Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Ο «έξαλλος» Μπους δίνει πράσινο φως για αντίποινα...

Ισραηλινό τανκ ενώ «καταδιώκει» νεαρό Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς

Associated Press

Ισραηλινό τανκ ενώ «καταδιώκει» νεαρό Παλαιστίνιο στη Ναμπλούς
ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ, ΡΑΜΑΛΑ, ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ και ΠΑΡΙΣΙ.-

Το γεγονός ότι από τους επτά νεκρούς της επίθεσης στο Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ την Τετάρτη οι πέντε ήταν Αμερικανοί πολίτες εξώθησε τον Τζορτζ Ουόκερ Μπους να ευθυγραμμιστεί πλήρως με την «οργή» του Ισραήλ - αν όχι να υπερθεματίσει: «Είμαι όσο οργισμένος είναι και το Ισραήλ. Είμαι έξαλλος», δήλωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, πριν συναντηθεί με το μονάρχη Αμπντάλα της Ιορδανίας. Την ίδια ώρα, η γαλλική κυβέρνηση εξέφραζε την «κατηγορηματική καταδίκη» της για την επίθεση, ορμώμενη από το ότι ένας από τους νεκρούς είχε διπλή (αμερικανική και γαλλική) υπηκοότητα.

Η Χαμάς, η οποία ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση - που, πέρα από τους επτά νεκρούς, είχε και 97 τραυματίες, ένας από τους οποίους δεν έχει διαφύγει τον κίνδυνο - εξέδωσε χθες ανακοίνωση με την οποία επιχείρησε να πείσει πως «δεν είχε στόχο Αμερικανούς». Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Ισραήλ, Νταν Κέρτζερ, απαίτησε από «τους Παλαιστίνιους και τα αραβικά κράτη να δράσουν αμέσως» - σύμφωνα με την Χα' αρέτζ - για τον «άμεσο τερματισμό της τρομοκρατίας» των Παλαιστίνιων, «ξεχνώντας» βολικά ότι όλη η υποδομή της Παλαιστίνης έχει καταστραφεί εκτός από ένα γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ και οι παλαιστινιακές πόλεις βρίσκονται υπό τη σιδηρά κατοχή του ισραηλινού στρατού...

Χθες ένας 27χρονος Ισραηλινός βρέθηκε νεκρός από πυροβολισμό εξ επαφής στο κεφάλι. Η αστυνομία δεν έδωσε λεπτομέρειες για την ταυτότητά του πέρα από το όνομά του και το ότι δούλευε σε ένα εργοστάσιο «όπου εργάζονται πολλοί Παλαιστίνιοι». Το γεγονός αναμένεται να αξιοποιηθεί κατάλληλα από τους κύκλους στην ισραηλινή κυβέρνηση που θέλουν την αποπομπή όλων των Παλαιστινίων εργαζομένων και φοιτητών στο Ισραήλ. Δε θα πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η έρευνα για τη βόμβα στο πανεπιστήμιο επικεντρώνεται στους Παλαιστίνιους και στους Ισραηλινούς Αραβες φοιτητές, ούτε ότι, όπως είπε ο πρεσβευτής Κέρτζερ, η κυβέρνηση των ΗΠΑ «θα συζητήσει» με αυτήν του Αριέλ Σαρόν το ενδεχόμενο αποπομπής «των υπευθύνων» για την επίθεση και των συγγενών των βομβιστών - την πολιτική συλλογικής τιμωρίας για την οποία μια βδομάδα πριν η Ουάσιγκτον έλεγε ότι δε θα βοηθούσε σε τίποτε και ο ΟΗΕ καταδίκαζε...

Την ίδια ώρα ο υπουργός Αμυνας Μπινιαμίν Μπεν-Ελιέζερ επιβεβαίωσε ότι ενέκρινε «αντίποινα κατά στόχων της Χαμάς», που θα πρέπει να αναμένονται μέσα στις επόμενες μέρες. Στο αρχηγείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, στο μεταξύ, επικρατούσε κατάσταση συναγερμού καθώς συνεργάτες του Παλαιστίνιου ηγέτη εκφράζουν την εκτίμηση πως η κυβέρνηση Σαρόν ενδέχεται να εκμεταλλευτεί αυτήν την «ευνοϊκή» γι' αυτήν συγκυρία για να τον εξορίσει στη Γάζα. Την ίδια ώρα, πάντως, από το γραφείο του Αραφάτ ανακοινώθηκε ότι δε θα αρχίσει η προπαρασκευή των εκλογών στα παλαιστινιακά εδάφη «πριν αποχωρήσουν οι κατοχικές δυνάμεις».

Στο μεταξύ χθες η παλαιστινιακή πλευρά φερόταν σοκαρισμένη από το αποτέλεσμα της έρευνας για τη σφαγή της Τζενίν που διεξήγε ο ΟΗΕ. Το πόρισμα κατηγόρησε εξ ίσου τον ισραηλινό στρατό όσο και τους Παλαιστίνιους (!) ότι «έβαλαν στη μέση της μάχης αμάχους», και απέφυγε να μιλήσει για «σφαγή» τοποθετώντας τον αριθμό των θυμάτων στους 52, εκ των οποίων οι «μισοί» ήταν άμαχοι - πάντα κατά το πόρισμα το οποίο, όπως παραδέχτηκε ο Κόφι Ανάν, στηρίχτηκε στις πληροφορίες «που ήταν ήδη διαθέσιμες», με άλλα λόγια τις πληροφορίες που διοχέτευσε στον Οργανισμό η ισραηλινή στρατιωτική μηχανή... Ενας εμφανώς αηδιασμένος Σαέμπ Ερεκάτ διερωτήθηκε: «αλήθεια, πόσοι νεκροί χρειάζονται για να μιλήσει κανείς για σφαγή;».

Το Ισραήλ έσπευσε να ανακοινώσει ότι η έκθεση του ΟΗΕ διαψεύδει την «παλαιστινιακή προπαγάνδα» κι απαλλάσσει τον ισραηλινό στρατό από τις κατηγορίες για «σφαγή».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ