Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ - ΓΑΛΛΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Χαμένες ψευδαισθήσεις»

ΜΟΝΑΧΟ.--

Οι προσδοκίες για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες της ευρωζώνης φαίνεται να διαψεύδονται, καθώς τόσο η δραστηριότητα όσο και οι προοπτικές εμφανίζονται δυσοίωνες. Σε αυτό το «δυσάρεστο» κλίμα ακόμη περισσότερα άσχημα νέα προστίθενται με τις ανακοινώσεις για 3.000 νέες απολύσεις στην τράπεζα Dresdner, που ανεβάζει το αριθμό των χαμένων θέσεων εργασίας σε 83.000, μέσα σε ενάμιση χρόνο!

Συγκεκριμένα, η μεγαλύτερη ασφαλιστική εταιρία της Ευρώπης, η Allianz, προτίθεται να καταργήσει 3.000 θέσεις εργασίας στην Dresdner Bank AG, αριθμός που αντιστοιχεί στο 6% του εργατικού δυναμικού της, μετά την αναγγελία μη αναμενόμενων ζημιών το δεύτερο τρίμηνο. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εταιρίας, οι απολύσεις θα γίνουν κυρίως στις χρηματοδοτικές δραστηριότητες και στην επενδυτική τράπεζα Dresdner Kleinwort Wasserstein και θα ανεβάσουν το σύνολο των απολύσεων στη Dresdner από το 2000, στους 11.000 εργαζομένους.

Συνολικά από τα τέλη του 2000, οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν αναγγείλει 83.000 απολύσεις, εξαιτίας της πτώσης των κεφαλαιαγορών και του αυξημένου αριθμού χρεοκοπιών ροκανίζουν τα κέρδη τους. Μόνον η Deutsche Bank, η υπ' αριθμόν ένα τράπεζα της Ευρώπης, έχει ως τώρα απολύσει 13.000 εργαζόμενους.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσαν χτες οι Financial Times, οι προοπτικές ανάπτυξης στη Γερμανία, η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία είναι μειωμένες, ενώ για πρώτη φορά εδώ και οκτώ μήνες επιβραδύνεται η βιομηχανική δραστηριότητα στην ευρωζώνη και κατά αυτόν τον τρόπο ενισχύουν την αβεβαιότητα ως προς την ευρωπαϊκή ανάκαμψη. Το γερμανικό ινστιτούτο Ifo υποβάθμισε τις προβλέψεις του για τη γερμανική ανάπτυξη το 2002 στο 0,7% από το 0,9% και για το 2003 στο 2,3% από το 2,4%. Την περασμένη βδομάδα, το ίδιο ινστιτούτο είχε αναφέρει απρόσμενη επιδείνωση του επιχειρηματικού κλίματος στο 89,9 τον Ιούλη από το 91,3 τον Ιούνη.

«Βουτιά» έκανε και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στη Γαλλία, σύμφωνα με τα στοιχεία της εθνικής στατιστικής υπηρεσίας, πέφτοντας από το -13 τον Ιούνη, στο -17 τον Ιούλη.

Αλλο ένα στοιχείο που ενισχύει την εντύπωση ότι η ανάκαμψη στην ευρωζώνη χάνει την ορμή της είναι αυτό για τη βιομηχανική δραστηριότητα τον Ιούλη. Ο δείκτης βιομηχανικής δραστηριότητας του Reuters-NTC, σημειώνει ελαφρά πτώση τον Ιούλη, για πρώτη φορά εδώ και εννιά μήνες. Ο PMI έπεσε στο 51,6 από το 51,8 τον προηγούμενο μήνα, πλησιάζοντας περισσότερο το 50, κάτω από το οποίο σημαίνει συρρίκνωση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ