ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 3 Αυγούστου 2002
Σελ. /28
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ - ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Παγκόσμιοι δολοφόνοι

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΚΑΜΠΟΥΛ - ΓΚΟΥΑΝΤΑΝΑΜΟ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΣΑΜΑΝ.-

Σε μια εξέλιξη εξαιρετικά επικίνδυνη, ο υπουργός Αμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών Ντόναλντ Ράμσφελντ φέρεται να ανέθεσε χτες στη Διοίκηση Ειδικών Επιχειρήσεων του αμερικανικού στρατού την αποστολή «εύρεσης και δολοφονίας» ανώτερων στελεχών της οργάνωσης Αλ Κάιντα, όπου κι αν βρίσκονται στον πλανήτη, εν κρυπτώ -- με τις αποκαλούμενες στην ορολογία του αμερικανικού στρατού black operations ή για συντομία blackops, τις «μαύρες» δηλαδή μυστικές, «επιχειρήσεις».

Την αποκάλυψη της «απόρρητης» εντολής του Ράμσφελντ, που απάλλαξε από την ευθύνη αυτών των αποστολών τη Γενική Διοίκηση του Στρατού, η οποία ως τώρα χειριζόταν τον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» συνολικά, έκανε χτες το CNN. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του, το απόρρητο μνημόνιο Ράμσφελντ, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν το περιεχόμενό του, εκφράζει «απογοήτευση για την ανικανότητα της Κεντρικής Διοίκησης των Ενόπλων Δυνάμεων και των υπηρεσιών πληροφοριών» να βρουν και να εξοντώσουν τους ηγέτες της Αλ Κάιντα. Ο Ράμσφελντ, κατά τις ίδιες πηγές, «θέλει περισσότερες μυστικές επιχειρήσεις από τη Διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων». Φυσικά, επίσημα οι ΗΠΑ «δε θα γνωρίζουν τίποτα» γι' αυτές...

Στις νέες μυστικές επιχειρήσεις -- συνέχιζε το ρεπορτάζ -- θα εμπλακούν ειδικές δυνάμεις του Ναυτικού (SEALS), οι καταδρομείς («πράσινοι μπερέδες») και η Δύναμη Δέλτα του στρατού. Οι δυνάμεις αυτές θα μεταφέρονται στο έδαφος οιασδήποτε χώρας πιστεύεται ότι κρύβονται ηγέτες της Αλ Κάιντα και θα τους συλλαμβάνουν ή θα τους εκτελούν. Τη διαφορά εδώ κάνουν τέσσερις λέξεις: στο έδαφος οιασδήποτε χώρας. Χωρίς, «φυσικά», η κυβέρνηση της χώρας όπου θα πηγαίνουν οι Αμερικανοί να γνωρίζει ότι θα εισβάλουν στο έδαφός της... Στο μνημόνιο Ράμσφελντ κατονομάζονται ως στόχοι ο Οσάμα μπιν Λάντεν, κι άλλοι 6 «ηγέτες» της οργάνωσης που φέρεται από τις ΗΠΑ να ευθύνεται για τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου. Η διοίκηση των Ειδικών Επιχειρήσεων θα αναφέρεται μόνο στον Ράμσφελντ και τον Μπους για τις επιχειρήσεις που θα διατάζει...

Η κίνηση Ράμσφελντ πάει πολύ παραπέρα από την αναίρεση του διατάγματος Φορντ του 1976, που απαγόρευε τη διάπραξη φόνων από πράκτορες των αμερικανικών υπηρεσιών κατασκοπίας/ασφάλειας («Σχέδια δολοφονιών από τη CIA», «Ριζοσπάστης», 30.10.2001, σελ. 21) καθώς, πέρα από τους πράκτορες, άδεια να σκοτώνουν ατιμώρητα όποιον «τρομοκράτη» νομίζουν, με μυστικές επιχειρήσεις, παίρνουν πλέον και οι αμερικανικές Ειδικές Δυνάμεις.

Σε παράλληλες εξελίξεις στον πόλεμο «κατά της τρομοκρατίας» χτες, μια ομάδα των μυστικών υπηρεσιών του Πακιστάν αναχώρησε με προορισμό τα στρατόπεδα συγκέντρωσης των Αφγανών και ξένων κρατουμένων που κρατούν οι ΗΠΑ στο Γκουαντάναμο, με αποστολή να βοηθήσει στις ανακρίσεις, όπως μετέδωσε το Ασοσιέιτεντ Πρες.

Στο Αφγανιστάν, στο μεταξύ, το πρώτο -- και καθόλου «τελειωμένο» -- μέτωπο που άνοιξε η κυβέρνηση των ΗΠΑ στον πόλεμό της, οι συγκρούσεις ανάμεσα στους πολέμαρχους επαναλαμβάνονταν, με τουλάχιστον 50 νεκρούς, κατά τα ειδησεογραφικά πρακτορεία Αφγανικός Ισλαμικός Τύπος και Ρόιτερς. Πρόκειται για την αναζωπύρωση προηγουμένως αναφερθέντων συγκρούσεων ανάμεσα σε τοπικές ένοπλες ομάδες Τατζίκων και Παστούν, στην Γκουριάν, κοντά στη Χεράτ (προς τα σύνορα με το Ιράν). Τατζίκοι μαχητές, που είναι πιστοί στον Ισμαήλ Καν, κυβερνήτη της Χεράτ, είχαν εμπλακεί σε σφοδρές μάχες εκ του συστάδην με τους άντρες του πολέμαρχου Μοχαμάντ Καρίμ Καν. Οι προσπάθειες της κεντρικής κυβέρνησης του Χαμίντ Καρζάι να καλμάρει τα πράγματα μοιάζουν να απέβησαν άκαρπες και στα διασταυρούμενα πυρά οι κάτοικοι της περιοχής αποτελούν -- ως συνήθως στην αιματοβαμμένη αυτή γη -- «παράπλευρες απώλειες». Σπίτια κάηκαν και άμαχοι σφαγιάστηκαν, κατήγγειλαν Παστούν.

Ο Καρζάι πάντως ήταν απασχολημένος με το να διαψεύδει την αποκάλυψη του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που σε έκθεσή του για τη σφαγή αμάχων σε γάμο στο Κακαράκ (1η Ιουλίου) κατήγγειλε ότι Αμερικανοί στρατιώτες «σκούπισαν» την περιοχή και αφαίρεσαν αποδεικτικά στοιχεία. «Ο ΟΗΕ έκανε λάθος», δήλωσε ο Καρζάι. Το πόρισμα της κοινής αμερικανο-αφγανικής επιτροπής για τη σφαγή, συνέχισε, «θα είναι πολύ ακριβέστερο». Καθησυχαστικό...


ΟΥΡΟΥΓΟΥΑΗ
Ξεσπάει η λαϊκή οργή

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Μοντεβιδέο κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης

Associated Press

Εργαζόμενοι διαδηλώνουν στους δρόμους του Μοντεβιδέο κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης
ΜΟΝΤΕΒΙΔΕΟ.-

Οι γνώριμες εικόνες ξεσπάσματος της λαϊκής οργής στην Αργεντινή επαναλαμβάνονται εδώ και δύο μέρες στην Ουρουγουάη, τρίτη κατά σειρά χώρα που καταρρέει οικονομικά, επιβεβαιώνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο αυτό που κάποιοι τόνιζαν για την περίπτωση της Λατινικής Αμερικής, αλλά δεν εισακούονταν. Οτι οι επιταγές του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Παγκόσμιας Τράπεζας θα προκαλέσουν μία πραγματική γενοκτονία. Οπερ και εγένετο, με τη Βραζιλία να τρεκλίζει και να είναι έτοιμη να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο...

Χθες, ήταν η μέρα γενικής απεργίας, που κήρυξαν τα συνδικάτα για την καταδίκη της οικονομικής πολιτικής της χώρας και με κύρια αιτήματα την αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων και την άμεση διοχέτευση ρευστών για την αποσόβηση της κατάρρευσης και του τραπεζιτικού συστήματος. «Η απεργία εγκρίθηκε ομόφωνα και από τα 42 Συνδικάτα που αντιπροσωπεύουμε», δήλωσε στο BBC ο Χουάν Καστίγιο, πρόεδρος της Συνομοσπονδίας Εργατών PIT-CNT.

Οι δρόμοι της πρωτεύουσας Μοντεβιδέο πλημμύρισαν από εργάτες, εργαζομένους στο δημόσιο τομέα, φοιτητές, μαθητές, ακόμη και παιδιά που απαιτούσαν την άμεση αλλαγή πλεύσης της κυβερνητικής πολιτικής. Οι κινητοποιήσεις είναι συνεχείς, ενώ εκ παραλλήλου δε λείπουν κάποιες φορές και τα βίαια επεισόδια, όταν έξαλλο πλήθος εισβάλλει σε καταστήματα, όπως σούπερ μάρκετ, κρεοπωλεία και φούρνους και τα λεηλατεί, προκειμένου να φάει, καθώς τα χρήματα πια δεν υπάρχουν, ενώ και όσοι ελάχιστοι έχουν κάποιο ποσό στις τράπεζες δεν μπορούν να το πάρουν, αφού την Τρίτη η κυβέρνηση προχώρησε στο πάγωμα όλων των τραπεζικών συναλλαγών και των αναλήψεων και, όπως δήλωσε εκπρόσωπός της, οι τράπεζες δεν πρόκειται να ανοίξουν πριν από την ερχόμενη εβδομάδα.

Το τραπεζικό σύστημα της Ουρουγουάης βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και από τις αρχές του έτους οι τράπεζες έχουν χάσει το ένα τρίτο των καταθέσεων τους. Η δε αξία του ουρουγουανού πέσο, του εθνικού νομίσματος της χώρας, έχει χάσει κατά το ήμισυ την αξία του. Ο υπουργός Οικονομικών της Ουρουγουάης, Αλεχάντρο Ατσουγάρι, υποστηρίζει ότι η τραπεζική κρίση είναι απόρροια της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης, στην οποία έχει περιέλθει η γειτονική Αργεντινή και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε πορεία συμφωνίας με διεθνείς υπηρεσίες για τη χορήγηση νέας οικονομικής βοήθειας.

Εντούτοις, η βαθιά οικονομική κρίση πρώτα στην Αργεντινή και τώρα στην Ουρουγουάη εκτιμάται πως θα έχει αλυσιδωτές επιδράσεις σε όλη τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα, δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που φοβούνται ότι η περιοχή εισέρχεται σε μια περίοδο οικονομικής ύφεσης ανάλογη με τη δεκαετία του '80, όταν ο πληθωρισμός και τα ελλείμματα του δημόσιου τομέα είχαν φθάσει σε επίπεδα ρεκόρ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ