Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
Σενάρια, διαρροές και... άλλα τινά

«Το Βήμα» γράφει ότι η Ασφάλεια εκτιμά πως «οι καταγραφές των ηλεκτρονικών υπολογιστών στα δυο κρησφύγετα και η κατάθεση του Σάββα Ξηρού δείχνουν το ρόλο του Παύλου Σερίφη και ανοίγουν τον τελευταίο κύκλο συλλήψεων έξι ακόμη μελών της 17Ν και από τις τρεις γενιές της οργάνωσης». Οι αστυνομικοί ερευνούν για ένα άτομο που είχε σχέσεις με τον Π. Σερίφη και το οποίο είχε το ψευδώνυμο «Σαρδανάπαλος». Το τελευταίο εμφανίζεται να είναι ένας από τους εκτελεστές του Ρ. Γουέλς. Επίσης ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρει ότι «γνωστό όνομα της αθηναϊκής κοινωνίας - και όχι μόνο - αναμένεται να προσαχθεί στην αντιτρομοκρατική υπηρεσία, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους».

«Η Καθημερινή» αναφέρει ότι στο πλαίσιο της «17Ν» είχαν σχηματιστεί τρεις πόλοι, οι οποίοι σε διάφορες χρονικές στιγμές είχαν συγκρουστεί, για να επικρατήσει τελικά το πνεύμα συνεργασίας. Ο Α. Γιωτόπουλος αποτελούσε τον έναν πόλο. Οι Π. Σερίφης, το εργατικό στέλεχος που συμμετέχει στον ιδρυτικό πυρήνα της οργάνωσης, Η. Κωστάρης, Θ. Σερίφης, Κ. Καρατσώλης και Π. Τσελέντης αποτελούσαν τον δεύτερο. Οι Δ. Κουφοντίνας, Χ. Ξηρός, Β. Τζωρτζάτος, Σ. Ξηρός, Κ. Τέλιος, Β. Ξηρός και Δ. Γεωργιάδης ήταν ο τρίτος. Γύρω στο 1988 και 1989 ξεσπά κρίση στην «17Ν». Είναι η περίοδος που εμφανίζεται στο προσκήνιο η ομάδα «1η Μάη». Μετά την κλοπή του Συκουρίου, η τρίτη ομάδα αρχίζει ένα μπαράζ χτυπημάτων με ρουκέτες και βόμβες με ποικίλους στόχους, η επιλογή των οποίων εκπλήσσει ακόμη και τις διωκτικές αρχές. Εξαλλου οι Κ. Καρατσώλης και Η. Κωστάρης αρνήθηκαν ν' απολογηθούν στην ανακρίτρια, επικαλούμενοι αναρμοδιότητά της, αφού η κύρια ανάκριση έχει ανατεθεί σε εφέτη.

Η «Απογευματινή» υποστηρίζει ότι η «17Ν» εξαρθρώνεται χωρίς να θίγεται ο πυρήνας των εντολέων για τη δράση της. Διατυπώνει ερωτηματικά όπως: «βρέθηκε ο οπλουργός; Βρέθηκε ο τεχνολόγος οπλοτεχνικός; Βρέθηκε ο εκπαιδευτής; Βρέθηκε ο μεταφραστής και οι τρεις συντάκτες των ανομοιόμορφων προκηρύξεων;».

Ο «Ελεύθερος Τύπος» ισχυρίζεται ότι οι πληροφορίες κάνουν λόγο για επικείμενη σύλληψη του πληροφοριοδότη της «17Ν», γεγονός «που σημαίνει ότι η "πηγή" ενημέρωσης της 17Ν γνώριζε το πού θα κατέληγαν (σ.σ. οι πληροφορίες) και τη λειτουργική τους αξιοποίηση, τόσο στην επιλογή μεγάλου εντυπωσιασμού στόχων, όσο και ότι θα περιλαμβάνονταν υπό τη μορφή αιτιολογικών επιχειρημάτων σε κατά καιρούς, πολυσέλιδες "μπροσούρες" της 17Ν». Επίσης ότι πάγωσαν οι έρευνες για σχέσεις «17Ν» - ΕΥΠ. Η εφημερίδα αναφέρει ότι διαθέτει πληροφορίες που «στοιχειοθετούν» στην ελάχιστη περίπτωση δυνατότητα επαφής των αδελφών Χριστόδουλου, Σάββα και Βασίλη Ξηρού με την ΕΥΠ, μέσω στελέχους ή στελεχών του κλιμακίου Φλώρινας.

Το «Εθνος» γράφει ότι λογιστικό βιβλίο για τα έσοδα από τις ληστείες και τις επιδοτήσεις των μελών της τηρούσε η «17Ν». Στα κατώτερα μέλη δεν παρείχε οικονομική άνεση, αλλά τα ηγετικά στελέχη φαίνεται ότι καρπώνονταν μεγάλα ποσά. Ο Α. Γιωτόπουλος κατείχε έντεκα βιβλιάρια τραπεζικών καταθέσεων που κατασχέθηκαν στο ένα από τα δυο του σπίτια, στο διαμέρισμα του Βύρωνα. Αναφέρεται και στην απολογία του Θ. Σερίφη, ο οποίος κατέθεσε ότι είχε συμμετάσχει στην παρακολούθηση του δολοφονημένου προέδρου της ΕΤΕ, Μ. Βρανόπουλου.

«Τα Νέα» αναφέρουν ότι ο συνιδρυτής της «17Ν» βρίσκεται σε κλοιό της ΕΛ.ΑΣ. Εχει το ψευδώνυμο «Σαρδανάπαλος». Είναι παλιός γνώριμος των αρχών που τις έχει απασχολήσει έντονα για τη δράση του στο χώρο των εξωκοινοβουλευτικών οργανώσεων. Εκτιμούν ότι έχει αποσυρθεί από την ενεργό δράση. Ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται στον «κουκουλοφόρο» καθοδηγητή. Πρόκειται για πανεπιστημιακό, που είναι μόνιμος κάτοικος της Γαλλίας. Σε άλλο ρεπορτάζ η εφημερίδα αναφέρει ότι το φτηνό ξυπνητήρι «βραχυκύκλωσε» τον εκρηκτικό μηχανισμό που έσκασε στα χέρια του Σάββα Ξηρού. Το πλαστικό περίβλημα του ρολογιού κατά τη μεταφορά του συμπιέστηκε από την εκρηκτική ύλη. Ετσι δημιουργήθηκε βραχυκύκλωμα, πρόωρη έκρηξη του πυροκροτητή και τραυματίστηκε ο Σάββας Ξηρός.

Η «Ελευθεροτυπία» γράφει ότι η Ασφάλεια υπολόγιζε ότι θα φτάσουν στα 17 τα πρόσωπα που μετέχουν στη «17Ν». Αναζητούνται τρία σημαντικά άτομα, εκτός του Δ. Κουφοντίνα. Ο 55χρονος «Νικήτας» της πρώτης γενιάς, ένας 45χρονος με ρόλο στρατολόγου, του οποίου τα στοιχεία έχουν ταυτιστεί με συγκεκριμένο πρόσωπο που δεν έχει εντοπιστεί και ο 40χρονος με τον κωδικό «Αρης». Κατά τις αρχές αργότερα θα ανοίξει ο κύκλος για δυο ή τρεις γυναίκες. Εξαλλου οι αρχές ερευνούν τις συνθήκες του μυστηριώδη θανάτου της Εριέττας Κωνσταντινίδη, φίλης του Χρήστου Τσουτσουβή. Είχε δολοφονηθεί από έναν άνδρα στα Γιάννενα το 1986. Κατά πληροφορίες μετά το θάνατο του Χ. Τσουτσουβή, είχε συναντηθεί με τον εισαγγελέα Κ. Ανδρουλιδάκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ