ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ
Ηχούν τύμπανα πολέμου;

Ιρακινοί εκπαιδεύονται σε στρατόπεδο έξω από τη Βαγδάτη, περιμένοντας την επίθεση των ιμπεριαλιστών

Associated Press

Ιρακινοί εκπαιδεύονται σε στρατόπεδο έξω από τη Βαγδάτη, περιμένοντας την επίθεση των ιμπεριαλιστών
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΣΤΟΚΧΟΛΜΗ - ΛΟΝΔΙΝΟ - ΒΑΓΔΑΤΗ - ΑΓΚΥΡΑ.-

Αραγε, οι πολεμικές μηχανές των ΗΠΑ που στοχεύουν το Ιράκ ήδη έχουν ανάψει; Τα σενάρια για μία επικείμενη επίθεση στις αρχές του φθινοπώρου, ήδη, έχουν συγκεκριμενοποιηθεί. Τόσο που, παρά τις διαψεύσεις εκ μέρους του υπουργού Αμύνης, έχουν προκαλέσει σάλο και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τις εντυπώσεις και κυρίως τις αντιδράσεις, πολύ έντονες σε αρκετές περιπτώσεις που προκαλούν τα σενάρια για ευρείας κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση εναντίον του Ιράκ, προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Διοίκηση του Γενικού Επιτελείου στο Σάφολκ της Βιρτζίνια. Τα διέψευσε όλα, δηλώνοντας όμως... ότι το μεγαλύτερο τμήμα των χημικών, βιολογικών και πυρηνικών όπλων του Ιράκ είναι βαθιά θαμμένα και θα είναι δύσκολο να καταστραφούν με τη χρήση μόνον της αεροπορικής ισχύος. Φυσικά, αρνήθηκε να διευκρινίσει με ποιον τρόπο θα αντιμετωπίσει η Ουάσιγκτον τα όπλα μαζικής καταστροφής του Ιράκ, αλλά διέψευσε τα πρόσφατα σενάρια που ήρθαν στη δημοσιότητα για το σχεδιασμό μίας συντονισμένης επίθεσης από ξηράς και αέρος, με στόχο την απομάκρυνση του Σαντάμ Χουσεΐν από την εξουσία.

Πάντως, χθεσινό δημοσίευμα της εφημερίδας USA Today, βάσει δηλώσεων Αμερικανών αξιωματούχων, όχι μόνο φέρει ως βέβαια την επίθεση κατά του Ιράκ, αλλά αποκαλύπτει επίσης ότι η ομάδα νομικών συμβούλων της αμερικανικής κυβέρνησης κατέληξε τη Δευτέρα στη θεωρία απόδειξης της διασύνδεσης του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν με την οργάνωση «Αλ Κάιντα», γεγονός που θα επιτρέψει τη νομιμοποίηση της επίθεσης. Σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, με τη θεωρία αυτή η κυβέρνηση Μπους θα αποτρέψει μία τυχόν αμφισβήτηση ή αποτροπή εκ μέρους των Ηνωμένων Εθνών ή εκ μέρους του Κογκρέσου, δηλαδή των Δημοκρατικών που έχουν την πλειοψηφία στη Γερουσία και ειδικά ενόψει των εκλογών του Νοεμβρίου θα μπορούσαν να αποτρέψουν την επίθεση.

Αντιδράσεις στις ΗΠΑ...

Ωστόσο, οι αντιδράσεις που υφέρπουν στο εσωτερικό των Ηνωμένων Πολιτειών δε σταματούν στους Δημοκρατικούς. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, έντονη διαμάχη υπάρχει μεταξύ «γερακιών» και περιστεριών» εντός της αμερικανικής κυβέρνησης, αλλά και του στρατού. Μία ακόμη διάσταση του πολέμου, το κόστος του, είναι που προκαλεί τις περισσότερες ανησυχίες. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα των New York Times, μία ευρείας κλίμακας επίθεση κατά του Ιράκ ίσως βύθιζε την αμερικανική οικονομία, αφού οι ΗΠΑ χωρίς τους συμμάχους τους που αντιδρούν εντόνως θα πρέπει να αναλάβουν και το υπέρογκο κόστος της στρατιωτικής επιχείρησης, αλλά και θα πληγούν περισσότερο από τις συνέπειες, όπως η άνοδος της τιμής του πετρελαίου. Και η αμερικανική οικονομία ήδη ταλανίζεται...

Προς το παρόν, σε στρατιωτικό επίπεδο δεν έχει διαφανεί κάποια συγκεκριμένη κίνηση, παρά μόνο μία περίεργη κινητικότητα που παρατηρήθηκε χθες στην Αγκυρα, με αλλεπάλληλες συναντήσεις του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετσεβίτ με τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων στρατηγό Χουσεΐν Κιβρίκογλου, τον Πρόεδρο Αχμέτ Σεζέρ και τον Αμερικανό πρέσβη στην Αγκυρα Ρόμπερτ Πίρσον.

Επίσης, ηγέτες έξι οργανώσεων της ιρακινής αντιπολίτευσης θα συναντηθούν στην Ουάσιγκτον τον Αύγουστο για να βελτιώσουν τη συνεργασία τους και να συζητήσουν τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των προσπαθειών για την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν, όπως ανακοίνωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Την ευθύνη για τη συνάντηση από αμερικανικής πλευράς θα έχουν ο υφυπουργός Εξωτερικών Μαρκ Γκρόσμαν και ο υφυπουργός Αμυνας, Ντάγκλας Φέιθ.

...και στον κόσμο

Πάντως, το πιο σταθερό σενάριο που επαναλαμβάνεται είναι αυτό της επιστροφής των επιθεωρητών. Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο Ρόιτερς ο υπουργός Εξωτερικών, Χάτζι Σάμπρι, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον θέλει να ανατρέψει την ιρακινή κυβέρνηση και να εγκαταστήσει ένα «καθεστώς - μαριονέτα» για να ελέγξει το πετρέλαιο του Ιράκ, το οποίο διαθέτει το δεύτερο μεγαλύτερο απόθεμα στον κόσμο και ότι ο λόγος που θέλει να επιστρέψουν οι επιθεωρητές όπλων του ΟΗΕ στη χώρα είναι για να ανανεώσουν τις πληροφορίες που χρειάζεται η Ουάσιγκτον, πριν εξαπολύσει μια επίθεση με σκοπό την ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν.

Περιέργως πώς, ειδικά ως προς τη χρονική σύμπτωση, ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών όπλων του ΟΗΕ με εξαιρετικά ασυνήθιστο επιθετικό ήθος κατηγόρησε τις ΗΠΑ και άλλες δυνάμεις ότι εκμεταλλεύτηκαν τις επιθεωρήσεις της UNSCOM στο Ιράκ για τους δικούς τους πολιτικούς σκοπούς, μεταξύ των οποίων συμπεριλαμβανόταν κι η παρακολούθηση των κινήσεων του Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Ρολφ Εκέους, ο Σουηδός διπλωμάτης που ηγήθηκε των πρώτων επιθεωρήσεων για όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ από το 1991 έως το 1997, είπε ότι σε ορισμένες χρονικές περιόδους δημιουργήθηκαν κρίσεις που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση μιας στρατιωτικής αντιπαράθεσης.

Στο μεταξύ, στις αντιδράσεις, μετά τον βασιλιά της Ιορδανίας, προστέθηκαν χθες και οι δηλώσεις στο BBC του γενικού γραμματέα του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα, που με απόλυτη σαφήνεια τάχθηκε κατά μίας επίθεσης και προειδοποίησε ότι τυχόν εισβολή στο Ιράκ των αμερικανικών και των βρετανικών δυνάμεων θα αποσταθεροποιήσει ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Επιθέσεις ενόψει συνομιλιών

Ισραηλίτες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το χώρο έξω από το φασφουντάδικο, μετά την έκρηξη της βόμβας

Associated Press

Ισραηλίτες αστυνομικοί έχουν αποκλείσει το χώρο έξω από το φασφουντάδικο, μετά την έκρηξη της βόμβας
ΤΕΛ ΑΒΙΒ.-

Περπατώντας μόνος σε κεντρικό δρόμο της Ιερουσαλήμ και κρατώντας μία μαύρη σακούλα γεμάτη εκρηκτικά, ένας 17χρονος Παλαιστίνιος απ' τη Βηθλεέμ μπήκε χτες το πρωί σε εστιατόριο της οδού Τζάφα. Μέσα σε δευτερόλεπτα μία έκρηξη έθεσε τέλος στη ζωή του νεαρού και προκάλεσε τον τραυματισμό τεσσάρων Ισραηλινών, θαμώνων του εστιατορίου...

Η χτεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Ιερουσαλήμ δεν ήταν το μόνο επεισόδιο. Είχε προηγηθεί η επίθεση ενόπλων Παλαιστινίων κατά ενός ζευγαριού Ισραηλινών εποίκων σε χωριό της Δυτικής Οχθης. Την ευθύνη της επίθεσης που είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο του άνδρα και της γυναίκας, ανέλαβε - όπως ανακοινώθηκε αργότερα -η οργάνωση αλ Αξάρ.

Αυτά τα επεισόδια έδωσαν αφορμή στον επικεφαλής της ισραηλινής υπηρεσίας εσωτερικής ασφάλειας (Σιν Μπετ), Αμπί Ντίχτελ, να πει στους δημοσιογράφους πως έχει πληροφορίες για άλλες περίπου 60 ανάλογες επιθέσεις που δεν αποκλείεται να σημειωθούν βραχυπρόθεσμα...

Ομως, περίπου την ίδια ώρα κυκλοφορούσε στο Λονδίνο η αραβόφωνη εφημερίδα «Αλ Σαρκ Αλ-Αουσάτ» φιλοξενώντας δήλωση του πρώην επικεφαλής των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, Ρόομπιν Αμπτσορ, σύμφωνα με την οποία κάλεσε τους Ισραηλινούς πιλότους σε ανυπακοή εφόσον δεχτούν εντολή για την πραγματοποίηση αεροπορικών επιδρομών σε βάρος άμαχου πληθυσμού, στα κατεχόμενα της Δυτικής Οχθης και της Λωρίδας της Γάζας!

Ο Αμπτσορ δεν παρέλειψε να καταδικάσει την πολύνεκρη επιδρομή των ισραηλινών αεροσκαφών F-16 κατά πυκνοκατοικημένης γειτονιάς στη Λωρίδα της Γάζας (προπερασμένη Δευτέρα με 15 νεκρούς και πολλούς τραυματίες) λέγοντας πως «η ισραηλινή ηγεσία αναμφίβολα γνώριζε πως η επιδρομή θα είχε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα»...

Ραντεβού τη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον...

Στο περιθώριο αυτών των εξελίξεων, επιβεβαιώθηκε πως η επικείμενη συνάντηση αξιωματούχων της κυβέρνησης του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους με αξιωματούχους της Παλαιστινιακής Αρχής θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα στην Ουάσιγκτον. Οπως γνωστοποιήθηκε η παλαιστινιακή αντιπροσωπεία θα αποτελείται απ' τον Σάεμπ Ερεκάτ, τον (υπουργό Εσωτερικών) Αμντέλ Ραζάκ αλ-Γιάχα,(τον υπουργό Οικονομίας) Μάχερ αλ-Μάσρι. Οι συγκεκριμένοι αξιωματούχοι θα έχουν συναντήσεις, μεταξύ άλλων, με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο του Μπους για θέματα ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις. Σύμφωνα με δήλωση του Παλαιστίνιου αξιωματούχου, Σάεμπ Ερεκάτ, η ατζέντα των συνομιλιών της ερχόμενης Δευτέρας στην Ουάσιγκτον «θα αφορά σε πολιτικά θέματα, ζητήματα ασφαλείας και τρόπους τερματισμού του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στα παλαιστινιακά εδάφη».

ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Στη δίνη της οικονομικής κρίσης

Μάταια περιμένουν οι κάτοικοι του Μοντεβίδεο να ανοίξουν οι τράπεζες

Associated Press

Μάταια περιμένουν οι κάτοικοι του Μοντεβίδεο να ανοίξουν οι τράπεζες
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Οι καντίνες των σχολείων έκλεισαν, εξαιτίας της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τη χώρα με δριμύτητα, όπως και στην περίπτωση της Αργεντινής. Εκλεισαν, καθώς οι γονείς δεν έχουν ούτε ένα πέσο να δώσουν ώστε τα παιδιά να αγοράσουν κάτι να φάνε. Τις περισσότερες φορές το φαγητό εκλείπει και από το τραπέζι στο σπίτι, αφού χρήματα δεν υπάρχουν. Τα παιδιά τα πρώτα θύματα εξαναγκάζονται να τρέφονται με χορτάρι και σκουπίδια.

Αυτή είναι η «αιμοσταγής» πραγματικότητα. Πώς την αντιμετωπίζουν οι ουρουγουανές αρχές; Αποφάσισαν να διακόψουν τη λειτουργία των τραπεζικών αγορών από χτες το πρωί, εξαιτίας της σοβαρής χρηματοοικονομικής κρίσης. Φυσικά, επισήμως, οι αρχές βάπτισαν τη χτεσινή μέρα «αργία» για τις τράπεζες, ωστόσο δεν κατόρθωσαν να πείσουν κανένα, με αποτέλεσμα το νόμισμα της χώρας να σημειώσει πτώση - ρεκόρ στις χρηματαγορές του Μοντεβίδεο, της τάξης του 22,85%, από το κλείσιμο της Δευτέρας. Ετσι χτες κατά τις πρώτες πρωινές ώρες ένα δολάριο ανταλλασσόταν με 35 πέσος έναντι των 27 χτες.

Θεωρείται ότι η διολίσθηση αυτή του εθνικού νομίσματος της χώρας θα δώσει το χαριστικό χτύπημα στην οικονομία της χώρας, που ήδη βρίσκεται σε δίνη, όπως ακριβώς έγινε και στη γειτονική Αργεντινή, όπου στο Μπουένος Αϊρες, το πάλαι πότε «Παρίσι της Λατινικής Αμερικής», η πείνα έχει αναγκάσει πολλούς κατοίκους για να τραφούν να κυνηγούν αρουραίους, γάτες και βατράχια.

Σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές, η οικονομία της Ουρουγουάης έχει πληγεί ακόμη περισσότερο από την κρίση στη γειτονική της Αργεντινή. Συνέπεια, η Ουρουγουάη μία χώρα που διαθέτει εξαιρετικά γόνιμο έδαφος και θεωρείται μια από τις μεγαλύτερες παραγωγούς και εξαγωγείς γεωργικών αγαθών της Νοτίου Αμερικής, μετά την καταλήστευσή της από το ΔΝΤ το μόνο που παράγει είναι η φτώχεια, που τελικά εμποδίζει τους κατοίκους να απολαμβάνουν τα αγαθά της γης τους και εξαναγκάζει τα παιδιά στις φτωχές περιοχές της πρωτεύουσας, Μοντεβίδεο, να τρώνε γρασίδι και σκουπίδια για να ζήσουν... κι η κατάσταση χειροτέρευσε όταν τα σχολεία, και μαζί τους οι σχολικές καφετερίες, έκλεισαν, ανακοίνωσε αξιωματούχος οργανώσεως αρωγής στην πόλη. Στη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής εβδομάδας τα παιδιά μπορούσαν τουλάχιστον να τρέφονται με ένα γεύμα την ημέρα, δήλωσε η Μάρτα Πεϊγκονέτ, εκπρόσωπος οργάνωσης αρωγής στην περιοχή Κονσιλιασιόν, μια συνοικία με 100.000 κατοίκους όπου ζουν κυρίως άνεργοι... και πρόσθεσε: «Οχι πια»!

ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Αντιφάσεις για το «αυτοκίνητο - βόμβα»

ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Οι αφγανικές αρχές πραγματοποίησαν δύο συλλήψεις χτες στο πλαίσιο της έρευνας για την «περίεργη» υπόθεση της ανακάλυψης ενός ημιφορτηγού αυτοκινήτου, γεμάτου με 500 κιλά εκρηκτικών, προχθές στην πρωτεύουσα. Ο Αμπντάλα Αμπντάλα, υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης Καρζάι, είπε ότι ο ένας από τους δύο συλληφθέντες είναι «ξένος». Το νεοπαγές καθεστώς συνηθίζει να αποκαλεί γενικώς «ξένους» χωρίς άλλο προσδιορισμό, τους Αραβες και Πακιστανούς που δούλευαν για την «Αλ-Κάιντα» και την κυβέρνηση των Ταλιμπάν. Ο Αμπντάλα δεν έκανε κανένα σχόλιο για το δεύτερο συλληφθέντα, όπως και για έναν τρίτο ύποπτο που φέρεται να καταζητείται. Αρκέστηκε να δηλώσει, σύμφωνα με το πρακτορείο «Ρόιτερς», ότι «η έρευνα συνεχίζεται».

Ηταν πάντως σαφής χθες η πρόθεση των αρχών να «φορτώσουν» την υπόθεση στην «Αλ-Κάιντα». Ανώτατος αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για «συνωμοσία της "Αλ-Κάιντα" με σκοπό τη δολοφονία του προέδρου Καρζάι και υπουργών του». Μια άλλη εκδοχή θέλει τα εκρηκτικά να προορίζονταν για μια επίθεση κατά δυτικών στόχων, όπως το αρχηγείο της Διεθνούς Δύναμης Αρωγής για την Ασφάλεια (ISAF) ή η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών στην Καμπούλ.

Ούτως ή άλλως το περιστατικό αποτελεί μια ακόμη αφορμή «αμηχανίας», σύμφωνα με παρατηρητές, για την κυβέρνηση, δύο υπουργοί της οποίας έχουν δολοφονηθεί τους τελευταίους μήνες. Η αδυναμία της να αποκαταστήσει την «ασφάλεια» στην Καμπούλ, πόσο μάλλον στην υπόλοιπη χώρα, φέρεται να έχει κάνει έξαλλο τον Καρζάι ο οποίος εξανίσταται διότι «υπό αυτές τις συνθήκες είναι αδύνατο να έρθουν ξένοι επενδυτές»...

Ωστόσο επιμένουσες πληροφορίες δείχνουν ότι ενδέχεται η υπόθεση των «επίδοξων βομβιστών» να συνδέεται μάλλον με «ενδοκυβερνητικές» κόντρες, κι όχι την «Αλ-Κάιντα», καθώς η κυβέρνηση σπαράσσεται, ειδικά λόγω της αντιπαλότητας που αναπτύσσεται ανάμεσα στον Καρζάι από τη μια και τον υπουργό Αμυνας Μοχάμεντ Φαχίμ από την άλλη -- ο τελευταίος ελέγχει και την πολυμελή υπηρεσία πληροφοριών της χώρας.

Ο Αμρουλά Σαλίχι, της υπηρεσίας Πληροφοριών, είπε ότι ο «ξένος» που συνελήφθη είναι ενδεχομένως «Τσετσένος, Αραβας ή Πακιστανός», και «ομολόγησε ότι στόχος του ήταν ο Καρζάι». Κατά τον ίδιο αξιωματούχο ο συλληφθείς, το όνομα του οποίου δε δόθηκε στη δημοσιότητα, επρόκειτο να κάνει επίθεση αυτοκτονίας. Ωστόσο άλλος αξιωματούχος έλεγε νωρίτερα ότι ο συλληφθείς «δεν ομολόγησε». Ολες αυτές οι πληροφορίες που «διαρρέουν» οι Αφγανοί βέβαια είναι ελεγχόμενες...

ΡΟΥΑΝΤΑ - ΛΔ ΚΟΝΓΚΟ
Υπέγραψαν συμφωνία ειρήνης

Συμφωνία ειρήνης υπέγραψαν χτες στην Πρετόρια της Νότιας Αφρικής, οι Πρόεδροι της ΛΔ Κονγκό, Τζόζεφ Καμπίλα και της Ρουάντας, Πολ Καγκάμε, φιλοδοξώντας μ' αυτόν τον τρόπο να θέσουν τα θεμέλια μιας ειρηνευτικής διαδικασίας...

Η συμφωνία προβλέπει, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της Ρουάντας να αποσύρει τα στρατεύματά του απ' την ανατολική ΛΔ Κονγκό μέσα σε διάστημα τριών μηνών και στο ίδιο διάστημα, ο Πρόεδρος της ΛΔ Κονγκό να προχωρήσει στον αφοπλισμό - με τη συναίνεση αυτών ή όχι - Ρουαντέζων ανταρτών της φυλής των Χούτου, που κατηγορούνται πως ευθύνονται για τη γενοκτονία εκατοντάδων χιλιάδων μελών της φυλής Τούτσι, το 1994, στη Ρουάντα.

Οι Πρόεδροι των δύο χωρών, αλλά και ο Νοτιοαφρικανός Θάμπο Μπέκι καλούνται να εξετάσουν την πρόοδο που θα έχει σημειωθεί, όσον αφορά στη συμφωνία ειρήνης σε διάστημα τριάντα ημερών. Ωστόσο, πολιτικοί αναλυτές εκφράζουν επιφυλάξεις για το κατά πόσον θα ευοδωθεί - ιδιαίτερα όσον αφορά στα στενά χρονικά περιθώρια για αποχώρηση και αφοπλισμό στρατιωτικών δυνάμεων - η συγκεκριμένη συμφωνία, που, όπως και ανάλογες άλλες στο παρελθόν, επιτεύχτηκε με τη διπλωματική μεσολάβηση της Ν. Αφρικής...

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΝΩΣΗΣ ΧΩΡΩΝ ΤΗΣ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΑΣΙΑΣ
Μια πολύ επικίνδυνη «αντιτρομοκρατική» συμφωνία

ΜΠΑΝΤΑΡ ΣΕΡΙ ΜΠΕΓΚΑΟΥΑΝ και ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Η σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (ASEAN) στο Μπρουνέι επικεντρώθηκε στο θέμα της «καταπολέμησης της τρομοκρατίας» με την έκδοση κοινού σχετικού ανακοινωθέντος, το οποίο αναμενόταν να συνυπογράψει ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Κόλιν Πάουελ, επισφραγίζοντας την είσοδο της περιφέρειας σε μια «νέα εποχή».

Οι ΗΠΑ πίεζαν γι' αυτό το ανακοινωθέν εδώ και μήνες και τελικώς φαίνεται πως πέτυχαν αυτό που ζητούσαν, σχολιάζουν διπλωματικοί παρατηρητές, καθώς πέρα από τα άλλα το κοινό ανακοινωθέν ξεκαθαρίζει την πρόθεση των χωρών - μελών της ASEAN (Μπρουνέι, Βιρμανία, Βιετνάμ, Καμπότζη, Ινδονησία, Λάος, Μαλαισία, Φιλιππίνες, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη) «να αναληφθούν συνδυασμένες προσπάθειες και στέρεες πρωτοβουλίες σε όλα τα επίπεδα». Ανάμεσα στα άλλα, συμφώνησαν στη διανομή πληροφοριών και στοιχείων «για τους τρομοκράτες και τις οργανώσεις τους, την οικονομική τους υποστήριξη καθώς και για την ενίσχυση του νομικού μας πλαισίου και των ικανοτήτων μας για την τήρηση του νόμου και της τάξης». Είναι εύκολο να καταλάβει κανείς ότι οι διατυπώσεις αυτές «χωράνε πολύ νερό», καθώς είναι στη διακριτική ευχέρεια των νοτιοασιατικών κυβερνήσεων το πώς θα ορίσουν την «τρομοκρατία»...

Πολλώ μάλλον αφού στην προσπάθειά τους να αποτινάξουν την κατηγορία ότι αποτελούν «ορμητήριο τρομοκρατών», οι κυβερνήσεις πολλών από τις χώρες αυτές ενδέχεται να επαναλάβουν όσα έχουν διαπράξει στο παρελθόν - όπως π.χ. η Ινδονησία, η κυβέρνηση της οποίας είχε κατασφαγιάσει 1,5 εκατ. κομμουνιστών και συμπαθούντων στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν...

Οι ΗΠΑ λοιπόν κέρδισαν μια «πολιτική μάχη» ακόμα...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ