Παρασκευή 2 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 21
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Προγραμματισμός και συνεργασίες

Με σύγχρονο ευρωπαϊκό προσανατολισμό και πρωτοποριακή διάθεση εμφανίζεται το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος όσον αφορά στο ρεπερτόριο του ερχόμενου χειμώνα, το οποίο παρουσίασε ο καλλιτεχνικός διευθυντής του Βίκτωρ Αρδίττης. Το νέο ρεπερτόριό του κοσμούν συγγραφείς όπως οι: Εντεν φον Χόρβαρντ, Χάινριχ φον Κλάιστ, Σαμ Σέπαρντ, αλλά και Σαίξπηρ, Αύγουστος Στρίντμπεργκ, Μπέρτολντ Μπρεχτ και τέλος - ο μόνος Ελληνας του ρεπερτορίου - ο Αρης Αλεξάνδρου, με το άπαιχτο μοναδικό του θεατρικό έργο «Αντιγόνη» σε σκηνοθεσία Β. Αρδίττη.

Η χειμερινή περίοδος στις τέσσερις σκηνές των τριών μεγάλων θεάτρων του ΚΘΒΕ (Μονή Λαζαριστών, Βασιλικό θέατρο και Θέατρο Εταιρείας Μακεδονικών Σπουδών) θα ξεκινήσει τον Οκτώβρη με τις «Ευτυχισμένες μέρες» του Σάμουελ Μπέκετ (σκηνοθεσία Ζοέλ Ζουανό), καθώς και το θέαμα «Mnemonic» από τον αγγλικό θίασο «Theatre de Complicite». Τον ίδιο μήνα θα παρουσιαστεί η συμπαραγωγή του ΚΘΒΕ με το ουγγρικό θέατρο Κάτονα Γιόζεφ και το Εθνικό Θέατρο της Φινλανδίας στο έργο «Βάκχες - ένα όνειρο», σε σκηνοθεσία Σάντορ Ζότερ. Η παράσταση θα κάνει πρεμιέρα στις αρχές του Σεπτέμβρη στη Βουδαπέστη και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στην Ευρώπη, με πρώτες στάσεις το Ελσίνκι και τη Θεσσαλονίκη.

Στο φεστιβάλ της Ενωσης Θεάτρων της Ευρώπης, που θα πραγματοποιηθεί το Νοέμβρη στη Βιλερμπάν της Γαλλίας, το ΚΘΒΕ θα συμμετάσχει με την περσινή παραγωγή του έργου του Μιχαήλ Μπουλγκάκοφ «Η φυγή». Οι παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου θα αρχίσουν να παρουσιάζονται από το Νοέμβρη σε ημερομηνίες και για χρονική διάρκεια που δεν έχουν ακόμη οριστεί. Πρόκειται για τα έργα: «Το πειστήριο του εγκλήματος» του Σαμ Σέπαρντ (πανελλήνια πρώτη), σε σκηνοθεσία Μαριτίνας Πάσσαρη, και «Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν» του Μπέρτολντ Μπρεχτ, σε σκηνοθεσία Πέτρου Ζηβανού. Ακολουθούν: Η «Τρικυμία» του Σαίξπηρ, σε σκηνοθεσία του Σταύρου Ντουφεξή, «Το Κατερινάκι από το Χελμπρόν» του Χάινριχ φον Κλάιστ σε μετάφραση του Πέτρου Μάρκαρη και σκηνοθεσία του 28χρονου Ούγγρου Ατίλα Ρέτλι, «Ιστορίες από το δάσος της Βιέννης» του Εντεν φον Χόρβαρντ, σε μετάφραση του Γιώργου Δεπάστα και σκηνοθεσία του Νίκου Μαστοράκη, και «Ο χορός του θανάτου» του Αυγούστου Στρίντμπεργκ σε σκηνοθεσία του Ανδρέα Βουτσινά.

Σε πανελλήνια πρώτη, επίσης, θα ανεβεί στο ΚΘΒΕ το έργο του Τομ Στόπαρντ «Αρκαδία», σε μετάφραση της Χριστίνας Μπάμπου -Παγκουρέλη και σκηνοθεσία του Κωνσταντίνου Αρβανιτάκη, καθώς και το έργο της Μαρίας Ευσταθιάδη «Ανυπακοή» για το οποίο δεν έγινε ακόμη η ανάθεση της σκηνοθεσίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ