ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 20 Ιούλη 2002
Σελ. /32
Νεανική ανυπότακτη ψήφος στις εκλογές του Οκτώβρη

Προφεστιβαλική εκδήλωση πραγματοποίησαν προχτές οι Τομείς Εργαζομένων Αθήνας της ΚΝΕ με θέμα: «Νέοι εργαζόμενοι και δημοτικές -νομαρχιακές εκλογές»

Με κεντρικό σύνθημα «Πρωταγωνιστές στη ζωή, όχι εθελοντές στην υποταγή - Νεανική ανυπόταχτη ψήφος», πραγματοποιήθηκε προχτές, Πέμπτη, στην πλατεία Αττικής, η προφεστιβαλική εκδήλωση των Τομέων Εργαζομένων της Οργάνωσης Αθήνας της ΚΝΕ. Το θέμα της ήταν «Νέοι εργαζόμενοι και δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές», με ομιλητές τον Σπύρο Χαλβατζή, υποψήφιο δήμαρχο Αθηναίων με τη «Συμπαράταξη για την Αθήνα», και τον Θανάση Παφίλη, υποψήφιο πρόεδρο της διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών-Πειραιώς με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία».

Δεκάδες νεολαίοι - από διάφορους χώρους εργασίας - είχαν κατακλύσει, στην κυριολεξία, από νωρίς το απόγευμα την πλατεία Αττικής. Νεολαίοι, από τα γιαπιά, από τα πολυκαταστήματα, από τα γραφεία, έδωσαν τον δικό τους ξεχωριστό παλμό, σε μια προφεστιβαλική, που είχε μόνο να «δώσει».

Η εκδήλωση άνοιξε με έναν σύντομο χαιρετισμό του Μ. Νιέρη, μέλους του ΚΣ της ΚΝΕ.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο Σπύρος Χαλβατζής: «Η μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών έχει μεγάλη πολιτική σημασία - τόνισε ευθύς εξαρχής. Κι αυτό διότι, μετά τις θεσμικές αλλαγές στην ΤΑ, μεγάλο μέρος της αντιλαϊκής πολιτικής διοχετεύτηκε στους δήμους και στις νομαρχίες. Ζητήματα Παιδείας, Υγείας, ακόμη και εργασίας - με τα περιβόητα Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης - "περνούν", πλέον, από την ΤΑ».

Από την εκδήλωση στην Πλατεία Αττικής
Από την εκδήλωση στην Πλατεία Αττικής
Ο Σπ. Χαλβατζής στιγμάτισε τη φορολογική πολιτική της κυβέρνησης, την οποία χαρακτήρισε τη χειρότερη των χωρών-μελών της ΕΕ. Στηλίτευσε την προσπάθεια μετατροπής της ΤΑ σε «μακρύ χέρι του κράτους», αφαιμάσσοντας ακόμη παραπέρα το μικρό εισόδημα της εργατικής λαϊκής οικογένειας.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα των Ολυμπιακών Αγώνων, με τις γνωστές συνέπειες που έχει στην κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Στο όνομα, άλλωστε, της επιτάχυνσης των έργων, το Ολυμπιακό Χωριό έχει ήδη βαφτεί κόκκινο, απ' το αίμα των αδικοχαμένων εργατών. Στο όνομα της ασφάλειας αυτών, υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο Σπ. Χαλβατζής, ψήφισαν τον πρώτο τρομονόμο, ενώ αυτή την περίοδο ρίχνουν στο τραπέζι και τον δεύτερο. «Η άρχουσα τάξη», τόνισε, «θωρακίζει το σύστημά της».

Και ο Σπ. Χαλβατζής κατέληξε καλώντας τους νεολαίους να συμβάλουν στην ενίσχυση των ισχυρών αντισωμάτων της νεολαίας. «Η ΚΝΕ είναι μια σημαντική δύναμη, ικανή να μετατρέψει τους μικρούς αγώνες σε αγωνιστικό ποτάμι που θα οδηγήσει στη ρήξη» με την υπάρχουσα κατάσταση, με το σημερινό εκμεταλλευτικό σύστημα.

Η απάντηση των νεολαίων ήταν άμεση: «Εμπρός λαέ, μη σκύβεις το κεφάλι, ο μόνος δρόμος είναι αντίσταση και πάλη».

Ο Θαν. Παφίλης, από την πλευρά του, αναφερόμενος στο θέμα των ημερών, την «τρομοκρατία» και τη «17Ν», προέτρεψε τους νέους να μην ξεχάσουν ποιοι είναι οι πραγματικοί τρομοκράτες. Ποιοι είναι αυτοί που σέρνουν τους λαούς σε αιματοχυσίες. Ποιοι είναι αυτοί που τρομοκρατούν τους εργαζομένους. «Δε θα δεχτούμε να εξαγνίσουμε τη CIA και τις άλλες μυστικές υπηρεσίες όπως θέλουν», σημείωσε.

Υπογράμμισε το ρόλο των υπόλοιπων παρατάξεων που υποστηρίζονται από ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΝ, οι οποίες συμφώνησαν στην αλλαγή της ΤΑ και στην πλήρη ενσωμάτωσή της στη φιλοσοφία του συστήματος.

«Η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», συνέχισε ο Θ. Παφίλης, «είναι προϊόν αγώνων που πραγματοποιήθηκαν όλο το προηγούμενο διάστημα. Στα δικά μας ψηφοδέλτια είναι οι ταξικές δυνάμεις που αντιστρατεύτηκαν τις κεντρικές αντιλαϊκές επιλογές».

Και ο Θ. Παφίλης κατέληξε: «Στις 13 του Οκτώβρη υπάρχει μόνο μια επιλογή: Ανυπότακτη ψήφο στη "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" και στη "Συμπαράταξη". Να γνωρίζουμε πως οι υπόλοιπες δυνάμεις είναι έτοιμες να εφαρμόσουν την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Ρίχνουμε ψήφο στην αντίσταση, στην ανυπακοή, στην ελπίδα».

Τα τελευταία του λόγια «πνίγηκαν» κάτω από τα συνεχή χειροκροτήματα των νεολαίων.

Στη συνέχεια ακολούθησε συναυλία με το συγκρότημα «ΚΑΡΜΑ» και αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι. Την ίδια ώρα προβάλλονταν σε βίντεο εικόνες από την ιστορία του εργατικού κινήματος.

Στην προφεστιβαλική παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της Επιτροπής Πόλης Αθήνας του ΚΚΕ και του ΚΣ της ΚΝΕ με επικεφαλής τον Γραμματέα του, Θέμη Γκιώνη.


ΚΝΕ
«Μην τσιμπάς, ψήφισε αγωνιστικά»

Μαζικές εξορμήσεις με νέους υποψηφίους σήμερα στο Θησείο και την Τρίτη στο Μπουρνάζι

«Οι εκλογές σε δήμους και νομαρχίες ενδιαφέρουν πολλούς. Θα σου την πέσουν... "Μην τσιμπάς". Ψήφισε για σένα, ψήφισε αγωνιστικά». Αυτό το κάλεσμα απευθύνουν πλατιά στη νεολαία τα μέλη της ΚΝΕ και αυτή την περίοδο διοργανώνουν μαζικές εξορμήσεις στην Αθήνα και όλη τη χώρα, συζητώντας για τα πολιτικά κριτήρια που πρέπει να διαμορφώσει η νεολαία μπροστά στις εκλογές, με βάση τη δική της πείρα και τις πραγματικές της ανάγκες.

Η ΚΝΕ, μέσα από μια νέα προκήρυξή της για τις εκλογές, αναφέρεται στην πολιτική του δικομματισμού και τα αποτελέσματά της που γνωρίζουν οι νέοι, τονίζοντας ότι οι οποιοιδήποτε υποψήφιοι κρίνονται στο αν θα είναι με τα μονοπώλια ή με το λαό, αν θα αντισταθούν, θα διεκδικήσουν, θα αντεπιτεθούν.

Συγκεκριμένα αναφέρει ότι «το ΠΑΣΟΚ για δυο δεκαετίες κυβερνάει την Ελλάδα: μας πετάει έξω από την εκπαίδευση, μας καταδικάζει στην ανεργία, κάνει την εργασία λάστιχο, μπλέκει τη χώρα σε πολέμους, αλλά χρεώνει σε μας το νταβατζιλίκι που πουλάει απ' τα Βαλκάνια μέχρι και το Αφγανιστάν, χτυπάει διαδηλώσεις, συλλαμβάνει και δικάζει αγωνιστές, μας λέει "μάθετε να ζείτε με τα ναρκωτικά"». Η ΚΝΕ εξηγεί ότι αυτή την πολιτική την εφαρμόζουν συγκεκριμένοι άνθρωποι, πολλοί από τους οποίους όμως, τώρα, μπροστά στις εκλογές, παρουσιάζονται ως «ανεξάρτητοι, «υπερκομματικοί» ή «αντάρτες». Ολους αυτούς η ΚΝΕ τους χαρακτηρίζει «λαμέ υποψήφιου που χαιρετάνε και κάνουν κωλοτούμπες για την ψήφο» κι εξηγεί: «Μας δουλεύουν. Θέλουν πολλά πράσινα "ψηφαλάκια" για να μας βουλώσουν το στόμα, να "επιβεβαιώσουν τη λαϊκή εντολή". Θέλουν τους δήμους παραρτήματα της κυβέρνησης για να περνάνε και από κει την πολιτική τους. Θέλουν τους δήμους χώρους ρουσφετιού και εξάρτησης».

Αντίστοιχα «ράμματα» όμως έχει η ΚΝΕ και για τη «γούνα» της ΝΔ, που θέλει «να γίνει "Χαλίφης στη Θέση του Χαλίφη". Καυχιέται πως θα έκανε τα ίδια, αλλά "καλύτερα και γρηγορότερα". Συμφωνεί με το ΝΑΤΟ και τις επεμβάσεις του ιμπεριαλισμού, τα δίνει όλα για την Ευρωπαϊκή Ενωση, γουστάρει τρελά ιδιωτικοποιήσεις, ανταγωνισμό, ιδιωτική εκπαίδευση, ενώ δε βρίσκει πού να διαφωνήσει με τους πράσινους». Η ουσία που τονίζει η πρωτοπόρα Οργάνωση είναι ότι ΠΑΣΟΚ και ΝΔ «μαζί ψηφίζουν - στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική», όσο κι αν προσπαθούν και οι υποψήφιοι της ΝΔ να «πουλήσουν μούρη» για «υπερκομματικοί» ακόμα και για... αριστεροί. Στην πραγματικότητα «θα εφαρμόσουν τα ίδια και ήδη μετράνε τους "γαλάζιους" δήμους, στήνουν την "παράσταση της νίκης" για να ανέβουν στην κυβέρνηση, να καβατζώσουν την εξουσία».

Ολους αυτούς, λοιπόν, η ΚΝΕ καλεί τη νεολαία να τους μαυρίσει, τονίζοντας ότι υπάρχει λύση, «με το συμφέρον των πολλών»: τα αγωνιστικά ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ. Μια λύση για «δήμους και νομαρχίες, φορείς αντίστασης, αγώνα και ανυπακοής, για αυτοδιοίκηση μαχητική διεκδικητική, με το λαό για το λαό, για να βρεθούμε πριν και μετά τις εκλογές από την ίδια όχθη εμείς με το κοινό συμφέρον, στην κοινή πάλη, για να δυναμώσει η προοπτική του Λαϊκού Μετώπου, η προοπτική της λύσης όλων μας των προβλημάτων».

Για όλα αυτά θα μιλήσουν τα μέλη της ΚΝΕ που εξορμούν σήμερα μαζικά στο Θησείο, με επικεφαλής τον Θανάση Τζίμα, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης και υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο της «Συμπαράταξης για την Αθήνα». Αντίστοιχη πανεξόρμηση της ΚΝΕ πραγματοποιείται και την Τρίτη 23 Ιούλη στο Μπουρνάζι, με επικεφαλής την Τατιάνα Ευαγγελοπούλου, μέλος του ΚΣ της Οργάνωσης και υποψήφια νομαρχιακή σύμβουλο της «ΝΑΣ».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ