Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
«Ανασφαλής» η οικονομία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Δύο εκ των πρωταγωνιστών του μεγαλύτερου οικονομικού σκανδάλου οδηγήθηκαν χτες ενώπιον του ομοσπονδιακού δικαστηρίου του Μανχάταν. Πρόκειται για τους Σκοτ Σάλιβαν και Ντέιβιντ Μάγιερς, ανώτατα διευθυντικά στελέχη της WorldCom, που συνελήφθησαν από τις αρχές της Νέας Υόρκης. Μέχρι στιγμής, δεν έχουν γίνει γνωστές λεπτομέρειες επί των κατηγοριών που θα τους απαγγελθούν αναφορικά με το ρόλο τους στη μεγαλύτερη υπόθεση χρεοκοπίας στην επιχειρηματική Αμερική.

Στο μεταξύ, η «ανασφάλεια» επέστρεψε και πάλι στα χρηματιστήρια. Ειδικά στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης σημειώθηκε νέος κύκλος ρευστοποιήσεων, εξαιτίας της σημαντικής επιβράδυνσης του μεταποιητικού κλάδου στις ΗΠΑ τον Ιούλη, που, όπως τονίζουν οικονομικοί αναλυτές, προκάλεσε σοκ στους επενδυτές.

Πρότινος, ο Αμερικανός Πρόεδρος είχε επιβεβαιώσει τους επενδυτές, αλλά και την οικουμένη για την επερχόμενη ανάκαμψη της αμερικανικής οικονομίας, η πραγματικότητα ήρθε να τον διαψεύσει. Ετσι οι χτεσινές ανακοινώσεις για τη βιομηχανική δραστηριότητα κατέδειξαν ότι όντως θα υπάρξει ανάπτυξη της αμερικανικής βιομηχανίας, αλλά με ρυθμό μικρότερο του αναμενομένου, εξέλιξη που τείνει να εδραιώσει τους φόβους για «διπλή ύφεση».

Ο δείκτης ISM για τη βιομηχανική δραστηριότητα έπεσε στο 50,5 τον περασμένο μήνα, έναντι του 56,2 του προηγούμενου μήνα και μόλις μια ανάσα από το 50, που αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή μεταξύ ανάπτυξης και συρρίκνωσης. Είναι το πιο αδύνατο σημείο για την αμερικανική βιομηχανία, από το Φλεβάρη, όταν έδωσε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης. Αυτή η εξέλιξη, μπορεί να κάνει επιφυλακτικές τις επιχειρήσεις στις παραγγελίες τους και στις επενδύσεις νέου εξοπλισμού, προειδοποιούν οι οικονομικοί αναλυτές.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ