Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αλλες τρεις προφυλακίσεις

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων

Eurokinissi

Η εικόνα αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά στα δικαστήρια της Ευελπίδων
Χωρίς την παρουσία των τηλεοπτικών καναλιών, ζήτησε να προσαχθεί για απολογία στην 4η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, Θεώνη Μπούρη, ο Παύλος Σερίφης, που φέρεται ως μέλος της τρομοκρατικής οργάνωσης «17 Ν» και, μάλιστα, «σημαντικό», έχοντας το ψευδώνυμο «Νικήτας» (βέβαια, άλλος ένας «Νικήτας» μάς προέκυψε στο μεταξύ και υπάρχει μπέρδεμα). Ετσι, ενώ είχε πάρει προθεσμία για να απολογηθεί χτες το απόγευμα, προσήχθη τελικά στις 11 το βράδυ της Πέμπτης και παρέμεινε στο ανακριτικό γραφείο μέχρι τις 4 τα ξημερώματα της Παρασκευής. Οπως ήταν αναμενόμενο, κρίθηκε προφυλακιστέος, αφού έχει «ομολογήσει» τη συμμετοχή του στη «17 Ν» και σε μια σειρά εγκληματικές πράξεις, κάποιες από τις οποίες έχουν παραγραφεί. Στις κατηγορίες, ωστόσο, που αντιμετωπίζει, δεν περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, ούτε απόπειρες ανθρωποκτονιών, αλλά μόνον η συμμετοχή στη «17 Ν» και η συναυτουργία στην προμήθεια και κατοχή των όπλων, που βρέθηκαν στις «γιάφκες» των οδών Πάτμου και Δαμάρεως. Ο ίδιος φέρεται, επίσης, να χαρακτηρίζει τον Αλέξανδρο Γιωτόπουλο ως «αρχικό και αδιαφιλονίκητο αρχηγό της "17 Ν"» και να τον κατονομάζει ως «εκτελεστή του σταθμάρχη της CIA Ρ. Γουέλς, του υποδιοικητή των ΜΑΤ Π. Πέτρου και του οδηγού του Σ. Σταμούλη, καθώς και του Ευάγ. Μάλλιου».

Οι «πιτσιρικάδες» και οι «πατεράδες»

Ο Θ. Σερίφης πριν την απολογία του

Eurokinissi

Ο Θ. Σερίφης πριν την απολογία του
Χτες απολογήθηκε και προφυλακίστηκε ο δάσκαλος από τη Θεσσαλονίκη Κώστας Τέλιος (ψευδώνυμο «Μάρκος»), ο οποίος παραδόθηκε μόνος του στην αστυνομία και «ομολόγησε» συμμετοχή στη δολοφονία του εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη, στην κλοπή του πολεμικού υλικού από το στρατόπεδο Συκουρίου στη Λάρισα, στη ληστεία της ΕΤΕ Πατησίων και στην απόπειρα κατά του πρώην υπουργού Ι. Παλαιοκρασσά, κατά την οποία σκοτώθηκε ο μαθητής Θάνος Αξαρλιάν. Συνολικά, κατηγορείται για οχτώ κακουργήματα και δύο πλημμελήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες, «ομολόγησε» ενώπιον της ανακρίτριας ότι γνώρισε τον Χριστόδουλο Ξηρό μέσω κάποιου «Νικολάκη» στην Ικαρία και παρακολούθησε τη δολοφονική επίθεση κατά του εισαγγελέα Ανδρουλιδάκη από τον Βασ. Τζωρτζάτο. Δε συμφωνούσε με τις ανθρωποκτονίες και τον πήραν τα κλάματα, όταν σκοτώθηκε κατά λάθος ο νεαρός Αξαρλιάν. Ο Κουφοντίνας τον παρηγόρησε, λέγοντάς του: «Εχουμε πόλεμο και ο πόλεμος έχει και απώλειες»... Υποστήριξε, επίσης, ότι είχε συναντηθεί με τον Αλ. Γιωτόπουλο στη «γιάφκα» της οδού Πάτμου. Φορούσαν και οι δύο κουκούλα για να μην αναγνωρίζονται μεταξύ τους. Αποκάλυψε, τέλος, ότι αποκαλούσαν «εταιρία» τη «17 Ν», «πιτσιρικάδες» τα μέλη της και «πατεράδες» τα μέλη του «ΕΛΑ»...

Προφυλακιστέος κρίθηκε μετά την απολογία του και ο Θωμάς (Μάκης) Σερίφης (συγγενής του πρώτου), ο οποίος φέρεται να συμμετείχε στη «17 Ν» με το ψευδώνυμο «Στάθης» και να παίρνει μέρος στην κλοπή του Συκουρίου και του Πολεμικού Μουσείου Αθηνών, στη ληστεία της Τράπεζας Εργασίας στην οδό Πατησίων και στις προπαρασκευαστικές ενέργειες για τη δολοφονία του διοικητή της ΕΤΕ Μιχ. Βρανόπουλου. Ο ίδιος «αναγνώρισε» τον Αλ. Γιωτόπουλο ως «Λάμπρο» και τον καταζητούμενο Δημ. Κουφοντίνα ως «Λουκά».

Εντεκα προφυλακίσεις έως τώρα

Απολογήθηκε χτες στον ανακριτή ο Κ. Τέλιος

Eurokinissi

Απολογήθηκε χτες στον ανακριτή ο Κ. Τέλιος
Μέχρι σήμερα έχουν προφυλακιστεί 11 άτομα ως τρομοκράτες της «17 Ν». Από αύριο, η κύρια ανάκριση για την υπόθεση θα συνεχιστεί από τους εφέτες ειδικούς ανακριτές Λεων. Ζερβομπεάκο, Παν. Πετρόπουλο και Θεοχ. Μπίρμπο, στους οποίους θα διαβιβαστεί η δικογραφία από την 4η τακτική ανακρίτρια Θ. Μπούρη.

Ηδη, χτες η ποινική δίωξη εναντίον του 12ου συλληφθέντα Πάτροκλου Τσελέντη («Αλέκου» ή «Ταινία») ασκήθηκε από τον εισαγγελέα Εφετών Κυρ. Καρούζο, ο οποίος θα εποπτεύει το ανακριτικό έργο. Η δίωξη περιλαμβάνει τα παρακάτω κακουργήματα: «Συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, προμήθεια - κατασκευή - κατοχή εκρηκτικών υλών για εφοδιασμό της οργάνωσης αυτής, ληστεία μετά φόνου (ΕΤΕ Κάτω Πετραλώνων και δολοφονία του αστυφύλακα Χρ. Μάτη), ανθρωποκτονία από πρόθεση από κοινού και κατά συρροή (δολοφονία εκδότη Ν. Μομφεράτου, του οδηγού του Π. Ρουσέτη, του βιομήχανου Δημ. Αγγελόπουλου, του Αμερικανού Ουίλιαμ Νορτίν), απόπειρα ανθρωποκτονίας κατά συρροή (κατά του γιατρού Ζαχ. Καψαλάκη και του Αμερικανού αξιωματούχου Τζορτζ Κάρος), έκρηξη αυτοσχέδιου ωρολογιακού μηχανισμού σε λεωφορείο της Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε Αμερικανούς αξιωματικούς». Ο Π. Τσελέντης πήρε προθεσμία για να απολογηθεί αύριο Κυριακή το απόγευμα στον ειδικό ανακριτή, πρόεδρο Εφετών Λεων. Ζερβομπεάκο.

Στις αρχές της ερχόμενης βδομάδας, αναμένεται να παραδοθεί στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών και η προανακριτική δικογραφία για τον νοσηλευόμενο Σάββα Ξηρό, ώστε να ασκηθεί εναντίον του ποινική δίωξη, ύστερα από ένα μήνα ουσιαστικής σύλληψής του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ