ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 30 Ιούλη 2002
Σελ. /28
«Ξηρό» φως παντού...

Ενα μήνα γράφεται η απολογία του Σάββα Ξηρού και δεν μπορεί παρά να είναι ολοκληρωμένη και σφαιρική... Αλλά αυτό δεν είναι απολογία, είναι «η εξ ύψους αλήθεια»...

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Συνεχίζετε να έχετε απορίες, ερωτήματα, κενά γύρω από την υπόθεση «17Ν»; Κανένα πρόβλημα! Απαντήσεις για όλα θα βρείτε στην απολογία του Σάββα Ξηρού! Εξακολουθείτε να είστε καχύποπτοι για το πώς ιδρύθηκε η «17Ν», ποιες ήταν οι διασυνδέσεις της, τι πραγματικά έγινε με τις «ορφανές επιθέσεις»; Η απολογία του Σάββα Ξηρού θα ρίξει άπλετο φως παντού!

Ενα μήνα γράφεται αυτή η απολογία, δεν μπορεί παρά να έχει μια ολοκληρωμένη και σφαιρική εικόνα. Αλλά αυτό δεν είναι απολογία: Είναι «η εξ ύψους αλήθεια», οι «δέκα εντολές του Μωυσή», τα απομνημονεύματα της «17Ν», κ.ο.κ. Γι' αυτό κανένα δεν παραξενεύει ότι ο Σάββας Ξηρός επιμένει να μη θέλει δικηγόρο. Τι να τον κάνει;..

Γενικότερα οι ομολογίες των κατηγορουμένων ήταν «αποκαλυπτικές». Ο ένας κάρφωνε τον άλλον, με βάση την ομολογία του ενός η ΕΛ.ΑΣ. συνελάμβανε τον επόμενο κ.ο.κ, φροντίζοντας να υπάρχει κάποια λογική «σειρά» στο σίριαλ... Αξιοθαύμαστο είναι ότι όλες οι ομολογίες κλείνουν με αυτοκριτική και παραδοχή των λαθών, μετάνοια και έκκληση λήψης μέτρων για την προστασία τους από την Πολιτεία...

Νωρίς δεν άνοιξε, από την άλλη, η συζήτηση περί παραγραφής των αδικημάτων των κατηγορουμένων; Μάλλον, όχι. Χωρίς αυτή την παραγραφή, ούτε απολογίες, αλλά ούτε και συλλήψεις θα υπήρχαν... Μόνο ένα χρόνο χρειάστηκε ο «τρομονόμος» να αποδείξει τη «χρησιμότητά» του. Με την ευκαιρία, τι έγινε ο Κουφοντίνας; Μήπως θα 'ρθει - κι αυτός - στην κατάλληλη στιγμή να καλύψει όσα κενά (θα έχουν) απομείνει; 'Η δε θα χρειαστεί;

Αλήθεια, αυτή η... πρωτοποριακή μέθοδος ταυτοποίησης προσώπων και στοιχείων πώς λειτουργεί; Πρώτα βρίσκουν τα πρόσωπα και τους «προσάπτουν» τα στοιχεία και τις αποδείξεις ή το αντίστροφο; Αν αυτή ήταν η συμβολή της Σκότλαντ Γιαρντ, τότε αξίζουν συγχαρητήρια...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ


«ΔΙΑΛΟΓΟΣ» ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ...

ΠΕΡΙ ΠΑΡΑΓΡΑΦΗΣ: «Ανθρωποκτονίες που έγιναν πριν από το 1982 (Γουέλς, Πέτρου κ.λπ.) έχουν παραγραφεί. Οι μετά το 1982 ανθρωποκτονίες δεν έχουν παραγραφεί. (Θα παραγραφούν όμως, αν δεν κληθούν οι κατηγορούμενοι στο ακροατήριο πριν από τη συμπλήρωση της εικοσαετίας). Απλό είναι και το ζήτημα της παραγραφής για το έγκλημα της συμμετοχής στην οργάνωση (ή συμμορία) που ήταν πλημμέλημα με τον Ποινικό Κώδικα και έγινε κακούργημα με τον αντιτρομοκρατικό νόμο. Το αδίκημα της συμμετοχής είναι διαρκές και η παραγραφή του αρχίζει από τότε που κάποιος έπαψε να είναι μέλος της οργάνωσης...» (Από το κύριο άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

ΟΙ ΠΟΙΝΕΣ ΔΕΝ ΑΡΚΟΥΝ: «Οσο κι αν είναι δυσάρεστη η προοπτική ορισμένα από τα μέλη της οργάνωσης να καταφέρουν να αποφύγουν τις συνέπειες των πράξεών τους, οι αποφάσεις δεν μπορεί παρά να ληφθούν με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους και όχι τις όποιες ενδεχόμενες πολιτικές σκοπιμότητες. Οι ποινές, ωστόσο, είναι η μία διάσταση της υπόθεσης της τρομοκρατίας. Εξίσου σημαντική είναι η πολιτική και ηθική αποκάλυψη του φαινομένου...» (Από το κύριο άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Ο «ΧΡΗΣΙΜΟΣ» ΤΡΟΜΟΝΟΜΟΣ: «Τρεις ήταν οι στόχοι που επιδιώχτηκε να επιτευχθούν με τη θέσπιση των συγκεκριμένων διατάξεων που περιέχει ο αντιτρομοκρατικός νόμος, ο οποίος ψηφίστηκε το 2001... Πρώτον: Να προβλεφτούν κίνητρα για την ομολογία των κατηγορουμένων... Τα κίνητρα είναι η αναγνώριση ελαφρυντικών που οδηγούν στη μείωση των ποινών σε όσους δώσουν σοβαρά στοιχεία για την εξάρθρωση της τρομοκρατίας. Ακόμα η αναστολή στην έκτιση ποινών για τους τρομοκράτες που διευκόλυναν την εξάρθρωση της 17Ν (ενδεχομένως σ' αυτήν την κατηγορία να ανήκει ο Σάββας Ξηρός)» (Τζώρτζια Κοντράρου - «ΝΕΑ»)

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΑ ΝΕΑ: Εκλεισε τα κενά για 17Ν ο Σάββας - ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΚΤΕΛΕΣΤΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Συγκλονιστικά σημεία από την ομολογία του Σάββα - «ΛΟΥΚΑ, ΦΥΓΕ»,... Φώναξε στον Κουφοντίνα με τον τραυματισμό του από τη βόμβα στον Πειραιά.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΧΑΡΙΣΤΙΚΗ ΒΟΛΗ ΣΤΗ 17Ν ΑΠΟ ΣΑΒΒΑ ΚΑΙ «ΝΙΚΗΤΑ Α».

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΦΟΡΕΣΑΝ ΚΟΥΚΟΥΛΕΣ, ΕΒΓΑΛΑΝ ΤΙΣ ΜΑΣΚΕΣ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρ): ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: 50 ΝΕΕΣ ΣΥΛΛΗΨΕΙΣ.

Η ΧΩΡΑ: ΛΕΥΚΑ ΚΕΛΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΕ ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΕΘΝΗ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ.

ΕΣΤΙΑ: ΚΥΒΕΡΝΗΣΙΣ ΚΑΙ ΔΙΑΚΟΠΕΣ - Κατηργήθη και το «μπρήφινγκ».

ΕΘΝΟΣ: Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών: ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΜΕ 400 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΑ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: «ΦΩΤΙΑ» ΤΑ ΔΙΔΑΚΤΡΑ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΕΤΣΙ ΘΑ ΧΤΙΣΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΟΙ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μ): ΠΑΡΤΕ ΣΠΙΤΙ ΜΕ ΧΑΜΗΛΟ ΕΠΙΤΟΚΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ολα τα κενά...«Καμία απορία για τη δράση της 17Ν δεν άφησε ο Σάββας Ξηρός. Στην πολυήμερη απολογία του αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε γνωστά και άγνωστα χτυπήματα της οργάνωσης, καλύπτοντας όλα τα κενά που άφησαν, εκουσίως ή ακουσίως, οι συγκατηγορούμενοί του». (Από το βασικό θέμα των ΝΕΩΝ)

Θεσμικοί συνομιλητές! «Πέρα από την επίσημη κατάθεση του Σάββα Ξηρού, που ρίχνει φως σε όλες τις δραστηριότητες της οργάνωσης της 17Ν, συγκλονιστικό ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ατελείωτες προσωπικές εξομολογήσεις του στους θεσμικούς συνομιλητές του. "Λουκά φύγε..." φώναξε όπως μπορούσε στον Δ. Κουφοντίνα, το συνοδό του στον Πειραιά τη μοιραία βραδιά και ενώ ένιωθε πως πεθαίνει. Είχαν πάει με ταξί κουβαλώντας τις βόμβες. "Ξέρω ότι δε χτυπήσαμε εμείς το Μιχαλολιάκο. Είμαι σίγουρος, δεν το κάναμε εμείς"...». (Από το πρωτοσέλιδο της ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ)

Προαναγγελία κάλυψης «κενών»: «Πιστεύω ότι θα ξεπεράσουμε μέσα από την αποκάλυψη της όλης υπόθεσης, διότι σκοπός μας είναι μέσα στην άλλη (σ.σ. την τρέχουσα) βδομάδα να ενημερώσουμε τον ελληνικό λαό για το ποιοι ήταν οι υπεύθυνοι για όλες τις δολοφονίες» (Χρ. Πρωτόπαππας, στον ΦΛΑΣ, σχολιάζοντας το γιατί το 30% των Ελλήνων πιστεύει ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τους ενόχους).

«Μαζί» διαδηλωτές και τρομοκράτες (!)«Η επιτυχία της ΕΛ.ΑΣ. στην εξάρθρωση της 17Ν επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία και σε θέματα προγραμματισμού της κυβερνητικής πολιτικής. Ετσι, η κυβέρνηση μελετά το ενδεχόμενο να μην πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής του Ιουνίου 2003 στη Θεσσαλονίκη, αλλά να "μετακινηθεί" σε κάποιο μεμονωμένο μέρος, κοντά στη συμπρωτεύουσα, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ασφάλεια έναντι και των μαχητικών διαδηλωτών, αλλά και έναντι επίδοξων διεθνών τρομοκρατών» (Ειρήνη Καρανασοπούλου -ΝΕΑ)



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ