ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΝΑΟΣ ΟΛΥΜΠΙΟΥ ΔΙΟΣ
Σε δεινή κατάσταση

Το Ολυμπιείο πέρσι το καλοκαίρι, περιμένοντας τη «Μυθωδία»
Το Ολυμπιείο πέρσι το καλοκαίρι, περιμένοντας τη «Μυθωδία»
Ο ναός του Ολυμπίου Διός, το μνημείο που βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας και πριν ένα χρόνο υπήρξε το «αισθητικό δεκανίκι» του υπερθεάματος «Μυθωδία», απαιτεί άμεσες αναστηλωτικές επεμβάσεις, αναγκαίες για τη σωτηρία του. Η κακή κατάσταση του μνημείου και η ανάγκη λήψης δραστικών μέτρων αποκατάστασής του οδήγησαν στην ομόφωνη απόφαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου για σύνταξη νέας μελέτης από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης. Στη συνεδρίαση του ΚΑΣ τονίστηκε η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται το μνημείο, καθώς τα επιστύλιά του είναι γεμάτα διαμπερείς και εκτεταμένες ρηγματώσεις. Σε αυτή την «κακή κατάσταση» αναφέρθηκε η διευθύντρια της Γ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Λιάνα Παρλαμά, λέγοντας χαρακτηριστικά πως «δεν επιτρέπεται να κάνουμε παγκάκια και πεζούλια για την ενοποίηση και να αφήνουμε το ναό απ' έξω με προβλήματα». Αξίζει να σημειωθεί πως η επικινδυνότητα του μνημείου έγινε μεγαλύτερη μετά τους σεισμούς του 1981 και του 1999. Η απόφαση για την αποκατάσταση του κορυφαίου μνημείου ελήφθη με αφορμή μια προμελέτη και προηγούμενη απόφαση του ΚΑΣ για την αποκατάσταση δύο κιόνων. Τα μέλη του ΚΑΣ αποφάσισαν να «απαγκιστρωθούν από παλιές αποφάσεις» και να αναθέσουν στη Διεύθυνση Αναστήλωσης τη σύνταξη μιας νέας μελέτης, συνολικής για ολόκληρο το μνημείο. Ο ναός, που θεμελιώθηκε τον 6ο π.Χ. αιώνα και αποπερατώθηκε το 132 μ.Χ. από τον αυτοκράτορα Αδριανό, είχε συνολικά 104 κίονες, από τους οποίους σώζονται 15 κι ένας συναρμολογημένος στο έδαφος.

«Λυσιστράτη» στο Ηρώδειο

«Λυσιστράτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
«Λυσιστράτη» από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας
Η «Λυσιστράτη», η πιο αγαπημένη και πολυπαιγμένη κωμωδία του Αριστοφάνη, ανεβαίνει από το ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, στις 5 και 6 Αυγούστου στο Ηρώδειο, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών. Εργο κατεξοχήν αντιπολεμικό και πάντα επίκαιρο, η «Λυσιστράτη» παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία Θέμη Μουμουλίδη, μουσική Γιώργου Ανδρέου και κοστούμια Δαμιανού Ζαρίφη. Η μετάφραση είναι του Κώστα Ταχτσή και τα σκηνικά του Θέμη Μουμουλίδη και της Παναγιώτας Κοκκορού. Στο ρόλο της Λυσιστράτης ο Γιάννης Μπέζος. Παίζουν, επίσης: Ρένια Λουιζίδου, Δημήτρης Πιατάς, Γεράσιμος Γεννατάς, Δάφνη Λαμπρογιάννη κ.ά.

Η συνεισφορά του Αριστοφάνη στην εξέλιξη της δραματικής τέχνης υπήρξε μεγάλη, όπως και η κριτική που ασκούσε στην αθηναϊκή κοινωνία. Μέσα από τη διασκεδαστική κωμωδία του μιλά στους συμπολίτες του για τα προβλήματα της εποχής τους και κυρίως τον πόλεμο. Εν μέσω Πελοποννησιακού Πολέμου καταθέτει ένα καθαρά αντιπολεμικό έργο, με κεντρική ηρωίδα τη Λυσιστράτη. Μια απλή Αθηναία που αποφασίζει να βάλει τέρμα στον πόλεμο. Η πλήρης αποχή των γυναικών από σεξουαλικά και οικιακά καθήκοντα υποχρεώνει τελικά τους άντρες να καταθέσουν τα όπλα και ν' αποκατασταθεί η ειρήνη. Πρόκειται για ένα έργο, που, παρά τα έντονα σεξουαλικά υπονοούμενα, χαρακτηρίζεται από εξαιρετική οξυδέρκεια αναφορικά με την ανθρώπινη φύση, ενώ παράλληλα ασκεί έντονη κριτική στην πολιτική κατάσταση και την απερίσκεπτη, στρατιωτική μανία της αθηναϊκής κοινωνίας. Στη συνέχεια η παράσταση θα παρουσιαστεί: 11/8 Ζάκυνθος, 27/8 Βέροια, 29/8 Συκιές Θεσσαλονίκης, 2-3/9 Πάτρα, 5/9 Ηλιούπολη, 7/9 Νταμάρι Βριλησσίων, 9-10/9 Υμηττός, 20-21/9 Λυκαβηττός.

Προγραμματισμός και συνεργασίες

Με σύγχρονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρωτοποριακή διάθεση εμφανίζεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όσον αφορά στο ρεπερτόριο του ερχόμενου χειμώνα, το οποίο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βίκτωρ Αρδίττης. Το νέο ρεπερτόριό του κοσμούν συγγραφείς όπως οι: Εντεν φον Χόρβαρντ, Χάινριχ φον Κλάιστ, Σαμ Σέπαρντ, αλλά και Σαίξπηρ, Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Μπέρτολντ Μπρεχτ και τέλος - ο μόνος Ελληνας του ρεπερτορίου - ο Αρης Αλεξάνδρου, με το άπαιχτο μοναδικό του θεατρικό έργο «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Β. Αρδίττη.

Η χειμερινή περίοδος στις τέσσερις σκηνές των τριών μεγάλων θεάτρων του ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών, Βασιλικό θέατρο και Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ (σκηνοθεσία Ζοέλ Ζουανό), καθώς και το θέαμα «Mnemonic» από τον αγγλικό θίασο «Theatre de Complicite». Τον ίδιο μήνα θα παρουσιαστεί η συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ουγγρικό θέατρο Κάτονα Γιόζεφ και το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας στο έργο «Βάκχες - ένα όνειρο», σε σκηνοθεσία Σάντορ Ζότερ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Ευρώπη, με πρώτες στάσεις το Ελσίνκι και τη Θεσσαλονίκη.

Στο φεστιβάλ της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Βιλερμπάν της Γαλλίας, το ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει με την περσινή παραγωγή του έργου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Η φυγή». Οι παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου θα αρχίσουν να παρουσιάζονται από το Νοέμβρη σε ημερομηνίες και για χρονική διάρκεια που δεν έχουν ακόμη οριστεί. Πρόκειται για τα έργα: «Το πειστήριο του εγκλήματος» του Σαμ Σέπαρντ (πανελλήνια πρώτη), σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη, και «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού. Ακολουθούν: Η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ντουφεξή, «Το Κατερινάκι από το Χελμπρόν» του Χάινριχ φον Κλάιστ σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία του 28χρονου Ούγγρου Ατίλα Ρέτλι, «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβαρντ, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, και «Ο χορός του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά.

Σε πανελλήνια πρώτη, επίσης, θα ανεβεί στο ΚΘΒΕ το έργο του Τομ Στόπαρντ «Αρκαδία», σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου -Παγκουρέλη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, καθώς και το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη «Ανυπακοή» για το οποίο δεν έγινε ακόμη η ανάθεση της σκηνοθεσίας.

Πολιτιστικό ταξίδι στα Γιάννενα

Συνεχίζεται το καλλιτεχνικό και πολιτιστικό πρόγραμμα που παρουσιάζει φέτος το καλοκαίρι ο Δήμος Ιωαννιτών. Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που πραγματοποιείται στο υπαίθριο θέατρο της Εταιρείας Ηπειρωτικών Μελετών στα Ιωάννινα, μέχρι τον Σεπτέμβρη, έχει ως εξής: Δευτέρα 5 Αυγούστου Θεατρική παράσταση του έργου του Ουίλιαμ Σαίξπηρ, «Ο Εμπορος της Βενετίας» από το ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας με τον Γ. Κιμούλη. Πέμπτη 29 Αυγούστου: Μουσική συναυλία με τους Ε. Τσαλιγοπούλου, Ν. Πορτοκάλογλου και Γ. Ανδρέου. Δευτέρα 9 του Σεπτέμβρη: Μουσική συναυλία με τους Λ. Μαχαιρίτσα και Δ. Τσακνή. Δευτέρα 16 του Σεπτέμβρη: Μουσική συναυλία με τους ΠΥΞ - ΛΑΞ. Παρασκευή 20 του Σεπτέμβρη: Μουσική εκδήλωση του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιωαννιτών με τον Μ. Πλέσσα.

Εκδηλώσεις στο Μαρούσι

Χορό, θέατρο, εικαστικά και σινεμά περιλαμβάνει το «Πρόγραμμα Ειρήνης και Πολιτισμού 2004» που διοργανώνει ο Δήμος Αμαρουσίου. Συγκεκριμένα, έντεκα Ελληνες ζωγράφοι (Π. Γράβαλος, Βλ. Κανιάρης, Γ. Μιγάδης, Χρ. Μπότσογλου, Α. Φασιανός κ.ά.), έξι κεραμίστες (Μ. Βλαντή, Β. Γουνελά, Μ. Κερασιώτη κ.ά.) και σημαντικοί Ελληνες γλύπτες (Θ. Παπαγιάννης, Γ. Γεωργιάδης κ.ά.) δημιουργούν έργα ζωγραφικής, κεραμικής και γλυπτικής εμπνευσμένα από τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο δήμος σε συμπαραγωγή με την Εταιρεία θεάτρου «Εμπρός», θα παρουσιάσει το δραματικό ειδύλλιο του Σπ. Περεσιάδου «Η Γκόλφω» (σκηνοθεσία Τ. Μπαντής). Οι χορευτικές ομάδες «Οκτάνα» του Κ. Ρήγου και «Αέναον» του Ντ. Λόμελ θα παρουσιάσουν την «Τελευταία Αναγγελία» και «Βάκχες» αντίστοιχα. Ακόμη, σε συνεργασία με το ΕΚΚ θα δημιουργηθεί ένα ντοκιμαντέρ με θέμα: «Μαραθώνιος δρόμος». Οι εκδόσεις του προγράμματος περιλαμβάνουν τα βιβλία: «Τσαρούχης» και «Ο Αθως των χρωμάτων».

ΕΓΚΑΙΝΙΑΖΕΤΑΙ στις 9 Αυγούστου στη «Sani art gallery» και στο πλαίσιο του φεστιβάλ «Sani», έκθεση γλυπτικής του Βασίλη Παυλή. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί κυρίως το πωρόλιθο της γενέτειράς του, της Αμφύτου. Τα ερεθίσματα για τη δημιουργία του τα αντλεί από το τοπίο της περιοχής, την παραδοσιακή αρχιτεκτονική και την αγροτική ζωή των παιδικών του χρόνων. Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 19 Αυγούστου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ