ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΑΚΟΠΟΥΛΟΥ
Επίκαιρα τα οράματά της

Αύριο η εκδήλωση τιμής στη μνήμη της

Φοιτητές κι εργατιά, τιμούν για άλλη μια χρονιά από κοινού τη μνήμη της Σωτηρίας Βασιλακοπούλου, της δεκαεννιάχρονης ΚΝίτισσας, φοιτήτριας της Παντείου, που δολοφονήθηκε στις 28 Ιούλη 1980, μπροστά στην πύλη του εργοστασίου - γκέτο της ΕΤΜΑ, καθώς μοίραζε προκηρύξεις στους εργάτες που σχολούσαν.

Η εκδήλωση τιμής και μνήμης για τη Σωτηρία θα γίνει αύριο, στις 7:30 μ.μ. έξω από την πύλη της ΕΤΜΑ (οδ. Αγ. Αννης, κάθετη της Ιεράς Οδού) και διοργανώνεται όπως κάθε χρόνο από την Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Κλωστοϋφαντουργίας, Ιματισμού, Δέρματος Ελλάδας (ΟΕΚΙΔΕ), τα αντίστοιχα συνδικάτα Αθήνας, Πειραιά και Νήσων καθώς και το Σύλλογο Φοιτητών Παντείου.

Οπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους οι διοργανωτές, τιμούν και φέτος τη μνήμη της νεαρής Κνίτισσας, γιατί μπορεί να πέρασαν 22 χρόνια από τη δολοφονία της, αλλά οι πόθοι, τα οράματά της «παραμένουν και σήμερα επίκαιρα, είναι οδηγός της πάλης και του αγώνα μας. Αφού και σήμερα η επίθεση της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ (τότε της ΝΔ) του μεγάλου κεφαλαίου και της ΕΕ εντείνεται ενάντια στα δικαιώματα και τις κατακτήσεις τόσο των εργαζομένων, όσο και της νεολαίας και άλλων λαϊκών στρωμάτων».

28ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Εκδηλώσεις και σταθμοί του καλοκαιριού

Το 28ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» συνεχίζει το ταξίδι του ανά την Ελλάδα, περνώντας μέσα από σημαντικούς σταθμούς του. Ενας από αυτούς τους σταθμούς είναι το 2ο ΑντιΝΑΤΟικό Κάμπινγκ Νεολαίας που συνεχίζεται στο Ποσείδι της Χαλκιδικής μέχρι και αύριο με μεγάλη επιτυχία. Παράλληλα, σταθμός του καλοκαιριού είναι και το κάμπινγκ καλοκαιρινών διακοπών της ΚΝΕ στη Μυτιλήνη, για το οποίο σήμερα είναι η τελευταία προθεσμία για δηλώσεις συμμετοχής στις κατά τόπους οργανώσεις της ΚΝΕ.

Συνεχίζονται όμως και οι εκδηλώσεις στις πλατείες και τις γειτονιές. Το βράδυ της Δευτέρας στον Αγιο Παύλο Θεσσαλονίκης, έγινε εκδήλωση με θέμα τα δημοκρατικά δικαιώματα και την επίθεση που δέχονται. Σε αυτή ο ομιλητής, Στέλιος Βαλανάς, εκπρόσωπος της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης», εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μετά τα τελευταία γεγονότα, η χώρα μας θα υποχρεωθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση να υπογράψει και νέες αντιτρομοκρατικές διατάξεις, που σκοπός τους «δε θα είναι τόσο η πάταξη των τρομοκρατικών οργανώσεων όσο η καθυπόταξη των πολιτικών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων του λαού».

Ο ομιλητής κάλεσε τους νέους να ενταχθούν στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των λαϊκών ελευθεριών που υπονομεύονται με το πρόσχημα της απειλής της ατομικής και κοινωνικής ασφάλειας.

«Ο νεοψηφισθείς νόμος περί τρομοκρατίας, θα δημιουργήσει μία καινούρια επικίνδυνη κατάσταση, νομιμοποιώντας το χαφιεδισμό και την παραβίαση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από τις αστυνομικές αρχές, οι οποίες θα μπορούν να επεμβαίνουν παντού στη ζωή του πολίτη, με απώτερο στόχο την καθυπόταξη του λαϊκού κινήματος», είπε ο Σ. Βαλανάς.

Στην προφεστιβαλική εκδήλωση που έγινε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 28ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», νεανικά μουσικά σχήματα παρουσίασαν τη δημιουργία τους στους νέους που συμμετείχαν μαζικά και αγκάλιασαν την προσπάθεια της ΟΒ Αγίου Παύλου.

Το πρόγραμμα τις επόμενες μέρες έχει ως εξής:

Σήμερα Τετάρτη

-- Στον πεζόδρομο του Κορδελιού, στη Θεσσαλονίκη, στις 8.30 μ.μ., για την ανεργία.

-- Στην πλατεία Αρχανών Ηρακλείου Κρήτης, στις 8 μ.μ., με θέμα: «Παλαιστίνη - Βενεζουέλα. Οταν οι λαοί θέλουν, μπορούν να νικήσουν στην πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό». Θα μιλήσει ο Μ. Σταματάκης, μέλος του ΝΣ Ηρακλείου της ΚΝΕ.

-- Στη Νιγρίτα Σερρών (πλατεία Δημαρχείου), στις 8 μ.μ., για τα ναρκωτικά, με ομιλήτρια τη Σοφία Σαβαΐδου, μέλος του ΝΓ Σερρών.

-- Στην Αράχοβα Λακωνίας, στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Να μπει τέλος στην παραχάραξη της ιστορίας, η πάλη του λαού οδηγός για τους νέους αγώνες».

Αύριο, Πέμπτη

-- Στο Φυτώριο Θεσσαλονίκης, στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Τοπικά Σύμφωνα Απασχόλησης και Τοπική Αυτοδιοίκηση».

-- Στην Ανω Τούμπα Θεσσαλονίκης (Πλατεία Τσάκωνα), στις 8.30 μ.μ., με θέμα: «Σύνοδος Κορυφής του 2003 και νεολαία».

ΕΘΝΙΚΗ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ
Αύξηση μαθητών στα ιδιωτικά και στα ΤΕΕ

Επιβεβαίωση αντιεκπαιδευτικής πολιτικής διαφαίνεται και από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία και αφορούν τους μαθητές, τις σχολικές μονάδες και το διδακτικό προσωπικό, όπως αυτά καταγράφηκαν κατά την έναρξη του σχολικού έτους 2001-2002.

Από τα στοιχεία που αφορούν τα μεγέθη του μαθητικού πληθυσμού προκύπτει μείωση του πληθυσμού των Ενιαίων Λυκείων και αύξηση στα ΤΕΕ. Ετσι, από 244.164 οι μαθητές Ενιαίων Λυκείων τη σχολική χρονιά 2000-2001 «πέφτουν» στους 240.272 κατά την έναρξη της σχολικής χρονιάς 2001-2002. Αντίστοιχα, οι μαθητές των ΤΕΕ από 131.316 αυξήθηκαν σε 138.131 στα ΤΕΕ που είναι υπό την ευθύνη του υπουργείου Παιδείας, ενώ αύξηση μαθητών έχουν και τα ΤΕΕ που ελέγχονται από άλλα υπουργεία, γεγονός που έρχεται ως στατιστική επιβεβαίωση της εκπαιδευτικής πραγματικότητας που διαμόρφωσε η μεταρρύθμιση, που έστειλε μεγάλη μάζα μαθητών έξω από το λύκειο, στη «μισοκατάρτιση» των ΤΕΕ. Αλλωστε, τα στοιχεία προέρχονται, όπως αναφέρεται, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και για την πληρότητά τους θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και ο αριθμός εκείνων των μαθητών που ξεκίνησαν, αλλά δε συνέχισαν τις σπουδές τους και δεν έφτασαν μέχρι τις προαγωγικές και απολυτήριες εξετάσεις του Λυκείου.

Επίσης, από την ίδια πηγή προκύπτει ότι οι μαθητές που φοιτούν στα ιδιωτικά ενιαία λύκεια αυξήθηκαν από 16.373 σε 16.707 (2%). Αντίθετα, στα δημόσια μειώθηκαν από 227.791 σε 223.565, ενώ φέτος σύμφωνα με δημοσιεύματα έχει αυξηθεί και ο αριθμός των αιτήσεων για άδειες ίδρυσης ιδιωτικών σχολείων. Το 15% των ΤΕΕ που λειτουργούσαν πέρσι ήταν ιδιωτικά, ενώ σε ό,τι αφορά τα Γυμνάσια, μειώνονται οι μαθητές στα ιδιωτικά τη στιγμή όμως που μειώνονται και στα δημόσια, ενώ κατά 3% αυξήθηκαν οι μαθητές των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΓΟΝΕΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΕ ΜΑΘΗΣΙΑΚΕΣ ΔΥΣΚΟΛΙΕΣ
Αύξηση των δαπανών για την Παιδεία

Την παταγώδη αποτυχία της «μεταρρύθμισης» επισημαίνει η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, με αφορμή την ανακοίνωση από το υπουργείο Παιδείας των βαθμολογιών. «Η ιδιαιτερότητα των μαθητών με ειδική μαθησιακή δυσκολία - δυσλεξία, δεν είναι προσωπικό "πρόβλημα" του παιδιού, αλλά είναι κοινωνικό και κυρίως εκπαιδευτικό πρόβλημα. Οι όποιες διευκολύνσεις των δυσλεκτικών μαθητών δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση προνομιακή μεταχείριση, αλλά είναι νόμιμο δικαίωμα που τους παρέχει η ίδια η πολιτεία» τονίζεται στην ανακοίνωση της Ενωσης.

Παράλληλα, απαιτεί αύξηση των δαπανών για τη δημόσια δωρεάν Παιδεία και μείωση της παραπαιδείας, με διασφάλιση της αυτόνομης και ανεξάρτητης εκπαιδευτικής λειτουργίας κάθε βαθμίδας της εκπαίδευσης, με ενίσχυση του θεσμού του σχολικού επαγγελματικού προσανατολισμού.

Αυτό σημαίνει, υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση, άμεση κατάργηση των εξετάσεων για την εισαγωγή στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και ανασύνταξη βιβλίων και προγραμμάτων σπουδών, σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης, με μοναδικό στόχο την ανάπτυξη των ικανοτήτων των μαθητών και την αποκατάσταση του μορφωτικού ρόλου που πρέπει να έχει το σχολείο.

Τέλος, η Ενωση Γονέων ζητάει υποχρεωτική μόρφωση όλων των εκπαιδευτικών και των στελεχών της εκπαίδευσης στις ειδικές μαθησιακές δυσκολίες και όχι μόνο και συστηματική αξιολόγηση, σε καθημερινή βάση, τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο, όλων των εμπλεκομένων στην εκπαιδευτική διαδικασία.

ΠΕΝΘΟΣ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα και αδελφό

ΝΙΚΟΛΑΟ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗ

Συνταξιούχο Δικηγόρο

Ετών 82

εκηδεύσαμε χθες Τρίτη 23-7-2002 από τον ιερό ναό του Κοιμητηρίου Νέας Φιλαδελφείας (Κόκκινος Μύλος).

Η σύζυγος: Μαρία. Η κόρη: Σοφία. Οι αδελφές: Αγγελική, Ελευθερία. Οι λοιποί συγγενείς.

ΚΗΔΕΙΑ

Τον πολυαγαπημένο μας σύζυγο, πατέρα, παππού και θείο

ΑΝΔΡΕΑ ΚΟΚΚΙΝΟΠΟΥΛΟ

Ετών 72

κηδεύουμε σήμερα Τετάρτη 24/7/2002 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Τριών Ιεραρχών Ανω Πετραλώνων.

Η σύζυγος: Ελένη. Τα παιδιά: Αννα και Φώτιος, Νικολέτα. Τα εγγόνια: Θεμιστοκλής, Ανδρέας, Γιώργος, Ανδρομάχη. Τα ανίψια. Οι λοιποί συγγενείς.

Αιτήσεις πλημμυροπαθών

Μέχρι την Παρασκευή 26 Ιουλίου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι πλημμυροπαθείς να καταθέτουν τις αιτήσεις τους στα γραφεία της Νομαρχίας Πειραιά, Ακτή Ποσειδώνος 14-16, στον 4ο όροφο του κτιρίου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ