ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 12 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΕΕ ΓΙΑ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΩΡΓΙΑ
Η κυβέρνηση «μασάει» τα λόγια της

Απέφυγε ο Γ. Δρυς να πάρει θέση στα σχέδια της ΕΕ για το «σφαγιασμό» των αγροτικών επιδοτήσεων. Το ΚΚΕ τάχτηκε κατά της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ και της μέχρι τώρα πορείας της

Απέφυγε - παρά τις επίμονες πιέσεις από την πλευρά του ΚΚΕ - να πάρει θέση για τις προτάσεις του επιτρόπου Φίσλερ που προβλέπουν νέα δραστική μείωση των επιδοτήσεων για τη γεωργία, ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Δρυς, προϊδεάζοντας για συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης στα προωθούμενα κοινοτικά μέτρα μείωσης του αγροτικού εισοδήματος. Χτες στην ενημέρωση που παρείχε ο υπουργός Γεωργίας στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, για μια ακόμα φορά μίλησε για πιεστικό περιβάλλον στην ΕΕ, λέγοντας ότι «υπάρχουν εντονότατες πιέσεις από χώρες του βορρά για τον περιορισμό των κοινοτικών δαπανών για τη γεωργία», ενώ «ανάγκες για αύξηση του προϋπολογισμού μέχρι το 2006 δε φαίνεται να υπάρχουν». Οσον αφορά τις προτάσεις Φίσλερ, παρά την ευθεία ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Αντ. Σκυλλάκου, ο Γιώργος Δρυς αρκέστηκε να δηλώσει ότι κινούνται στην κατεύθυνση της συμφωνίας του Βερολίνου, με την οποία έχει επί της ουσίας συμφωνήσει η ελληνική κυβέρνηση. Παράλληλα επιχείρησε να αμβλύνει τις εντυπώσεις από τις επιπτώσεις της νέας αναθεώρησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι πρέπει «να σταματήσουμε να μιλάμε για τους μικρομεσαίους Ελληνες αγρότες», αφού «δεν υπάρχουν τέτοιου είδους μέτρα. Υπάρχουν μέτρα που είναι οριζόντια» και «μόνο όταν μιλάμε για τους Ευρωπαίους αγρότες μπορούμε να περάσουμε προϋποθέσεις που αφορούν Ελληνες αγρότες»!

Κατά της νέας αναθεώρησης της ΚΑΠ, αλλά και της μέχρι τώρα πορείας της, τάχθηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ, Αντώνης Σκυλλάκος, λέγοντας ότι ενώ «περίπου το 60% από τα ταμεία πήγαινε στον αγροτικό τομέα, φτάσαμε στο 40%. Υπάρχει σταθερή τάση μείωσης της χρηματοδότησης» τονίζοντας πως αυτό συμβαίνει «με την ΚΑΠ και τις συνεχείς αναθεωρήσεις». Τόνισε ότι υποτάσσονται στους νόμους της ελεύθερης αγοράς τα αγροτικά προϊόντα που χαρακτηρίζονται «πλεονασματικά» και «επειδή δυσκολευόμαστε να τα εξάγουμε να τα σταματήσουμε», πράγμα που συνιστά «καταστροφή για μια σειρά χώρες, ιδιαίτερα τις μεσογειακές». Μάλιστα σχολιάζοντας τις προβαλλόμενες από την ΕΕ δικαιολογίες, σημείωσε ότι «θυμήθηκαν ξαφνικά το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία» και την «αντικαπνιστική υστερία για να μειωθούν τα καπνά», κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και «τεχνάσματα για να μειωθούν οι επιδοτήσεις». Παράλληλα επισήμανε ότι «η ελληνική κυβέρνηση δέχεται την πίεση της αγροτιάς, τα μέτρα θα οδηγήσουν σε αγώνες τους αγρότες. Απαιτούν από την κυβέρνηση κάποια μέτρα» ενώ αναφορικά με την τακτική του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ τόνισε πως «κρύβετε επιμελώς ότι σαν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ δεχτήκατε την ΚΑΠ. Κανένα μέτρο ιδιαίτερο δε διεκδικήσατε».

Ως υπερασπιστής της λογικής των πλαφόν και της μεταφοράς κονδυλίων προς τις δράσεις του λεγόμενου δεύτερου πυλώνα (βιολογικές καλλιέργειες κλπ.) που αποδεδειγμένα δεν ενισχύουν τη μικρομεσαία αγροτιά, εμφανίστηκε χτες η βουλευτής του ΣΥΝ Μαρία Δαμανάκη. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά της για τα χρήματα των επιδοτήσεων: «Είμαι υπέρ του πλαφόν» σημείωσε «να τα δίνουμε χωρίς πλαφόν μου φαίνεται αδιανόητο»!

ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΓΕΩΡΓΙΑΣ
Μπρος μισόλογα και πίσω διάλογος...

Μην μπορώντας να αποκρύψει το ολέθριο περιεχόμενο των προτάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, ο υπουργός Γεωργίας σκέφτηκε πρώτη φάση να το «απαλύνει» κάπως... Παράλληλα, όπως και οι προκάτοχοί του, μπρος σε παρόμοιες αρνητικές εξελίξεις, «επιστράτευσε» και αυτός το διάλογο και τις «συμμαχίες» με άλλες χώρες της ΕΕ.

Στο υπουργείο Γεωργίας, δήλωσε σχετικά χτες, πως την ερχόμενη βδομάδα μετά το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας θα ενημερωθούν οι εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων και ότι θα επιδιωχτεί συνεργασία με τα κόμματα και τους ευρωβουλευτές. Πρόσθεσε ότι θα ξεκινήσει διάλογος με τις επίσημες αγροτικές οργανώσεις και τις διεπαγγελματικές, προκειμένου να διαμορφωθούν οι ελληνικές θέσεις. Κι όπως επίσης ανέφερε, την ερχόμενη Παρασκευή 19 Ιούλη συγκαλείται εκτάκτως η Εθνική Επιτροπή Αγροτικής πολιτικής (ΕΘΕΑΠ) για να εξεταστούν αναλυτικά οι προτάσεις που υπέβαλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις στην ελληνική γεωργία.

Σε εύλογες ερωτήσεις δημοσιογράφων ο υπουργός Γεωργίας απέφυγε να απαντήσει επί της ουσίας. Απλά, περιορίστηκε να αναφέρει πως θα υπάρχει μια οριζόντια επίπτωση από τη μείωση των επιδοτήσεων, που θα φτάσει το 20% το 2010 και πως θα υπάρξει άμεση επίπτωση στο σκληρό σιτάρι και το ρύζι. Τα υπόλοιπα αγροτικά προϊόντα, όπως βαμβάκι, λάδι, καπνός κλπ, απέφυγε να τα αναφέρει. Οσο για τις επιπτώσεις που θα προκληθούν στους αγροτοκτηνοτρόφους, ανέφερε πως του είναι δύσκολο να δώσει ποσοτικά στοιχεία αναλυτικά.

Αυτό πάντως που φάνηκε για άλλη μια φορά είναι πως η κυβέρνηση, που έτσι κι αλλιώς συμφωνεί με την πολιτική και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, θα επιδιώξει να δημιουργήσει την εντύπωση ότι θα δώσει μάχη για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων κι από την άλλη θα επιδιώξει με κάθε μέσο, αποπροσανατολιστικό ή μη, να περάσει κλίμα αποδοχής και ηττοπάθειας στους αγροτοκτηνοτρόφους. Πάντως κάποια στελέχη του κυβερνητικού μηχανισμού βγήκαν χτες το πρωί σε ραδιόφωνα και ούτε λίγο ούτε πολύ εμφάνισαν τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ως θετικές...

ΚΚΕ
Να καλυφτούν οι ζημιές σε Θεσσαλονίκη - Χαλκιδική

Την άμεση λήψη μέτρων από την κυβέρνηση ώστε να αντιμετωπιστούν οι επιπτώσεις από την καταστροφική χαλαζόπτωση και νεροποντή στους νομούς Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής την 1η Ιουλίου 2002, ζήτησε το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές Αγγελος Τζέκης και Γιώργος Χουρμουζιάδης.

Στην Ερώτηση τονίζονται τα ακόλουθα: «Μεγάλες ήταν οι καταστροφές που προκάλεσε την 1η Ιουλίου 2002 η σφοδρή χαλαζόπτωση και η δυνατή νεροποντή στο Νομό Θεσσαλονίκης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή του Δημοτικού Διαμερίσματος Μελισσουργών του Δήμου Απολλωνίας), καθώς και στα βορινά του Νομού Χαλκιδικής (Μαραθούσα, Κρήνη, Παλιόχωρα). Περιοχές, που είναι αποκλειστικά γεωργικές και κτηνοτροφικές.

Σχεδόν ολοσχερώς καταστράφηκε η γεωργική παραγωγή (καπνά, καλαμπόκι κλπ.) καθώς και κτηνοτροφικές μονάδες. Ηταν τέτοια η ένταση της χαλαζόπτωσης και της νεροποντής, ώστε κατέπεσε ακόμα και η γέφυρα που συνδέει την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας με το Δήμο Απολλωνίας.

Είναι φανερό ότι οι μικρομεσαίοι αγρότες της περιοχής βρίσκονται σε απόγνωση, αφού, ακόμα κι αν δοθούν έγκαιρα οι προβλεπόμενες από τον ΕΛΓΑ αποζημιώσεις, δε θα μπορέσουν να αποτρέψουν την οικονομική τους χρεοκοπία. Κι αυτό επειδή, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, δεν αποζημιώνονται στο 100% οι ζημιές και οι τιμές αποζημίωσης είναι πολύ μικρές, ειδικά στις καλλιέργειες που βρίσκονται στα αρχικά τους στάδια, όπως ο καπνός. Αυτό γίνεται γιατί οι τιμές αποζημίωσης υπολογίζονται με βάση τις εμπορικές τιμές, αφαιρουμένων των εξόδων συγκομιδής, μεταφοράς και των ημερομισθίων, που, όμως δε θα γίνουν, επειδή δε θα ολοκληρωθούν οι καλλιέργειες».

Οι βουλευτές του ΚΚΕ ρωτούν αντίστοιχα τους υπουργούς Γεωργίας και ΠΕΧΩΔΕ, ποια μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση και πότε, ώστε:

  • Πέρα από την άμεση καταβολή των αποζημιώσεων, να εξασφαλιστούν τουλάχιστον τα ημερομίσθια αυτών των αγροτών και να αποτραπεί η ερήμωση των προβληματικών περιοχών των Νομών Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής.
  • Να αποκατασταθεί το γρηγορότερο η γέφυρα που συνδέει την Εθνική Οδό Θεσσαλονίκης - Καβάλας με τον Δήμο Απολλωνίας και η οποία κατέπεσε από τη δυνατή νεροποντή της 1ης Ιουλίου 2002.
ΗΜΑΘΙΑ - ΠΕΛΛΑ
Νέα προβλήματα για τους ροδακινοπαραγωγούς

Μπροστά σε νέα και αξεπέραστα προβλήματα βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι ροδακινοπαραγωγοί της Ημαθίας και της Πέλλας. Οι κονσερβοποιοί των δύο νομών δηλώνουν ότι θα πληρώσουν το βιομηχανικό ροδάκινο στην τιμή των 68 δρχ. το κιλό, ενώ οι αγρότες και οι συνεταιρισμοί τονίζουν ότι με την τιμή αυτή είναι κάτω και από το κόστος παραγωγής και απαιτούν 100 δρχ. το κιλό. Από την πλευρά τους οι βιομήχανοι απειλούν ότι σε περίπτωση που οι αγρότες δε δεχτούν την εξευτελιστική τιμή που τους προσφέρουν και επιμένουν στο αίτημά τους, τα εργoστάσια θα κλείσουν ή θα στραφούν στη διεθνή αγορά και θα φέρουν ροδάκινα από την Ισπανία. Στην πραγματικότητα, οι κονσερβοποιοί προσπαθούν να κλείσουν μια χαμηλή τιμή για το βιομηχανικό ροδάκινο, καθώς γνωρίζουν ότι φέτος θα είναι περιορισμένη η παραγωγή λόγω του παγετού και της καταστροφής από το χαλάζι.

Οσον αφορά το επιτραπέζιο ροδάκινο τα πράγματα κι αυτή την παραγωγική χρονιά δεν είναι αισιόδοξα. Μεγάλες ποσότητες συσκευασμένων ροδακίνων βρίσκονται αποθηκευμένα στους θαλάμους ψύξης με άγνωστη προοπτική για το πώς θα διατεθούν στην αγορά και ποια τιμή θα πάρει ο παραγωγός.

Η έλλειψη ενδιαφέροντος και προγραμματισμού από πλευράς κυβέρνησης σχετικά με τη διάθεση του προϊόντος έχει σαν αποτέλεσμα να χάνονται η μια μετά την άλλη οι αγορές του εξωτερικού. Παράλληλα, οι εξαγωγές από την αρχή της νέας περιόδου αντιμετωπίζουν μεγάλα προβλήματα. Πρώτα, κατακόρυφη είναι η άνοδος των κομίστρων. Μέσα σε λίγες μέρες η φορτωτική για Μόναχο από 1.500 ευρώ που ήταν ξεπέρασε τα 3.000 ευρώ, για την Πολωνία έφτασε τις 4.000 ευρώ και για την Αγγλία η τιμή είναι ακόμη πιο υψηλή. Παράλληλα, μέχρι πριν λίγες μέρες (μέχρι 1η Ιουλίου) έμενε κλειστή η αγορά της Γερμανίας, καθώς δε δόθηκαν «πράσινες κάρτες» στα φορτηγά - ψυγεία προκειμένου να μπορέσουν να περάσουν τα σύνορα της Αυστρίας. Την ευθύνη για το γεγονός αυτό την έχει το υπουργείο Μεταφορών, το οποίο είναι αρμόδιο να προμηθεύεται «τις πράσινες κάρτες» και να τις διανέμει στη συνέχεια στις μεταφορικές εταιρίες και στους μεμονωμένους μεταφορείς.

Να σημειώσουμε ότι τις τελευταίες μέρες στους νομούς Πέλλας αλλά και σε μικρότερο βαθμό στο νομό Ημαθίας, χιλιάδες στρέμματα με καλλιέργειες ροδακίνων επλήγησαν από το χαλάζι. Οι αγρότες στις πληγείσες περιοχές βρίσκονται σε απόγνωση καθώς το χαλάζι κατέστρεψε ό,τι είχε απομείνει από τον παγετό του χειμώνα. Οπως καταγγέλλουν οι ροδακινοπαραγωγοί, εκτιμήσεις για τις καταστροφές που προκάλεσε ο παγετός δεν έχουν γίνει ακόμη και φυσικά ούτε έχουν αποζημιωθεί.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ