Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΙΡΑΚ
Επιμένει στα σχέδια επίθεσης ο Μπους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Οι αντιδράσεις, οξύτατες πολλές φορές δε δείχνουν να πτοούν τον Αμερικανό πρόεδρο. Ούτε καν οι προειδοποιήσεις εκ μέρους γερουσιαστών, του υπουργού Εξωτερικών αλλά και των πλέον «αρμοδίων», των κύριων συμμάχων των ΗΠΑ στην περιοχή της Τουρκίας και της Ιορδανίας. Ετσι χτες το «βρέφος» Μπους επανέλαβε ότι όλα τα ενδεχόμενα για μία επίθεση κατά του Ιράκ είναι ανοιχτά και εξετάζονται.

Τις δηλώσεις αυτές έκανε ο Τζορτζ Ουόκερ Μπους μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ιορδανό μονάρχη αγνοώντας επιδεικτικά τις προειδοποιήσεις του βασιλιά Αμπντάλα που βρίσκεται στην Ουάσιγκτον, και δήλωσε στην «Ουάσιγκτον Ποστ» ότι θα ήταν ένα «τεράστιο σφάλμα» για τις ΗΠΑ να αγνοήσουν τις προειδοποιήσεις εναντίον μίας στρατιωτικής επέμβασης εναντίον του Ιράκ.

«Θα διαβεβαιώσω τη μεγαλειότητά του ότι -όπως έχω δηλώσει και στο παρελθόν- εξετάζουμε όλες τις πιθανότητες και τη χρήση οποιουδήποτε μέσου. Θα ανακαλύψει ότι δεν έχει αλλάξει η γνώμη μου», δήλωσε ο Μπους στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Αμπντάλα στο Οβάλ Γραφείο, όπως μετέδωσε το «Ρόιτερς».

Οι διαφωνίες πάντως δε δείχνουν να εκλείπουν στην Ουάσιγκτον τη στιγμή ειδικά που το θέμα της ανατροπής του Σαντάμ Χουσεΐν και τα σενάρια ανάληψης στρατιωτικής δράσης από τις ΗΠΑ πληθαίνουν. Στη Γερουσία η συζήτηση συνεχίζεται και χτες ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων κατέθεσε ο πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ, Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος φέρεται να δηλώνει, σύμφωνα με το «Ρόιτερς» ότι το Ιράκ έχει εντείνει την παραγωγή χημικών και βιολογικών όπλων και ίσως είναι πολύ κοντά στην παραγωγή πυρηνικής βόμβας... ωστόσο έκανε έκκληση προς τους Αμερικανούς νομοθέτες να δώσουν άλλη μία ευκαιρία στις διαπραγματεύσεις πριν αποφασιστεί η ανάληψη στρατιωτικής δράσης.

Κατά τα λοιπά, σύμφωνα με την «Ουάσιγκτον Ποστ» το θέμα του Ιράκ προκαλεί νέα διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργείου Αμυνας και του υπουργείου Εξωτερικών. Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος Ντικ Τσένι και ο υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ τάσσονται υπέρ μιας ευρείας κλίμακας στρατιωτικής επιχείρησης εναντίον της Βαγδάτης, ενώ στον αντίποδα βρίσκεται για ακόμη μια φορά ο υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ που μαζί με το διευθυντή της CIA, Τζορτζ Τένετ, είναι επιφυλακτικοί σε ό,τι αφορά μια στρατιωτική επιχείρηση θέτοντας μάλιστα ερωτήματα και για τη διάδοχη κατάσταση στη Βαγδάτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ