ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Με ευθύνη του πρωθυπουργού η εξαπάτηση των αγροτών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού

Την αναξιοπιστία της κυβέρνησης, με αφορμή τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες για το βαμβάκι και γενικότερα την αγροτική πολιτική, στιγματίζει με χτεσινή ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ και καλεί τους αγρότες να αντισταθούν στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, υπερψηφίζοντας στις Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές του Οκτώβρη τους συνδυασμούς του Κόμματος, ώστε να έχουν στο πλευρό τους αγωνιστικές τοπικές και νομαρχιακές αρχές.

Το πλήρες κείμενο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ, σχετικά με τις «εξαγγελίες του πρωθυπουργού», είναι το ακόλουθο:

«Την εξαπάτηση των βαμβακοπαραγωγών και όλων των μικρομεσαίων αγροτών ανέλαβε προσωπικά ο πρωθυπουργός επειδή ο υπουργός και οι υφυπουργοί Γεωργίας έχουν πει τόσα ψέματα που δεν έχουν πια καμία αξιοπιστία.

Ο πρωθυπουργός ενώ δεν είπε λέξη για τον αντιαγροτικό κανονισμό του βαμβακιού που θα ισχύει και τα επόμενα χρόνια και θα έχει τα ίδια αρνητικά αποτελέσματα, υποσχέθηκε συμπληρωματική εθνική επιδότηση για την περσινή σοδειά, με την έγκριση της ΕΕ, όταν γνωρίζει ότι τέτοια έγκριση δεν πρόκειται να δοθεί.

Ταυτόχρονα υποσχέθηκε ότι η κυβέρνηση θα "αγωνιστεί" για να βελτιώσει την πρόταση της επιτροπής για την ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ, όταν συμφωνεί με τον αντιαγροτικό της χαρακτήρα και οι διαφωνίες της περιορίζονται σε κάποια επιμέρους σημεία.

Προφανής η προσπάθεια του πρωθυπουργού να συγκαλύψει την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και να υφαρπάξει την ψήφο των μικρομεσαίων αγροτών στις προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές, για να την εμφανίσει σαν στήριξη και αποδοχή της πολιτικής του.

Ομως οι μικρομεσαίοι αγρότες και από την προσπάθεια του πρωθυπουργού καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να περιμένουν τίποτα καλό από την κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που θεωρούν μονόδρομο την ΚΑΠ και την ΕΕ.

Στις ερχόμενες Δημοτικές και Νομαρχιακές εκλογές θα πρέπει να κάνουν ένα βήμα χειραφέτησης από τις πολιτικές που τους ξεκληρίζουν, υπερψηφίζοντας τους συνδυασμούς που στηρίζει το ΚΚΕ, τους συνδυασμούς που με συνέπεια αντιστέκονται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και των ελληνικών κυβερνήσεων, ώστε να έχουν στο πλευρό τους αγωνιστικές τοπικές και νομαρχιακές αρχές».

Παρέμβαση της ΠΑΣΥ για το βιομηχανικό ροδάκινο

Καλεί τους παραγωγούς να διεκδικήσουν ελάχιστη τιμή που (μαζί με την επιδότηση) να διασφαλίζει το κόστος παραγωγής συν ένα λογικό κέρδος

Η κατάσταση που διαμορφώνεται γύρω από την τιμή, τη διάθεση και εμπορία του Βιομηχανικού Ροδάκινου είναι ανησυχητική και επικίνδυνη. Ενώ η παραγωγή είναι μειωμένη σε ποσοστά της τάξης του 30%, εξαιτίας του παγετού, οι κονσερβοβιομήχανοι απαιτούνε να πάρουν την παραγωγή στην εξευτελιστική τιμή των 80 δρχ. ανά κιλό και ήδη έχουν εξασφαλίσει τη συναίνεση των ομάδων παραγωγών που εμφανίζονται να παζαρεύουν το μόχθο του αγρότη μέσα στη Διεπαγγελματική Οργάνωση.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να διεκδικήσουνε τιμή 100 δρχ. το κιλό +16 δρχ. επιδότηση στη βάση του κόστους συν ένα λογικό κέρδος. Στο προϊόν προς χυμοποίηση να μην αποδεχτούν τις 45 δρχ. που τους δίνουν για το επιτραπέζιο και 50 δρχ. για το συμπύρηνο. Αλλά να διεκδικήσουν 60 και 70 δρχ. αντίστοιχα και ανεξάρτητα από τη συμφωνία των συμβιβασμένων εκπροσώπων των ομάδων παραγωγών.

Η ΠΑΣΥ καλεί τους ροδακινοπαραγωγούς, μέσα από ανοιχτές συγκεντρώσεις - συνελεύσεις στα χωριά και τους χώρους παράδοσης του προϊόντος να οργανώσουν την πάλη τους. Και δεσμεύεται ότι η ίδια, θα πάρει συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για την οργάνωση αυτού του αγώνα. Με ανακοίνωσή της καλεί κάθε συνεπή συνδικαλιστή, τους συνεταιρισμούς που βλέπουν ταξικά και αγωνιστικά το θέμα, όλους τους ροδακινοπαραγωγούς, τους αγροτικούς συλλόγους να μπουν μπροστά και να αποκρούσουν τη νέα επίθεση σε βάρος της αγροτιάς.

Εξηγώντας το πώς φτάσαμε στα σημερινά αποτελέσματα, η ΠΑΣΥ αναφέρει:

«Φέτος ουσιαστικά είναι η πρώτη χρονιά εφαρμογής του νέου αναθεωρημένου κανονισμού για το βιομηχανικό ροδάκινο όπου μεταξύ των άλλων καταργήθηκε η ελάχιστη τιμή παρέμβασης και απελευθερώθηκαν τα πρόστιμα συνυπευθυνότητας λόγω υπέρβασης του πλαφόν με το γνωστό σύστημα ορίων. Αυτό σημαίνει πως οι κονσερβοβιομήχανοι έχουν πλέον λιτά τα χέρια να κάνουν ότι θέλουν από άποψη νομοθεσίας. Να καθορίσουν την τιμή έτσι όπως αυτούς τους συμφέρει χωρίς συνέπειες στο νόμο, να εκβιάσουν όσο και όπως αυτοί θέλουν για τους όρους που θα πάρουν την παραγωγή και γενικά να έχουν πλήρη ασυδοσία πάνω στο προϊόν μια και αυτοί έχουν «το μαχαίρι και το πεπόνι».

Ετσι λοιπόν, με βάση την προστατευτική γι' αυτούς νομοθεσία, εκβιάζουν και απειλούν φέτος του παραγωγούς σε σχέση με το τι συμφωνία θα πρέπει να υπογράψουν μαζί τους.

Αρα η αιτία που συμβαίνουν αυτά βρίσκεται στην πολιτική απόφαση για τον κανονισμό που θα διέπει την παραγωγή, διάθεση και εμπορία του βιομηχανικού ροδάκινου. Αυτοί που αποφάσισαν γι' αυτόν τον κανονισμό έχουν ήδη αποφασίσει πριν, για πολλά άλλα, για το σύνολο της ζωής και της πορείας της Ελλάδας και όχι μεμονωμένα για το ροδάκινο.

Πρόκειται για τη συνολική στρατηγική κατεύθυνση της χώρας μας στα πλαίσια της ΕΕ, της ΟΝΕ, που εξυπηρετεί συγκεκριμένα ταξικά συμφέροντα της πλουτοκρατίας».

Και καλεί του ροδακινοπαραγωγούς να δουν συνολικά τι γίνεται γύρο τους και να μην παγιδευτούνε στο «πέντε πάνω πέντε κάτω» στην τιμή του ροδάκινου. Γιατί τότε οι «ευρωπαϊστές» (ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, ΣΥΝ) και τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, θα τρίβουν τα χέρια τους γιατί θα έχουν πετύχει το στόχο τους.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Στο χορό του εμπαιγμού

Στο χορό του μεγάλου εμπαιγμού των αγροτών μπήκε και ο Κ. Καραμανλής, ο οποίος αν και στηρίζει μέχρι τέλους την εφαρμοζόμενη πολιτική του ξεκληρίσματος, επιχειρεί να αποφύγει την αγανάκτηση των αγροτών μέσω του στείρου αντικυβερνητισμού και της αχαλίνωτης δημαγωγίας. Στις δηλώσεις που έκανε χτες, μετά από συνάντηση που είχε με συνεταιριστικές οργανώσεις, ο πρόεδρος της ΝΔ στοιχήθηκε πίσω από την κυβερνητική πολιτική, αλλά ταυτόχρονα επιτέθηκε φραστικά στην κυβέρνηση. Σχολιάζοντας τις προχτεσινές δηλώσεις του πρωθυπουργού, δε δίστασε να καυτηριάσει την αντίφαση, γιατί ενώ «τάσσεται κατά της εθνικοποίησης της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής και, την ίδια στιγμή, εμφανίζεται να ζητά την άδεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης για καταβολή εθνικής ενίσχυσης». Στο «δια ταύτα» περιορίστηκε να επισημάνει την «ανάγκη, όλοι μαζί, να αναζητήσουμε και να υλοποιήσουμε το συντομότερο δυνατόν πρακτικές λύσεις με άμεσα αποτελέσματα, αλλά και να χαράξουμε μια νέα επιθετική αγροτική πολιτική», δηλαδή την πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ