ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 27 Ιούλη 2002
Σελ. /32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΗΦΙΣΟΣ
Ετοιμος να ξαναπλημμυρίσει με την ανοχή της κυβέρνησης!

Ο κακός ο καιρός, ή έστω η κακιά η ώρα, ήταν η αιτία που προκάλεσε την πλημμύρα και τις μεγάλες καταστροφές στις 8 Ιούλη; Κάθε άλλο. Οι ζημιές θα μπορούσαν να είχαν περιοριστεί ή ακόμα και να μην υπήρχαν καθόλου, αν οι αρμόδιοι παράγοντες όπως το ΥΠΕΧΩΔΕ και οι εταιρίες, που κατασκευάζουν τα έργα στον Κηφισό, είχαν πάρει τα προβλεπόμενα μέτρα. Δεν το έκαναν τότε. Συνεχίζουν όμως να μην το κάνουν και σήμερα!

Το είδαμε με τα ίδια μας τα μάτια στο μικρό χτεσινό οδοιπορικό μας στις περιοχές του Μοσχάτου και του Ρέντη δίπλα στην κοίτη του Κηφισού. Σε μήκος ενός ολόκληρου χιλιομέτρου τουλάχιστον η κοίτη του Κηφισού είναι γεμάτη από μπάζα και φερτά υλικά.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι μετά την πλημμύρα της 8ης Ιούλη, ο κίνδυνος τώρα είναι ακόμη μεγαλύτερος. Κι αυτό γιατί τότε τα φρεάτια απορρόφησαν μετά τη βροχή γρήγορα τα νερά, επειδή ο κεντρικός αγωγός όμβριων ήταν καθαρός. Σήμερα είναι γεμάτος λάσπες, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει η δυνατότητα απορρόφησης των νερών.

Το ΥΠΕΧΩΔΕ μπορεί με έγγραφο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εργων Π. Βασιλείου, την περασμένη Τετάρτη και μόλις ανακοινώθηκε η επερχόμενη νέα καταιγίδα, να ζήτησε από τους εργολάβους και τις υπηρεσίες να πάρουν μέτρα και ιδιαίτερα για τον καθαρισμό της κοίτης του Κηφισού, όμως όλα αυτά έμειναν στα... χαρτιά. Το μόνο που έχουν κάνει οι εταιρίες κατασκευής του έργου είναι η απόσυρση των μηχανημάτων τους - και όχι όλων - από την κοίτη του ποταμού. Προφανώς όμως και αυτό το έκαναν μόνο και μόνο για να τα διαφυλάξουν!

Οι εικόνες είναι χτεσινές στην κοίτη του Κηφισού και μιλούν από μόνες τους!
Οι εικόνες είναι χτεσινές στην κοίτη του Κηφισού και μιλούν από μόνες τους!
Υπάρχει όμως και άλλη μια απόδειξη για την πλήρη αδιαφορία της κυβέρνησης. Ο Δήμος Μοσχάτου σε έγγραφό του της 16/7/2002, μια εβδομάδα μετά την πλημμύρα της 8ης Ιούλη, με αποδέκτες το ΥΠΕΧΩΔΕ και τους εργολάβους σημειώνει: «Μετά τις πρόσφατες έντονες βροχοπτώσεις της 8ης Ιουλίου που έπληξαν την πόλη μας, βρισκόμαστε στη δυσάρεστη θέση να σας επισημάνουμε ότι σήμερα η κοίτη του Κηφισού ποταμού στην περιοχή μας (από την οδό Λ. Κατσώνη έως τη Λαχαναγορά) είναι γεμάτη από μπάζα, φερτές ύλες φυσικά και τεχνικά εμπόδια, παράλληλα δε οι εργασίες για τη διευθέτηση του ποταμού συνεχίζονται, επιβαρύνοντας περισσότερο την ήδη διαταραχθείσα διατομή του». Ακολούθως ο δήμαρχος Τ. Παπαντώνης καλεί τους αποδέκτες του εγγράφου να του γνωρίσουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί για την ασφάλεια των κατοίκων κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των εργασιών. Απάντηση από τους αρμόδιους στη δραματική έκκληση του δημάρχου; Καμία!!!

Ο δήμος με δύο ακόμη έγγραφα στις 25 και 26 Ιούλη επανέρχεται και επαναλαμβάνει τους κινδύνους που εγκυμονεί η έλλειψη προληπτικών μέτρων για ενδεχόμενη υπερχείλιση του ποταμού. Ξανά καμία απάντηση. Παντελής αδιαφορία. Και να φανταστεί κανείς ότι οι ίδιοι οι εκπρόσωποι του ΥΠΕΧΩΔΕ στις 8 Ιούλη παραδέχτηκαν απερίφραστα ότι βασική αιτία για την τραγωδία του ενός νεκρού και των τεράστιων καταστροφών ήταν τα έργα στον Κηφισό και ιδιαίτερα τα μπάζα που υπήρχαν στην κοίτη του!

Και το χειμώνα τι θα γίνει; «Ολο το χειμώνα θα ζούμε με την αγωνία» λέει ο Περ. Παπακώστας Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μοσχάτου, προσθέτοντας ότι ούτε από την αστυνομία έχουν ληφθεί τα απαιτούμενα μέτρα για την προστασία από κλοπές των πληγέντων που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους. Και το μέγα ερώτημα παραμένει: Σε επανάληψη των καταστροφών θα φταίει μόνο ο κακός ο καιρός, που μες στο κατακαλόκαιρο αποφασίζει να βρέχει;


ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Πολιτικές οι ευθύνες για τις πλημμύρες

Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχης Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με δήλωσή της στο «Ρ» σημειώνει: «Η Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας μας είπε να αυτοπροστατευτούμε. Μα και σε ανθρώπους των σπηλαίων να απευθύνονταν η συμβουλή αυτή ήταν περιττή, αφού το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η ιστορία με τον Κηφισό κρατά τουλάχιστον από τις 10 Οκτώβρη του 1996. Τότε είχε πλημμυρίσει πάλι το ποτάμι και υπήρχαν και θύματα. Μετά από την πλημμύρα αυτή, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά είχε έρθει η μελέτη για τον Κηφισό. Το κόστος για την αντιπλημμυρική προστασία ήταν τότε 30 δισεκατομμύρια δρχ. και το τμήμα που αφορά το Ρέντη ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δρχ. Στα συρτάρια έχει μείνει και πρόταση του ΤΕΕ από το 1998 για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής κόστους 20 δισεκατομμυρίων.

Μας λένε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν αλλά πάνε στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Και μην ξεχνάμε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που δε συγκαταλέγονται στα έργα βιτρίνας δεν είναι στα επιλέξιμα από την ΕΕ έργα και χρηματοδοτούνται μόνο από Εθνικούς Πόρους. Είναι πολιτική επιλογή ποιες ανάγκες θα καλυφθούν. Ανάγκες που αφορούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών δεν επιλέγονται».

Καταλήγοντας η υποψήφια νομάρχης Πειραιά εύστοχα σημειώνει: «Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που μας είπε ότι αυτά που γίνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας γίνονται για την ασφάλεια του πολίτη και τη δημοκρατία. Μας είπε ο κύριος Σημίτης ότι το κράτος είναι εδώ. Πράγματι είναι εδώ όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την καταστολή και να σπάσει τα κεφάλια των απεργών. Το κράτος θωρακίζεται μόνο όταν πρόκειται με πρόσχημα την τρομοκρατία να αποπροσανατολίζει το λαό, αλλά το κράτος απουσιάζει σε περιπτώσεις σαν τις πλημμύρες, όταν πρόκειται να σώσει ζωές.

Βεβαίως, συνυπεύθυνη είναι και η ΝΔ αφού η αντιπλημμυρική προστασία είναι θέμα των τελευταίων δεκαετιών».


Κ. ΤΖΑΤΖΑΝΗΣ
Στους αγώνες η μόνη λύση

«Μόνο με αγώνες θα αποσπαστούν στοιχειώδεις αποζημιώσεις και θα γίνουν τα απαραίτητα έργα υποδομής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της Κίνησης «Πειραιάς Αναγέννηση», υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Κώστας Τζατζάνης, επισημαίνοντας ότι και βέβαια φταίει ο εργολάβος και οι επιβλέποντες το έργο, όμως το γέμισμα κατά κανόνα των χαμηλότερης στάθμης χώρων από τους αγωγούς αποχέτευσης που έβγαζαν πίδακες σημαίνει ότι το αποχετευτικό δίκτυο ακόμα δεν έχει απομονωθεί από το αντιπλημμυρικό, κάτι στοιχειώδες που αν είχε γίνει οι καταστροφές μπορεί να ήταν και αμελητέες. Ποιος φταίει που τόσα χρόνια δε φτιάχνεται στοιχειωδώς το δίκτυα;»

«Και στις δυο περιπτώσεις, σημειώνει ο Κ. Τζατζάνης, υπεύθυνο είναι το κράτος 100%. Και είναι υπεύθυνο για αποζημιώσεις σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και την πρακτική που με αγώνες επιτεύχθηκε τις τελευταίες δεκαετίες, παρά τις προσπάθειες να αποποιηθεί τις ευθύνες του για τις καταστροφές και τις ανεπαρκέστατες γενικά παρεχόμενες αποζημιώσεις», και προσθέτει: «Οπως παντού έτσι και εδώ χρειάζονται αγώνες και συσπείρωση. Και βέβαια η δικαστική διαδικασία μπορεί να προσφέρει σε μια στιγμή, αλλά το κύριο είναι η πίεση προς τον υπεύθυνο, το κράτος. Προτείνουμε στους πληγέντες να οργανωθούν σε επιτροπή υπό την αιγίδα του διαμερίσματος, επιτροπή που θα δουλέψει εθελοντικά με όποιον θέλει να δραστηριοποιηθεί και με προσοχή για να μην υπάρξουν καπελώματα ή υποσχέσεις κλπ. Ας έρθουν οι αρμόδιοι και οι υποψήφιοι να πουν τις θέσεις τους, πώς θα βοηθήσουν και να κριθούν κατά πόσο σπρώχνουν στην αγωνιστική κινητοποίηση που είναι και η μόνη που μπορεί να φέρει αποτέλεσμα. Πιστεύουμε ότι αμέσως όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες πρέπει να προχωρήσουν στην καταγραφή ζημιών των πληγέντων, σε 1 μήνα το πολύ να έχει τελειώσει η επαλήθευση από κρατική πραγματογνωμοσύνη και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία κατά 100% αποζημίωσης. Και να μην υπάρξει κανένα εμπόδιο για την παροχή της άμεσης βοήθειας που στους ιδιαίτερα πληγέντες επαγγελματίες δεν πρέπει να είναι αστεία».


ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ, Γιάννης ΚΩΣΤΑΚΗΣ
ΦΩΤΟ: Χρήστος ΖΟΥΛΙΑΤΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ