ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Τα ΜΜΕ στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία»

Οι διωκτικές αρχές φροντίζουν εκ των προτέρων να έχουν εξασφαλισμένη τη «θετική» στάση τους σε τέτοιες λεπτές υποθέσεις όπως η «τρομοκρατία»

Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Του Γιάννη Ιωάννου από το «Εθνος»
Καταλυτικός, αναντικατάστατος ο ρόλος των ΜΜΕ στην «αντιτρομοκρατική εκστρατεία», όπως και σε κάθε «εκστρατεία» εξάλλου. Οι «διωκτικές αρχές» το γνωρίζουν άριστα και φροντίζουν εκ των προτέρων να έχουν εξασφαλισμένη τη «θετική» στάση τους. Ειδικά σε τέτοιες σκοτεινές και «λεπτές» ιστορίες όπως η «τρομοκρατία», όπου το μείζον ζήτημα είναι η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση.

Στην αποστολή των ΜΜΕ περιλαμβάνονται: Πρώτον, το κυνήγι των «τρομοκρατών» πάνω στα ίχνη, τον «ντορό», που δίνουν οι ίδιες οι διωκτικές αρχές, οι οποίες φροντίζουν να κλείνουν τη στρόφιγγα της επίσημης και υπεύθυνης ενημέρωσης και να ανοίγουν διάπλατα τα κανάλια της «ανεπίσημης» και κατευθυνόμενης πληροφόρησης. Μια προσεκτική ματιά στα καθημερινά ρεπορτάζ των εφημερίδων δείχνει την ύπαρξη «κέντρου» (παρα)πληροφόρησης, παρά την «πληθώρα» των πληροφοριών.

Δεύτερον, η αναπαραγωγή και καταξίωση νέων «μύθων» (π.χ. η «υπευθυνότητα» των διωκτικών αρχών) ή το γκρέμισμα παλιών που πλέον δεν είναι χρήσιμοι και δεν εξυπηρετούν τους επιδιωκόμενους στόχους (π.χ. ότι είχε «υπερτιμηθεί» η «17Ν»!).

Τρίτον, σημαντικότατη είναι η συνεισφορά τους στην κατασκευή μιας «αντιτρομοκρατικής» συναίνεσης της «κοινής γνώμης», η οποία «πρέπει» να δείχνει τουλάχιστον ανοχή στις αμφιλεγόμενες (κομψή έκφραση) μεθόδους της αστυνομίας, αλλά και στη δικαιολόγηση λήψης «αντιτρομοκρατικών μέτρων» (τρομονόμος).

Υπάρχει όμως ταυτόχρονα και ο ανταγωνισμός και εμπορικός πόλεμος των καναλιών, που ορισμένες φορές κινδυνεύει να τινάξει στο αέρα τα σχέδια. Γι' αυτό, υπάρχει ο υπουργός Τύπου και ΜΜΕ και το ΕΣΡ, να διορθώνουν τα πράγματα και να αποκαθιστούν την τάξη.

Τα «ξεσπάσματα» του Χρ. Πρωτόπαππα δεν είναι απλώς υποκριτικά, είναι το άλλοθι στην παρεχόμενη (παρα)πληροφόρηση. Ευτυχώς η αξιοπιστία τους, λόγω και του βεβαρημένου παρελθόντος τους, είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και «ο κόσμος δεν τους πιστεύει». Εξαιρετικά δύσκολο όμως να αρνηθεί την «αλήθεια» των ΜΜΕ.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΕΣ ΜΥΘΩΝ

«ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ»... «Είναι αρκετές οι ευχάριστες εκπλήξεις που μας επιφυλάσσουν τον τελευταίο καιρό οι διωκτικές υπηρεσίες με αφορμή την τρομοκρατία. Διότι, δεν είναι μόνο οι αναμφισβήτητες επιτυχίες που έχουν σημειωθεί, είναι και ο τρόπος με τον οποίο τις έχουν διαχειριστεί: σπάνια, αν όχι ποτέ άλλοτε, έχουμε δει δημόσιες υπηρεσίες και πολιτικούς προϊσταμένους τους να συμπεριφέρονται με τόση σοβαρότητα και υπευθυνότητα». (Από το κύριο άρθρο του «ΕΘΝΟΥΣ»).

ΓΙΑ «ΟΠΟΙΟΥΣ ΣΥΛΛΗΦΘΕΝΤΕΣ»! «Και όσοι αντιμετωπίζουν στοιχειωδώς σοβαρά την υπόθεση της τρομοκρατίας, αντιλαμβάνονται ότι εκείνο που προέχει δεν είναι τόσο η πραγματοποίηση και μόνο κάποιων συλλήψεων όσο η συγκέντρωση στοιχείων που θα θεμελιώσουν την ενοχή των όποιων συλληφθέντων» (στο ίδιο).

ΝΕΟΙ ΜΥΘΟΙ: «Οι Αρχές έχουν την πεποίθηση ότι μαζί με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας καταπίπτει και ο μύθος της. Η τρέχουσα στελέχωση της "17 Νοέμβρη" δείχνει σχεδόν αποϊδεολογικοποιημένη, πιο κοντά στο κοινό έγκλημα, παρά τη λογική του ένοπλου αγώνα που απέπνεαν οι προκηρύξεις της. Δεν είναι λίγοι εκείνοι που μελαγχολούν στην κυριολεξία για το πώς μια τόσο χαμηλής πτήσης υπόθεση ταλαιπώρησε επί 27 ολόκληρα χρόνια την Ελλάδα και άφησε πίσω της τόσα αθώα θύματα» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

«ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ»... «Θα πρέπει, λοιπόν, να απαγγελθεί κατηγορία στον Σάββα Ξηρό για να έχει τη συμπαράσταση συνηγόρου. Αυτό απαιτεί το κράτος δικαίου, το οποίο δεν μπορεί να βαφτίζει τον κατηγορούμενο μάρτυρα για να μην έχει δικηγόρο. Το Σύνταγμα και η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου δεν επιτρέπουν να βαφτίζεις το κρέας, ψάρι» (άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ ΓΙΑ 17Ν Ο ΞΗΡΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΥΝΑΓΕΡΜΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΝΟΙΚΙΑΣΤΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΛΕΙΝΕΙ Ο ΠΡΩΤΟΣ ΚΥΚΛΟΣ ΓΙΑ «17Ν».

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΟΛΗ Η «17Ν» ΣΤΟ ΔΙΧΤΥ - ΕΣΠΑΣΕ ΚΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΚΡΙΚΟΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΒΟΜΒΑ - ΜΗΝΥΜΑ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΕ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΑΓΙΔΕΥΣΑΝ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ.

ΧΩΡΑ: 20 OFF SHORE ΣΤΟ ΜΙΚΡΟΣΚΟΠΙΟ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΗΣ «17Ν».

ΑΥΓΗ: ΟΙ ΔΙΑΡΡΟΕΣ ΥΠΟΝΟΜΕΥΟΥΝ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΙΣΤΙΑ ΤΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΤΟ ALTER ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΕ ΤΟΝ ΞΗΡΟ.

ΕΣΤΙΑ: Η «ΜΑΡΤΥΡΙΑ» ΤΟΥ κ. ΒΑΛΥΡΑΚΗ - Δεν υπάρχει «17 Νοέμβρη».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Κάτω από τη βάση 4 στους 10 μαθητές - ΜΕΓΑΛΗ Η ΑΠΟΤΥΧΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗΣ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ».

ΕΘΝΟΣ: ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ ΕΓΡΑΨΑΝ 37.541 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): 4 ΣΤΟΥΣ 10 ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΑΣΗ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΒΑΣΕΙΣ: ΠΟΥ ΠΕΦΤΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΥ ΟΧΙ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΗΣ ΗΛΙΟΦΑΝΕΙΑΣ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: 6.500 ΑΝΕΡΓΟΙ ΣΤΗΝΟΥΝ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΝΟΝΤΑΙ 50.000 ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΕΞΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ ΤΟΥΣ ΘΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΟΥΝ ΟΙ ΤΟΥΡΚΟΙ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

«Ομολογία»!...«Στα χέρια των διωκτικών αρχών βρίσκεται πλέον η ομολογία του Σάββα Ξηρού για τη δική του συμμετοχή στη 17Ν. Η σημαντική αυτή εξέλιξη θεωρείται καθοριστική για την πρόοδο της έρευνας και τη συγκέντρωση αποδεικτικών στοιχείων για τα μέλη της 17Ν, τα οποία, σύμφωνα με τους Αγγλους, έχουν εντοπισθεί από τις διωκτικές αρχές» (Από την πρώτη σελίδα των «ΝΕΩΝ»).

«Κλίμα αισιοδοξίας»: «Κλίμα έντονης αισιοδοξίας επικρατεί από χθες ανάμεσα στα στελέχη των ελληνικών και ξένων αρχών για την περαιτέρω πορεία των ερευνών. "Βρισκόμαστε πολύ κοντά στο τέλος" υπογράμμιζε αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι "πάμε πολύ πιο γρήγορα από ό,τι νομίζαμε". Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι τα ευρήματα που βρέθηκαν στις δύο γιάφκες οδηγούν και στην ιστορική ηγεσία της οργάνωσης» (Από την πρώτη σελίδα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»)

Βεβαιότητα! «"Το κουβάρι της τρομοκρατίας ξετυλίγεται", σημείωνε αργά χθες το βράδυ ανώτερο στέλεχος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και μετέδιδε σχεδόν με βεβαιότητα ότι σήμερα το φωτογραφικό υλικό από τις γιάφκες θα συνοδεύεται από σημαντικές ανακοινώσεις για τα εμπλεκόμενα πρόσωπα...» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Κατευθυνόμενη φημολογία: «Ηταν το περασμένο Σάββατο όταν ξεκίνησε από την Αστυνομία ή άλλους είδους υπηρεσίες η φημολογία ότι "είναι θέμα ωρών η έκδοση ενταλμάτων σύλληψης" υπόπτων για την τρομοκρατία. Φήμες τις οποίες με εξαιρετική ευκολία υιοθέτησαν τα μέσα ενημέρωσης. Σήμερα, πέντε ημέρες μετά, εξακολουθούν να είναι θέμα ωρών τα εντάλματα!» (Γιάννης Ζαφείρης - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ»).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ