ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Πρόκληση στους εργαζόμενους του Πειραιά

Στημένη φιέστα η παρουσία του πρωθυπουργού στο λιμάνι

«Κάτω τα χέρια από τους απεργούς. Οχι στην πολιτική επιστράτευση» γράφει το πανό πίσω από την παρέλαση των επισήμων...
«Κάτω τα χέρια από τους απεργούς. Οχι στην πολιτική επιστράτευση» γράφει το πανό πίσω από την παρέλαση των επισήμων...
Μόνο ως πρόκληση απέναντι σε όλους τους εργαζόμενους του Πειραιά μπορεί να εκληφθεί η χτεσινή πρωινή επίσκεψη του πρωθυπουργού στο λιμάνι του Πειραιά, σε μια άθλια φιέστα, της οποίας διοργανωτής ήταν ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Γ. Ανωμερίτης, και στήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Οργανισμού Λιμένα Πειραιά (ΟΛΠ). Σημίτης και Ανωμερίτης, αφού έδωσαν την εντολή στις δυνάμεις καταστολής να μακελέψουν τους απεργούς εργάτες στεριάς και θάλασσας στο λιμάνι του Πειραιά στις 29 Μάη, επειδή διεκδίκησαν το δίκιο τους, αφού με τις υπογραφές τους εδώ και 20 μέρες χιλιάδες ναυτεργάτες βρίσκονται υπό το φασιστικό - στρατιωτικό καθεστώς της πολιτικής επιστράτευσης, χτες σκέφτηκαν να καταθέσουν πια και... προσωπικώς τα διαπιστευτήριά τους στους εφοπλιστές, συνολικά στο μεγάλο κεφάλαιο.

Ετσι στην αίθουσα του ΟΛΠ είχαν προσκληθεί εφοπλιστές, μεγαλέμποροι, μεγαλοπράκτορες και πάει λέγοντας, για να σβήσει κάθε αυταπάτη ότι αυτή η κυβέρνηση έχει σχέση με τα εργατικά, συνολικά τα λαϊκά συμφέροντα. Αυτό άλλωστε κατέδειξε και το γεγονός ότι ταυτόχρονα στην είσοδο του κτιρίου ισχυρές δυνάμεις βατραχανθρώπων και λιμενικών είχαν θέσει υπό ασφυκτικό κλοιό συνδικαλιστικές αντιπροσωπείες των ναυτεργατικών σωματείων της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και των σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης που απαίτησαν την άρση της επιστράτευσης και «δουλιά για όλους».

Ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της ομιλίας του έκανε σαφές ότι ολόκληρος ο Πειραιάς θα μετατραπεί σε τσιφλίκι των εφοπλιστών και των επιχειρηματιών, σε ένα διαμετακομιστικό κέντρο των πολυεθνικών. Είπε χαρακτηριστικά ότι τα «έργα» που γίνονται στην περιοχή στόχο έχουν: «Την ανάδειξη του πρώτου λιμένα της χώρας ως διεθνούς ναυτιλιακού κέντρου και ενός από τα σημαντικότερα διαμετακομιστικά κέντρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης». Ταυτόχρονα, λόγω των Ολυμπιακών αγώνων θα αποτελεί και τουριστικό λιμάνι με...«αισθητική ανάπλαση», «περιβαλλοντικές υποδομές» και υπηρεσίες ποιότητας». Αλλωστε στα πλαίσια της... ανάπλασης ήδη έχει αρχίσει το γκρέμισμα των βιομηχανικών μονάδων που βρίσκονταν στον Πειραιά, από τις μεγαλύτερες της χώρας, όπως η λιπασματοβιομηχανία και η τσιμεντοβιομηχανία. Στη θέση τους θα στηθούν ναυτιλιακά γραφεία. Βέβαια, ο υπουργός είπε ότι ορισμένα τμήματα των μονάδων αυτών θα παραμείνουν ως... μουσειακοί χώροι, επειδή η περιοχή «είχε μακρά βιομηχανική παράδοση και αυτό πρέπει να φαίνεται»!

Βέβαια, ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να επιδοθεί και σε εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων της πόλης λέγοντας ότι τα έργα στο λιμάνι γίνονται «παράλληλα με τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για την οικονομική ανάπτυξη και απασχόληση, τη βιομηχανία, τη βιοτεχνία και τη ναυπηγοεπισκευή»! Αυτό όταν ο Πειραιάς αποτελεί νεκροταφείο εργοστασίων και η ανεργία τσακίζει κόκαλα! Στη Ζώνη έχει ξεπεράσει ακόμα και το 80%! Μίλησε επίσης για το ενδιαφέρον της κυβέρνησης «στην ποιότητα ζωής των πολιτών» και ανέφερε ως... απόδειξη τη νέα πτέρυγα του Τζανείου που «θα» ολοκληρωθεί, την ανέγερση του Πανεπιστημίου Πειραιά που «θα» γίνει στην περιοχή Ρετσίνα, στη μελλοντική ανέγερση δικαστικού μεγάρου, στην ανάπλαση του Δημοτικού Θεάτρου και την ανάπλαση και δημιουργία... νέων μαρίνων! Ακόμα αναφέρθηκε και σε κάποια αθλητικά έργα που «θα» γίνουν στους γύρω δήμους.

«Μαυρίστε τους»

«Την ώρα που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έχει σε ισχύ το στρατιωτικό νόμο στα καράβια, την περίοδο που συνεχίζεται η γενικευμένη ανεργία στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη, ο πρωθυπουργός επέλεξε το λιμάνι για να πραγματοποιήσει μια ακόμα φιέστα εξαγγελιών σε στημένο ακροατήριο που βαπτίστηκε "φορείς της πόλης"» επισημαίνεται σε ανακοίνωση που εξέδωσε η Κομματική Οργάνωση Πειραιά του ΚΚΕ. «Ο πρωθυπουργός - συνεχίζει - ήρθε να πει τα μεγάλα του λόγια περί ανθρώπινης πόλης, όταν ακόμα δύο χιλιάδες νοικοκυριά στο Ρέντη, στα Καμίνια, στο Φάληρο βγάζουν τα νερά από τις πλημμυρισμένες περιουσίες τους».

Η ΚΟΠ τονίζει ότι από την ολιγόωρη επίσκεψη πρωθυπουργού έγινε σαφές ότι: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση και η κυβέρνηση θέλουν ένα σύγχρονο διαμετακομιστικό και εφοπλιστικό κέντρο, αυτό το στόχο υλοποιούν οι δέσμες μέτρων και εξαγγελιών» και επισημαίνει ότι ο πρωθυπουργός δεν είπε κουβέντα για την ανεργία που διογκώνεται, για τις συνθήκες εργασίας χιλιάδων εργαζομένων, για τις αγωνίες της λαϊκής οικογένειας, την ποιότητα ζωής στις φτωχογειτονιές του Πειραιά.

Η Οργάνωση τονίζει ότι οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι νέοι, οι συνταξιούχοι, όλοι αυτοί που επί 4 μήνες στον Πειραιά και σ' όλη τη χώρα πάλεψαν ενάντια στην κυβερνητική πολιτική με αιχμή τα αντιασφαλιστικά μέτρα, μάτωσαν στο λιμάνι μαζί με τους ναυτεργάτες, ήρθαν αντιμέτωποι με την κυβερνητική βία και καταστολή, όλος ο λαός είναι η στιγμή πρέπει να βγάλει πολιτικά συμπεράσματα. «Οι εργαζόμενοι του Πειραιά - σημειώνει - πρέπει να στείλουν σαφές μήνυμα καταδίκης στην πολιτική που προσφέρει ανεργία - λιτότητα - αμορφωσιά και αβεβαιότητα στο λαό παρέχοντας νέα υπερκέρδη στην ολιγαρχία».

Σήμερα, όπως αναφέρει, «απαιτείται απεγκλωβισμός από τη μέγκενη της κυρίαρχης πολιτικής είτε εκφράζεται με το κυβερνητικό ΠΑΣΟΚικό πρόσωπο είτε με το αντιπολιτευτικό Νεοδημοκρατικό. Χρειάζεται η πιο πλατιά συστράτευση για να αλλάξουν τα πράγματα, για να γίνει ο λαός κυρίαρχος. Να φανεί αισθητά αυτή η καταδίκη στις δημοτικές - νομαρχιακές εκλογές με τη μαζική υπερψήφιση της ΝΑΣ με τη νίκη των αγωνιστικών συνδυασμών στους δήμους του Πειραιά».


Κόντρα στη νέα (α)ταξία
«Ανάδοχοι» έργων τότε και τώρα

Σ' ένα διήγημά του, «Τα ρόδινα ακρογιάλια», ο Παπαδιαμάντης, ο κοσμοκαλόγερος, αναφέρεται σ' έναν διαγωνισμό εργολαβίας, σ' ένα από τα μικρονήσια που τόσο αριστουργηματικά περιγράφει στα έργα του.

Αντικείμενο ήταν η στημένη δημοπρασία που έγινε, «ανοιχτά», στην πλατεία του νησιού, για την κατασκευή λοιμοκαθαρτηρίου, για τον υγειονομικό έλεγχο των καραβιών που έφταναν στην περιοχή.

Το έργο κατακυρώθηκε με πονηρές διαδικασίες σ' έναν επιτήδειο απατεώνα. Ιστορία που παραπέμπει σε εκσυγχρονισμένους αετονύχηδες της εποχής μας, που αναλαμβάνουν έργα χωρίς προϋποθέσεις, χωρίς εγγυήσεις, αλλά με ισχυρούς «νονούς».

Αυτονόητο αποτέλεσμα και τότε και τώρα οι σοβαρές κακοτεχνίες, οι καθυστερήσεις, η κακή ποιότητα των υλικών, οι σημαντικές υπερβάσεις του κόστους, ή, οι προχειρότερες κατασκευές, από ανάξιους αναδόχους, που σημαίνει και «νονούς».

Ο «εργολάβος», λοιπόν, του Παπαδιαμάντη, αντί να προχωρήσει με βάση συγκεκριμένο σχέδιο και προγραμματισμό, άρχισε να στήνει μερικές σκόρπιες σανίδες σε διάφορα σημεία για να δείξει ότι πραγματοποιεί έργο και ν' αρμέγει... απολογιστικά τα πενιχρότατα κονδύλια, τότε, και τα «ευρω-πακέτα» σήμερα.

Το λοιμοκαθαρτήριο δεν έγινε ποτέ, γιατί μια νύχτα με τραμουντάνα, οι ισχυροί άνεμοι παρέσυραν τα ετοιμόρροπα σανιδώματα και τα σκόρπισαν στα κύματα.

Οταν οι νησιώτες κατάλαβαν τη συμπαιγνία, έδιωξαν νύχτα τον «εργολάβο» από το νησί και μεταχειρίστηκαν ανάλογα όσους από τις τοπικές αρχές είχαν στήσει την κομπίνα. «Ανεμομαζώματα, διαβολοσκορπίσματα», σχολίασαν οι γεροντότεροι και οι γυναίκες σταυροκοπήθηκαν για να ξορκίσουν το κακό!

Ας ελπίσουμε ότι σ' αυτά τα «διαβολοσκορπίσματα» δεν περιλαμβάνονται σύγχρονες «συμβάσεις έργων».


Του Γιώργου Κ. ΤΣΑΠΟΓΑ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ