ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΥΠΟΘΕΣΗ «17 Ν»
Με το σταγονόμετρο η επίσημη ενημέρωση...

...συνεχίζεται η πλημμύρα των διαρροών

Κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσα στα ευρήματα

Eurokinissi

Κι ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής μέσα στα ευρήματα
Φωτογραφίες με το οπλοστάσιο, αλλά και άλλα υλικά, όπως η μηχανική γραφομηχανή, ο ηλεκτρονικός υπολογιστής και το λάβαρο της «17 Ν», παρουσίασε χτες η Αστυνομία. Το υλικό αυτό βρέθηκε στα δυο κρησφύγετα, των οδών Πάτμου 84 και Δαμάρεως 73. Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ δήλωσε ότι, «από τις εργαστηριακές εξετάσεις που έγιναν στο εργαστήριο DNA της ΕΛ.ΑΣ, προέκυψε πως το γενετικό αποτύπωμα του αίματος που συλλέχτηκε από το χώρο της έκρηξης στον Πειραιά στις 29/6/02, ταυτίζεται με το γενετικό αποτύπωμα των κηλίδων αίματος που βρέθηκαν στο χώρο όπου εκτοξεύτηκε η ρουκέτα κατά της οικίας του Γερμανού πρέσβη, την 16/5/99».

Κατά τα άλλα, η Αστυνομία ήταν φειδωλή και στη χτεσινή επίσημη ενημέρωση. Η ...φλυαρία, όμως, των διαρροών και των «πληροφοριών» συνεχίστηκε και χτες. Διενεργούνται έρευνες τραπεζικών λογαριασμών, ενώ έχει «σπάσει» και το τηλεφωνικό απόρρητο όσων θεωρούνται ύποπτοι. Ως πρόσωπο - «κλειδί» των τελευταίων ημερών αναφέρεται σ' αυτές, ο άνθρωπος που νοίκιασε τη γιάφκα της οδού Δαμάρεως, με το όνομα Δημήτρης Λαμπρόπουλος. Ως κύριος «ύποπτος», φέρεται ο σύντροφος της πρώην συζύγου του Σ. Ξηρού, Α. Σωτηροπούλου. Η τελευταία αρνείται την εμπλοκή του συντρόφου της, ενώ ο ίδιος φέρεται ως αναζητούμενος από τις αρχές.

«Το Βήμα» αναφέρει ότι οι αρχές τον θεωρούν, ενδεχομένως, ως δεύτερο κρίσιμο κρίκο στην αλυσίδα της «17 Ν». Υποστηρίζει, δε, ότι οι αρχές κατόρθωσαν να εντοπίσουν το ζευγάρι που έδινε επιχειρησιακή κάλυψη στον Σ. Ξηρό το βράδυ της έκρηξης στον Πειραιά. «Η Καθημερινή» αναφέρει ότι κλείνει ο πρώτος κύκλος για τη «17 Ν», ενώ έχει εντοπιστεί ο ενοικιαστής του διαμερίσματος της οδού Δαμάρεως στο Παγκράτι. Το δημοσίευμα της εφημερίδας αναφέρει ότι οι αρχές έχουν την πεποίθηση πως μαζί με την εξάρθρωση της τρομοκρατίας καταπίπτει και ο μύθος της, διότι η τρέχουσα στελέχωση της «17 Ν» δείχνει σχεδόν αποϊδεολογικοποιημένη, πιο κοντά στο κοινό έγκλημα, παρά στη λογική του ένοπλου αγώνα που απέπνεαν οι προκηρύξεις της.

Μέρος του οπλοστασίου της «17 Ν», από τα πρόσφατα ευρήματα στα δυο κρησφύγετα
Μέρος του οπλοστασίου της «17 Ν», από τα πρόσφατα ευρήματα στα δυο κρησφύγετα
«Τα Νέα» γράφουν ότι ομολόγησε τη δική του συμμετοχή στη «17 Ν» ο Σ. Ξηρός, ενώ οι Βρετανοί γνωρίζουν ποιοι είναι στο μηχανισμό, λείπουν όμως αποδείξεις, σύμφωνα με εμπιστευτική ενημέρωση του Φόρεϊν Οφις. Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι πανεπιστημιακός, με σπουδές στη Γαλλία, μέλος αντιδικτατορικής οργάνωσης, βρίσκεται, εδώ κι ένα χρόνο, σε «ανοιχτή γραμμή» με την ΕΥΠ και τη Σκότλαντ Γιαρντ. Ο «Ελεύθερος Τύπος» γράφει ότι η προχτεσινή βομβιστική ενέργεια έξω από τα γραφεία της «Ελλάς Φλάινγκ Ντόλφινς» αποτελεί μήνυμα από τους τρομοκράτες. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι οι γραφολόγοι της ΕΛ.ΑΣ κατάφεραν να «σπάσουν» τους κωδικούς της «17 Ν».

Οσον αφορά στη χτεσινή βομβιστική ενέργεια, η ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε ότι έγινε στις 23.45 σε κάδο απορριμμάτων στην οδό Αιτωλικού 1. Η έκρηξη ήταν μικρής ισχύος, με βραδύκαυστο φιτίλι και δεν προκάλεσε τραυματισμό ατόμων, ούτε μεγάλες υλικές ζημιές. Καμιά οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη.

Χτες το βράδυ, ο πρωθυπουργός, Κ. Σημίτης, συναντήθηκε με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης, Μ. Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τις εξελίξεις των τελευταίων ημερών, ενώ έλαβε και συγχαρητήρια επιστολή από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Τόνι Μπλερ.

Την έντονη αντίθεσή της στο κλίμα που έχει δημιουργηθεί με αφορμή τις έρευνες για τη «17 Νοέμβρη» εκφράζει, σε ανακοίνωσή της, η Πολιτική Γραμματεία του Συνασπισμού, αναφερόμενη στην ανεύθυνη σεναριολογία, στη συκοφάντηση ανθρώπων, αλλά και την προσπάθεια συκοφάντησης του αντιδικτατορικού αγώνα. Συμπληρώνει πως η εξάρθρωση της «17 Ν» δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να αποτελέσει αφορμή για «τον τραυματισμό της δημοκρατίας και για επιλογές που θα ενισχύσουν το αυταρχικό κράτος και τους μηχανισμούς περιστολής δικαιωμάτων και ελευθεριών».


ΘΑΝΑΣΗΣ ΠΑΦΙΛΗΣ
Να δυναμώσουν οι ανατρεπτικοί λαϊκοί αγώνες

Ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά Θανάσης Παφίλης δήλωσε χτες βράδυ σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη «17 Νοέμβρη»:

«Ολες αυτές τις μέρες ο ελληνικός λαός γίνεται δέκτης μιας απίστευτης "τρομολαγνίας"», τόνισε χτες βράδυ, ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθήνας - Πειραιά, Θανάσης Παφίλης, σχετικά με τις εξελίξεις γύρω από τη «17 Νοέμβρη» και συνέχισε: «Οσο ξετυλίγεται και όπως ξετυλίγεται κάθε μέρα το κουβάρι της υποτιθέμενης αποκάλυψης της "17Ν", γεννά όλο και περισσότερα ερωτηματικά. Ανεξάρτητα όμως από την έκβαση αυτής της υπόθεσης, εκτυλίσσεται παράλληλα και μια γιγαντιαία επιχείρηση που έχει στόχο να συκοφαντήσει συνολικά τους ανερχόμενους λαϊκούς αγώνες. Να εδραιώσει την προωθούμενη από τους ιμπεριαλιστές νέα τάξη πραγμάτων, να μετατρέψει σε τρομοκράτες συλλήβδην όλους όσοι αντιστέκονται και αγωνίζονται για καλύτερη κοινωνία.

Η τραγική θεατρική παράσταση που παρακολουθούμε, η οποία μεταξύ των άλλων προσπαθεί να καθαγιάσει τους δολοφόνους των λαών, να παρουσιάσει τη ΣΙΑ και άλλες μυστικές υπηρεσίες, που βαρύνονται για δολοφονική δράση κατά των λαών, ως διώκτες της τρομοκρατίας, η προσπάθεια να νομιμοποιηθούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού εκείνοι που δημιούργησαν και συνεργάστηκαν με διάφορες τρομοκρατικές δολοφονικές οργανώσεις, σαν εγγυητές της ασφάλειας των πολιτών, δεν πρόκειται να περάσει.

Ο ελληνικός λαός έχει μεγάλη ιστορία, ισχυρή μνήμη και ζωντανό αγωνιστικό παρόν. Γι' αυτό είμαστε βέβαιοι πως κατανοεί την ανάγκη να κινητοποιηθεί και να αντισταθεί στο επιχειρούμενο χτύπημα των συνταγματικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων, στον πρωτοφανή αυταρχισμό που χτυπά τους ναυτεργάτες, επιστρατεύει απεργούς, ποινικοποιεί τους αγώνες.

Η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" θα σταθεί στην πρώτη γραμμή μαζί με το μαχόμενο λαϊκό κίνημα για να δυναμώσουν οι ανατρεπτικοί λαϊκοί αγώνες, σε πείσμα όλων εκείνων που θέλουν να ταυτίσουν την αντίσταση με την τρομοκρατία για να επιβάλουν με τη νεοταξίτικη τρομοκρατία την καπιταλιστική βαρβαρότητα».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ