ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«Πρωταθλήτρια» η κερδοσκοπία

Σύμφωνα με στοιχεία του ΙΝΚΑ, οι καταγγελίες των καταναλωτών φέρουν την κερδοσκοπία στην 1η θέση

Σα μην έφταναν οι καταιγιστικές ανατιμήσεις από τις αρχές του έτους με τη χρήση του ευρώ, η κατάσταση (των ανατιμήσεων) φαίνεται να ξεφεύγει από κάθε έλεγχο τους καλοκαιρινούς μήνες και ειδικά στις τουριστικές περιοχές, οι τιμές σε μια σειρά προϊόντων, είναι «άνω ποταμών». Σύμφωνα με το περιοδικό δελτίο του Ινστιτούτου Καταναλωτών (ΙΝΚΑ), όπου καταγράφονται τα παράπονα των καταναλωτών, οι καταγγελίες για κερδοσκοπία βρίσκονται στην πρώτη θέση των παραπόνων τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, με 8.203 αναφορές έως τις 31 Ιουλίου 2002.

Ακόμη χειρότερα, όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση του ΙΝΚΑ, τώρα που όλοι ασχολούνται με το θέμα της «17 Νοέμβρη», όπου σε συνδυασμό με τη «θερινή ραστώνη» έδωσαν ευκαιρία σε πολλούς για αυξημένες κερδοσκοπικές πρακτικές. Σε τουριστικές περιοχές παρατηρούνται φαινόμενα αδικαιολόγητων ανατιμήσεων και κερδοσκοπικών πρακτικών, ιδιαίτερα στους χώρους εστίασης και αναψυχής (ταβέρνες, εστιατόρια, καφετερίες), στα καύσιμα στα μίνι-μάρκετ και τα περίπτερα. Το ΙΝΚΑ κάνει λόγο και για απροειδοποίητες ουσιαστικά αυξήσεις που παρουσιάζονται σε προϊόντα και υπηρεσίες, αλλά και καταχρηστικές αυξήσεις στην κινητή τηλεφωνία και στις ασφάλειες.

ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Αλλαξε χέρια το 17,2% των μετοχών

Ολοκληρώθηκε χτες η συμφωνία για τη μεταβίβαση 7.154.736 μετοχών της Τράπεζας Αττικής από το χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

Στον έλεγχο του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου (ΤΤ), πέρασε τελικά το 17,2% των μετοχών της Τράπεζας Αττικής που βρισκόταν στο χαρτοφυλάκιο της Εμπορικής Τράπεζας. Οπως είναι γνωστό, η διοίκηση της Εμπορικής - στα πλαίσια υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής ιδιωτικοποιήσεων - είχε δηλώσει δημόσια την πρόθεσή της να πουλήσει το πακέτο μετοχών της Αττικής που είχε στο χαρτοφυλάκιό της, καλώντας τους υποψήφιους αγοραστές να υποβάλλουν προσφορά εξαγοράς. Τελικά, η μόνη προσφορά εξαγοράς των μετοχών της Αττικής που υποβλήθηκε ήταν αυτή του ΤΤ, στο οποίο και κατοχυρώθηκε χτες η μεταβίβαση, με την υπογραφή της σχετικής συμφωνίας. Να θυμίσουμε παρενθετικά, ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την απόφασή.της να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

Η ολοκλήρωση της συμφωνίας μεταβίβασης 7.154.736 μετοχών της Τράπεζας Αττικής από την Εμπορική Τράπεζα στο ΤΤ, ανακοινώθηκε χτες από τον υπουργό Μεταφορών Χρίστο Βερελή που έχει την πολιτική εποπτεία του Ταμιευτηρίου. Αν και δεν ανακοινώθηκε επίσημα το τίμημα εξαγοράς του 17,2% των μετοχών της Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες το ΤΤ κατέβαλε -μετά από βελτίωση της αρχικής του προσφοράς- περίπου 40 εκατ. ευρώ. Γνωστοποιώντας την οριστικοποίηση της συμφωνίας εξαγοράς του πακέτου μετοχών της Αττικής από το ΤΤ, ο Χ. Βερελής προανήγγειλε τη «σταδιακή μετατροπή του ΤΤ από δημόσια υπηρεσία σε μια σύγχρονη τράπεζα». Πρόσθεσε επίσης πως είναι θέμα χρόνου η κατάθεση του σχετικού σχεδίου νόμου στη Βουλή για τη μετατροπή του ΤΤ σε Ανώνυμη Εταιρία.

Στην Τράπεζα Αττικής συμμετέχει επίσης το Ταμείο Συντάξεως Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Εργων (ΤΣΜΕΔΕ) με ποσοστό 34% και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων με 15,5%.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι η κυβέρνηση έχει προαναγγείλει την πρόθεσή της να ξεπουλήσει και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, το οποίο έχει συμπεριλάβει στον κατάλογο με τις προς ιδιωτικοποίηση δημόσιες επιχειρήσεις και Οργανισμούς. Ενδιαφέρον για την απόκτηση του φιλέτου του ΤΤ -που αφορά κυρίως το εξαιρετικά αναπτυγμένο δίκτυο με 135 καταστήματα σε όλη τη χώρα και 750 σημεία πώλησης μαζί με τα ΕΛΤΑ, καθώς και 4,5 εκατ. πελάτες με καταθέσεις ύψους 2,5 τρισ. δραχμών- έχουν εκδηλώσει διάφοροι τραπεζίτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό (Γαλλία).

«Αδυνάτισαν» οι τιμές χονδρικής

Πτωτικούς ρυθμούς εμφανίζει ο επίσημος τιμάριθμος χονδρικής τον Ιούνη του 2002, αλλά και συνολικά στα πρώτο εξάμηνο του έτους, που, όμως, είναι αβέβαιο αν θα φτάσουν μέχρι τους καταναλωτές με αντίστοιχη πτώση των τιμών στο λιανεμπόριο. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΣΥΕ που δημοσιοποιήθηκαν χτες, οι τιμές στο χονδρεμπόριο, όπως αποτυπώνονται με το Γενικό Δείκτη Τιμών Χονδρικής τελικών προϊόντων:

  • το μήνα Ιούνη 2002 μειώθηκαν κατά 0,8% σε σύγκριση με το Μάη 2002,
  • στο δωδεκάμηνο Ιούνης 2001- 2002 έμειναν σχεδόν στάσιμες. Για την ακρίβεια, μειώθηκε 0,1%, έναντι αυξήσεων 5,4% το προηγούμενο δωδεκάμηνο.
  • το μέσο επίπεδο των τιμών στο διάστημα Γενάρη - Ιούνη 2002 σε σύγκριση με το ίδιο εξάμηνο του 2001, παρουσίασε αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 5,0% την αντίστοιχη περσινή περίοδο.
  • στο α' εξάμηνο του 2002 (σύγκριση δείκτη Ιούνη 2002 προς δείκτη Δεκέμβρη 2001) δεν παρουσίασε καμία μεταβολή, έναντι αύξησης 2,5% το αντίστοιχο περσινό εξάμηνο.

Στη μείωση του Γενικού Δείκτη κατά 0,8% τον Ιούνη 2002, συνέβαλαν: Πρώτον, η πτώση κατά 4,7% των τιμών τελικών προϊόντων εγχώριας πρωτογενούς παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση. Δεύτερον, η πτώση των τιμών στα «τελικά προϊόντα εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής για εσωτερική κατανάλωση», καθώς και στα «Εξαγόμενα προϊόντα εγχώριας πρωτογενούς και βιομηχανικής παραγωγής» κατά 0,6 %. Τρίτον, η πτώση τιμών κατά 0,1% στα «Τελικά προϊόντα προέλευσης εξωτερικού».

Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με ρυθμό χελώνας η χρηματοδότηση 13 ΠΕΠ

Σοβαρότατες καθυστερήσεις στα 13 περιφερειακά προγράμματα του ΚΠΣ ομολόγησε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Πάχτας. Μιλώντας σε «φόρουμ» για τους ορεινούς όγκους, και ενώ διανύουμε το β` εξάμηνο του 2002, ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2002 να εγκριθεί το σύνολο των σχεδιασμών, να λειτουργήσουν οι διαχειριστικές αρχές και οι φορείς των δράσεων κλπ. Ομολόγησε, δηλαδή, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει και πολλά πράγματα, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων. Κατά τα άλλα άνοιξε, φραστικά τουλάχιστον, τους κρουνούς για τους αγρότες, σε μια περίοδο που οι τελευταίοι απειλούν με κινητοποιήσεις, λόγω της εξαπάτησής τους με τους τις τιμές του βαμβακιού.

Ετσι, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Ορεινός Αύγουστος», που διεξάγεται στο Δήμο Τετραφυλίας της Αρτας, δήλωσε ότι 125 περιοχές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδας εντάσσονται στο τομεακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που υπάρχει στα διάφορα περιφερειακά προγράμματα και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες. Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ( 545 δισ. δρχ.) για την περίοδο 2000 - 2006.

  • Δύο νέες δανειακές συμβάσεις ύψους 215 εκατ. ευρώ (περίπου 70 δισ. δρχ.) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας. Με τις πιστώσεις αυτές, θα χρηματοδοτηθούν τα οδικά έργα της Εγνατίας Οδού στην Ηπειρο και η Ανατολική Περιφερειακή Οδός στη Θεσσαλονίκη. Στο έργο της Εγνατίας αφορά το τμήμα της Ηγουμενίτσας έως την Παναγία μήκους 123 χιλιομέτρων, ενώ στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης αφορά η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 50 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τα τμήματα «εξωτερικός δακτύλιος Θεσσαλονίκης» μήκους 18 χιλιομέτρων και «Δερβένι - Προφήτης - Νυμφόπετρα» μήκους 32,4 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί και τμήμα του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο υφυπουργός συζήτησε με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την τελευταία των έργων (που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν ανακοινωθεί) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (επέκταση του Μετρό, κατασκευή νέου δικτύου σιδηροδρόμων, προαστιακός σιδηρόδρομος κλπ.).


Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ