοτικά τέλη και οι δημότες-εργαζόμενοι να πρέπει να καταβάλλουν όλο και περισσότερα χρήματα, για να απολαύσουν προϊόντα και υπηρεσίες, που κατά βάση δικαιούνται και έχουν ήδη προπληρώσει μέσω της φορολογίας στην κεντρική διοίκηση.

Εγινε διάλογος με αυτούς τους ανθρώπους που αποτελούν το πρότυπο «μισοαπασχολούμενου»- «μισοάνεργου» της κυβέρνησης και ο υποψήφιος δήμαρχος απάντησε σε πολλές ερωτήσεις τους. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στα στοιχεία που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και αφορούν στα εργατικά ατυχήματα (το 2001, 180 εργάτες έχασαν τη ζωή τους) τα οποία ο Σπύρος Χαλβατζής χαρακτήρισε «εγκλήματα».

Ακόμα, «καυτηρίασε» το σχόλιο δημοσιογράφου της ΝΕΤ, ο οποίος χλεύασε το γεγονός ότι ο «ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ» πρόσφατα σε φύλλο του ανέδειξε ως πρώτο θέμα αυτά τα στοιχεία, τους θανάτους και τους τραυματισμούς χιλιάδων εργαζομένων, και όχι τις εξελίξεις στο θέμα της τρομοκρατίας, όπως θα ήθελε ο δημοσιογράφος και τα αφεντικά του.

Κάλεσε τους οικοδόμους να δώσουν τη μάχη των εκλογών στο πλευρό της «Συμπαράταξης» και τόνισε ότι η δημοτική κίνηση, όπως κάθε μέρα, βρίσκεται μαζί με τους εργάτες.

Οπως δήλωσε μετά τη συνάντηση ο Σπύρος Χαλβατζής, «οι οικοδόμοι είναι αποφασισμένοι να συνεχίσουν τον αγώνα τους ενάντια στην επιχείρηση ακρωτηριασμού των κοινωνικών κατακτήσεων και των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και να αποδείξουν ότι και στις δημοτικές εκλογές θα στηρίξουν τη "Συμπαράταξη" για να δώσουν μια άλλη προοπτική στο δικό τους αγώνα».

ΖΩΓΡΑΦΟΥ
Οι γονείς απαιτούν λύσεις για τη σχολική στέγη

Στο πλευρό της Ενωσης Γονέων, η «Δημοτική Πρωτοβουλία»

Χωρίς καμία δέσμευση και καμία απόφαση, τελείωσε η συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ζωγράφου, κατά την οποία η Ενωση Γονέων του Δήμου κατέθεσε προς συζήτηση σχετική εισήγηση, στην οποία κατέγραφαν τα οξυμένα προβλήματα που υπάρχουν στη σχολική στέγη.

Τη συζήτηση αυτή, που έγινε πριν λίγες μέρες, η Ενωση Γονέων τη ζητούσε από το Δεκέμβρη, όμως η δημοτική διοίκηση την ανέβαλε σκοπίμως, για να αποφύγουν την επί της ουσίας συζήτηση. Από την καταγραφή που κάνουν οι γονείς για τα οξυμένα προβλήματα λειτουργίας των σχολείων σημειώνουμε ενδεικτικά:

  • Απαιτούνται δύο σχολικά συγκροτήματα (ένα για τα δημοτικά του Αγ. Γερασίμου και ένα για την περιοχή 3ου και 7ου Γυμνασίου - Λυκείου).
  • Κακώς άλλαξε η υπ' αριθ. 88/98 απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, που προέβλεπε την κατασκευή 11ου και 17ου Δημοτικών και 7ου Νηπιαγωγείου και απέμεινε μόνον η υπόσχεση για κατασκευή γκαράζ, αλλά και η εισαγωγή στο Πειραματικό ενός ποσοστού από παιδιά του Ζωγράφου.
  • Ζητούν οι γονείς την κατασκευή αιθουσών στα σχολεία 1ο και 2ο Γυμνάσιο - Λύκειο Αγ. Γερασίμου, 4ο Γυμνάσιο - Λύκειο, 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο. Επέκταση του αύλειου χώρου όπου μπορεί να γίνει, π.χ., 6ο Γυμνάσιο - Λύκειο προς χώρο Πανεπιστημίου, επέκταση του αύλειου χώρου στον Αγ. Γεράσιμο προς τον πεζόδρομο.
  • Κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων για τα 2ο και 14ο Δημοτικά Σχολεία (Ευνομίας).
  • Δεν είναι λύση τα παιδιά να κάνουν μάθημα ανά 35 σε κάθε τάξη, στην προσπάθεια να λυθεί το πρόβλημα της πρωινής βάρδιας.

Μέχρι την ολοκλήρωση των εργασιών (τουλάχιστον 3 χρόνια), ζητούν «την αξιοποίηση του χώρου μπροστά στο ΤΕΕ και όχι την κατασκευή του πάρκινγκ, σύμφωνα με την ομόφωνη απόφασή σας, που κακώς κατά τη γνώμη μας πήρατε ως ΔΣ και τη διαμόρφωση αύλειου χώρου για τους μαθητές του».

  • Ανέγερση 5 τουλάχιστον νηπιαγωγείων, ώστε να αντιμετωπιστεί η απαράδεκτη σημερινή στέγασή τους.
  • Ανακατασκευή και εκσυγχρονισμός των κτιριακών εγκαταστάσεων 1ου και 19ου Δημοτικών Σχολείων.
Σοβαρές οι ευθύνες της δημοτικής διοίκησης

Στην παρέμβασή του, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβούλιο, ο Νίκος Παπακωνσταντίνου, υποψήφιος δήμαρχος με τη «Δημοτική Πρωτοβουλία», αντέκρουσε την άποψη της δημοτικής διοίκησης ότι δεν είναι πλήρως τεκμηριωμένη η εισήγηση, επισημαίνοντας ότι η προσπάθεια αυτή είναι η μοναδική που έχει γίνει στο δήμο και έγινε από την Ενωση και όχι από τη δημοτική διοίκηση από την οποία έπρεπε να γίνει.

Τόνισε, μάλιστα, ότι τα σχολικά συγκροτήματα βρίσκονται σε μια φθίνουσα κατάσταση, ενώ θεμελιώδες πρόβλημα είναι αυτό της στέγασης των νηπιαγωγείων και των παιδικών σταθμών, τα οποία στεγάζονται σε σπίτια, σε μαγαζιά, πολυκατοικίες, μισθωμένα κτίρια. Σοβαρό είναι, επίσης, το πρόβλημα της έλλειψης αιθουσών στα ήδη υπάρχοντα σχολεία, καθώς επίσης και αθλητικών εγκαταστάσεων, αλλά και αιθουσών για πολιτιστικές δραστηριότητες.

Ο Ν. Παπακωνσταντίνου τάχθηκε κατά της συγχώνευσης ή κατάργησης τμημάτων ή σχολείων, που γίνονται στο όνομα της υπογεννητικότητας. Επισήμανε, μάλιστα, την ανάγκη να αλλάξει η βάση, πάνω στην οποία ο δήμος συνδιαλέγεται και διαπραγματεύεται με τον ΟΣΚ, ενώ τόνισε ότι πρέπει να γίνει ένας μεσοπρόθεσμος και μακροπρόθεσμος σχεδιασμός από το Δήμο για να τον προβάλουν στον ΟΣΚ και το υπουργείο Παιδείας, για ανέγερση νέων σχολείων.

Σοβαρές είναι και οι ευθύνες των άλλων δημοτικών παρατάξεων, οι οποίες κινήθηκαν στη λογική της δημοτικής αρχής.

ΠΑΣΟΚ
Νέο χτύπημα στην Τοπική Αυτοδιοίκηση

Εισήγηση του Κ. Σκανδαλίδη στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

H παραπέρα συρρίκνωση της όποιας εξουσίας διατηρείται σε τοπικό επίπεδο με την προώθηση των μητροπολιτικών συνεργασιών και η ένταση του ελέγχου των δήμων από την κρατική εξουσία, με την ενίσχυση του ρόλου της Περιφέρειας, είναι οι κατευθύνσεις της κυβέρνησης, όπως τις παρουσίασε στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ ο υπουργός Εσωτερικών, Κ. Σκανδαλίδης.

Κομβικό σημείο στη μετεξέλιξη των υπαρχόντων βαθμών Αυτοδιοίκησης είναι η Περιφέρεια, η οποία προβλέπεται να αναλάβει κυριαρχικό ρόλο στην άσκηση της κρατικής εξουσίας. «Η ολοκλήρωση της Περιφέρειας ως κυβερνητικής, διοικητικής, αναπτυξιακής, οικονομικής και κοινωνικής βαθμίδας είναι ο πρώτος και πιο καθοριστικός στόχος του αναπτυξιακού σχεδιασμού», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Κ. Σκανδαλίδης. Στην κατεύθυνση αυτή, αμέσως μετά τις εκλογές θα ξεκινήσει ο διάλογος για τη νέα διοικητική δομή, με βάση την οποία, από το 2006: Καταργούνται τα νομαρχιακά συμβούλια, όχι όμως και ο αιρετός νομάρχης. Θεσμοθετείται αιρετό περιφερειακό συμβούλιο, το οποίο «θα μετεξελιχθεί σε καθαρά αυτοδιοικητικό όργανο», σύμφωνα με τον υπουργό Εσωτερικών. Στο σημείο αυτό να υπογραμμίσουμε πως στο περιφερειακό συμβούλιο προβλέπεται να υπάρχει και εκπρόσωπος του κράτους, ο οποίος θα διευθύνει τις οικονομικές και διοικητικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, δηλαδή τους τομείς - κλειδιά. Κατοχυρώνει, κατά συνέπεια, η κυβέρνηση, τον έλεγχο της δράσης της Περιφέρειας, η οποία αναλαμβάνει την εφαρμογή αντιλαϊκών επιλογών και λειτουργεί έτσι ως «απορροφητήρας» των όποιων λαϊκών αντιδράσεων απέναντι σε αυτές.

Σε ό,τι αφορά τις μητροπολιτικές περιοχές, ο Κ. Σκανδαλίδης είπε πως «δεν αποτελεί ξεχωριστό βαθμό Αυτοδιοίκησης, αλλά εντάσσεται στο σύστημα των δύο βαθμών ως θεσμός διαδημοτικής συνεργασίας. Λειτουργεί συμπληρωματικά και επικουρικά σε σχέση με τους δύο βαθμούς Αυτοδιοίκησης». Εξήγγειλε πως το μοντέλο των μητροπολιτικών συνεργασιών δε θα εφαρμοστεί μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, αλλά και σε άλλους δήμους και ανέφερε την Πάτρα, το Ηράκλειο, το Βόλο, τη Λάρισα και τα Γιάννενα.

Σύσκεψη της ΝΑΣ Αιτωλοακαρνανίας

Σύσκεψη με θέμα το πρόγραμμα δράσης και τη διεύρυνση της γραμματείας της πραγματοποιεί την Τετάρτη στις 8 μ.μ., σε αίθουσα του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου, η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία Αιτωλοακαρνανίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ