ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Στο σφυρί» κι άλλα φιλέτα της περιουσίας του ΕΟΤ

Η κυβέρνηση διαλαλεί την πρόθεσή της να ξεπουλήσει τα ξενοδοχεία, τα κάμπινκ, τις ιαματικές πηγές, ακτές και άλλα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου που διαχειρίζεται ο ΕΟΤ και καλεί τους ενδιαφερόμενους να δηλώσουν το τίμημα εξαγοράς που προσφέρουν

Ξενοδοχεία, κάμπινγκ, ιαματικές πηγές με τις εγκαταστάσεις τους, ακτές, τουριστικά περίπτερα, δεκάδες μονάδες και εγκαταστάσεις, που αναπτύσσονται σε εκτάσεις ιδιαίτερου φυσικού κάλλους συνολικού εμβαδού πάνω από δώδεκα χιλιάδες στρέμματα και αντιστοιχούν περίπου στο 17% του συνόλου των εκτάσεων που περιλαμβάνει η περιουσία του Ελληνικού Οργανισμού Τουρισμού (ΕΟΤ), βγάζει στο σφυρί η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ. Σ' αυτό το πλαίσιο δημοσιεύτηκε χτες η σχετική προκήρυξη - «προκαταρκτική ενημέρωση», με την οποία η εταιρία που σύστησε η κυβέρνηση, προκειμένου να αναλάβει το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας του ΕΟΤ βολιδοσκοπεί σε πρώτη φάση το ενδιαφέρον από υποψήφιους μνηστήρες, καλώντας τους να... ετοιμάσουν τα «πιρούνια» τους για μεγάλο «φαγοπότι».

Ειδικότερα, η «προκαταρκτική ενημέρωση» χωρίζεται σε δύο μέρη: Το πρώτο περιλαμβάνει «σημαντικές εκτάσεις της περιφέρειας» και το δεύτερο «τουριστικές υποδομές - επιχειρηματικές μονάδες».

Συγκεκριμένα στο πρώτο μέρος περιλαμβάνονται τα εξής -προς εκποίηση- περιουσιακά στοιχεία του ΕΟΤ:

  • Εκταση και ιαματικές πηγές Καϊάφα Ηλείας συνολικού εμβαδού 7.386.000 τ.μ. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η λίμνη Καϊάφα, δύο σπήλαια με θειούχες ιαματικές πηγές, παλιές κτιριακές εγκαταστάσεις, χερσαία έκταση, αιγιαλός και παραλία. Προτείνεται μάλιστα να αξιοποιηθεί μαζί με το κτήμα Ζαχάρως, το οποίο επίσης ξεπουλιέται και περιλαμβάνει παραθαλάσσια έκταση εμβαδού περίπου 140.000 τ.μ.
  • Ξενία 72 δωματίων και κάμπινγκ Παλιουρίου Χαλκιδικής, εμβαδού 1.934.900 τ.μ.
  • Κτήμα Μονοδένδρι Αζάπικο Χαλκιδικής, παραθαλάσσια έκταση εμβαδού 435.295 τ.μ.
  • Εκταση Αγ. Ιωάννη Νικήτης Χαλκιδικής, παραθαλάσσια έκταση στη Σιθωνία Χαλκιδικής, εμβαδού 236.310 τ.μ.
  • Κτήμα Νέας Ηρακλείτσας Καβάλας, παραθαλάσσια έκταση εμβαδού 105.000 τ.μ. περίπου.
  • Ακτή - κάμπινγκ Αγ. Τριάδας Θεσσαλονίκης, οικοπεδική έκταση 189.386 τ.μ.
  • Κάπινγκ Σκοτίνας Πιερίας, σε παραλιακή έκταση 427.215 τ.μ.
  • Κτήμα Καλών Νερών Κάτω Γατζέας Πηλίου, ελαιόφυτη παραθαλάσσια έκταση εμβαδού 112.996 τ.μ. σε αμμώδη ακτή.

Για τις παραπάνω εκτάσεις η ΕΤΑ προτίθεται να προωθήσει το σχήμα που εφάρμοσε και στο συνεδριακό κέντρο της Αθήνας, στο Θεματικό Πάρκο της Αναβάσσου και στο Γκολφ Αφάντου Ρόδου. Προτίθεται να συστήσει Ανώνυμη Εταιρία, εισφέροντας τα δικαιώματά της στην έκταση και «κατά περίπτωση», όπως αναφέρεται, κεφάλαια, ενώ «ο ανάδοχος εισφέροντας κεφάλαια και τεχνογνωσία θα αποκτήσει την πλειοψηφία των μετοχών και θα αναλάβει τη διαχείριση».

Το δεύτερο πακέτο

Στο δεύτερο «πακέτο» που περιλαμβάνει τουριστικές υποδομές και επιχειρηματικές μονάδες, η ΕΤΑ προωθεί για ξεπούλημα είτε με τη μέθοδο της μακροχρόνιας εκμίσθωσης είτε με πώληση:

  • Πέντε «Ξενία» με 322 κλίνες σε συνολική έκταση 79 στρεμμάτων. Πρόκειται για το «Ξενία» Βυτίνας, με 40 κλίνες κτισμένο σε έκταση εμβαδού 37.550 τ.μ. και «δυνατότητα σημαντικού μεγέθους υπολειπόμενης δόμησης», το «Ξενία» Τσαγκαράδας, με 86 κλίνες σε οικοπεδική έκταση εμβαδού 14.676 τ.μ., το «Ξενία» Ανδρου με 44 κλίνες σε έκταση 424 τ.μ., το «Ξενία» Καλαμπάκας με 44 κλίνες, κτισμένο σε έκταση 24.267 τ.μ. και «δυνατότητα σημαντικού μεγέθους υπολειπόμενης δόμησης» και το «Ξενία» Σερρών με 108 κλίνες σε οικόπεδο 2.263 τ.μ.
  • Τέσσερις ιαματικές πηγές με τις εγκαταστάσεις τους και συγκεκριμένα: «Ξενία» και εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών Κύθνου, με 46 δωμάτια και εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίου, συγκρότημα ιαματικών πηγών Πλατύστομου, με οικοπεδική έκταση 785.000 τ.μ. που περιλαμβάνει δύο ξενοδοχεία, εστιατόριο, υδροθεραπευτήριο, ποσιθεραπευτήριο και άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις εκτεταμένης δόμησης, εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών Νιγρίτας με οικόπεδο 128.670 τ.μ. που περιλαμβάνει εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίου και ξενώνα είκοσι δωματίων και εγκαταστάσεις ιαματικών πηγών Λουτρακίου που περιλαμβάνει κτίριο ποσιθεραπευτηρίου και ημιτελείς εγκαταστάσεις υδροθεραπευτηρίου σε συνολική έκταση 1.860 τ.μ.
  • Πέντε τουριστικά περίπτερα, σε εκτάσεις συνολικού εμβαδού 36 στρεμμάτων και συγκεκριμένα: έκταση και τουριστικό περίπτερο Ζαγοράς συνολικού εμβαδού 20.536 τ.μ. με «δυνατότητα σημαντικού μεγέθους υπολειπόμενης δόμησης», τουριστικό περίπτερο Αγ. Λουκά Δελφών με κτίσμα 130 τ.μ. σε έκταση 4.724 τ.μ., τουριστικό περίπτερο Βολισσού Χίου κτισμένο σε έκταση 485 τ.μ., τουριστικό περίπτερο Λούρου Ιωαννίνων με κτίσμα 400 τ.μ. σε συνολική έκταση 6.720 τ.μ. και τουριστικό περίπτερο Μυκηνών σε έκταση 4.152 τ.μ. στον αρχαιολογικό χώρο.
  • Δύο παραδοσιακά αρχοντικά που λειτουργούν σαν ξενώνες, ένα στη Μακρυνίτσα και ένα στις Μηλιές συνολικού εμβαδού 1.248 τ.μ.
  • Τα δύο κάμπινγκ της Κομοτηνής και της Καβάλας, το πρώτο συνολικού εμβαδού 100 στρεμμάτων και το δεύτερο κτισμένο σε έκταση 70 στρεμμάτων και ακτή 300 μέτρων.

Τέλος, η ΕΤΑ με την τελευταία προκήρυξη ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι βγάζει «στο σφυρί» το εστιατόριο αναψυκτήριο «Διόνυσος Καβάλας» που περιλαμβάνει διώροφο κτίσμα με υπόγειο συνολικής δομημένης επιφάνειας 500 τ.μ. κτισμένο σε έκταση 11.500 τ.μ. πάνω στον οδικό άξονα Καβάλας - Δράμας. Επίσης, τα σπήλαια Διρού Λακωνίας, συνολικής έκταση 65.185 τ.μ. και ακτή. Στην έκταση υπάρχει επισκέψιμο κτίριο χαρακτηρισμένο ως εθνικό μνημείο και εγκαταστάσεις εστιατορίου - αναψυκτηρίου. Τέλος, τον οδικό σταθμό Πλαταμώνα Πιερίας που περιλαμβάνει μικρή εγκατάσταση φιλοξενίας και εστίασης κτισμένη σε έκταση 7.250 τ.μ.


ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ
Στους ιδιώτες και οι 3 μαρίνες Αττικής

Με το άνοιγμα των προσφορών από τις 8 υποψήφιες κοινοπραξίες ολοκληρώνεται και η παράδοση των μαρίνων Αλίμου, Φλοίσβου και Ζέας σε ιδιωτικά συμφέροντα

Στην τελική ευθεία μπήκε το ξεπούλημα των μαρίνων Αλίμου, Φλοίσβου και της Ζέας, με το άνοιγμα των οικονομικών προσφορών που υποβλήθηκαν από οκτώ υποψήφιες κοινοπραξίες. Οπως ανακοίνωσε χτες η εταιρία Ελληνικά Τουριστικά Ακίνητα (ΕΤΑ) ΑΕ οι οικονομικές προσφορές έχουν ως εξής:

  • για τη μαρίνα Αλίμου: εφάπαξ αντάλλαγμα 2,5-5 εκατ. ευρώ, μέσο ετήσιο μίσθωμα δεκαετία 2 - 6 εκατ. ευρώ και συνολικό ύψος οικονομικών προσφορών υπολογιζόμενο σε σημερινές τιμές για σαράντα χρόνια 40-85 εκατ. ευρώ.
  • Για τη μαρίνα του Φλοίσβου: εφάπαξ αντάλλαγμα 2-3 εκατ. ευρώ, μέσο ετήσιο μίσθωμα δεκαετίας 1-5 εκατ. ευρώ και συνολικό ύψος οικονομικών προσφορών για σαράντα χρόνια 15-65 εκατ. ευρώ.
  • Για τη μαρίνα της Ζέας: εφάπαξ αντάλλαγμα 1,5 - 2,7 εκατ. ευρώ, μέσο ετήσιο μίσθωμα δεκαετίας 0,7-1,3 εκατ. ευρώ και συνολικό ύψος οικονομικών προσφορών για σαράντα χρόνια 10-16 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με την ΕΤΑ οι επενδύσεις θα ανέλθουν σε 60 εκατ. ευρώ και στις τρεις μαρίνες. Το επόμενο στάδιο της διαδικασίας προβλέπει την αξιολόγηση των προσφορών από την επιτροπή του διαγωνισμού και την εισήγηση των ΔΣ της ΕΤΑ και στη διυπουργική επιτροπή αποκρατικοποιήσεων για την ανάδειξη προσωρινού πλειοδότη.

Σύμφωνα με πληροφορίες για τη μαρίνα του Αλίμου πλειοδότρια κοινοπραξία είναι η Γενέρ, ΑΛΜΑ - ΑΤΕΡΜΩΝ, Φίλιππος Βρυώνης, Argos. Πλειοδότρια για τη μαρίνα του Φλοίσβου είναι η κοινοπραξία Triaina Marinas στην οποία ηγείται η Lamda Development και συμμετέχουν οι Τεχνική Ολυμπιακή, Πόρτο Καρράς, International Real Estate and Develpoment, Odyssey Fun Worlds and Entertainment, Τρίτων Ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Θαλαμηγών, Floating Docks, Marina Management Services. Τέλος, για τη μαρίνα της Ζέας πλειοδοτεί η κοινοπραξία Μαρίνες Αττικής, στην οποία ηγείται η Κυριακούλης Μεσογειακές Κρουαζιέρες και συμμετέχουν οι Γνώμων, ΑΤΕ ΓΕΚΑΤ, Προμηθέας GAS, Αρχιμήδης ΑΤΕ, Εμπορική Ακίνητης Περιουσίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ