Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Δολάρια και νύξεις Κ. Πάουελ «για περισσότερη συνεργασία»

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.--

Πενήντα εκατομμύρια δολάρια βοήθεια «για τα επόμενα χρόνια» και άρση των στρατιωτικών κυρώσεων της Ουάσιγκτον έναντι της Τζακάρτα στο όνομα της «αντιτρομοκρατίας» υποσχέθηκε χτες ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Κόλιν Πάουελ, κατά τη συνάντησή του με την πρόεδρο της Ινδονησίας Σουκαρνοπούτρι Μεγκαβάτι και κλιμάκιο υπουργών της κυβέρνησής της.

Ο Κόλιν Πάουελ αφού εξέφρασε την «πλήρη εμπιστοσύνη» του στην πρόεδρο Σουκαρνοπούτρι Μεγκαβάτι, δεν παρέλειψε να θέσει -διά της πλαγίας οδού- απαιτήσεις για «περισσότερες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της δικαιοσύνης, της οικονομίας («οι αμερικανικές επιχειρήσεις ζητούν διαφάνεια στα οικονομικά και στους δικαστικούς θεσμούς» είπε επί λέξει), αλλά και στον εκσυγχρονισμό των ενόπλων και αστυνομικών δυνάμεων της Ινδονησίας.

«Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι μ' ό,τι έχει πράξει η Ινδονησία μετά τις 11 Σεπτέμβρη... Ομως, μπορούν να γίνουν περισσότερα», είπε χαρακτηριστικά ο Πάουελ.

Πίσω όμως από τα χαμόγελα στους τηλεοπτικούς φακούς και την ανταλλαγή αβροτήτων ανάμεσα στον Αμερικανό υπουργό και αξιωματούχους της ινδονησιακής κυβέρνησης υπήρξαν και νύξεις για τις αντιρρήσεις της Τζακάρτα έναντι των απαιτήσεων της Ουάσιγκτον για «περισσότερη συνεργασία». Για παράδειγμα, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών, Χασάν Βιραγιούδα, είπε μετά τη συνάντησή του με τον Πάουελ, πως η χώρα του θα «ενισχύσει τις δυνατότητές της έναντι της τρομοκρατίας αρνούμενος έντονα -δίχως να ερωτηθεί...- πως η χώρα του «είναι θερμοκήπιο ισλαμιστών τρομοκρατών». «Δεν πιστεύουμε πως η Ινδονησία θα γίνει ένα μελλοντικό Αφγανιστάν», είπε ο Βιραγιούδα υπαινισσόμενος τις γνωστές απαιτήσεις της Ουάσιγκτον για την τάχα «αντιτρομοκρατική» δράση Αμερικανών στρατιωτών στην Ινδονησία (όπως άλλωστε έγινε και στις Φιλιππίνες).

Αξίζει δε να αναφερθούν, σ' αυτό το σημείο, και οι δηλώσεις που έκανε ο Ινδονήσιος υπουργός, Αμυνας Αμπντούλ Ταλίλ, μερικές ώρες προτού ο Πάουελ πατήσει το πόδι του στην Τζακάρτα. «Η Ινδονησία δε χρειάζεται ξένη στρατιωτική βοήθεια για την τρομοκρατία, επειδή οι Ενοπλες Δυνάμεις μας είναι αρκετά ισχυρές για να διεκπεραιώσουν την αποστολή τους» είχε πει με νόημα ο Τζαλίλ...

Το 1999, με αφορμή τις βιαιοπραγίες του Ινδονήσιου στρατού και παραστρατιωτικών οργανώσεων στο Ανατολικό Τιμόρ, το κογκρέσο των ΗΠΑ είχε ψηφίσει νομοσχέδιο με το οποίο επέβαλε στρατιωτικές κυρώσεις έναντι της Ινδονησίας. Ο Πάουελ είπε χτες πως το Κογκρέσο είναι τώρα πρόθυμο να άρει αυτές τις κυρώσεις... Ισως, ορμώμενος από το γεγονός πως στις 25 του περασμένου Ιούλη, επιτροπή της Γερουσίας ψήφισε την άρση των κυρώσεων για την παροχή στρατιωτικής εκπαίδευσης στο στρατό της Ινδονησίας, ενώ την ίδια μέρα, το Κογκρέσο είχε εγκρίνει την παροχή 16.000.000 δολαρίων στην ινδονησιακή αστυνομία, εκ των οποίων τα 12.000.000 προορίζονται για τη συγκρότηση αντιτρομοκρατικής ομάδας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ