Σάββατο 27 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΦΑΡΜΑΚΑ
Νέες αυξήσεις τιμών έως 50%

Τσουχτερές αυξήσεις που κυμαίνονται από 1,3% έως και 50% περιλαμβάνει το νέο δελτίο τιμών φαρμάκων που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Ανάπτυξης. Ειδικότερα, οι αυξήσεις αφορούν 167 φάρμακα, μερικά εκ των οποίων έχουν χαρακτηριστεί ως απολύτως απαραίτητα για την υγεία. Και επειδή είναι άκρως απαραίτητα, οι φαρμακοβιομήχανοι πίεσαν την κυβέρνηση με το εκβιαστικό επιχείρημα ότι θα τα αποσύρουν και πέτυχαν τις κατακόρυφες αυξήσεις στις τιμές.

Στο νέο δελτίο, δίδονται τιμές και σε 258 νέα φάρμακα, ώστε να μπουν στη λίστα, εκ των οποίων τα 147 είναι αντίγραφα. Από τα 258 φάρμακα, τα 101 είναι εισαγόμενα και τα 157 παραγόμενα από ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες. Οι νέες αυτές αυξήσεις, όπως ισχυρίζεται το υπουργείο Ανάπτυξης, επιβλήθηκαν κυρίως στα εγχώρια παραγόμενα φάρμακα,, τα οποία, οι Ελληνες φαρμακοβιομήχανοι, θεωρούσαν ότι οι τιμές ήταν πολύ χαμηλές, και ασύμφορη η παραγωγή τους. Ενας μεγάλος αριθμός από τα φάρμακα που ανατιμήθηκαν, σχετίζονται με ασθένειες όπως η αναιμία, οι καρδιοπάθειες, αρρυθμίες, η σχιζοφρένεια, η επιληψία, ενώ ανατιμημένα είναι επίσης κολλύρια, παυσίπονα, διουρητικά, αντισυλληπτικά, αγχολυτικά κ.ά.

Οι νέες ανατιμήσεις στις τιμές των φαρμάκων, έρχονται να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα ευρύτερα λαϊκά στρώματα, καθιστώντας την υγεία των ασθενών, έρμαιο των κερδών των φαρμακοβιομηχάνων. Επίσης, θα επιβαρυνθούν ακόμη περισσότερο τα νοσοκομεία και τα ασφαλιστικά ταμεία, που δεν πληρώνουν άμεσα τα νοσοκομεία, αλλά και από την πλευρά τους τα νοσοκομεία, στα οποία έχουν περικοπεί οι λειτουργικές δαπάνες, που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον πολλαπλασιασμό των προβλημάτων. Ηδη για το πρώτο εξάμηνο του έτους, τα συσσωρευμένα χρέη των νοσοκομείων για την αγορά φαρμάκων, ανέρχονται στα 140 δισεκατομμύρια δραχμές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ