ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 31 Ιούλη 2002
Σελ. /28
«Τυφλές» απολογίες...

Στις απολογίες υπάρχουν απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των «καχύποπτων». Γι' αυτό, εξάλλου, διοχετεύονται στη δημοσιότητα...

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Ομολογώντας η στήλη την αδυναμία της όσον αφορά στην αλήθεια γύρω από τη «17 Ν», δεν μπορεί παρά να «αφεθεί» στην ...αλήθεια των διωκτικών αρχών, όπως αυτή, «αβίαστα» βέβαια, αναδύεται από τις απολογίες των κατηγορουμένων. Μια απλή ανάγνωση αρκεί για να καταδειχτεί ότι πρόκειται για «θησαυρό». Σ' αυτές υπάρχουν διατυπωμένες με σαφήνεια απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των καχύποπτων. Γι' αυτό, εξάλλου, διοχετεύονται στη δημοσιότητα....

Ο λόγος, λοιπόν, στις απολογίες, αρχής γενομένης από αυτήν του Σάββα Ξηρού. «Ορισμένους στόχους, κυρίως τους αλλοδαπούς, τους επιλέγαμε κυριολεκτικά στα τυφλά. Θέλαμε, παραδείγματος χάριν, να χτυπήσουμε έναν βρετανικό στόχο. Δεν ξέραμε ποιος ακριβώς ήταν ο συγκεκριμένος που παρακολουθούσαμε για ημέρες. Εκ των υστέρων, από τις εφημερίδες και την τηλεόραση, μαθαίναμε ποιος, τα πλήρη στοιχεία του».

«Τότε, λοιπόν, ψάχναμε να βρούμε και άλλα στοιχεία και λεπτομέρειες γύρω από τη δραστηριότητά του. Γι' αυτό και πολλές φορές αργούσαμε να βγάλουμε την προκήρυξη, με την οποία αναλαμβάναμε την ευθύνη για την εκτέλεση» (σ.σ. πάντως, αυτό το πρώτα πυροβολείς και μετά ρωτάς το όνομα, κάτι μας θυμίζει...).

Ερώτηση: Γιατί επιλέξατε ως στόχο τον Παύλο Μπακογιάννη; Ξηρός: «Ο Παύλος Μπακογιάννης επιλέχθηκε μόνο για τον Κοσκωτά και για κανέναν άλλον λόγο»(!). (σ.σ. μετά από αυτό, δε δικαιολογείται καμία απορία). Αλλο. «Δεν υπήρξε γυναίκα - μέλος της οργάνωσης που να πυροβόλησε κάποιον στόχο ή να συμμετείχε στην πυροδότηση του εκρηκτικού μηχανισμού. Το γνωρίζω πολύ καλά αυτό». (σ.σ. άρα, μην ψάχνετε για γυναίκα...). Τα στοιχεία από το «Βήμα».

Ελλείψει χώρου, θα περιοριστούμε στο κοινό «διά ταύτα» των συμπληρωματικών απολογιών και των Χριστόδουλου και Βασίλη Ξηρού: «Μετανιώνω για τις πράξεις μου και ζητώ την ευνοϊκή μεταχείριση του νόμου για τη συμβολή μου στην εξάρθρωση της εγκληματικής οργάνωσης»...

ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ

Η ΓΡΑΜΜΗ ΤΩΝ «ΚΑΘΩΣ ΠΡΕΠΕΙ»: «Ταράζονται οι "καθώς πρέπει" της μικρής οθόνης όταν ακούν να γίνεται λόγος για τον ηγετικό πυρήνα της τρομοκρατικής οργάνωσης και το ενδεχόμενο να είχε διασυνδέσεις και ιδιαίτερη πληροφόρηση με κάποια "κέντρα" εντός ή εκτός Ελλάδας. Μια είναι η "γραμμή" για τους correct (σ.σ. τους "καθώς πρέπει"). Ολα τα στοιχεία που έχουν βγει στη δημοσιότητα έχουν αξία γεγονότων αδιαμφισβήτητων, η "17Ν" δεν είναι τελικώς παρά οργάνωση κοινών κακοποιών και τίποτα παραπάνω, οτιδήποτε έξω από αυτό είναι ανόητη "συνωμοσιολογία", η εξάρθρωση της "17Ν" θα λήξει με τη σύλληψη όλων των μελών της οργάνωσης... Οι αφελείς(;) αυτοί κομφερανσιέ της τηλεόρασης δε σκέπτονται ότι αν δεν ξεκαθαριστεί πώς ακριβώς και στη βάση ποιων πληροφοριών κινούσε την οργάνωση ο ηγετικός πυρήνας, πραγματική "εξάρθρωση" δε θα συμβεί» (Κ. Ι. Αγγελόπουλος - «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ»).

«ΑΠΟ ΜΕΣΑ»... «Σε προκήρυξή της (σ.σ. η 17Ν) μίλαγε για διαλυτικά και αποσυνθετικά φαινόμενα στο Στράτευμα, με τρόπο που έμοιαζε κραυγή αγωνίας... Ο συντάκτης της προκηρύξεως εκφραζόταν ωσάν να ζούσε από μέσα την κατάσταση. Οι αναφορές στα εθνικά θέματα εγίνοντο κατά τρόπον που μαρτυρούσαν στρατιωτικό αξιωματούχο, που θύμιζε το γράψιμό του προδομένο αξιωματικό της εθνικοφρόνου εποχής» (Γ. Ζερβός - «ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ»).

ΑΛΗΘΕΙΑ «ΕΞΩΘΕΝ»... «Γιατί τώρα; Γιατί ύστερα από τόσα χρόνια με τόσα θύματα; Αδυναμία των διωκτικών μηχανισμών; Αλλά δύο τέως υπουργοί έχουν δηλώσει δημοσία ότι παλαιότερα είχαν εμποδιστεί να προχωρήσουν σε βάθος την έρευνα; Ποιοι έπρεπε λοιπόν να μην αποκαλυφθούν; Ποιοι είχαν κατά τα φαινόμενα διαβρώσει την εγκληματική οργάνωση; Ποιοι την "καθοδηγούσαν" αυτά τα χρόνια; Θα μάθουμε ποτέ την αλήθεια; `Η θα περιμένουμε 30 χρόνια, έως ότου ανοίξουν τα αρχεία των ξένων μυστικών υπηρεσιών;...» (Ευτύχης Μπιτσάκης - «ΝΕΑ»).

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΜΕΤΡΑΕΙ ΜΕΡΕΣ Ο «ΣΑΡΔΑΝΑΠΑΛΟΣ» - Ιω. Σερίφης: Εγώ δεν πρόκειται να συνεργαστώ.

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: Η «17Ν» ΣΤΟΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟ ΜΕ ΟΔΗΓΟ ΤΟΝ ΣΑΒΒΑ ΞΗΡΟ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΣΕ ΑΠΟΜΟΝΩΣΗ ΤΑ 14 ΜΕΛΗ ΤΗΣ 17Ν - 50 δισκέτες αποκαλύπτουν τον τρόπο δράσης.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΣΠΑΝΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ - Με κωδικούς στόχων και ονομασιών.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΣΤΑ ΚΕΛΙΑ Η 17Ν.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΚΑΛΥΠΤΟΥΝ ΤΑ ΣΑΛΟΝΙΑ ΤΗΣ «17 ΝΟΕΜΒΡΗ».

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρ): ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ...

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΧΤΥΠΗΜΑ - Εφιάλτης για τις αρχές «Αρης» και Κουφοντίνας.

Η ΧΩΡΑ: ΦΟΒΟΥΝΤΑΙ ΟΤΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΗΛΗΤΗΡΙΑΣΟΥΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ 13 ΤΗΣ ΣΤΑΖΙ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μ): ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΞΕΝΩΝ Ο ΚΟΥΦΟΝΤΙΝΑΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΝ, ΤΩΡΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΤΟΥΣ ΣΤΟ... «ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ ΠΑΛΛΑΣ».

ΕΣΤΙΑ: ΠΟΙΟΙ ΗΞΕΡΑΝ ΚΑΙ ΣΙΩΠΟΥΣΑΝ.

Η ΑΥΓΗ: ΛΕΥΚΕΣ ΣΚΙΕΣ ΣΤΗ «ΔΙΚΑΙΗ ΔΙΚΗ».

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΙ ΦΟΡΟ-ΕΛΙΓΜΟΙ ΕΝΟΨΕΙ ΕΚΛΟΓΩΝ.

ΕΘΝΟΣ: 2.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ ΓΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΜΕΡΙΜΝΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΑΣΕΠ: Η ΕΞΕΤΑΣΤΕΑ ΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οπου ξένη εμπλοκή... «Η παραδοσιακά δύσπιστη κοινή γνώμη, ακόμη και μετά τη δίκη της 17Ν θα έχει απορίες και ερωτήματα, όπως εξακολουθεί να έχει για πλήθος υποθέσεις του παρελθόντος, οι οποίες έφτασαν στη Δικαιοσύνη και εκδόθηκαν τελεσίδικες αποφάσεις. Και είναι κυρίως υποθέσεις στις οποίες υπήρχε πολιτική εμπλοκή ή ανάμειξη ξένων δυνάμεων και μυστικών υπηρεσιών. Πρόχειρα θα μπορούσε να αναφέρει κανείς την υπόθεση του Αμερικανού δημοσιογράφου Τζορτζ Πολκ, που δολοφονήθηκε στη Θεσσαλονίκη, τη δολοφονία του βουλευτή της Αριστεράς Γρηγόρη Λαμπράκη, το πραξικόπημα της 21ης Απριλίου, τη σφαγή του Πολυτεχνείου, ακόμη και την προδοσία της Κύπρου, που ο φάκελός της άνοιξε και ξανάκλεισε» (Βίκτορας Νέτας -ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

«Δύσκολα ερωτήματα»: «Ποιοι λοιπόν μπορεί να ήθελαν να πεθάνουν οι δύο πιο αιχμηροί εκδότες της Δεξιάς και ο Τύπος της να γονατίσει έκτοτε για πάντα; Ποιοι μπορεί να ήθελαν να λείψει ένα κεντρικό πολιτικό μυαλό της, σαν τον Παύλο Μπακογιάννη;... Ποιοι μπορεί να ήθελαν να αλλάξουν άρδην οι συσχετισμοί ισχύος στην κορυφή του επιχειρηματικού κόσμου της χώρας και να γίνουν "νέα τζάκια απ' το πουθενά";... Πράγματι, πολύ δύσκολα ερωτήματα. Οπως λέμε "τι κάνει νιάου - νιάου στα κεραμίδια";» (Γ.Π. Μαλούχος - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«17Ν» «πλυντήριο» της ΕΛ.ΑΣ... «Οταν τελειώσει η υπόθεση της "17 Νοέμβρη", από τους μεγάλους κερδισμένους θα είναι σίγουρα η Αστυνομία. Εχοντας τη ρετσινιά ότι η μόνη της αγωγή ήταν... κομμουνιστοφαγική, απαξιωμένη σε όλη τη διάρκεια της μεταπολιτευτικής περιόδου για μια σειρά φιάσκων και για αναποτελεσματικότητα, κερδίζει τώρα το μεγάλο στοίχημά της, προκαλώντας τη μεταστροφή της κοινής γνώμης απέναντί της και αποκτώντας κύρος. Η εξάρθρωση της 17Ν είναι σίγουρα το καθαρτήριο της Ελληνικής Αστυνομίας» (Νίκος Μπακουνάκης - ΒΗΜΑ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ