ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ»
Πλήρης σαλαμοποίηση με στόχο τον αποπροσανατολισμό

Ανακοίνωσαν 10 «προτάσεις» για τη φορολογία μεταβίβασης ακινήτων

Την πλήρη σαλαμοποίηση του φορολογικής μεταρρύθμισης αποφάσισε χτες η κυβέρνηση, ανακοινώνοντας επιλεκτικά και αποσπασματικά κάποια μέτρα για τα νέα αφορολόγητα όρια που θα ισχύσουν στις μεταβιβάσεις των ακινήτων και στις κλίμακες φόρου κληρονομιών και δωρεών. Την ίδια ώρα - πάλι με τη μορφή γενικών προτάσεων - ανακοινώθηκαν κάποιες ψευτορυθμίσεις για τις προκλητικά και μονίμως φοροδιαφεύγουσες εξωχώριες (οφσόρ) εταιρίες. Οσον αφορά στα προκλητικά κίνητρα για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων» - που αφορούν και τις διαβόητες οφσόρ εταιρίες - οι κυβερνώντες έκριναν ότι δε θα εξυπηρετούσαν σε αυτή τη φάση την επιχείρηση αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης και γι' αυτό το λόγο, παρά τις επίσημες κυβερνητικές δηλώσεις, θα ανακοινωθούν αργότερα. Το βέβαιο είναι τα νέα φοροχαράτσια πάνω στη μικρή ακίνητη ιδιοκτησία (ο λεγόμενος φόρος κατοχής ή όπως αλλιώς τον ονομάσουν) θα ανακοινωθούν για λόγους καθαρής εκλογοθηρίας μετά τις δημοτικές εκλογές του Οκτώβρη.

Γίνεται αντιληπτό ότι η λεγόμενη φορολογική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να ιδωθεί αποσπασματικά, όπως επιθυμεί η κυβέρνηση, αλλά στην ολότητά της, από την οποία θα προκύψουν νέα φορολογικά χαράτσια για τα εργαζόμενα νοικοκυριά και κυρίως νέες και τεράστιες φοροελαφρύνσεις για το μεγάλο κεφάλαιο.

Σε αυτό το πλαίσιο μετά τη συζήτηση στην κυβερνητική επιτροπή ο αρμόδιος υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ανακοίνωσε χτες «10 προτάσεις», που ακόμη είναι υπό διαμόρφωση και θα οριστικοποιηθούν προς το τέλος του μήνα σε νομοσχέδιο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου Οικονομίας, η μείωση των εσόδων από τη «δεύτερη φάση» της φορολογικής μεταρρύθμισης δεν ξεπερνά τα 70 δισ. το χρόνο. Και αυτό όμως το ποσό είναι απατηλό, γιατί στόχος της κυβέρνησης που θα υλοποιείται σταδιακά είναι η αύξηση των αγοραπωλησιών στις κατοικίες, μέσω των οποίων περιμένει να αυξήσει και τα φορολογικά έσοδα. Αλλωστε με μια αύξηση των αντικειμενικών τιμών στα επίπεδα των αγοραίων τιμών, κάτι που μεθοδεύεται εδώ και καιρό και σκοπεύουν να το περάσουν στο όνομα της επιβολής ΦΠΑ στις οικοδομές, οι όποιες φοροελαφρύνσεις δόθηκαν, είναι «δώρο - άδωρο» για τα εργαζόμενα νοικοκυριά.

Τα 10 σημεία που ανακοινώθηκαν χτες είναι τα ακόλουθα:

  • Για κληρονομιές από σύζυγο και τέκνα καθώς και για γονικές παροχές πρώτης κατοικίας θα εφαρμόζεται το ίδιο ποσό απαλλαγής από το φόρο που ισχύει και για την αγορά πρώτης κατοικίας. Το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει το κόστος σε 15 δισ. δρχ. το χρόνο. Για τον έγγαμο με δυο παιδιά ισχύουν σήμερα τα εξής ποσά απαλλαγής για πρώτη κατοικία: Για κληρονομιές 105.000 ευρώ και για γονικές παροχές 22.100 ευρώ και σύμφωνα με την πρόταση εξομοίωσης θα πάνε στα 140.000 ευρώ. Από τους πίνακες που δημοσιοποίησαν προκύπτει ότι η αύξηση στα αφορολόγητα ποσά για αγορά πρώτης κατοικίας, όχι μόνο δεν καλύπτει την εκτόξευση των τιμών των ακινήτων στα ύψη, γεγονός που έχει κάνει απροσπέλαστη την απόκτηση αξιοπρεπούς κατοικίας για τους εργαζόμενους, αλλά ούτε καν τον επίσημο τιμάριθμο. Ετσι το αφορολόγητο για την αγορά πρώτης κατοικίας από άγαμο διαμορφώνεται στα 65.000 ευρώ (από 62.000 ευρώ), για τον έγγαμο με 1 παιδί σε 100.000 ευρώ (από 97.000) και με 2 παιδιά σε 140.000 ευρώ (από 138.200).
  • Οποιος πάρει απαλλαγή από το φόρο για την αγορά πρώτης κατοικίας μπορεί να πληρώσει το φόρο που αναλογεί στη σημερινή αξία του ακινήτου και να πάρει απαλλαγή για άλλο ακίνητο. Προϋπόθεση είναι να πουληθεί το παλιό ακίνητο, το οποίο να μην καλύπτει τις νέες στεγαστικές ανάγκες του δικαιούχου. Πρόκειται για μέτρο - εμπαιγμό καθώς το δημόσιο θα πάρει το φόρο με βάση τις τρέχουσες τιμές του ακινήτου.
  • Εξισώνονται οι συντελεστές για τη μεταβίβαση μετοχών που είναι στο χρηματιστήριο. Ο συντελεστής ορίστηκε σε 0,6% στη μεταβίβαση (κληρονομία, δωρεά, γονική παροχή) για το σύζυγο και τα τέκνα και σε 1,2% για τους συγγενείς της β΄ κατηγορίας του φόρου κληρονομιάς (εγγόνια κ.ά.). Προφανώς οι δημόσιες δεσμεύσεις του υπουργού Οικονομίας για την πλήρη απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης μετοχών για τους μεγαλοβιομήχανους και τους μεγαλομετόχους θα υλοποιηθεί σε άλλο νομοσχέδιο.
  • Για τις μετοχές ΑΕ που δεν είναι στο χρηματιστήριο ο συντελεστής μεταβίβασης ορίζεται σε 1,2% για τους συγγενείς α΄ βαθμού και 2,4% για συγγενείς της β΄ κατηγορίας.
  • Η μεταβίβαση (για οποιοδήποτε λόγο) όλων των άλλων επιχειρήσεων θα φορολογείται με 1,2% για συγγενείς α΄ βαθμού και με 2,4% στους λοιπούς συγγενείς. Το συγκεκριμένο μέτρο αφορά και τις μικρές επιχειρήσεις. Το υπουργείο Οικονομίας υπολογίζει ότι η μείωση των φορολογικών εσόδων για τις μεταβιβάσεις επιχειρήσεων σε 10 δισ. δρχ. το χρόνο.
  • Δίνεται πλήρης απαλλαγή από το φόρο μεταβίβασης ακινήτων κατά τη συγχώνευση των ΑΕ κτηματικών εταιριών. Είναι φανερό ότι η κυβέρνηση παρέχει και νέα φορολογικά κίνητρα στις εταιρίες αυτές και το κόστος για το δημόσιο, για ένα ελάχιστο αριθμό μεγαλοεπιχειρηματιών, θα φτάνει τα 3 δισ. δρχ. για κάθε χρόνο.
  • Προβλέπονται μεγάλες μειώσεις στα υψηλά κλιμάκια του συντελεστή μεταβίβασης ακινήτων για κληρονομιές και δωρεές σε μακρινούς συγγενείς και τρίτα πρόσωπα. Σε αυτή την κατηγορία ο συντελεστής για τα ποσά κλιμακίου πάνω από 159.000 ευρώ (περίπου 54.200.000 δρχ.) πέφτει κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες (από 60% σε 40%). Για τις κληρονομιές και δωρεές σε συγγενείς α΄ βαθμού στα κλιμάκια από 33.000 μέχρι 159.000 ευρώ ο συντελεστής του φόρου μειώνεται από 15% σε 10% και για τα μεγαλύτερα ποσά από 25% σε 20%, ενώ για τα χαμηλά κλιμάκια δεν υπάρχουν αλλαγές. Επίσης οι 4 διαφορετικές κλίμακες φορολόγησης που υπήρχαν (ανάλογα με το βαθμό συγγένειας) μειώνονται σε 3. Η μείωση των εσόδων σε αυτή την κατηγορία υπολογίζεται σε 10 δισ. δρχ. το χρόνο.
  • Το αφορολόγητο ποσό για κληρονομιές από σύζυγο και ανήλικα παιδιά ορίζεται στα 300.000 ευρώ (περίπου 152 εκατ. δρχ.). Η κυβέρνηση αναμένει μείωση εσόδων κατά 10 δισ. δρχ.
  • Σε περίπτωση κληρονομιάς τέκνου από τους γονείς του απαλλάσσονται από το φόρο τα περιουσιακά στοιχεία που είχαν μεταβιβαστεί σε αυτό από τους γονείς.
  • Διπλασιάζεται ο αριθμός των δόσεων καταβολής του φόρου κληρονομιών από ανήλικους.
«Καλοπιάνουν τις οφσόρ» εταιρίες

Ο ανοιχτός εμπαιγμός της κυβέρνησης φαίνεται και από τη δημοσιοποίηση των απόψεων για τα ακίνητα των εξωχώριων (οφσόρ) εταιριών, ενώ το κρίσιμο ζήτημα για τον «επαναπατρισμό κεφαλαίων», το οποίο θα παρέχει νέες προκλητικές διευκολύνσεις και στις οφσόρ εταιρίες θα ανακοινωθεί αργότερα. Πρόκειται για μια προσπάθεια ένταξης των εταιριών αυτών στο φορολογικό σύστημα (κάτι που δε φαίνεται και τόσο πιθανό) με την ταυτόχρονη παροχή κάθε είδους φορολογικών κινήτρων.

Από τα επιμέρους που ανακοινώθηκαν χτες από τον Ν. Χριστοδουλάκη προκύπτει ότι θα καθιερωθεί ειδικός φόρος «της τάξης του 3%» το χρόνο (ούτε καν το ακριβές ποσοστό δεν ήταν σε θέση να ανακοινώσουν) πάνω στην αντικειμενική τιμή των ακινήτων που έχουν οι οφσόρ εταιρίες.


Ολος ο ενεργειακός τομέας στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ το φθινόπωρο ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για να γίνει πιο ελκυστική, η ΡΑΕ εισηγείται αύξηση τιμολογίων 4% από 1ούλη

Την πλήρη παράδοση του ενεργειακού τομέα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου εξέτασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Με τις εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, η Κυβερνητική Επιτροπή εξουσιοδότησε τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να παραδώσει στους ιδιώτες ένα ακόμη πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στον Λάτση και στους Ρώσους συνεταίρους του και να πουλήσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, μετά από την πρώτη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με ποσοστό 17% τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση βάζει μπρος την πώληση ακόμη 10-15% των μετοχών της. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, που έγιναν μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, από τον προσεχή Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα παραχωρήσει το προαναφερθέν ποσοστό, το οποίο θα προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και την πώληση υφισταμένων μετοχών. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ τόνιζαν χτες - το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας - ότι σε πρώτη φάση επιλέχθηκε η παραπέρα ιδιωτικοποίηση μέσω χρηματιστηρίων, ενώ η επόμενη φάση θα είναι η πώληση ενός σημαντικού πακέτου σε «στρατηγικό εταίρο», η οποία αναμένεται εντός του επόμενου χρόνου.

Πριν πουληθεί η ΔΕΗ, αποφασίστηκε να εξαγοράσει και το 30% της ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα πουληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή». Η τιμή του ποσοστού που θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ θα καθοριστεί από «ανεξάρτητο» χρηματοοικονομικό σύμβουλο ο οποίος θα προσληφθεί ως αποτιμητής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή το 35% της ΔΕΠΑ έχει εξαγοραστεί από τα ΕΛΠΕ, το 30% θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ και το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί στο «στρατηγικό επενδυτή». Η όλη διαδικασία παραχώρησης της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα έχει ολοκληρωθεί εντός 6-8 μηνών.

Αναφορικά με την πώληση του 23,17% των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία της ρωσικής Lukoil και του ομίλου Λάτση, ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες. Χωρίς να αναφέρει κάτι περισσότερο, γίνεται κατανοητό, ότι τόσο ο Λάτσης όσο και οι Ρώσοι θέλουν να λεηλατήσουν τα ΕΛΠΕ (αυτός ήταν άλλωστε ο αρχικός τους στόχος), με αποτέλεσμα ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, που τους επέλεξε για συνεταίρους, πλέον να δυσκολεύεται στο εγχείρημα παραχώρησης.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε και η ένταξη των Νομών Δράμας και Καβάλας στο ίδιο καθεστώς των ενισχύσεων που ισχύει για τη Θράκη. Στα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται, δήθεν για την ενίσχυση κατοίκων (θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ Δράμας), αλλά ουσιαστικά είναι η παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματιών, είναι: Επιχορήγηση για την απασχόληση ανέργων που είναι προ της συνταξιοδότησης, εναλλασσόμενη κατάρτιση και επανακατάρτιση, αυξημένη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων του Νομού Δράμας σε προγράμματα του ΕΠΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ