ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 13 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΟΠΑΘΕΙΣ ΑΘΗΝΑΣ
Στον αέρα η αποκατάστασή τους

Την ίδια στιγμή που αποδεικνύεται περίτρανα ότι την πλημμύρα της περασμένης Δευτέρας στην Αθήνα δεν την προκάλεσε κάποια «θεομηνία», αλλά η κυβερνητική πολιτική που ακολουθείται και η αποσπασματική υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων, «στο σκοτάδι» παραμένει η διαδικασία αποκατάστασης των πλημμυροπαθών, που, ήδη, έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τους 2.000, σύμφωνα με τις επίσημες καταγραφές.

Ολα δείχνουν ότι - παρά τις εξαγγελίες των εκπροσώπων της κυβέρνησης - οι αποζημιώσεις, που, τελικά, θα δοθούν στους πλημμυροπαθείς, όχι μόνον πλήρεις δε θα είναι, αλλά ούτε καν ικανοποιητικές. Μέχρι στιγμής, το μόνο απτό μέτρο που ισχύει και άρχισε να καταβάλλεται είναι το περιβόητο ποσόν των 200.000 δρχ. (587 ευρώ) για τις πρώτες ανάγκες. Υπάρχει, βέβαια, και η υπόσχεση - εξαγγελία για τη χορήγηση 2 εκατ. δρχ. για την αντικατάσταση της οικοσκευής, επισήμως, όμως, δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί, ούτε από πότε θα αρχίσει αυτό το ποσόν να καταβάλλεται στους δικαιούχους, ούτε με ποιες διαδικασίες - συνήθως απόλυτα γραφειοκρατικές και χρονοβόρες - θα καταβάλλεται.

Τα ερωτήματα των πλημμυροπαθών είναι πολλά και η ανησυχία τους διαρκώς μεγαλώνει, όπως φαίνεται και από το ρεπορτάζ που ακολουθεί. Τρία είναι ακόμη τα πιο κρίσιμα ερωτήματα:

  • Τι θα γίνει με τους πολλούς επαγγελματίες, που έχασαν από την πλημμύρα μέρος ή και ολόκληρη την υποδομή των εγκαταστάσεών τους και τα εμπορεύματά τους; Αυτοί πώς και πότε και με τι ποσά θα αποζημιωθούν; Προς το παρόν, οι αρμόδιοι τηρούν σιγήν ιχθύος.
  • Οπως αποδεικνύεται, στις περιοχές που έπαθαν μεγάλες ζημιές υπήρχαν αρκετοί εργαζόμενοι μετανάστες. Αυτοί, πέρα από το βοήθημα των 200.000 δρχ., δικαιούνται το επίδομα αντικατάστασης της οικοσκευής που έχασαν ή όχι;
  • Τι θα γίνει με όσους - ακόμη και επαγγελματίες - τους «πήρε το ποτάμι» το αμάξι τους; Η αποκατάσταση θα αφεθεί αποκλειστικά στο έλεος των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών;

Οι αρμόδιοι της κυβέρνησης καλούνται να απαντήσουν. Οπως θα πρέπει να απαντήσουν στο αν θα καταλογιστούν οι ευθύνες σε όσους (εργολάβους, επιβλέποντες κλπ.) προκάλεσαν τις καταστροφές στον Κηφισό. Για τις δικές τους διαρκείς εγκληματικές ενέργειες, πράξεις και παραλείψεις - που εύστοχα κατέγραψε η προχτεσινή ανακοίνωση του ΤΕΕ - αρμόδιος να απαντήσει είναι, φυσικά, ο λαός...


Αφού τους «έπνιξαν», τώρα τους «δουλεύουν»...

Μιλάνε στο «Ρ» πλημμυροπαθείς κάτοικοι του Μοσχάτου που μετά τους ορμητικούς χειμάρρους που έπνιξαν τα σπίτια τους έρχονται αντιμέτωποι με έναν κρατικό μηχανισμό

Αγανακτισμένοι πλημμυροπαθείς συνομιλούν με το συντάκτη του «Ρ»
Αγανακτισμένοι πλημμυροπαθείς συνομιλούν με το συντάκτη του «Ρ»
Πέντε μέρες πέρασαν από τη μεγάλη νεροποντή που «έπνιξε» την Αθήνα και οι κάτοικοι των περιοχών που πληγήκανε περισσότερο, ακόμη δεν έχουν συνέλθει. Και από ό,τι φαίνεται θα πάρει πολύ καιρό ακόμη. Οδός Σολομού, στο Μοσχάτο. Κατά μήκος του δρόμου, η πλημμύρα έχει αφήσει ορατά τα σημάδια της, οι κάτοικοι έχουν βγάλει στο δρόμο τα πράγματά τους, για να στεγνώσουν κάτω από τον καλοκαιρινό ήλιο, ενώ ακόμα προσπαθούν να βγάλουν τις λάσπες από τα σπίτια τους. Τα συνεργεία της Νομαρχίας έχουν περάσει από την περιοχή και έχουν καταγράψει τις ζημιές. Ομως, οι πληγέντες έχουν ακόμη πολύ δρόμο ώσπου να εισπράξουν τα χρήματα των αποζημιώσεων. Οι ίδιοι δεν είναι και ιδιαίτερα αισιόδοξοι. Γνωρίζουν ότι το κράτος, σε κάθε ανάλογη περίπτωση καταστροφών από τα περιβόητα πια «ακραία καιρικά φαινόμενα», κάνει ό,τι μπορεί για να μην αποζημιώσει το σύνολο των ζημιών. Ζημιές, που στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργεί το ίδιο, ως συνέπεια της εγκληματικής πολιτικής του. Οι κάτοικοι της οδού Σολομού και των γύρω δρόμων γνωρίζουν πολύ καλά ποιοι ευθύνονται για την καταστροφή που έπαθαν την περασμένη Δευτέρα. «Οι εργολάβοι» που δε φρόντισαν να χτίσουν ένα τοιχίο στην όχθη του Κηφισού. «Οι εργολάβοι», μία λέξη που στα χείλη των πλημμυροπαθών καταντάει συνώνυμη «των ανεύθυνων» ή ακόμα χειρότερα «των απατεώνων».

«Πάρε τα 200 και πολλά σου είναι...»

«Ασπρισαν τα μαλλιά μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτά τα νοικοκυριά»
«Ασπρισαν τα μαλλιά μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτά τα νοικοκυριά»
«Μέσα σε λίγα λεπτά είδαμε τους κόπους μας να πνίγονται κάτω από τους χειμάρρους. Οι ζημιές που έπαθε το σπίτι μου είναι ανυπολόγιστες. Οι οικοσκευές καταστράφηκαν, οι τοίχοι "έφτυσαν" τους σοβάδες από την υγρασία. Εφτασε το ένα μέτρο το νερό». Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στο Σάκη Ραμπιλιάν, μετανάστη στη χώρα μας από τη Συρία, κάτοικο Μοσχάτου. Το επάγγελμά του είναι μαρμαράς - μεγάλος τεχνίτης λένε γι' αυτόν οι γείτονες - μέσα στο σαλόνι του σπιτιού του είχε φτιάξει με τα χέρια του ένα εκπληκτικό ομοίωμα της Ακρόπολης των Αθηνών. «Αυτό ήταν έργο ζωής για μένα. Εσπασαν τα μάρμαρα, δε γίνεται να φτιαχτούνε πια. Αυτή η ζημιά με πλήγωσε περισσότερο από όλα όσα έχασα». Στην αυλή του σπιτιού του ακόμα στεγνώνει το νοικοκυριό του, που κατάφερε από την τέχνη του να αποκτήσει τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα. «Οταν ήρθαν τα συνεργεία για να κάνουν καταμέτρηση των ζημιών, μου είπαν ότι δε δικαιούμαι αποζημίωση επειδή είμαι, ξένος, αλλοδαπός. "Πάρε το 200άρι και πολύ σου είναι", ήταν τα λόγια τους. Αρχισα να διαμαρτύρομαι και ρώτησα, μαζί με άλλους αλλοδαπούς που έπαθαν ζημιά στην πλημμύρα, ποιος έδωσε τέτοια εντολή στους υπαλλήλους. Κάτω από την πίεσή μας, ήρθε ο επικεφαλής του κλιμακίου και μας είπε να μην ανησυχούμε, θα αποζημιωθούμε κανονικά, τουλάχιστον θα πάρουμε όσα και οι υπόλοιποι. Τώρα απλά περιμένουμε...».

Κάτοικοι του Μοσχάτου προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους
Κάτοικοι του Μοσχάτου προσπαθούν να σώσουν ό,τι μπορούν από το βιος τους
Ο Χρ. Μηνάς, έχει αποθήκη με υλικά οικοδομών. Το εμπόρευμά του έπαθε ολοσχερή καταστροφή, ενώ και το σπίτι του υπέστη σοβαρές ζημιές. «Δεν πιστεύω ότι το κράτος θα αποζημιώσει το σύνολο των καταστροφών που πάθαμε. Φτάσαμε στο σημείο να λέμε ευτυχώς που δεν έγινε βράδυ η πλημμύρα. Θα είχαν χαθεί πολλές ψυχές».

Στην οδό Τενέδου στο Μοσχάτο, ακόμα δεν έχει γίνει πλήρης αποκατάσταση του ηλεκτρικού ρεύματος και των τηλεφωνικών γραμμών. Εκεί, βρήκαμε το Ν. Βεργή, μουσικό, με εμφανή την κούρασή στο πρόσωπό του, να έχει απλώσει τα πράγματα του σπιτιού του στον ήλιο. «Εκτός από τις ηλεκτρικές συσκευές που καταστράφηκαν, έχασα και τα μουσικά όργανα. Ενα πιάνο, αρμόνιο, σινθεσάιζερ, υπολογιστή. Ολες οι παρτιτούρες χάθηκαν στις λάσπες. Μιλάμε για ζημιά πολλών εκατομμυρίων, που μου φαίνεται σχεδόν αδύνατο να μπορέσω να τα αντικαταστήσω. Ολοι εδώ στη γειτονιά, αισθανόμαστε ζητιάνοι όταν πηγαίνουμε να εισπράξουμε το περιβόητο 200άρι. Τι ακριβώς να κάνουμε με αυτά τα χρήματα; Μας τα δίνουν για να μας κοροϊδεύουν...».

«Το ταξί δεν είναι επιχείρηση...»

Ο Αλ. Πέπελας, ταξιτζής στο επάγγελμα, εκτός από το σπίτι του έχασε τη μέρα της πλημμύρας και το ταξί του. «Το κλιμάκιο που ήρθε για να καταγράψει τις ζημιές, μου είπε ότι δε δικαιούμαι αποζημίωση για το ταξί, αφού δεν είναι επιχείρηση. Μα καλά ρε παιδιά, τους είπα, καταβάλω ΦΠΑ στο κράτος, αφού το ταξί θεωρείται ατομική επιχείρηση. Τώρα, γιατί δε με αποζημιώνετε; "Εμείς υπάλληλοι είμαστε κύριε, ό,τι μας λένε κάνουμε", μου απάντησαν...

Μέσα σε λίγα λεπτά είδε τα υπάρχοντά της να πνίγονται στη λάσπη...
Μέσα σε λίγα λεπτά είδε τα υπάρχοντά της να πνίγονται στη λάσπη...
Στο απέναντι σπίτι μένει η κυρά - Ματούλα. Μια ηλικιωμένη γυναίκα που με δυσκολία κρατάει τα δάκρυά της όταν μας δείχνει τις ζημιές που έπαθε το σπίτι της. «Ασπρισαν τα μαλλιά μας για να μπορέσουμε να φτιάξουμε αυτά τα νοικοκυριά. Και τώρα χαθήκανε όλα σε μια στιγμή. Πήραν δάνεια τα παιδιά μου για να φτιάξουν αυτό το σπίτι, που πριν λίγα χρόνια ήταν χαμόσπιτο. Δεν προλάβαμε να το χαρούμε. Πάνε να μας γελάσουνε με μερικά ψωρο-χιλιάρικα. Για να το βουλώσουμε. Πέρασαν όμως αυτά τα χρόνια. Δε μας κοροϊδεύουν. Μπορεί να μην είμαι σπουδαγμένοι, όμως ξέρω, όπως και όλοι εδώ στο Μοσχάτο ξέρουν, ότι αυτοί εδώ που ήρθαν να μας "αναβαθμίσουν" την περιοχή με τα έργα τους μας πνίξανε. Ποιος θα τους δικάσει αυτούς;».


Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ


ΣΤΑΘΜΟΙ ΚΤΕΛ ΑΘΗΝΩΝ
Απαράδεκτες συνθήκες για εργαζόμενους και επιβάτες

Ο Σύλλογος Εργαζομένων, με επιστολή του στον υπουργό Μεταφορών, τονίζει ότι οι λεωφορειούχοι, παρά την κρατική επιδότηση 30 δισ. δρχ. που παίρνουν, δεν κάνουν την παραμικρή ενέργεια για τον εκσυγχρονισμό των συνθηκών εργασίας και αναμονής επιβατών

Απαράδεκτες συνθήκες για τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό εξακολουθούν να υπάρχουν στους δύο υπεραστικούς σταθμούς των λεωφορείων (ΚΤΕΛ) της Αθήνας, παρά τα «παχιά λόγια» περί εκσυγχρονισμού τους, που κοσμούν τα πολύχρωμα και πολυτελή φυλλάδια του υπουργείου Μεταφορών.

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού Λεωφορείων, εκφράζοντας τη δίκαιη αγανάκτηση των εργαζομένων, με επιστολή του προς τον υπουργό Μεταφορών Χρ. Βερελή, τονίζει ότι παρά τις συνεχείς εκκλήσεις προς το υπουργείο για βελτίωση των συνθηκών εργασίας οι εργοδότες λεωφορειούχοι δεν έχουν προχωρήσει σε καμιά ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση, παρά τη βαρβάτη κρατική επιδότηση που παίρνουν και ανέρχεται σε 30 δισ. δρχ.

«Εως ότου, λοιπόν, συντελεστεί ο περιβόητος εκσυγχρονισμός των Συγκοινωνιών και ειδικότερα των ΚΤΕΛ, τον οποίο συνεχώς διαφημίζετε, χωρίς να λαμβάνετε υπόψη σας τις επιπτώσεις για τους εργαζομένους, οι οποίες συνεχώς προκύπτουν από την πρακτική σας και έως ότου δημιουργηθεί ο νέος Υπεραστικός Σταθμός τον οποίο έχετε υποσχεθεί - τονίζεται στην επιστολή των εργαζομένων προς τον υπουργό - μήπως είναι δυνατό να πιέσετε τους εργοδότες μας, ώστε ένα μικρό ποσόν από τα 30 δισ. δρχ. που θα επιδοτηθούν να διατεθεί, ώστε να επαναλειτουργήσουν τα κλιματιστικά μηχανήματα και να γίνουν εγκαταστάσεις εξαερισμού στις αίθουσες αναμονής των επιβατών και των εκδοτηρίων; Μήπως είναι δυνατόν ένα ελάχιστο ποσό από αυτά που θα χορηγηθούν στους ιδιώτες επιχειρηματίες εργοδότες μας να διατεθεί, ώστε να έχουμε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας για το προσωπικό και ανθρώπινες συνθήκες για το επιβατικό κοινό;».

Επίσης αναφέρουν ότι, εκτός των άλλων, στον Υπεραστικό Σταθμό της οδού Λιοσίων, λόγω ανεπαρκούς τεχνικής υποδομής και λόγω έλλειψης προσωπικού, το τηλεφωνικό κέντρο πληροφοριών υπολειτουργεί, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρείται το επιβατικό κοινό, λόγω κακής ενημέρωσης. Ακόμη επισημαίνουν προς τον υπουργό ότι έχουν συσσωρευτεί παράπονα επιβατών, που, αντί να εξυπηρετούνται, αντίθετα ταλαιπωρούνται άσκοπα, προσπαθώντας να εκδώσουν εισιτήρια στο πολυδιαφημισμένο κέντρο έκδοσης εισιτηρίων της Ομόνοιας που δημιούργησε ο ΚΣΑΥΛΕ (Κεντρικός Σταθμός Αθηνών Υπεραστικών Λεωφορείων Ελλάδος), που πρόσφατα εγκαινίασε ο υπουργός, παρά την αντίθετη γνώμη των εργαζομένων. Οι επιβάτες - επισημαίνεται - ταλαιπωρούνται και αποχωρούν άπρακτοι, διότι ο εκσυγχρονισμός σταμάτησε απότομα, με αποτέλεσμα να μην εκδίδονται εισιτήρια προς όλες τις γεωγραφικές περιοχές της χώρας. Συγκεκριμένα, εκδίδονται μόνο για 21 ΚΤΕΛ από το σταθμό του Κηφισού, από τα 31 που υπάρχουν εκεί και για κανένα ΚΤΕΛ από όσα στεγάζονται στο σταθμό της Λιοσίων...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ