Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Ξεσπάει η λαϊκή οργή

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Μοντεβιδέο κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Associated Press

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Μοντεβιδέο κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Οι γνώριμες εικόνες ξεσπάσματος της λαϊκής οργής στην Αργεντινή επαναλαμβάνονται εδώ και δύο μέρες στην Ουρουγουάη, τρίτη κατά σειρά χώρα που καταρρέει οικονομικά, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο αυτό που κάποιοι τόνιζαν για την περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, αλλά δεν εισακούονταν. Οτι οι επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα προκαλέσουν μία πραγματική γενοκτονία. Οπερ και εγένετο, με τη Βραζιλία να τρεκλίζει και να είναι έτοιμη να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο...

Χθες, ήταν η μέρα γενικής απεργίας, που κήρυξαν τα συνδικάτα για την καταδίκη της οικονομικής πολιτικής της χώρας και με κύρια αιτήματα την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και την άμεση διοχέτευση ρευστών για την αποσόβηση της κατάρρευσης και του τραπεζιτικού συστήματος. «Η απεργία εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 42 Συνδικάτα που αντιπροσωπεύουμε», δήλωσε στο BBC ο Χουάν Καστίγιο, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών PIT-CNT.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο πλημμύρισαν από εργάτες, εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, φοιτητές, μαθητές, ακόμη και παιδιά που απαιτούσαν την άμεση αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς, ενώ εκ παραλλήλου δε λείπουν κάποιες φορές και τα βίαια επεισόδια, όταν έξαλλο πλήθος εισβάλλει σε καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και φούρνους και τα λεηλατεί, προκειμένου να φάει, καθώς τα χρήματα πια δεν υπάρχουν, ενώ και όσοι ελάχιστοι έχουν κάποιο ποσό στις τράπεζες δεν μπορούν να το πάρουν, αφού την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε στο πάγωμα όλων των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων και, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ουρουγουάης βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν χάσει το ένα τρίτο των καταθέσεων τους. Η δε αξία του ουρουγουανού πέσο, του εθνικού νομίσματος της χώρας, έχει χάσει κατά το ήμισυ την αξία του. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης, Αλεχάντρο Ατσουγάρι, υποστηρίζει ότι η τραπεζική κρίση είναι απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική Αργεντινή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία συμφωνίας με διεθνείς υπηρεσίες για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας.

Εντούτοις, η βαθιά οικονομική κρίση πρώτα στην Αργεντινή και τώρα στην Ουρουγουάη εκτιμάται πως θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που φοβούνται ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης ανάλογη με τη δεκαετία του '80, όταν ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ