Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΑΓΡΟΤΕΣ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Μαζικό «παρών» στο χτεσινό συλλαλητήριο

Με κεντρικό σύνθημα «η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει», οι αγρότες της Φθιώτιδας, διαδήλωσαν χτες από τα Γραφεία Περιφέρειας Στερεάς στη Λαμία, την απόφασή τους να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής

Eurokinissi

«Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει», αναγραφόταν σαν σύνθημα στο μεγάλο πανό του Παμφθιωτικού συλλαλητηρίου που έγινε χτες το πρωί στη Λαμία, με πρωτοβουλία της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των αγροτών της Φθιώτιδας. Και το απέδειξαν με τη μαζική συμμετοχή τους στη συγκέντρωση έξω απ' τα γραφεία της Περιφέρειας Στερεάς.

Και ας είναι «ντάλα» καλοκαίρι και ας βρίσκονται στο «φόρτε» τους οι αγροτικές εργασίες για τη σοδειά της χρονιάς. Απέδειξαν, για άλλη μια φορά, στην κυβέρνηση και στους «καλαμαράδες» των Βρυξελλών, ότι είναι αγωνιστές «παντός καιρού», ότι θα τους βρίσκουν μπροστά τους κυβέρνηση, κόμματα και κεφάλαιο, που απεργάζονται το ξεκλήρισμά τους.

Για άλλη μια φορά χτες στη Λαμία, διαδήλωσαν την απόφασή τους να αντισταθούν και με τον αγώνα τους να ανατρέψουν την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και της κυβέρνησης που τους οδηγούν στο βίαιο ξεκλήρισμα με τις τιμές- κοροϊδία για το βαμβάκι και τα άλλα αντιαγροτικά μέτρα.

Δεν ξέχασαν, βέβαια, να δώσουν νέο αγωνιστικό «ραντεβού», που θα είναι πολύ σύντομα. Ο κεντρικός ομιλητής στη συγκέντρωση, Κώστας Μπασδέκης, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής Αγώνα των Αγροτών και υποψήφιος Δήμαρχος Λαμίας της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας», καταγγέλλοντας την αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ ως «υποκινητή των αγώνων των αγροτών», κάλεσε τους αγρότες σε συσπείρωση και κλιμάκωση της πάλης. «Αυτή την αντιαγροτική πολιτική, είπε, ή την αντιπαλεύεις ή συμβιβάζεσαι. Επειδή, όμως, ο συμβιβασμός είναι συνώνυμος του ραγιαδισμού, οι αγρότες επιλέγουν το δρόμο του αγώνα, "ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες", για αξιοπρεπή ζωή στα χωριά και στα χωράφια τους».

Επίσης, ο Λουκάς Ρεστέμης (εκπρόσωπος των Αγροτών της περιοχής της Αμφίκλειας) και ο Κώστας Φούντας (εκπρόσωπος των αγροτών της Ανατολικής Φθιώτιδας) με τις ομιλίες τους στους συγκεντρωμένους αγρότες:

  • αναφέρθηκαν στο ζήτημα της ενδιάμεσης αναθεώρησης της ΚΑΠ, το 2003 και τα νέα προβλήματα που θα προσθέσει στα μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά
  • στηλίτευσαν τη μείωση των επιδοτήσεων κατά 20% σε σιτηρά - ρύζι κατ' αρχήν.
  • κατήγγειλαν τις αλλαγές των κανονισμών σε βαμβάκι, οπωροκηπευτικά και ελαιόλαδο, στη συνέχεια, που οδηγούν σε μαζικό ξεκλήρισμα της αγροτιάς
  • στιγμάτισαν τις τιμές ξεφτίλας των 60-70 και 80 δρχ., απ' τους εκκοκκιστές - καπνεμπόρους, τη συντριπτική καταστροφή στην ελαιοπαραγωγή απ' τη βαρυχειμωνιά και τον παγετό και τις ελάχιστες αποζημιώσεις που δόθηκαν.

Με το ψήφισμα της συγκέντρωσης -που διάβασε ο αγρότης Θανάσης Καϊδατζής από το Νέο Μοναστήρι- το οποίο επιδόθηκε στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, καταγγέλλεται η αντιαγροτική πολιτική ξεκληρίσματος και διατρανώνεται η απαίτηση για άλλη, φιλοαγροτική πολιτική που θα επιβάλλει η αγροτιά με τους αγώνες της. Η συγκέντρωση υιοθέτησε τα αιτήματα όπως διατυπώθηκαν στην πανελλαδική σύσκεψη των αγροτών στον Παλαμά Καρδίτσας τον Οκτώβρη του 2001, με τα οποία οι αγρότες απαιτούν την κατάργηση του αντιαγροτικού κανονισμού της ΕΕ, που δέχτηκε και εφαρμόζει η ελληνική κυβέρνηση και τη σύνταξη μητρώου αγροτών. Αμεσο διεκδικητικό αίτημα, αποτέλεσε, η πληρωμή με 285 δραχμές το κιλό, για όλη την παραγόμενη ποσότητα του βαμβακιού της περσινής περιόδου 2001-2002.

Στο χτεσινό μαχητικό συλλαλητήριο, παραβρέθηκε ο Τάσος Χρονάς, υποψήφιος νομάρχης Φθιώτιδας με τη «Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία» και ο Δημ. Αρκετσάνος, αντινομάρχης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Φθιώτιδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ