Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΛΠΙΔΑ ΠΑΝΤΕΛΑΚΗ
Πολιτικές οι ευθύνες για τις πλημμύρες

Η Ελπίδα Παντελάκη, υποψήφια νομάρχης Πειραιά με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία», με δήλωσή της στο «Ρ» σημειώνει: «Η Γραμματεία της Πολιτικής Προστασίας μας είπε να αυτοπροστατευτούμε. Μα και σε ανθρώπους των σπηλαίων να απευθύνονταν η συμβουλή αυτή ήταν περιττή, αφού το ένστικτο της αυτοσυντήρησης είναι ιδιαίτερα ισχυρό. Η ιστορία με τον Κηφισό κρατά τουλάχιστον από τις 10 Οκτώβρη του 1996. Τότε είχε πλημμυρίσει πάλι το ποτάμι και υπήρχαν και θύματα. Μετά από την πλημμύρα αυτή, στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Πειραιά είχε έρθει η μελέτη για τον Κηφισό. Το κόστος για την αντιπλημμυρική προστασία ήταν τότε 30 δισεκατομμύρια δρχ. και το τμήμα που αφορά το Ρέντη ήταν 1,5 δισεκατομμύρια δρχ. Στα συρτάρια έχει μείνει και πρόταση του ΤΕΕ από το 1998 για την αντιπλημμυρική προστασία της Αττικής κόστους 20 δισεκατομμυρίων.

Μας λένε ότι υπάρχει καθυστέρηση στην εκτέλεση του έργου, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα. Χρήματα υπάρχουν αλλά πάνε στις τσέπες του μεγάλου κεφαλαίου. Και μην ξεχνάμε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα που δε συγκαταλέγονται στα έργα βιτρίνας δεν είναι στα επιλέξιμα από την ΕΕ έργα και χρηματοδοτούνται μόνο από Εθνικούς Πόρους. Είναι πολιτική επιλογή ποιες ανάγκες θα καλυφθούν. Ανάγκες που αφορούν την ασφάλεια και τη ζωή των πολιτών δεν επιλέγονται».

Καταλήγοντας η υποψήφια νομάρχης Πειραιά εύστοχα σημειώνει: «Νωπές είναι ακόμα οι δηλώσεις του πρωθυπουργού που μας είπε ότι αυτά που γίνονται για την αντιμετώπιση της τρομοκρατίας γίνονται για την ασφάλεια του πολίτη και τη δημοκρατία. Μας είπε ο κύριος Σημίτης ότι το κράτος είναι εδώ. Πράγματι είναι εδώ όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσει την καταστολή και να σπάσει τα κεφάλια των απεργών. Το κράτος θωρακίζεται μόνο όταν πρόκειται με πρόσχημα την τρομοκρατία να αποπροσανατολίζει το λαό, αλλά το κράτος απουσιάζει σε περιπτώσεις σαν τις πλημμύρες, όταν πρόκειται να σώσει ζωές.

Βεβαίως, συνυπεύθυνη είναι και η ΝΔ αφού η αντιπλημμυρική προστασία είναι θέμα των τελευταίων δεκαετιών».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ