ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 17 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τρώγοντας τους άνοιξε η όρεξη

Τις νέες αξιώσεις του για την παραπέρα ιδιωτικοποίηση του κοινωνικο-ασφαλιστικού συστήματος, την ακόμα μεγαλύτερη ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων και την υψηλότερη χρηματοδότησή τους για να προσλαμβάνουν ανέργους, διατύπωσε ο ΣΕΒ και αποδέχτηκε ο υπουργός Εργασίας

Δεν αφήνουν ούτε λεπτό να περάσει ανεκμετάλλευτο οι μεγαλοβιομήχανοι, προκειμένου να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους, στο όνομα δήθεν της «ανταγωνιστικότητας», σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων της χώρας. Ετσι, όπως έγινε γνωστό χτες, σε συνεδρίασή του το Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ, παρουσία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δ. Ρέππα, προέβαλε τις νέες αντιασφαλιστικές και αντεργατικές του αξιώσεις, με τις οποίες ο υπουργός Εργασίας συμφώνησε απόλυτα!

Τρία ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη συνεδρίαση του συμβουλίου και αφορούσαν στο Ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις και στην επαγγελματική κατάρτιση.

Ο ΣΕΒ αξίωσε από τον υπουργό Εργασίας και νέες ρυθμίσεις γύρω από τα ζητήματα που αφορούν: «Στην εξειδίκευση των κανόνων λειτουργίας των επαγγελματικών ταμείων, στη δυνατότητα μετατροπής των επικουρικών σε επαγγελματικά ταμεία, στο κεφαλαιοποιητικό σύστημα στην επικουρική ασφάλιση...». Δηλαδή οι βιομήχανοι άμεσα θέλουν να πάρει «σάρκα και οστά» - ήδη έχει προχωρήσει με τον αντιασφαλιστικό νόμο - μέσω και νέων ρυθμίσεων, η εδραίωση της ιδιωτικής ασφάλισης σε βάρος της δημόσιας. Με τις ρυθμίσεις για τα επαγγελματικά ταμεία στρώνεται ο δρόμος για τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες ώστε να μπορούν να βάλουν χέρι στα αποθεματικά των επικουρικών ταμείων, των ταμείων πρόνοιας κλπ.

Μ' αυτήν ακριβώς την προοπτική δήλωσε ότι συμφωνεί και ο υπουργός Εργασίας. Οπως αναφέρει ο ίδιος ο ΣΕΒ στο δελτίο του, στην ομιλία του ο Δ. Ρέππας υπογράμμισε «τη σπουδαιότητα των επαγγελματικών ταμείων και είπε πως το κεφαλαιοποιητικό σύστημα υπάρχουν δυνατότητες να εισαχθεί και στην επικουρική ασφάλιση»!

Από το δεύτερο σημείο της συζήτησης έγινε καθαρό ότι ετοιμάζεται το δεύτερο και πιο δυνατό χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων της χώρας. Μετά το αντεργατικό τερατούργημα, που έφερε σοβαρές ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, οι μεγαλοβιομήχανοι ζητούν και νέες ρυθμίσεις, που να εναρμονιστούν με τις ευρωπαϊκές, για ακόμα μεγαλύτερη «ευελιξία»(!), δηλαδή για την αφαίρεση και των τελευταίων εργατικών κατακτήσεων και δικαιωμάτων. Αυτές οι νέες ρυθμίσεις, όπως υπογράμμισαν οι μεγαλοβιομήχανοι, πρέπει να είναι αποτέλεσμα και μόνο του «διαλόγου», γιατί «ο ΣΕΒ - υπογραμμίζεται στη σχετική ανακοίνωση - πάντοτε υποστηρίζει ότι τα θέματα της εργασίας είναι προτιμότερο να ρυθμίζονται με συμφωνίες αυτών που τους αφορούν, δηλαδή των κοινωνικών εταίρων, και όχι με νομοθετικές διαδικασίες». Είναι απόλυτα φυσικό ο ΣΕΒ να απαιτεί το διάλογο αφού μέχρι σήμερα οι αντεργατικές και αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις ήταν αποτέλεσμα του στημένου «κοινωνικού διαλόγου» μεταξύ της κυβέρνησης και των συμβιβασμένων ηγεσιών στο συνδικαλιστικό κίνημα.

Σύμφωνος και μ' αυτήν την αξίωση δήλωσε ο Δ. Ρέππας, ο οποίος αφού εξύμνησε τη διαδικασία του διαλόγου, λέγοντας ότι «έχει βασικό ρόλο να παίξει», είπε ότι είναι ανοιχτός να προχωρήσει στην υιοθέτηση θεμάτων για τα οποία οι κοινωνικοί εταίροι συμφωνούν. Προτίθεται δε να «συστήσει άμεσα μόνιμη Συντονιστική Επιτροπή για τα θέματα της Κοινωνικής Προστασίας όπως και Εργασίας, όπου θα κυριαρχεί ο διαρκής διάλογος όλων των πλευρών», θέμα το οποίο είχε ζητήσει και ο ΣΕΒ.

Τέλος, ο ΣΕΒ αξιώνει οι επιχειρήσεις να έχουν τη δυνατότητα να επιλέγουν μεταξύ των ανέργων που προσλαμβάνονται μέσω των διαφόρων προγραμμάτων απασχόλησης του ΟΑΕΔ, καθώς και την εκπαίδευσή τους - δηλαδή και επιπλέον χρηματικά πακέτα - πριν ή μετά την τοποθέτησή τους.

Καμία διαφωνία δεν προέβαλε και σ' αυτό το ζήτημα ο υπουργός Εργασίας, ο οποίος μάλιστα θα λάβει υπόψη του τις προτάσεις του ΣΕΒ μπροστά στην προετοιμασία του νομοσχεδίου σχετικά με το Εθνικό Σύστημα Σύνδεσης της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της Απασχόλησης.


ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΧΩΡΙΟ
Ως εδώ και μη παρέκει!

Θα σταματήσουν τα πάντα από αύριο και για 48 ώρες σε πρώτη φάση. Αν δεν παρθούν πραγματικά μέτρα ασφάλειας, το έργο θα παγώσει. Κατηγορηματική η θέση των εργατών, που αρνούνται να θάψουν κι άλλους νεκρούς συναδέλφους τους. Προκλητικός ο αρμόδιος υφυπουργός Εργασίας. Προσπαθεί να τα μπαλώσει το Μαξίμου

Από προηγούμενη απεργία των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα
Από προηγούμενη απεργία των εργαζομένων στα ολυμπιακά έργα
«Μας έχετε πει πολλές φορές ότι αυτό το έργο, το Ολυμπιακό Χωριό, είναι για εμάς, για τους εργαζόμενους. Εγώ αυτό που κατάλαβα είναι ότι φεύγοντας από το Ολυμπιακό Χωριό το μόνο που θα πάρουμε μαζί μας είναι τα θύματα της τάξης μας».

Αυτήν τη συγκλονιστική φράση πέταξε χτες κατάμουτρα στον υφυπουργό Εργασίας Λ. Τζιόλα ο αλλοδαπός εργάτης Διονύσης Γκιόκας, καθώς ο υφυπουργός με άταφο ακόμα τον τέταρτο νεκρό στο Ολυμπιακό Χωριό είχε το θράσος να ζητά ευθύνες από τους ίδιους τους εργάτες για το χαμό τους!

Αντιπροσωπεία των εργατών μαζί με στελέχη της Ομοσπονδίας και του Συνδικάτου Οικοδόμων πήγαν χτες στο υπουργείο Εργασίας κι έκαναν καθαρό στην κυβέρνηση ότι θα προχωρήσουν στην όξυνση της πάλης τους - ακόμα και στο οριστικό κλείσιμο του εργοταξίου του Ολυμπιακού Χωριού - αν και μετά την προγραμματισμένη προειδοποιητική 48ωρη απεργία, που ξεκινά αύριο, δε ληφθούν άμεσα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής.

Η στάση και η συμπεριφορά του υφυπουργού Εργασίας απέναντι στην αγανάκτηση και την οργή των εργαζομένων ήταν το λιγότερο προκλητική. Οταν ο Γ. Φιλιούσης, πρόεδρος του ΔΣ του Παραρτήματος Εργαζομένων του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας στο Ολυμπιακό Χωριό, του ανέφερε αγανακτισμένος τις άθλιες συνθήκες που επικρατούν στο έργο, ο υφυπουργός Εργασίας αντί να σκύψει το κεφάλι, επιτέθηκε στο συνδικαλιστή, λέγοντας: «Δε θα κάνουμε παράσταση τώρα», ισχυριζόμενος ότι ο Γ. Φιλιούσης παρίστανε τον αγανακτισμένο χωρίς πραγματικά να είναι γιατί τη συνάντηση κατέγραφε η κάμερα του «902». Ομως το θράσος του υφυπουργού δε σταμάτησε εκεί και μετά από λίγο τόλμησε να εκστομίσει τη φράση: «Δε θα εμπορεύεστε τους νεκρούς». Κάτι που προκάλεσε την παρέμβαση του Α. Ζαζόπουλου, προέδρου της Ομοσπονδίας Οικοδόμων, που εύστοχα τόνισε: «Μιλάτε για παράσταση τη στιγμή που θρηνούμε τέσσερις νεκρούς. Παραστάσεις δίνετε εσείς που πηγαίνετε και κόβετε τις κορδέλες».

Ενώ όταν η αντιπροσωπεία προκάλεσε τον υφυπουργό να πάνε επιτόπου στο Ολυμπιακό Χωριό να δούνε ποια είναι η πραγματική κατάσταση, αυτός άρχισε τις υπεκφυγές. Μάλιστα αφού για πολλοστή φορά υποσχέθηκε ότι θα αυξηθούν οι έλεγχοι του ΣΕΠΕ και ότι θα εκδιωχθούν όσοι εργολάβοι δεν τηρούν τα μέτρα ασφάλειας - μέτρο αποσπασματικό - στο τέλος κατέληξε: «Να δώσετε και εσείς βάρος στο ζήτημα της χρήσης των μέσων ατομικής προστασίας». Δηλαδή, υιοθέτησε το γνωστό παραμύθι των εργοδοτών, που όταν το Συνδικάτο και η Ομοσπονδία διαμαρτύρονται για την παντελή έλλειψη μέτρων, αυτοί απαντάνε ότι οι εργαζόμενοι δε φοράνε κράνη και μποτάκια εργασίας.

Στην επισήμανση του Τ. Βανδώρου, προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, ότι οι εργαζόμενοι στο Ολυμπιακό Χωριό αλλά και γενικότερα στα μεγάλα έργα δουλεύουν στην πραγματικότητα 40 μεροκάματα το μήνα - λόγω των υπερωριών και των αργιών που οι εργοδότες αναγκάζουν τους εργαζόμενους να δουλέψουν - και χωρίς ασφάλιση, ο υφυπουργός Εργασίας είπε ότι αυτό το ακούει πρώτη φορά!!!

Λίγο πριν λήξει η συνάντηση, η αντιπροσωπεία του επισήμανε ότι το αίτημά τους είναι να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός ελέγχου του υπουργείου στο Ολυμπιακό Χωριό, που θα αναγκάσει τις εταιρίες να πάρουν τα μέτρα ασφάλειας, διαφορετικά οι εργαζόμενοι είναι αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους και να οξύνουν την πάλη τους. Μετά τη συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας και με δεδομένη την απόφαση για την 48ωρη απεργία από το Μέγαρο Μαξίμου διοχετεύτηκε στους δημοσιογράφους η πληροφορία ότι ο Κ. Σημίτης ενδιαφέρθηκε προσωπικά για το θέμα και διέταξε να παρθούν μέτρα. Σχολιάζοντας την πληροφορία, στελέχη της Ομοσπονδίας είπαν πως το μόνο που γνωρίζουν είναι οι κυβερνητικές εντολές για εντατικοποίηση των εργασιών.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ