ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 24 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Κάλεσμα για αλληλεγγύη στους εργάτες της ΣΟΦΤΕΞ

Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους της χώρας απευθύνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο, να συμπαρασταθούν και να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ μετά το κλείσιμο του εργοστασίου της Δράμας από την εργοδοσία και το πέταγμα στο δρόμο 420 εργαζομένων. Στην ανακοίνωση, επίσης, καλεί τους εργαζόμενους να βγάλουν τα ανάλογα συμπεράσματα, να συσπειρωθούν και να δυναμώσουν τους αγώνες τους για την ανατροπή αυτής της εγκληματικής πολιτικής, που... αφού τους στύψει, τους πετάει στο δρόμο.

Η πρόθεση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο στη Δράμα, όπως σημειώνει το ΠΑΜΕ, δείχνει για άλλη μια φορά την απάνθρωπη και βάρβαρη πολιτική του κεφαλαίου, που εμφανίζεται και στη χώρα μας από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και επισημαίνει συγκεκριμένα: «Μπροστά στα κέρδη του το κεφάλαιο είναι αδίστακτο. Αδιαφορεί για το τι δημιουργεί στους εργαζόμενους με αυτές του τις αποφάσεις. Οι εργαζόμενοι στη ΣΟΦΤΕΞ σήμερα γεύονται τα "καλά" της ιδιωτικοποίησης, που με τόση συνέπεια υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με τη βοήθεια της ΝΔ και του ΣΥΝ, τηρώντας με ευλάβεια τις εντολές της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το κλείσιμο της ΣΟΦΤΕΞ είναι ένα ακόμα χτύπημα σε ό,τι απέμεινε από τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας. Δείχνει με τον πιο τραγικό τρόπο την ανάγκη για μια άλλη πολιτική προς όφελος των εργαζομένων και της λαϊκής οικονομίας», επισημαίνει το ΠΑΜΕ.

Να σηκώσουν μέτωπο αντίστασης και συντονισμού όλων των σωματείων του κλάδου και γενικότερα, ενάντια στην πολιτική που επιχειρεί να οδηγήσει τη ΣΟΦΤΕΞ στο κλείσιμο και να παλέψουν για κλαδική πολιτική ανάπτυξης στη χαρτοβιομηχανία, με κορμό τη ΣΟΦΤΕΞ, καλεί τους εργαζόμενους το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας.

Οπως σημειώνει στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση αφού έδωσε πλουσιοπάροχα κίνητρα στην πολυεθνική και τη χάρισε ουσιαστικά, χέρι - χέρι με την εργοδοσία, τη ΝΔ και τον ΣΥΝ οδήγησαν τους 420 εργαζόμενους στο Ταμείο Ανεργίας. Αποδεικνύεται ποιον εξυπηρέτησε αυτή η πολιτική, από όλους εκείνους που τη στήριξαν (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ και πλειοψηφίες ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ, ΣΥΝ)». Τέλος, το Συντονιστικό καλεί τα σωματεία να σταθούν αλληλέγγυοι στους εργαζόμενους της ΣΟΦΤΕΞ και να καταγγείλουν κυβέρνηση και εργοδοσία.

Να μην σκύψουν το κεφάλι καλεί τους εργαζόμενους η Κομματική Οργάνωση Βάσης ΣΟΦΤΕΞ του ΚΚΕ και σημειώνει ότι παρόμοια προβλήματα αντιμετωπίζει το σύνολο σχεδόν της εργατικής τάξης. Γι' αυτό, επισημαίνει, «πρέπει να ενωθούμε ταξικά - αγωνιστικά και να απαιτήσουμε λύσεις στα προβλήματά μας ενάντια στην πολιτική που φορτώνει καινούρια βάρη στην εργατική τάξη απ' τη μια και από την άλλη αυξάνει τα κέρδη της πλουτοκρατίας». Η ΚΟΒ καλεί τους εργαζόμενους να στηρίξουν τη συγκρότηση του Εργατικού Λαϊκού Μετώπου, για τη λαϊκή εξουσία που θα προωθήσει μια λαϊκή οικονομία, που στο επίκεντρό της θα είναι οι εργαζόμενοι και τα συμφέροντά τους και όχι τα κέρδη της πλουτοκρατίας.

Οπως τονίζει στη συνέχεια: «Η κυβέρνηση, παρά τις τεράστιες ευθύνες που έχει, κάνει τον Πόντιο Πιλάτο. Μεγάλες ευθύνες έχουν η ΝΔ και ο ΣΥΝ που στήριξαν στη Βουλή με την ψήφο τους την ιδιωτικοποίηση. Το μπλοκ αυτών των δυνάμεων, πιστό στις προσταγές του κεφαλαίου, των πολυεθνικών και της ΕΕ, με την πολιτική του δεν αφαιρεί μόνο το δικαίωμα στη δουλιά 420 οικογενειών, αλλά κλείνει και το μοναδικό εργοστασιακό πνεύμονα, στον ακριτικό νομό της Δράμας, που η ανεργία είναι στα ύψη».

ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ
Προσπάθεια αποδιοργάνωσης των εργασιακών σχέσεων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή Γ. Πατάκη στη συζήτηση για τη λήψη μέτρων σχετικά με την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο στην ΕΕ

Την επιχείρηση δημιουργίας «ψευδαισθήσεων για την κατάσταση της απασχόλησης» και την «εκτόνωση της αντίδρασης των εργαζομένων, την ίδια στιγμή που η ανεργία διογκώνεται και τα οικονομικά προβλήματα οξύνονται» κατήγγειλε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Πατάκης, με παρέμβασή του στη συνεδρίαση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κατά τη συζήτηση της έκθεσης για την τοπική διάσταση της απασχόλησης.

Ο ευρωβουλευτής πρόσθεσε ότι απώτερος στόχος των προτεινόμενων μέτρων είναι επίσης η αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων και το σπάσιμο των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, για νέα προνόμια σε επιχειρήσεις και εργοδότες.

«Οι τοπικές κοινωνίες ζουν πολύ πιο έντονα τη μάστιγα της ανεργίας και της υποαπασχόλησης» τόνισε ο Γ. Πατάκης, αναφέροντας στοιχεία για την ανεργία στην Ελλάδα, για να προσθέσει ότι στόχος των μέτρων που συζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για την απασχόληση σε τοπικό επίπεδο «είναι να μετατραπεί η Τοπική Αυτοδιοίκηση σε έναν οργανισμό που θα λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και που θα συμμετάσχει στην αποδιοργάνωση των εργασιακών σχέσεων, στο σπάσιμο των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων εργασίας και στη συρρίκνωση των εργασιακών δικαιωμάτων».

Ο Γ. Πατάκης πρόσθεσε ότι «οι προτάσεις αποδυναμώνουν το εργατικό κίνημα και ενισχύουν τις δυνατότητες του μεγάλου κεφαλαίου να το διασπά, να δημιουργεί τεχνητές αντιθέσεις και να θέτει ψεύτικα διλήμματα. Προσπαθούν να προστατεύσουν τα υπερκέρδη των μονοπωλίων από τη λαϊκή διαμαρτυρία και αντεπίθεση, που διογκώνει η καπιταλιστική βαρβαρότητα και η αναλγησία των φιλελεύθερων πολιτικών».

«Είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι - κατέληξε - σε μια τέτοια πολιτική και θα αγωνιστούμε μαζί με τους εργαζόμενους για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τοπικούς μαζικούς κοινωνικούς φορείς που θα εκφράζουν τα πραγματικά λαϊκά συμφέροντα και θα είναι όργανα πάλης στα χέρια των εργαζομένων ενάντια στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα».

«ΓΙΩΤΗΣ»
Ανάγκη συσπείρωσης και οργάνωσης του αγώνα

Την ανάγκη συσπείρωσης των εργαζομένων στα συνδικάτα τους με στόχο την οργάνωση και ανάπτυξη του αγώνα τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων και την κατάκτηση νέων, ανέδειξαν ο Γ. Πέρρος, γραμματέας του ΕΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ, και ο Γ. Μανωλάκος, μέλος της διοίκησης του ΕΚΑ και στέλεχος του ΠΑΜΕ στη συζήτηση που είχαν με τους εργαζόμενους - στην πλειοψηφία τους γυναίκες - στην επιχείρηση «ΓΙΩΤΗΣ ΑΕ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΤΡΟΦΙΜΩΝ». Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης μοιράστηκε στους εργαζόμενους ανακοίνωση του Σωματείου Εργατοϋπαλλήλων Ζύθων - Ποτών και Τροφίμων, στην οποία υπήρχε και αίτηση εγγραφής στο σωματείο.

Ο Γ. Πέρρος, επισήμανε ότι για τους εργαζόμενους είναι μονόδρομος η συσπείρωσή τους στο κλαδικό συνδικάτο και ότι μέσα από εκεί και το συντονισμό του αγώνα τους με τους υπόλοιπους εργαζόμενους θα μπορέσουν να αντισταθούν στην επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους. Κατάγγειλε επίσης τις μεθοδεύσεις της εταιρίας που απαγορεύει την είσοδο των συνδικαλιστών του κλαδικού σωματείου, προσπαθώντας έτσι να εμποδίσει την ανάπτυξη της συλλογικής δράσης των εργαζομένων. Οπως οι βιομήχανοι, σημείωσε πιο κάτω, οργανώνουν μαζί με τις κυβερνήσεις το μαύρο μέτωπο ενάντια στους εργάτες έτσι και οι εργαζόμενοι θα πρέπει να συγκροτήσουν το δικό τους μέτωπο αντίστασης και αγώνα. Ακόμα υπογράμμισε τη σημασία του ταξικού προσανατολισμού που πρέπει να έχουν τα συνδικάτα, ακολουθώντας τη γραμμή της ανυποχώρητης συνεπούς πάλης, λέγοντας ότι η συναίνεση και η υποταγή στα συμφέροντα του κεφαλαίου όχι μόνο δεν μπορούν να ικανοποιήσουν τις ανάγκες των εργαζομένων, αλλά αντιτίθεται σε αυτές.

Επίσης τόνισε ότι οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν ώστε να εφαρμόζονται αυστηρά τα μέτρα ασφάλειας και υγιεινής στην εργασίας, αλλά και να βάλουν φραγμό στην εντατικοποίηση της εργασίας που συνδέεται άμεσα με τα εργατικά ατυχήματα.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
Εκδήλωση σήμερα στην Αθήνα

Εκδήλωση - συζήτηση με θέμα: «Ενα χρόνο μετά τη Γένοβα. Συμπεράσματα - Στόχοι και Δράση ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της ΕΕ, τον Ιούνη του 2003, στη Θεσσαλονίκη», οργανώνει η Επιτροπή Αθήνας «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σήμερα στις 6.30 μ.μ., στο Ξενοδοχείο «Τιτάνια».

Για όσους επιθυμούν να επικοινωνήσουν με την Επιτροπή Αθήνας, η διεύθυνση των γραφείων είναι Χαλκοκονδύλη 37, 2ος όροφος και το email action03@otenet.gr στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.action-salonica2003.org

«ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ»
Απεργία σε εργοτάξιο

Σε 24ωρη απεργία προχωρούν αύριο, Πέμπτη, οι εργαζόμενοι στην τεχνική εταιρία ΑΛΤΕ, στο εργοτάξιο της «Αττικής Οδού» στο Χαλάνδρι. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την άμεση επαναπρόσληψη του συναδέλφου τους Π. Τζοίτη, μέλους της Εργοταξιακής Επιτροπής, που απολύθηκε την περασμένη Δευτέρα για τη συνδικαλιστική του δράση. Μάλιστα οι εργαζόμενοι την ίδια μέρα σε ένδειξη συμπαράστασης στο συνάδελφό τους πραγματοποίησαν δίωρη στάση εργασίας, κάτι που έκαναν και χτες. Ακόμα οι εργαζόμενοι απαιτούν την εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, αυξήσεις στους μισθούς και τα μεροκάματα, εφαρμογή των μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, 5ήμερο - 7ωρο - 35ωρο.

Μεθοδεύουν απόλυση συνδικαλιστή

Στο «μάτι» έχουν βάλει οι εφοπλιστές τον αγωνιστή συνδικαλιστή ναυτεργάτη Γιώργο Ασημακόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου των ναυτεργατών της πορθμειακής γραμμής Ρίου - Αντιρρίου. Η πρωτοπόρα δράση του συνδικαλιστή, για την ασφάλεια των επιβατών και γενικότερα της ναυσιπλοϊας, κόντρα στην εφοπλιστική ασυδοσία, θορύβησε τους πλοιοκτήτες της πορθμειακής γραμμής και όπως δείχνουν τα γεγονότα άρχισαν να «μαγειρεύουν» την απόλυσή του. Ηδη μετατέθηκε από το φέρι μποτ «ΑΝΤΖΕΛΑ», στο οποίο είναι ναυτολογημένος εδώ και 10 χρόνια, στο φέρι μποτ «ΜΑΡΙΝΑ».

Τη στάση των πλοιοκτητών σε βάρος του συνδικαλιστή καταγγέλλουν με επιστολή που εξέδωσαν από κοινού η ΠΕΜΕΝ και ο ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ προς τη Διεύθυνση Ναυτικής Εργασίας του ΥΕΝ, το Κεντρικό Λιμεναρχείο Πάτρας και αλλού. Επισημαίνουν ότι πρόκειται για «αντεργατική, εκδικητική ενέργεια» και απαιτούν την παραμονή του συνδικαλιστή στο πλοίο «ΑΝΤΖΕΛΑ». Απαιτούν ακόμα, την πιστή εφαρμογή τόσο της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας στους ναυτεργάτες της πορθμειακής γραμμής όσο και της ισχύουσας νομοθεσίας για την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ