ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΑΖΑΧΣΤΑΝ
Νέο κύμα πολιτικών διώξεων

«Η κρίση του καθεστώτος προσωπικής εξουσίας του Ναζαρμπάγεφ και το νέο κύμα πολιτικών διώξεων», αυτό ήταν το κύριο θέμα της συνέντευξης Τύπου, την Παρασκευή, 2 Αυγούστου, στη Μόσχα του συμπροέδρου του Εργατικού Κινήματος «Αλληλεγγύη» Αϊνούρ Κουρμάνοφ. Συμμετείχαν και μίλησαν σ' αυτή ο πρόεδρος της Εκτελεστικής Επιτροπής Ρωσίας του Συνδικάτου Εργατών, Αγροτών, Ειδικών και Υπαλλήλων Αλεξάντρ Νικολάγεφ και ο γραμματέας της Οργάνωσης Μόσχας «Σοσιαλιστική Αντίσταση» Ιλιά Μπουντράιτσκις.

Ο Κουρμάνοφ δήλωσε ότι στο Καζαχστάν αυξάνεται η παλλαϊκή δυσαρέσκεια κατά της διακυβέρνησης του Προέδρου Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ και της οικογενειακής φατρίας του. Θυελλώδη αγανάκτηση προκάλεσε η δημοσιοποίηση των στοιχείων ότι ο Ναζαρμπάγεφ έχει ανοίξει παράνομα μυστικούς λογαριασμούς δικούς του, για τις κόρες του, τους γαμπρούς του και άλλων συγγενών του σε ξένες τράπεζες. Οι διαθέσεις κατά του Ναζαρμπάγεφ πυκνώνουν στην κοινωνία και αυτός καταφεύγει στις διώξεις ενάντια στις αντιπολιτευόμενες δυνάμεις. Ολα τα ΜΜΕ της αντιπολίτευσης έχουν διαλυθεί, ενώ τα επίσημα και φιλοπροεδρικά ΜΜΕ αποσιωπούν πλήρως τα πολυάριθμα γεγονότα διώξεων της αριστερής αντιπολίτευσης. Στο μεταξύ, στην Καραγκάντα έχουν ασκηθεί 7 ποινικές διώξεις κατά των καθοδηγητών του Περιφερειακού Σοβιέτ του Εργατικού Κινήματος «Αλληλεγγύη» του Καζαχστάν και του προσκείμενου σ' αυτό Συλλόγου Ελεύθερων Συνδικάτων: Σακέν Ζουνούσοφ, Ραμίλ Μινγκάζοφ, Σεργκέι Ποπόφ, Ρουστέμ Ζουνούσοφ.

Το καθεστώς τούς εκδικείται, γιατί ως στελέχη του Εργατικού Κινήματος κατόρθωσαν να πετύχουν δικαστικά, ώστε μια σειρά επιχειρήσεις της Καραγκάντας να καταβάλουν στους εργάτες τα χρέη για τους μισθούς και αναδρομικές πληρωμές λόγω της τιμαριθμοποίησης ύψους 1.000.000 δολαρίων. Επίσης, πέτυχαν πρωτοφανείς για το Καζαχστάν αποφάσεις: για να αποσβεστούν τα χρέη για τους μισθούς, το τουβλοποιείο στο Ακτάς (περιοχή Καραγκάντα) πέρασε στην ιδιοκτησία της εργατικής κολεκτίβας και η χρεοκοπία της μετοχικής εταιρίας «Τογκίζ κουντούκ» («Εννιά πηγάδια») κρίθηκε ψεύτικη.

Από την άλλη μεριά, φοβούμενο ότι οι επινοημένες ποινικές υποθέσεις κατά των ηγετών του Εργατικού Κινήματος μπορούν να καταρρεύσουν, επίσης φοβούμενο τις κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας των ανθρακωρύχων της Καραγκάντας, το δικαστήριο αποφάσισε να σταματήσει τη δίκη κατά του ηγέτη του Σοβιέτ του Εργατικού Κινήματος, προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος του Καζαχστάν Σακέν Ζουνούσοφ.

Δε σταματάει το κυνηγητό ενάντια στον Α' Γραμματέα της ΚΕ της Κομμουνιστικής Νεολαίας του Καζαχστάν Αϊνούρ Κουρμάνοφ, τον οποίο επίσης προσπάθησαν να τον βγάλουν ψυχοπαθή. Την περασμένη βδομάδα έγινε, εν απουσία της, έρευνα στο σπίτι της συμπροέδρου του Εργατικού Κινήματος Σαχίμπ Ζουνούσοβα και σε σπίτια συγγενών της, ψάχνοντας να βρουν υλικά κατά του Ναζαρμπάγεφ. Η Ζουνούσοβα, μητέρα πολυμελούς οικογένειας, φοβούμενη τη σύλληψη, κρύβεται δεύτερο μήνα τώρα. Ποινικές διώξεις έχουν ασκηθεί και ενάντια στο μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Εργατικού Κινήματος, ηγέτη του Ανεξάρτητου Συνδικάτου της πόλης Κεντάου Γκενάντι Νικίτιν, ο οποίος οργάνωσε πορείες των εργατών προς την Αλμά-Ατά και Αστάνα, καθώς και ενάντια στον Ισκάντερ Τορμπέκοφ, καθοδηγητή του Συλλόγου Ανεξάρτητών Συνδικάτων Περιοχής Τζαμπούλ. Στο τρένο που ταξίδευε, έβαλαν στις αποσκευές του ναρκωτικά για να του ασκήσουν ποινική δίωξη.

Οι μετέχοντες στη συνέντευξη Τύπου απηύθυναν προς όλους τους εργάτες, τις κομμουνιστικές, επαναστατικές οργανώσεις έκκληση να διαδηλώσουν την προλεταριακή αλληλεγγύη με τους αγωνιζόμενους ηγέτες και στελέχη του Εργατικού Κινήματος του Καζαχστάν. Με πικετοφορίες στις πρεσβείες του Καζαχστάν, τηλεγραφήματα και επιστολές διαμαρτυρίας στον πρόεδρο Νουρσουλτάν Ναζαρμπάγεφ, τη γενική εισαγγελία του Καζαχστάν.


Ναντιέζντα ΓΚΑΡΙΦΟΥΛΙΝΑ

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δολάρια και νύξεις Κ. Πάουελ «για περισσότερη συνεργασία»

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Πενήντα εκατομμύρια δολάρια βοήθεια «για τα επόμενα χρόνια» και άρση των στρατιωτικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον έναντι της Τζακάρτα στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ινδονησίας Σουκαρνοπούτρι Μεγκαβάτι και κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής της.

Ο Κόλιν Πάουελ αφού εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην πρόεδρο Σουκαρνοπούτρι Μεγκαβάτι, δεν παρέλειψε να θέσει -διά της πλαγίας οδού- απαιτήσεις για «περισσότερες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της δικαιοσύνης, της οικονομίας («οι αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν διαφάνεια στα οικονομικά και στους δικαστικούς θεσμούς» είπε επί λέξει), αλλά και στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι μ' ό,τι έχει πράξει η Ινδονησία μετά τις 11 Σεπτέμβρη... Ομως, μπορούν να γίνουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Πίσω όμως από τα χαμόγελα στους τηλεοπτικούς φακούς και την ανταλλαγή αβροτήτων ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό και αξιωματούχους της ινδονησιακής κυβέρνησης υπήρξαν και νύξεις για τις αντιρρήσεις της Τζακάρτα έναντι των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον για «περισσότερη συνεργασία». Για παράδειγμα, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, Χασάν Βιραγιούδα, είπε μετά τη συνάντησή του με τον Πάουελ, πως η χώρα του θα «ενισχύσει τις δυνατότητές της έναντι της τρομοκρατίας αρνούμενος έντονα -δίχως να ερωτηθεί...- πως η χώρα του «είναι θερμοκήπιο ισλαμιστών τρομοκρατών». «Δεν πιστεύουμε πως η Ινδονησία θα γίνει ένα μελλοντικό Αφγανιστάν», είπε ο Βιραγιούδα υπαινισσόμενος τις γνωστές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την τάχα «αντιτρομοκρατική» δράση Αμερικανών στρατιωτών στην Ινδονησία (όπως άλλωστε έγινε και στις Φιλιππίνες).

Αξίζει δε να αναφερθούν, σ' αυτό το σημείο, και οι δηλώσεις που έκανε ο Ινδονήσιος υπουργός, Αμυνας Αμπντούλ Ταλίλ, μερικές ώρες προτού ο Πάουελ πατήσει το πόδι του στην Τζακάρτα. «Η Ινδονησία δε χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια για την τρομοκρατία, επειδή οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι αρκετά ισχυρές για να διεκπεραιώσουν την αποστολή τους» είχε πει με νόημα ο Τζαλίλ...

Το 1999, με αφορμή τις βιαιοπραγίες του Ινδονήσιου στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ανατολικό Τιμόρ, το κογκρέσο των ΗΠΑ είχε ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο επέβαλε στρατιωτικές κυρώσεις έναντι της Ινδονησίας. Ο Πάουελ είπε χτες πως το Κογκρέσο είναι τώρα πρόθυμο να άρει αυτές τις κυρώσεις... Ισως, ορμώμενος από το γεγονός πως στις 25 του περασμένου Ιούλη, επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την άρση των κυρώσεων για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στο στρατό της Ινδονησίας, ενώ την ίδια μέρα, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει την παροχή 16.000.000 δολαρίων στην ινδονησιακή αστυνομία, εκ των οποίων τα 12.000.000 προορίζονται για τη συγκρότηση αντιτρομοκρατικής ομάδας.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Παραιτήθηκε ο Γκ. Γκίζι από κυβερνητικά και βουλευτικά αξιώματα

Ο Γκρέγκορ Γκίζι, στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ, ανακοίνωσε ότι παραιτείται από τα αξιώματα του αναπληρωτή κυβερνητικού δημάρχου του Βερολίνου, του τοπικού υπουργού Εθνικής Οικονομίας και ταυτόχρονα από το βουλευτικό αξίωμα στην τοπική Βουλή του Βερολίνου. Σαν αιτιολογία προβλήθηκε η ευκαιριακή χρησιμοποίηση υπηρεσιακών αεροπορικών εισιτηρίων της «Λουφτχάνσα» για ιδιωτικά (οικογενειακά) ταξίδια, γεγονός όμως που χαρακτηρίζεται σαν ένδειξη «υπερβολικής ευαισθησίας», από το στέλεχος του ΚΟΔΗΣΟ.

Ο ίδιος στη δήλωσή του για τους λόγους της παραίτησης, αναφέρει: «διέπραξα ένα λάθος, το οποίο δεν μπορώ να συγχωρήσω στον εαυτό μου», ότι αυτό το λάθος βέβαια δεν αποτελεί καμιά ποινική πράξη και ότι για πολλούς αυτό το παράπτωμα «δεν είναι λόγος για παραίτηση εφόσον θεωρούν ότι η ηθική είναι έξω από την πολιτική».

Ο Γκίζι εξακολουθεί να είναι μέλος του ΚΟΔΗΣΟ και το κόμμα του ελπίζει ότι δε θα απόσχει από την υποστήριξη του εκλογικού του αγώνα. Ως γνωστόν, στη Γερμανία διενεργούνται γενικές εκλογές στις 22 του Σεπτέμβρη.


Θανάσης ΒΟΡΕΙΟΣ

ΙΤΑΛΙΑ
Θύελλα ξέσπασε και πάλι

ΡΩΜΗ.-

Για μία ακόμη φορά, θύελλα έχει ξεσπάσει στη γείτονα χώρα με τις ενέργειες και τις αποφάσεις της κυβέρνησης Μπερλουσκόνι. Αυτή τη φορά, τις βολές σύσσωμης της αντιπολίτευσης, αλλά και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης συγκεντρώνει το νέο νομοσχέδιο για τη δικαστική μεταρρύθμιση, για το οποίο υποστηρίζουν ότι θα βοηθήσει τον πρωθυπουργό Σίλβιο Μπερλουσκόνι και έναν από τους στενότερους συνεργάτες του να αποφύγουν δίωξη για διαφθορά.

Το νομοσχέδιο, το οποίο επιτρέπει στους κατηγορούμενους να ζητούν νέα δίκη, αν υπάρχει θεμιτή υποψία ότι οι δικαστές είναι προκατειλημμένοι, πέρασε εσπευσμένα από τη Γερουσία και εγκρίθηκε χθες το βράδυ, μια μέρα πριν από την έναρξη των θερινών διακοπών του Κοινοβουλίου. Οι περισσότεροι βουλευτές της αντιπολίτευσης αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στην ψηφοφορία και το νομοσχέδιο θα πρέπει τώρα να εγκριθεί από τη Βουλή.

«Ο νόμος για τη σωτηρία του Μπερλουσκόνι πέρασε», είναι ο σημερινός πρωτοσέλιδος τίτλος της La Reppublicca, ενώ στο κύριο άρθρο αναφέρεται ότι η έγκριση του νομοσχεδίου συνιστά «μια νέα επίθεση κατά του συντάγματος», με στόχο να μπορούν διάσημοι κατηγορούμενοι να αποφεύγουν τη δίκη, όπως παραδείγματος χάριν στην περίπτωση του πρώην υπουργού Αμύνης στην πρώτη κυβέρνηση Μπερλουσκόνι το 1994, Τσέζαρε Πιβέτι, που, μαζί με τον πρωθυπουργό, αντιμετωπίζουν κατηγορίες στο Μιλάνο για δωροδοκία δικαστών σε υποθέσεις που σχετίζονται με την επιχειρηματική αυτοκρατορία του Μπερλουσκόνι. Φυσικά, ο Μπερλουσκόνι υποστηρίζει πως είναι θύμα συνωμοσίας αριστερών δικαστικών του Μιλάνου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ