ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μεγάλες καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις

Δρόμος - ποτάμι στο κέντρο της Λαμίας

Eurokinissi

Δρόμος - ποτάμι στο κέντρο της Λαμίας
Σοβαρά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις του περασμένου Σαββατοκύριακου. Σπίτια και καταστήματα πλημμύρισαν, ποτάμια υπερχείλισαν, καταστράφηκαν καλλιέργειες και σημειώθηκαν κατολισθήσεις.

Σημαντικές σε έκταση καταστροφές προκλήθηκαν σε Χαλκιδική, Ροδόπη και Θάσο, εξαιτίας των ιδιαίτερα έντονων καιρικών φαινομένων, αλλά και κακοτεχνιών σε ορισμένες περιπτώσεις. Ανθρώπινες ζωές κινδύνεψαν κυρίως σε παραθαλάσσιες περιοχές της Χαλκιδικής. Σφοδρές βροχοπτώσεις, θυελλώδεις άνεμοι και χαλάζι έπληξαν οικισμούς και καλλιέργειες. Δρόμοι μετατράπηκαν σε χειμάρρους, με αποτέλεσμα την πολύωρη διακοπή της κυκλοφορίας. Χτες κλιμάκια υπηρεσιών των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ξεκίνησαν τον επιτόπιο έλεγχο προκειμένου να αξιολογήσουν τις ζημιές.

Στη Χαλκιδική, ζημιές προκλήθηκαν σε κάμπινγκ κυρίως στην περιοχή του Δήμου Τορώνης. Δρόμοι υπέστησαν καθιζήσεις, στη διαδρομή από Σάρτη προς Καβουρότρυπες και Πλατανίτσι, αλλά και στην περιοχή της Βάλτης. Στη Συκιά πλημμύρισαν καταστήματα και σπίτια. Ανδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, στο Πλατανίτσι, απεγκλώβισαν 30 άτομα που δεν μπορούσαν να περάσουν τα νερά του χειμάρρου που δημιουργήθηκε.

Στη Ροδόπη, ζημιές προκλήθηκαν σε καλλιέργειες, σπίτια και καταστήματα εξαιτίας της υπερχείλισης του ποταμού Λίσσου. Συγκεκριμένα οι καταστροφές σημειώθηκαν στους οικισμούς Φιλλύρας, Αρριανών, Κοπτερού, κλπ. Οι ζημιές στις καλλιέργειες βάμβακος και καπνούς, που είτε χτυπήθηκαν από χαλάζι είτε πλημμύρισαν, θα εκτιμηθούν τις επόμενες μέρες.

Στη Θάσο, η πολύωρη και μεγάλης έντασης βροχή προκάλεσε πλημμύρες σε σπίτια στην περιοχή του Λιμένα, της Ποταμιάς και της Παναγιάς. Από την καταρρακτώδη βροχή κατέρρευσε παλιά γέφυρα στο χωριό Παναγία, ενώ για πολλές ώρες διακόπηκε η κυκλοφορία στο οδικό δίκτυο. Εξαιτίας των κεραυνών, την Κυριακή προκλήθηκαν πυρκαγιές στις περιοχές Αυλάκι της Χρυσής Αμμουδιάς και Γέννα των Μαριών. Στο βόρειο τμήμα της Θάσου, το οποίο χτυπήθηκε από χαλάζι, οι καταστροφές στον ελαιόκαμπο εκτιμάται ότι αγγίζουν το 60-70% της παραγωγής.

Στην Κεντρική Ελλάδα

Ζημιές, μικρότερης ή μεγαλύτερης κλίμακας, στις καλλιέργειες σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας, της Θήβας και της Ανατολικής Λοκρίδας Φθιώτιδας προκάλεσε η έντονη βροχόπτωση και χαλαζόπτωση του Σαββατοκύριακου. Κυρίως επλήγησαν καλλιέργειες οπωροκηπευτικών, αλλά και καπνά, αμπέλια και βαμβάκι.

Η δυνατή χαλαζόπτωση που χτύπησε τα χωριά Μουρίκι και Καλλιθέα της περιοχής Θηβών ήταν η αιτία να καταστραφούν 1.500 στρέμματα οπωροκηπευτικών.

Από έντονη πτώση χαλαζιού, επίσης, προξενήθηκαν εκτεταμένες ζημιές σε καλλιέργειες καπνών, αμπελιών, βιομηχανικής ντομάτας και βαμβακιού στις περιοχές Ζέλι και Αγνάντι της Ανατολικής Λοκρίδας στη Φθιώτιδα, των οποίων το μέγεθος δεν έχει υπολογιστεί.

Στη Βόρεια Εύβοια και ιδιαίτερα στο Δήμο Αρτεμησίου, από χαλαζόπτωση που ξέσπασε την Παρασκευή καταστράφηκαν καλλιέργειες στο Πευκί.

Στο Νομό Αιτωλοακαρνανίας πολλά υπόγεια πλημμύρισαν στα χωριά Λεσίνιο και Γουργιά στο Δήμο Οινάδων.

Προβλήματα αντιμετώπισε και το λεκανοπέδιο της Αττικής εξαιτίας των ισχυρών ανέμων που έπνεαν στην περιοχή. Η Πυροσβεστική δέχτηκε 30 κλήσεις για παροχή βοήθειας στις περιοχές Μοσχάτου, Χολαργού, Νέου Ηρακλείου και Κηφισιάς.

Αγωνιστικές συσκέψεις αγροτών

Σε δεινή οικονομική κατάσταση έχουν περιέλθει εκατοντάδες αγροτικές οικογένειες που υπέστησαν σημαντική ή και ολοκληρωτική καταστροφή στις καλλιέργειές τους από τον καταστροφικό χιονιά του προηγούμενου χειμώνα που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα τους Νομούς Εύβοιας, Φθιώτιδας και Βοιωτίας.

Παρότι τότε ο υπουργός Γεωργίας δήλωνε, όπου βρισκόταν και όπου στεκόταν, ότι οι ζημιές θα αποζημιωθούν αμέσως, πέντε μήνες μετά, οι αγρότες δεν έχουν πάρει «δεκάρα τσακιστή» και ο ΕΛΓΑ «περί άλλα τυρβάζει», εκτιμώντας ακόμα τις ζημιές. Στην Εύβοια δε, όπου λόγω έλλειψης εκχιονιστικών μηχανημάτων, η νομαρχία χρησιμοποίησε μηχανήματα ιδιωτών, οφείλονται πάνω από 500 εκατ. δραχμές. Μέσα σε αυτό το «ειδυλλιακό» αντιαγροτικό τοπίο του ξεκληρίσματος, πολλοί ξωμάχοι κινδυνεύουν να μην έχουν παραγωγή φέτος και, βέβαια, να κυνηγηθούν από την Αγροτική Τράπεζα.

Η αγροτιά στη Φθιώτιδα και στη Βοιωτία, και ιδιαίτερα οι βαμβακοκαλλιεργητές, δε θα αφήσουν αναπάντητα τα ψέματα και την ανοιχτή πρόκληση - εμπαιγμό της κυβέρνησης, του υπουργού Γεωργίας και της ΕΕ για το βαμβάκι και συνολικά για την πολιτική ξεκληρίσματος της μικρομεσαίας αγροτιάς, που ακολουθούν. Ηδη, παίρνουν τα «μέτρα» τους, συντονίζοντας την αντίδρασή τους. Ετσι χτες το βράδυ, στο Σταυρό Λαμίας, συνεδρίασε η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτών Φθιώτιδας, με θέμα τις τελευταίες εξελίξεις και το συντονισμό δράσης.

Παρόμοια σύσκεψη, με πρωτοβουλία της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων και της Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών Βοιωτίας, θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή 2 Αυγούστου στο Δημαρχείο Αλιάρτου, στις 8.30 μ.μ.

ΕΡΕΣΟΣ
Αγανάκτηση για την κατάργηση της γραμμής Ραφήνας - Σιγρίου

«Μόνο θλίψη και αγανάκτηση μπορεί να νιώσει κάποιος για την αδιαφορία που δείχνουν όσοι είναι υπεύθυνοι και αρμόδιοι για την κατάργηση της σύνδεσης του πλοίου Ραφήνας-Σιγρίου». Αυτό τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Ζαφείρης Καραβασίλης, υποψήφιος δήμαρχος Δήμου Ερεσού Αντίσσης και προσθέτει:

«Πριν 12 χρόνια, που ήμουν δήμαρχος του τότε Δήμου Ερεσού και πρόεδρος του Συνδέσμου ΝΔ Λέσβου (σημερινός Δήμος περίπου), ξεκίνησε ένας τιτάνιος, επίπονος αγώνας για να γίνει πραγματικότητα η επιθυμία μας αυτή γνωρίζοντας το πόσο πολλά οφέλη θα μπορούσε να προσφέρει στην περιοχή της Δυτικής Λέσβου, στους κατοίκους της και γενικότερα στην ανάπτυξη του νησιού μας. Δυστυχώς αντί να περιμένουμε βελτίωση της γραμμής αυτής, αντί να πάμε μπροστά πάμε πίσω ολοταχώς».

Οι έχοντες συμφέροντα από την κατάργηση της γραμμής Ραφήνας - Σιγρίου, η ολιγωρία της Δημοτικής Αρχής - αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο Ζ. Καραβασίλης - η αδιαφορία του υπουργού Αιγαίου, του νομάρχη και όσων έχουν σχέση με το ζήτημα αυτό έφερε αυτό το αρνητικό αποτέλεσμα για την περιοχή μας. Κατά τα άλλα ενδιαφέρονται λένε και νοιάζονται για τα συμφέροντα και τα προβλήματα των κατοίκων της περιοχής μας και εν γένει του νησιού μας.

«Τους παραπάνω αρμόδιους τους είδα στα πανηγύρια και στις συνεστιάσεις να είναι παρόντες, όχι όμως και στα προβλήματα που απασχολούν καθημερινά και συνάμα δημιουργούνται και πληθαίνουν».

«Η αλήθεια είναι μία, καταλήγει η ανακοίνωση. Ο,τι αποκτήσαμε δε μας τα χάρισαν. Τα κερδίσαμε με σκληρούς, επίπονους και μακροχρόνιους αγώνες. Και το σίγουρο είναι πάλι ότι εάν το ξαναποκτήσουμε θα το κερδίσουμε με τον ίδιο τρόπο. Τους αγώνες».

ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ
Αντίθετο το ΚΚΕ

Την αντίθεση του ΚΚΕ στο νομοσχέδιο για τη «μεταφορά του συντελεστή δόμησης» που ξεκίνησε να συζητείται χτες στο Θερινό Τμήμα της Βουλής εξέφρασε ο βουλευτής του Κόμματος Νίκος Γκατζής, τονίζοντας ότι διατηρούνται οι προϋποθέσεις υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων των αστικών κέντρων.

Το νομοσχέδιο κινείται «έξω από τις ανάγκες του ελληνικού λαού», επισήμανε στην παρέμβασή του ο Νίκος Γκατζής, λέγοντας ότι κυρίαρχο κριτήριο για τις όποιες αλλαγές θα έπρεπε να είναι «η ποιότητα ζωής των κατοίκων». Χαρακτήρισε το νομοθέτημα «γενικόλογο και αόριστο» και «πέρα για πέρα υπουργοκεντρικό». Παράλληλα επισήμανε ότι με τις διατάξεις του «επιμένει στη διατήρηση δικαιώματος πολεοδόμησης σε ιδιώτες» και παράλληλα «μεταφέρει το κόστος πολεοδόμησης στους πολίτες, απαλλάσσοντας το κράτος». Αναφερόμενος δε σε συγκεκριμένα άρθρα επισήμανε πως «ανοίγει πόρτες συναλλαγών και διαφθοράς».

Ειδικά για το θέμα της μεταφοράς του συντελεστή δόμησης, ο Νίκος Γκατζής σημείωσε πως είναι ένα νούμερο που «χρησιμοποιείται για την κερδοσκοπία» και «ένα νούμερο που κάλυψε την εφαρμοζόμενη πολιτική με καταστροφικές συνέπειες για την ποιότητα ζωής και το περιβάλλον». Επισήμανε δε ότι θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο εργαλείο, μόνο όμως σε ένα «πλαίσιο ορθολογικής ανάπτυξης των πόλεών μας».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ