Παρασκευή 19 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ολος ο ενεργειακός τομέας στο ιδιωτικό κεφάλαιο

Δεύτερη μετοχοποίηση της ΔΕΗ το φθινόπωρο ανακοίνωσε η κυβέρνηση και για να γίνει πιο ελκυστική, η ΡΑΕ εισηγείται αύξηση τιμολογίων 4% από 1ούλη

Την πλήρη παράδοση του ενεργειακού τομέα στα χέρια του ιδιωτικού κεφαλαίου εξέτασε χτες η Κυβερνητική Επιτροπή. Με τις εισηγήσεις του αρμόδιου υπουργού Ανάπτυξης, η Κυβερνητική Επιτροπή εξουσιοδότησε τη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων να παραδώσει στους ιδιώτες ένα ακόμη πακέτο μετοχών της ΔΕΗ, να επισπεύσει τις διαδικασίες για την παραχώρηση των «Ελληνικών Πετρελαίων» (ΕΛΠΕ) στον Λάτση και στους Ρώσους συνεταίρους του και να πουλήσει τη Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ).

Συγκεκριμένα, μετά από την πρώτη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ με ποσοστό 17% τον περασμένο Δεκέμβρη, η κυβέρνηση βάζει μπρος την πώληση ακόμη 10-15% των μετοχών της. Σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Α. Τσοχατζόπουλου, που έγιναν μετά από τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, από τον προσεχή Σεπτέμβρη η κυβέρνηση θα παραχωρήσει το προαναφερθέν ποσοστό, το οποίο θα προκύψει από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, αλλά και την πώληση υφισταμένων μετοχών. Υψηλόβαθμα στελέχη της ΔΕΗ τόνιζαν χτες - το επιβεβαίωσε και ο υπουργός Οικονομίας - ότι σε πρώτη φάση επιλέχθηκε η παραπέρα ιδιωτικοποίηση μέσω χρηματιστηρίων, ενώ η επόμενη φάση θα είναι η πώληση ενός σημαντικού πακέτου σε «στρατηγικό εταίρο», η οποία αναμένεται εντός του επόμενου χρόνου.

Πριν πουληθεί η ΔΕΗ, αποφασίστηκε να εξαγοράσει και το 30% της ΔΕΠΑ, η οποία με τη σειρά της θα πουληθεί σε «στρατηγικό επενδυτή». Η τιμή του ποσοστού που θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ θα καθοριστεί από «ανεξάρτητο» χρηματοοικονομικό σύμβουλο ο οποίος θα προσληφθεί ως αποτιμητής. Πρέπει να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή το 35% της ΔΕΠΑ έχει εξαγοραστεί από τα ΕΛΠΕ, το 30% θα εξαγοραστεί από τη ΔΕΗ και το υπόλοιπο θα παραχωρηθεί στο «στρατηγικό επενδυτή». Η όλη διαδικασία παραχώρησης της ΔΕΠΑ, σύμφωνα με τον υπουργό Ανάπτυξης, θα έχει ολοκληρωθεί εντός 6-8 μηνών.

Αναφορικά με την πώληση του 23,17% των ΕΛΠΕ στην κοινοπραξία της ρωσικής Lukoil και του ομίλου Λάτση, ο Α. Τσοχατζόπουλος τόνισε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι κρίσιμες. Χωρίς να αναφέρει κάτι περισσότερο, γίνεται κατανοητό, ότι τόσο ο Λάτσης όσο και οι Ρώσοι θέλουν να λεηλατήσουν τα ΕΛΠΕ (αυτός ήταν άλλωστε ο αρχικός τους στόχος), με αποτέλεσμα ακόμα και η ίδια η κυβέρνηση, που τους επέλεξε για συνεταίρους, πλέον να δυσκολεύεται στο εγχείρημα παραχώρησης.

Στην Κυβερνητική Επιτροπή συζητήθηκε και η ένταξη των Νομών Δράμας και Καβάλας στο ίδιο καθεστώς των ενισχύσεων που ισχύει για τη Θράκη. Στα άμεσα μέτρα που λαμβάνονται, δήθεν για την ενίσχυση κατοίκων (θα ισχύσουν και για τους εργαζόμενους στη ΣΟΦΤΕΞ Δράμας), αλλά ουσιαστικά είναι η παραπέρα ενίσχυση των επιχειρηματιών, είναι: Επιχορήγηση για την απασχόληση ανέργων που είναι προ της συνταξιοδότησης, εναλλασσόμενη κατάρτιση και επανακατάρτιση, αυξημένη δυνατότητα ένταξης των επιχειρήσεων του Νομού Δράμας σε προγράμματα του ΕΠΑΝ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ