Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Γ` ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΣΤΗΡΙΞΗΣ
Με ρυθμό χελώνας η χρηματοδότηση 13 ΠΕΠ

Σοβαρότατες καθυστερήσεις στα 13 περιφερειακά προγράμματα του ΚΠΣ ομολόγησε χθες ο αρμόδιος υφυπουργός Χ. Πάχτας. Μιλώντας σε «φόρουμ» για τους ορεινούς όγκους, και ενώ διανύουμε το β` εξάμηνο του 2002, ανέφερε ότι υπάρχει δέσμευση σε εθνικό και τοπικό επίπεδο μέχρι το τέλος του 2002 να εγκριθεί το σύνολο των σχεδιασμών, να λειτουργήσουν οι διαχειριστικές αρχές και οι φορείς των δράσεων κλπ. Ομολόγησε, δηλαδή, ότι μέχρι σήμερα δεν έχουν κάνει και πολλά πράγματα, 2,5 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής των σχετικών προγραμμάτων. Κατά τα άλλα άνοιξε, φραστικά τουλάχιστον, τους κρουνούς για τους αγρότες, σε μια περίοδο που οι τελευταίοι απειλούν με κινητοποιήσεις, λόγω της εξαπάτησής τους με τους τις τιμές του βαμβακιού.

Ετσι, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Φόρουμ «Ορεινός Αύγουστος», που διεξάγεται στο Δήμο Τετραφυλίας της Αρτας, δήλωσε ότι 125 περιοχές που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος της ορεινής Ελλάδας εντάσσονται στο τομεακό πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης που υπάρχει στα διάφορα περιφερειακά προγράμματα και τις κοινοτικές πρωτοβουλίες. Το συνολικό κόστος των συγκεκριμένων παρεμβάσεων ανέρχεται σε 1,6 δισ. ευρώ ( 545 δισ. δρχ.) για την περίοδο 2000 - 2006.

  • Δύο νέες δανειακές συμβάσεις ύψους 215 εκατ. ευρώ (περίπου 70 δισ. δρχ.) υπέγραψε με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο υφυπουργός Οικονομίας Χ. Πάχτας. Με τις πιστώσεις αυτές, θα χρηματοδοτηθούν τα οδικά έργα της Εγνατίας Οδού στην Ηπειρο και η Ανατολική Περιφερειακή Οδός στη Θεσσαλονίκη. Στο έργο της Εγνατίας αφορά το τμήμα της Ηγουμενίτσας έως την Παναγία μήκους 123 χιλιομέτρων, ενώ στην περιφερειακή οδό της Θεσσαλονίκης αφορά η κατασκευή αυτοκινητοδρόμου μήκους 50 χιλιομέτρων και περιλαμβάνει τα τμήματα «εξωτερικός δακτύλιος Θεσσαλονίκης» μήκους 18 χιλιομέτρων και «Δερβένι - Προφήτης - Νυμφόπετρα» μήκους 32,4 χιλιομέτρων, το οποίο αποτελεί και τμήμα του οδικού άξονα της Εγνατίας Οδού. Ο υφυπουργός συζήτησε με τους αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων για τις δυνατότητες χρηματοδότησης από την τελευταία των έργων (που είτε βρίσκονται σε εξέλιξη, είτε έχουν ανακοινωθεί) των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (επέκταση του Μετρό, κατασκευή νέου δικτύου σιδηροδρόμων, προαστιακός σιδηρόδρομος κλπ.).

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ