ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
Διαδήλωση ενάντια σ' ένα διαρκές έγκλημα

Από το χτεσινό συλλαλητήριο
Από το χτεσινό συλλαλητήριο
Την αντίθεσή τους στην εργοδοτική ασυδοσία που σχεδόν καθημερινά «δολοφονεί» εργαζόμενους στους χώρους δουλιάς και την κυβερνητική πολιτική που ενισχύει αυτήν την ασυδοσία, διαδήλωσαν εκατοντάδες εργαζόμενοι χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας, συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο που οργάνωσε το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και συμμετείχε το Συντονιστικό Σωματείων Αθήνας.

Το συλλαλητήριο ξεκίνησε με συγκέντρωση στην πλατεία Κάνιγγος, στην οποία μίλησε ο Κώστας Χατζάρας, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου Οικοδόμων. Στην ομιλία του, ο συνδικαλιστής αναφέρθηκε, μεταξύ άλλων, στο ρόλο της πλειοψηφίας των ΜΜΕ, που, ενώ βομβαρδίζουν αυτές τις ημέρες ακατάπαυστα το λαό με κάθε λογής πρακτορολογία, δε λένε κουβέντα για τα καθημερινά εγκλήματα στους χώρους δουλιάς ως αποτέλεσμα μιας άλλης τρομοκρατίας, που επιβάλλει η εργοδοσία και η κυβερνητική πολιτική.

Οπως σημείωσε ακόμα: «Η ξεπουλημένη ηγεσία της ΓΣΕΕ υπέγραψε "εργασιακή ειρήνη" και σήμερα μένει αδιάφορη μπροστά στο συνεχιζόμενο έγκλημα» και τόνισε καταλήγοντας: «Μόνο η ενίσχυση της συλλογικής πάλης των εργαζομένων, των ταξικά προσανατολισμένων συνδικάτων, η ενίσχυση του ΠΑΜΕ, μπορούν να σταματήσουν αυτό το διαρκές ταξικό έγκλημα».

Αμέσως μετά την ομιλία, ξεκίνησε μια δυναμική πορεία με παλμό που κατευθύνθηκε μέσω Πατησίων και Σταδίου για να φτάσει έξω από τη Βουλή. Στην κεφαλή της πορείας, δεκάδες ήταν οι πικέτες και τα πανό που κρατούσαν οι εργαζόμενοι δίνοντας το στίγμα του αγώνα. «Η ασυδοσία των εργοδοτών και η πολιτική της κυβέρνησης δολοφονούν τους εργάτες», έγραφαν ορισμένες πικέτες, ενώ μερικά από τα συνθήματα που ακούστηκαν ήταν «Τα μεγάλα έργα τα ολυμπιακά, με αίμα τα πληρώνει η εργατιά» και «Απλήρωτη δουλιά, σακάτηδες εργάτες για να θησαυρίζουν οι κεφαλαιοκράτες».

Κατά τη διάρκεια της πορείας, αντιπροσωπεία, αποτελούμενη από εκπροσώπους του ΠΑΜΕ, του Συνδικάτου Οικοδόμων, του Συνδικάτου Κλωστοϋφαντουργών και του Συνδικάτου Ποτών και Τροφίμων, επισκέφτηκαν συμβολικά τα γραφεία του ΔΟΛ (ένα από τα μεγαλύτερα συγκροτήματα του Τύπου) και κατέθεσαν υπόμνημα, όπου περιγράφονται οι άθλιες συνθήκες στους χώρους εργασίας και καταγγέλλεται ο ρόλος της πλειοψηφίας των ΜΜΕ. Οταν η πορεία έφτασε στη Βουλή, αντιπροσωπεία των εργαζομένων κατέθεσε το υπόμνημα και στα πολιτικά κόμματα και τον πρόεδρο της Βουλής. Η πορεία τελείωσε στα Προπύλαια, όπου δόθηκε υπόσχεση για ανανέωση του αγωνιστικού ραντεβού και κλιμάκωση του αγώνα.

Στο πλευρό των εργαζομένων, βρέθηκαν χτες συμμετέχοντας στο συλλαλητήριο ο υποψήφιος υπερνομάρχης Αθηνών - Πειραιώς της ΝΑΣ Θανάσης Παφίλης και οι Στέλιος Λάμπρου και Μανώλης Δανδουλάκης, δημοτικοί σύμβουλοι της «Συμπαράταξης για την Αθήνα».

ΑΤΤΙΚΗ ΟΔΟΣ
Τρίτη απεργία χτες και συνεχίζουν

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε χτες και η τρίτη, σε διάστημα δύο εβδομάδων, 24ωρη απεργία των εργαζομένων στην τεχνική εταιρία ΑΛΤΕ, καθώς και η τρίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων στις υπόλοιπες εταιρίες στο εργοτάξιο της Αττικής Οδού, στο Χαλάνδρι. Οπως διαπιστώθηκε και από τη συγκέντρωση που έγινε κατά τη διάρκεια της απεργίας, οι εργαζόμενοι είναι διατεθειμένοι να συνεχίσουν, να κλιμακώσουν και να διευρύνουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους την επόμενη εβδομάδα, σε περίπτωση που δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα τους. Οι εργαζόμενοι απαιτούν την επαναπρόσληψη των απολυθέντων συναδέλφων τους, μελών της Εργοταξιακής Επιτροπής, τη βελτίωση των μισθών και των μεροκάματων τους, την άμεση εφαρμογή μέτρων ασφάλειας και υγιεινής, τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας και άλλα. Τα αιτήματα αυτά συνυπογράφουν έξι σωματεία στο χώρο των κατασκευών. Ο Γ. Θεοδώρου, γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, μιλώντας στην απεργιακή συγκέντρωση, ανέδειξε την ανάγκη κλιμάκωσης και κατάγγειλε την αναπτυσσόμενη εργοδοτική τρομοκρατία. Τους απεργούς χαιρέτισε εκ μέρους του ΠΑΜΕ ο Γ. Πέρρος ο οποίος επισήμανε την ανάγκη συντονισμού των αγώνων των εργαζομένων του εργοταξίου και με τους άλλους εργαζόμενους. Ενώ αναφέρθηκε στο ρόλο των ΜΜΕ που συστηματικά συγκαλύπτουν την εργοδοτική τρομοκρατία και δεν αναφέρονται στα πραγματικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι.

ΤΣΙΜΕΝΤΑ ΧΑΛΚΙΔΑΣ
Κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις

Με την τρίτη, κατά σειρά, 24ωρη απεργία που θα γίνει την ερχόμενη Δευτέρα, οι εργαζόμενοι στην τσιμεντοβιομηχανία ΑΓΕΤ ΙΙΙ (πρώην τσιμέντα Χαλκίδας) κλιμακώνουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις τους, δίνοντας έτσι, αγωνιστική απάντηση στην αδιαλλαξία της εργοδοσίας που αρνείται να ικανοποιήσει τα αιτήματα του σωματείου για μείωση των εργολαβιών, πρόσληψη προσωπικού, προστασία του περιβάλλοντος και τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας. Κατά τη χτεσινή δεύτερη 24ωρη απεργία, όπως και στην 24ωρη την προηγούμενη Τρίτη, η συμμετοχή των εργαζομένων υπήρξε καθολική, δείγμα της αποφασιστικότητας των εργαζομένων να μην υποκύψουν στις απαιτήσεις της πολυεθνικής «Λαφάρτζ». Να σημειώσουμε ότι στην τσιμεντοβιομηχανία ξεκίνησε η συρρίκνωση του προσωπικού, αμέσως μετά το ξεπούλημα της στην Ιταλική «Καλτσεστρούτζι». Στη συνέχεια η μεταπώληση στην αγγλική πολυεθνική και μέλος του καρτέλ του τσιμέντου «Μπλουσερς» και μετά η απορρόφηση της τελευταίας από το γαλλικό όμιλο της «Λαφάρτζ» επέτεινε τη συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού προχωρώντας και στις λεγόμενες «οικειοθελείς» αποχωρήσεις με κίνητρα. Σ' αυτές, δεν αντιστάθηκε η διοίκηση του σωματείου (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) στα «Τσιμέντα Χαλκίδας», όπως και στα άλλα δύο εργοστάσια του ομίλου της ΑΓΕΤ στο Μηλάκι Αλιβερίου και στο Βόλο ενώ, παράλληλα, προωθείται και το ξεπούλημα θυγατρικών εταιριών.

Ηδη, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, που επιβεβαιώνουν και συνδικαλιστές του κλάδου, έχει εξαγγελθεί νέο πακέτο «οικειοθελών» αποχωρήσεων (εφαρμόζεται ήδη στο εργοστάσιο ΑΓΕΤ ΙΙ, στο Μηλάκι), που λήγει το Σεπτέμβριο. Στόχος της Γαλλικής πολυεθνικής είναι, με βάση το οργανόγραμμα, μέχρι το 2006 να έχει απομείνει το μισό προσωπικό στον όμιλο από τους περίπου 1.500 - 1.600 εργαζόμενους που είναι σήμερα. Αυτό σημαίνει ότι θα μείνουν 300 - 350 εργαζόμενοι από 650 στα «Τσιμέντα Χαλκίδας» και 150 εργαζόμενοι από 300 σήμερα στο εργοστάσιο Μηλακίου κλπ. Σ' αυτή την προοπτική έχουν συναινέσει οι συνδικαλιστικές ηγεσίες ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ και ΣΥΝ των σωματείων. Ομως «δειλά - δειλά» κάνουν την εμφάνισή τους και σενάρια για «οικειοθελείς» αποχωρήσεις συνδικαλιστών που «διαπραγματεύονται» με «αγωνιστική έπαρση» υπερπαχυλές αποζημιώσεις δεκάδων εκατομμυρίων - που ενδεχομένως υπερβαίνουν και την εκατοντάδα - με την πολυεθνική.

ΣΟΦΤΕΞ
Παζάρι για το πότε θα κλείσει

Τη διασφάλιση της λειτουργίας του εργοστασίου της Αθηναϊκής Χαρτοποιίας (ΣΟΦΤΕΞ) στη Δράμα, απαίτησαν οι εργαζόμενοι με νέα κινητοποίηση χθες. Οι 420 εργαζόμενοι με καθολική συμμετοχή για δύο ώρες προχώρησαν σε αποκλεισμό των υπηρεσιών της Εφορίας. Ενα βήμα πριν την απόλυση, οι εργαζόμενοι στέλνουν μήνυμα συνέχισης και κλιμάκωσης του αγώνα. Σήμερα στη Θεσσαλονίκη, οι διοικήσεις των δύο Σωματείων εργαζομένων του εργοστασίου θα έχουν συνάντηση με τη Διοίκηση της εταιρίας. Αντικείμενο της συνάντησης, η ημερομηνία κλεισίματος του εργοστασίου και οι σχετικές πληροφορίες αναφέρουν πως καταβάλλεται προσπάθεια να μετατεθεί για μετά τις εκλογές...

Σύσκεψη στο Λασήθι

Πλατιά σύσκεψη σωματείων, συνδικαλιστών και εργαζομένων, οργανώνει το σωματείο Μετάλλου Ν. Λασηθίου και ο Σύλλογος Συνταξιούχων ΙΚΑ Μεραμβέλλου, με θέμα «Τρία χρόνια δράσης του Πανεργατικού Μετώπου (ΠΑΜΕ). Συμπεράσματα και προοπτικές». Η σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 4 Αυγούστου στις 7μμ στο Εργατικό Κέντρο Λασηθίου.

Απεργούν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ

Μια ακόμα 24ωρη απεργία κάνουν σήμερα οι γιατροί του ΙΚΑ, ενώ έχουν προγραμματίσει 24ωρες απεργίες στις 5, 12 και 13 Αυγούστου 2002.

Ως κύριο αίτημα, τόσο από την Ομοσπονδία των Γιατρών ΙΚΑ (ΠΟΣΕΥΠΙΚΑ), όσο και από το Σύλλογο Αθήνας - Πειραιά (ΣΕΥΠΙΚΑ), προβάλλεται η αλλαγή σύμβασης των 5.500 συμβασιούχων γιατρών με την ένταξή τους στην κοινοτική οδηγία 70/1999, που αντικατέστησε το αίτημα για τη μονιμοποίηση των συμβασιούχων. Πρόκειται για μια ατελέσφορη διεκδίκηση, καθώς από τη συγκεκριμένη οδηγία, όχι μόνο δεν προκύπτει υποχρέωση μονιμοποίησης των συμβασιούχων, αλλά συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Η παραπάνω Οδηγία αποτελεί υλοποίηση μιας από τις πιο αισχρές συμφωνίες μεταξύ των συμβιβασμένων συνδικαλιστικών ηγεσιών και των εργοδοτικών οργανώσεων σε απαιτήσεις των πολυεθνικών για την ελαστικοποίηση στην αγορά εργασίας.

Διεκδικούν ακόμα: Επιστημονικό βαθμολόγιο, επαναχορήγηση επιδόματος βιβλιοθήκης, βελτίωση της παρεχόμενης περίθαλψης στους ασφαλισμένους του ΙΚΑ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ