ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΔ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑΣ
Θαμπό το μελλοντικό καθεστώς του Κοσσόβου...
  • «Και μαζί και χώρια» το Κοσσυφοπέδιο και η Σερβία, λέει σιβυλλικά σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ύπατος διοικητής, Μ.Στάινερ, που αποκλείει, για την ώρα, την ανεξαρτητοποίηση
  • Εντείνονται οι «διασπαστικές» ζυμώσεις στους κόλπους της «DOS»

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

«Μολονότι δεν μπορούμε να πούμε τώρα ποιο θα είναι το πλαίσιο του μελλοντικού καθεστώτος του Κοσσυφοπεδίου, μπορούμε να πούμε με τι δε θα μοιάζει. Δε θα μοιάζει με απόσχιση, με καντονοποίηση αλλά ούτε θα ισοδυναμεί με επιστροφή στο καθεστώς προ του 1999 (οπότε έγιναν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί). Το αποτέλεσμα δεν μπορεί να είναι μια μονοεθνοτική, αλλά πολυεθνοτική κοινωνία. Πρέπει το Κοσσυφοπέδιο να γίνει δημοκρατικό, ασφαλές και αξιοσέβαστο, όσον αφορά στην πορεία του προς την ΕΕ», υποστηρίζει στην ενημερωτική έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ο ύπατος εκπρόσωπος του ΟΗΕ στο Κοσσυφοπέδιο, Μίκαελ Στάινερ.

Ο Στάινερ παραδέχτηκε πως υπάρχουν ακόμη «ορισμένες σοβαρές δυσκολίες» στην περιοχή που δεν ευνοούν τις συζητήσεις περί των τελικών σχέσεων της συγκεκριμένης σερβικής επαρχίας με το Βελιγράδι, αλλά ευλόγησε τα γένια του, θεωρώντας πως έχει σημειωθεί και κάποια πρόοδος όπως: «κυβερνητικό σχήμα 10 υπουργείων με τη συμμετοχή εκπροσώπων απ' όλες τις εθνότητες», που κατοικούν στην περιοχή και «δραστική μείωση» της βίας. Ωστόσο, ο ίδιος κατονόμασε τις δυσκολίες, που υπερβαίνουν τα σημεία προόδου, αναφέροντας:«Εάν έχουμε θεσμούς που λειτουργούν, εάν έχουμε μία αξιοσέβαστη κοινωνία, εάν έχουμε ελευθερία κίνησης, εάν έχουμε σύστημα δικαιοσύνης που λειτουργεί, τότε νομίζω πως θα μπορέσουμε να αφιερώσουμε τις προσπάθειές μας για το μελλοντικό καθεστώς της περιοχής. Ομως, αυτό εξαρτάται απ' τους ίδιους τους Κοσσοβάρους».

Η «DOS θα γίνει τέσσερα κομμάτια»...

Μετά την αποχώρηση της παράταξης του Κοστούνιτσα, και του Κόμματος της «Νέας Σερβίας» του Βέλιμιρ Ιλιτς, αρκετοί άλλοι εταίροι του σερβικού πολυκομματικού μπλοκ της DOS φαίνονται διατεθειμένοι να ανοίξουν την πόρτα εξόδου. Δεν πρόκειται για εκτίμηση πολιτικού παρατηρητή στο Βελιγράδι, αλλά για την πρόβλεψη ηγετικού στελέχους της DOS, που μιλώντας χτες σε συντάκτη του ραδιοσταθμού Β-92 θέλησε να τηρήσει την ανωνυμία του... Το στέλεχος της DOS θεώρησε τον κατακερματισμό του σερβικού κυβερνητικού συνασπισμού βέβαιο, διαβλέποντας μάλιστα πως η διάσπασή του θα έχει σαν αποτέλεσμα το σχηματισμό τεσσάρων μπλοκ...

Το στέλεχος της DOS βάσισε την πρόβλεψή του στο γεγονός, όπως υποστήριξε, πως δεν ήταν μόνο το κόμμα της «Νέας Σερβίας» που αντέδρασε στην απόφαση της DOS για την αποπομπή του Δημοκρατικού Κόμματος Σερβίας και των δεκάδων βουλευτών της παράταξης απ' τη Βουλή. «Ηταν» είπε «και τα στελέχη αρκετών άλλων κομμάτων που ιδιωτικά χαρακτήριζαν το σχετικό μέτρο (εμπνεύσεως του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς) «νομικίζουσα λαθροχειρία»». Σύμφωνα μάλιστα με το συγκεκριμένο αξιωματούχο, η DOS ενδέχεται να σπάσει στα ακόλουθα τέσσερα σχήματα: στο Δημοκρατικό Κόμμα Σερβίας του Κοστούνιτσα, σε μια μίνι-DOS που θα αποτελείται απ' το «Δημοκρατικό Κόμμα»του Τζίντζιτς και μερικών μικρών κομμάτων - δορυφόρων του, του συνασπισμού DAN, με επικεφαλής τον Ντράγκολιουμπ Μικούνοβιτς και τους «λοιπούς άλλους», που δεν αποκλείεται ανάλογα με τα αποτελέσματα των σερβικών προεδρικών εκλογών του ερχόμενου μήνα να προχωρήσουν ως πολιτικά ανεξάρτητοι ή «να προσκολλήσουν στους νικητές».

Πάντως, οι ζυμώσεις που ούτως ή άλλως παρατηρούνται εντός του πολιτικού αμαγάλματος της DOS αναμένεται να ενταθούν όσο πλησιάζουν οι μέρες των προεδρικών εκλογών της 29ης Σεπτέμβρη, οι οποίες (κατά πολλούς) δεν αποκλείεται να οδηγήσουν και σε πρόωρες γενικές εκλογές... Ηδη, μολονότι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δεν έχει επισημοποιήσει την υποψηφιότητά του για τις σερβικές προεδρικές εκλογές, τα γκάλοπ στις σερβικές εφημερίδες έχουν ανάψει, μετρώντας την απήχηση του Κοστούνιτσα και εκείνη του επισήμως υποψήφιου (και εκλεκτού του πρωθυπουργού Ζόραν Τζίντζιτς) Μίρολιουμπ Λάμπους για τη σερβική προεδρία...

ΡΩΣΙΑ - ΓΕΩΡΓΙΑ
Επιβεβαίωση της γεωργιανής ανάμειξης

Ομολογία Τσετσένου αντάρτη: «Οι Γεωργιανοί συνοροφύλακες γνώριζαν για την ετοιμαζόμενη εισβολή στην Τσετσενία»

ΜΟΣΧΑ (Ανταπόκριση Ν. ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ).--

«Το πέρασμα των ανταρτών από το φαράγγι Πανκίσι της Γεωργίας στην Τσετσενία έγινε με συνεννόηση με τις γεωργιανές αρχές». Αυτή την πληροφορία μετέδωσε το πρώτο κανάλι της ρωσικής τηλεόρασης. Η είδηση αυτή, φυσικά, δεν είναι καθόλου εντυπωσιακή, μιας και είναι πλέον πασίγνωστο ότι οι γεωργιανές αρχές δείχνουν ανοχή απέναντι στους Τσετσένους τρομοκράτες. Οι γεωργιανές αρχές όμως απέρριπταν αυτούς τους ισχυρισμούς, βεβαιώνοντας ότι δεν έχουν καμία επαφή με τσετσενικές συμμοριτικές ομάδες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες του επιτελείου των Ρώσων συνοροφυλάκων, συνεχίζονται οι μάχες με Τσετσένους αντάρτες που εισήλθαν από τη Γεωργία στην περιοχή Ιτούμ - Καλέ της Τσετσενίας. Στα σημεία του πιθανού περάσματος ανταρτών από τη γεωργιανή μεθόριο έχουν στηθεί παγίδες. Το τμήμα των ανταρτών, που αποτελούνταν από 60 άτομα, έχει ήδη χάσει 39 άτομα. Αιχμαλωτίστηκε ο Τσετσένος αντάρτης Ασταμίροφ Ασλάν, 24 χρόνων, ο οποίος ομολόγησε μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ότι οι Γεωργιανοί συνοροφύλακες γνώριζαν για την ετοιμαζόμενη εισβολή των ανταρτών στην Τσετσενία. Οπως ανέφερε, από νωρίς το τμήμα τους είχε οδηγηθεί σε απρόσκοπτο πέρασμα στην Τσετσενία σε τμήμα της γεωργιανής μεθορίου. Τώρα οι γεωργιανές αρχές, οι οποίες, βοηθώντας τους Τσετσένους συμμορίτες, διεξάγουν βρώμικο παιχνίδι κατά της Ρωσίας, θα είναι δύσκολο να δικαιολογηθούν. Σε ό,τι αφορά το «κλείσιμο» του ζητήματος του φαραγγιού Πανκίσι οι γνώμες στη ρωσική πλευρά διίστανται. Ορισμένοι προτείνουν μάλιστα να γίνει εκεί κοινή με τη Γεωργία επιχείρηση. Ωστόσο, ο διοικητής των ρωσικών Αεροαποβατικών στρατευμάτων Γκεόργκι Σπακ, αν και θεωρεί ότι η κατάσταση στο φαράγγι Πανκίσι επηρεάζει κρίσιμα την κατάσταση στην Τσετσενία, δεν υποστηρίζει μια μονομερή ειδική επιχείρηση από μέρους της Ρωσίας. Από τη μεριά της, η γεωργιανή πλευρά θεωρεί ότι το πρόβλημα Πανκίσι μεγαλοποιείται και τάσσεται κατά της διεξαγωγής κοινής επιχείρησης ρωσικών και γεωργιανών δυνάμεων στο φαράγγι Πανκίσι. Ο υπουργός Κρατικής Ασφάλειας της Γεωργίας Βαλέρι Χαμπουρτζάνια, μιλώντας για την εισβολή Τσετσένων στο ρωσικό έδαφος, είπε: «Να θεωρηθεί αυτό ως επίθεση από ένα έδαφος, που δεν ελέγχεται εντελώς και από τη μεριά μας, και από τη ρωσική πλευρά, κατά τη γνώμη μου, δεν είναι εντελώς ακριβές και εντελώς ευπρεπές». Η Μόσχα όμως έχει διαφορετική γνώμη.

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο δυστύχημα σε ορυχείο

ΚΙΕΒΟ.-

Είκοσι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες Πέμπτη, 1 Αυγούστου, στο ορυχείο «Ζασιάντκο» της περιοχής Ντονέτσκ (Ανατολική Ουκρανία), τη στιγμή που εργάζονταν σε βάθος 1.058 μέτρων του ορυχείου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφάλειας της Ουκρανίας. Το ορυχείο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα και αποδοτικότερα της χώρας, στο οποίο απασχολούνται περίπου 10.000 άνθρωποι. Την ώρα που έγινε η έκρηξη σε τμήμα του ορυχείου εργάζονταν περίπου 21 άνθρωποι. Ενας σώθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ορυχείο μετά από ελεγχόμενη τεχνολογική έκρηξη, πήρε φωτιά το μεθάνιο που διέρρευσε και ανακατεύτηκε με τη σκόνη άνθρακα στο φρεάτιο. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας Βιτάλι Γκαϊντούκ. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια στο ορυχείο «Ζασιάντκο», σαν αποτέλεσμα δυο μεγάλων δυστυχημάτων, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 ανθρακωρύχοι. Συνολικά από την αρχή του 2002 στα ουκρανικά ορυχεία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 160 άτομα. Διαπιστώνονται συχνές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας των εργασιών. Η τελευταία καταστροφή σε ουκρανικό ορυχείο ήταν πριν από 10 μέρες στο ανθρακωρυχείο «Γιουμπιλέιναγια», όπου χάθηκαν 6 ανθρακωρύχοι.

Ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε ότι ζήτησε από την εισαγγελία και τις υπηρεσίες ασφαλείας να πιστοποιήσουν αν η λειτουργία των ορυχείων ανταποκρίνεται στους κανόνες ασφαλείας. «Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, θα κλείσουν», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.

Π ΓΔΜ
Εκτέλεσαν δύο πρώην στελέχη του UCK...

ΣΚΟΠΙΑ.- Ξεκαθάρισμα «παλιών λογαριασμών» μεταξύ πρώην στελεχών των Αλβανών αυτονομιστών στην ΠΓΔΜ φαίνεται πως έχει ξεσπάσει το τελευταίο 48ωρο. Χτες, άγνωστοι εκτέλεσαν πρώην στέλεχος των Αλβανών αυτονομιστών του «Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού» στο χωριό Νεράστε, που απέχει λίγα χιλιόμετρα έξω από το Τέτοβο. Το θύμα, ο 37χρονος Ταΐπ Μπελούτι, ξεψύχησε λίγο μετά την επίθεση, σε νοσοκομείο του Τετόβου. Ωρες μετά τη φονική ενέδρα, η αστυνομία συνέλαβε έναν άλλο Αλβανό, επίσης πρώην στέλεχος της αυτονομιστικής οργάνωσης, ως ενεχόμενο στην εκτέλεση του Μπελούτι.

Προχτές βράδυ, άγνωστοι εκτέλεσαν με παρόμοια μέθοδο τον 34χρονο Γιουσούφ Ιλιάζι, ενώ βρισκόταν στο αυτοκίνητό του στο κέντρο της πόλης Τέτοβο. Και αυτός ήταν στέλεχος του UCK, γνωστός με το παρατσούκλι «Τσούφα»...

Πολιτικοί παρατηρητές προβλέπουν πως φαινόμενα σαν και αυτά (μεταξύ στελεχών των πρώην αυτονομιστών) θα ενταθούν μέχρι τις πρόωρες κοινοβουλευτικές εκλογές της 15ης Σεπτέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ