Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Νέο δυστύχημα σε ορυχείο

ΚΙΕΒΟ.-

Είκοσι ανθρακωρύχοι έχασαν τη ζωή τους μετά την έκρηξη που έγινε τις πρώτες πρωινές ώρες χτες Πέμπτη, 1 Αυγούστου, στο ορυχείο «Ζασιάντκο» της περιοχής Ντονέτσκ (Ανατολική Ουκρανία), τη στιγμή που εργάζονταν σε βάθος 1.058 μέτρων του ορυχείου, ανακοίνωσε εκπρόσωπος του υπουργείου Ασφάλειας της Ουκρανίας. Το ορυχείο αυτό είναι από τα μεγαλύτερα και αποδοτικότερα της χώρας, στο οποίο απασχολούνται περίπου 10.000 άνθρωποι. Την ώρα που έγινε η έκρηξη σε τμήμα του ορυχείου εργάζονταν περίπου 21 άνθρωποι. Ενας σώθηκε.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο ορυχείο μετά από ελεγχόμενη τεχνολογική έκρηξη, πήρε φωτιά το μεθάνιο που διέρρευσε και ανακατεύτηκε με τη σκόνη άνθρακα στο φρεάτιο. Στον τόπο του δυστυχήματος μετέβη ο υπουργός Καυσίμων και Ενέργειας Βιτάλι Γκαϊντούκ. Σημειώνεται ότι τα τελευταία τρία χρόνια στο ορυχείο «Ζασιάντκο», σαν αποτέλεσμα δυο μεγάλων δυστυχημάτων, έχασαν τη ζωή τους πάνω από 100 ανθρακωρύχοι. Συνολικά από την αρχή του 2002 στα ουκρανικά ορυχεία έχασαν τη ζωή τους πάνω από 160 άτομα. Διαπιστώνονται συχνές παραβιάσεις των κανόνων ασφαλείας των εργασιών. Η τελευταία καταστροφή σε ουκρανικό ορυχείο ήταν πριν από 10 μέρες στο ανθρακωρυχείο «Γιουμπιλέιναγια», όπου χάθηκαν 6 ανθρακωρύχοι.

Ο Πρόεδρος Λεονίντ Κούτσμα εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων και δήλωσε ότι ζήτησε από την εισαγγελία και τις υπηρεσίες ασφαλείας να πιστοποιήσουν αν η λειτουργία των ορυχείων ανταποκρίνεται στους κανόνες ασφαλείας. «Αν κάτι τέτοιο δε συμβαίνει, θα κλείσουν», τόνισε ο Ουκρανός Πρόεδρος.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ