ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
Σελ. /24
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Συνομιλίες και σχέδια...

Ερείπια άφησε ο ισραηλινός στρατός στη Νάμπλους

Associated Press

Ερείπια άφησε ο ισραηλινός στρατός στη Νάμπλους
ΤΕΛ ΑΒΙΒ-ΡΑΜΑΛΑ-ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΚΑΪΡΟ.-

Σχέδιο για την κατάσταση ασφαλείας «κατ' αρχήν στην πόλη της Γάζας» παρουσίασε ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας στον Παλαιστίνιο υπουργό Εσωτερικών, λίγες ώρες μετά το κυνηγητό «τρομοκρατών» που εξαπέλυσαν χτες Ισραηλινοί στρατιώτες στη Δυτική Οχθη που προκάλεσε το θάνατο δύο Παλαιστινίων ηλικίας 35 και 25 χρόνων σε αγροτική περιοχή του χωριού Τζάμπα. Και ενώ αντιπροσωπεία της Παλαιστινιακής Αρχής έφθανε χτες στην Ουάσιγκτον για συνομιλίες με κλιμάκιο αξιωματούχων της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους, ο πρόεδρος της Αιγύπτου στηλίτευε την πολιτική του Ισραηλινού πρωθυπουργού Αριέλ Σαρόν λέγοντας πως πηγάζει «απ' το προσωπικό μίσος έναντι του Αραφάτ» ενώ τον κατηγόρησε για «ανυπαρξία οιουδήποτε ειρηνευτικού σχεδίου»...

Το «σχέδιο» του Τελ Αβίβ

Το σχέδιο «ασφαλείας» που παρουσίασε αργά προχτές βράδυ ο Ισραηλινός υπουργός Αμυνας Μπενιαμίν Μπεν Ελιέζερ στον Παλαιστίνιο αξιωματούχο αρμόδιο για θέματα Εσωτερικών, Αμπντελραζάκ αλ-Γιάχα, δεν ήταν ούτε πρωτότυπο, ούτε εντυπωσιακό. Σύμφωνα με ανακοινώσεις που έγιναν χτες από το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας, το «σχέδιο» αφορά «κατ' αρχήν τη Γάζα», όπου οι παλαιστινιακές δυνάμεις καλούνται να «καταπολεμήσουν την τρομοκρατία» ενώ οι ισραηλινές δυνάμεις θα εφαρμόζουν «παράλληλα μέτρα ασφαλείας». Εάν εκπληρωθεί αυτός ο στόχος, τότε, είπε αξιωματούχος του ισραηλινού υπουργείου Αμυνας, οι Ισραηλινοί θα αποσύρουν το στρατό απ' τις περιοχές αυτές «σε θέσεις που κατείχαν πριν την έναρξη της Ιντιφάντα το Σεπτέμβρη του 2000». Ακολούθως, προτείνεται η Παλαιστινιακή Αρχή να αναλάβει, αμέσως μετά, τον έλεγχο με στόχο την αποτροπή «αντιισραηλινών επιθέσεων».

Associated Press

Μολονότι δεν έγινε άμεσα γνωστό τι απάντησε ο Αμπντελραζάκ αλ-Γιάχα (ή ο στρατηγός Αμίν αλ-Χίντι και ο συνταγματάρχης Μοχάμεντ Νταχλάν που φέρεται πως ήταν παρόντες στη συνάντηση), το ισραηλινό υπουργείο Αμυνας υποστηρίζει σε ανακοίνωσή του πως «αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν να συνεχίσουν τις συνομιλίες σ' αυτό το θέμα».

Στο μεταξύ, ο υπουργός Εσωτερικών του Ισραήλ, Ελί Γισάι, έθεσε ζήτημα άρσης της υπηκοότητας Ισραηλινών αραβικής καταγωγής, γεγονός που καταδικάστηκε αμέσως «ως προτεινόμενο μέτρο ρατσισμού» από κόμματα της αντιπολίτευσης και από Αραβες - μέλη της ισραηλινής Βουλής.

Συνομιλίες στην Ουάσιγκτον

Μολονότι η όποια έως τώρα μεσολάβηση της Ουάσιγκτον έχει αποφέρει ελάχιστα στην εξεύρεση ειρηνευτικής λύσης στη Μέση Ανατολή, κλιμάκιο Παλαιστινίων αξιωματούχων μετέβη χτες στις ΗΠΑ για συνομιλίες με υπουργούς της κυβέρνησης του Τζορτζ Ουόκερ Μπους.

Το κλιμάκιο των Παλαιστινίων αξιωματούχων, με επικεφαλής τον Παλαιστίνιο διαπραγματευτή Σάεμπ Ερεκάτ, πρόκειται να συναντηθεί μεταξύ άλλων με τον υπουργό Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ και τη σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Τζ. Ου. Μπους, Κοντολίζα Ράις. Ο Ερεκάτ δήλωσε φθάνοντας στην Ουάσιγκτον πως οι διήμερες συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε «ζητήματα πολιτικά, οικονομικά και χρηματοδοτικά».

Παντού οι κάννες των ισραηλινών τανκς

Associated Press

Παντού οι κάννες των ισραηλινών τανκς
Πάντως, ο Αιγύπτιος πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ δεν παρέλειψε, και χτες, να κατακεραυνώσει την τακτική της ισραηλινής κυβέρνησης του Αριέλ Σαρόν λέγοντας πως δε διαθέτει κανένα ειρηνευτικό σχέδιο και πως ό,τι, πράττει, πηγάζει απ' το προσωπικό μίσος του ισραηλινού πρωθυπουργού έναντι του Γιάσερ Αραφάτ. «Είναι γνωστό» είπε χτες ο Μουμπάρακ σε Ισραηλινούς δημοσιογράφους στο Κάιρο «το μίσος που τρέφει ο Σαρόν για τον Αραφάτ και το αντίστροφο... Ομως, αυτό δε σημαίνει πως πρέπει να πληρώνουν οι άμαχοι αυτή την υπόθεση»...

Δύο Παλαιστίνιοι νεκροί

Το κυνήγι «τρομοκρατών» που εξαπέλυσαν και χτες ισραηλινές δυνάμεις προκάλεσε χτες το θάνατο του 35χρονου Παλαιστίνιου, Αλι Ατζούρι και του 23χρονου Ραέντ Μασούντ. Τα θύματα βρέθηκαν σε αγρό κοντά στο χωριό Τζάμπα, από κατοίκους της περιοχής που έσπευσαν όταν άκουσαν πυρά από ισραηλινό ελικόπτερο. Οι Ισραηλινοί υποστήριξαν πως τα δύο θύματα ήταν μέλη της «Ταξιαρχίας Μαρτύρων αλ-Αξά» και πως ο 23χρονος ήταν ο ηθικός αυτουργός βομβιστικής επίθεσης που σημειώθηκε στο Τελ Αβίβ στις 17 Ιούλη.

ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Νέα σφαγή, νέες κατηγορίες

Τα πτώματα των Ινδουιστών προστίθενται στη μεγάλη λίστα των θυμάτων της βίας στο Κασμίρ

Associated Press

Τα πτώματα των Ινδουιστών προστίθενται στη μεγάλη λίστα των θυμάτων της βίας στο Κασμίρ
ΣΡΙΝΑΓΚΑΡ, ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ και ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.--

Η νέα επίθεση τις πρώτες πρωινές ώρες χτες από ενόπλους εναντίον του καταυλισμού ινδουιστών προσκυνητών στο Κασμίρ κόστισε τις ζωές εννέα νεκρών και τους τραυματισμούς 37 άλλων -καθώς και την οργή της κυβέρνησης Βάτζπαϊ, η οποία διά στόματος του υπουργού Εσωτερικών Λαλ Κρίσνα Αντβάνι απέδωσε το νέο φονικό σε οργάνωση που εδρεύει στο Πακιστάν.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Αντβάνι στο πρακτορείο Press Trust of India, η οργάνωση Αλ Μανσουρίγια, που διεκδίκησε την ευθύνη για την επίθεση, είναι ένα όνομα που χρησιμοποιεί η διαβόητη Λασκάρ-ε-Τάιμπα, η οποία έχει τεθεί εκτός νόμου από το καθεστώς του στρατηγού Περβέζ Μουσάραφ στο Πακιστάν, αλλά συνεχίζει να επιχειρεί. Ο ίδιος άφησε να εννοηθεί πως είναι πιθανό ο αριθμός των θυμάτων να αυξηθεί: από τους 37 τραυματίες, εξήγησε, οι 15 είναι σε πολύ σοβαρή κατάσταση και μεταφέρθηκαν αεροπορικώς σε νοσοκομείο της Σριναγκάρ για θεραπεία.

Αλλο ένα μέλος του ινδικού Υπουργικού Συμβουλίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών, Ι. Ντ. Σουάμι, κατηγόρησε το Ισλαμαμπάντ πως θέλει να «εμποδίσει» τη διεξαγωγή των εκλογών στο ινδικό Κασμίρ. «Κανείς δεν πρέπει να έχει αμφιβολία» ότι είναι η κυβέρνηση του Πακιστάν που ενορχήστρωσε την επίθεση, είπε.

Η κατηγορία -όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις- απορρίφθηκε μέσα σε ώρες από την άλλη πλευρά. Σε δηλώσεις του από το Ισλαμαμπάντ εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Πακιστάν δήλωσε πως η κυβέρνηση Μουσάραφ φυσικά και «απορρίπτει με την περιφρόνηση που τους αρμόζει τα σχόλια του κ. Σουάμι που εμπλέκουν το Πακιστάν στην επίθεση».

Η βία στο Κασμίρ, πάντως, επεκτάθηκε και στη συνέχεια της χτεσινής ημέρας. Δύο αντάρτες και ένας Ινδός στρατιώτης σκοτώθηκαν σε μάχη στη Χαντουάρα, 90 χλμ. βόρεια της Σριναγκάρ, στην επίθεση με ελαφρά όπλα και χειροβομβίδες κατά αστυνομικού τμήματος.

ΚΙΝΑ - ΤΑΪΒΑΝ
Απόπειρες «αποκλιμάκωσης»

ΤΑΪΠΕΪ - ΠΕΚΙΝΟ.- Η κυβέρνηση της Ταϊβάν επιχειρούσε χθες να ρίξει τους τόνους της αντιπαράθεσης με το Πεκίνο, μετά την ένταση που δημιούργησαν οι δηλώσεις του Προέδρου Τσεν Σούι - Μπιαν περί της πιθανότητας διενέργειας δημοψηφίσματος για να αποφασιστεί το μέλλον της νήσου, που η Κίνα θεωρεί επαρχία της.

Μετά τη φραστική καταδίκη των δηλώσεων του Τσεν από το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο σχολίασε πως η υιοθέτηση μιας τέτοιας πολιτικής από την Ταϊβάν θα την οδηγούσε «σε καταστροφή», ο Ταϊβανέζος Πρόεδρος ανασκεύασε τη θέση του, ουσιαστικά υπεκφεύγοντας: «Τα σχόλιά μου υπεραπλουστεύτηκαν και ενδέχεται να προκάλεσαν παρανόηση», είπε σε συνεδρίαση του κόμματός του χθες στην Ταϊπέι, μετά την επιστροφή του από την Ιαπωνία όπου έκανε τις δηλώσεις, σε συνάντηση Ταϊβανών υπερεθνικιστών μεταναστών στο Τόκιο. Το Σάββατο, ο Τσεν είχε πει πως ένα δημοψήφισμα αποτελεί «βασικό ανθρώπινο δικαίωμα», προσθέτοντας ότι υπάρχει «μία χώρα σε κάθε πλευρά» των Στενών της Φορμόζας.

Η διατύπωση του Τσεν - «μία χώρα σε κάθε πλευρά» - απηχεί την έκκληση του προκατόχου του Λι Τενγκ Χούι, το 1999, για επαναπροσδιορισμό των διμερών σχέσεων ως «ειδικών σχέσεων κράτους με κράτος», που είχε οδηγήσει τότε σε σοβαρή κλιμάκωση των σχέσεων της νήσου με το Πεκίνο. Πολιτικοί παρατηρητές εκτιμούν πως οι δηλώσεις του σημερινού Προέδρου είχαν στόχο μια «εσωτερική κατανάλωση», καθώς ο Τσεν θέλει απλώς να διατηρηθεί το σημερινό status quo των σχέσεων με την Κίνα.

Αλλά ο θόρυβος που δημιουργήθηκε ήταν πολύ μεγαλύτερος από όσο υπολόγιζε. Ο χθεσινός κινεζικός Τύπος, στο σύνολό του, είχε ως πρώτο θέμα «τις ανεύθυνες δηλώσεις» του ηγέτη της Ταϊβάν, που ενδέχεται «να οδηγήσουν σε κρίση».

Το ειδικό καθεστώς του νησιού, που μονίμως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν οι ΗΠΑ αν και επίσημα διατηρούν τη ρητορική περί «μιας Κίνας», αποτελεί διαρκή αφορμή προστριβών στις σχέσεις Ουάσιγκτον και Πεκίνου. Η αμερικανική πολιτική (του διαίρει και βασίλευε), που διαμορφώθηκε επί των ημερών Κίσινγκερ, είναι στα λόγια να μην αντιτίθεται στην κινεζική άποψη, αλλά στην πράξη να πωλεί τεράστια πακέτα όπλων στην Ταϊβάν και να ενισχύει τις αποσχιστικές δυνάμεις.

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Επισημαίνουν τα δεινά που προκαλούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε χτες τα ξημερώματα, με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα και την «έντονη ανησυχία της» για τη «φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση», που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός λόγω των μέτρων που εφαρμόζουν οι δυνάμεις κατοχής. Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε με 114 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και 11 αποχές, καταδικάζει, παράλληλα, τη βία εναντίον αμάχων «από οπουδήποτε προέρχεται», ενώ επισημαίνει την ανάγκη για την ελεύθερη, και ανά πάσα στιγμή, πρόσβαση των γιατρών και των οργανώσεων αρωγής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ίδιο 24ωρο, η «Υπηρεσία Ανάπτυξης και Βοήθειας» της αμερικανικής κυβέρνησης, USAID, κατέγραφε σε έκθεσή της, αφ' ενός τη δραματική αύξηση του ποσοστού υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών που ζουν στα παλαιστινιακά και κατεχόμενα εδάφη, αφ' ετέρου την κορύφωση της ανεργίας του ντόπιου πληθυσμού λόγω των ισραηλινών αποκλεισμών και των ασφυκτικών ελέγχων στα μεθοριακά φυλάκια... Η έκθεση αναφέρει πως πως ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από οξύ ή χρόνιο υποσιτισμό και υψηλά επίπεδα αναιμίας. Επικαλούμενη τις αναφορές γιατρών, η USAID χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ως «επείγουσα από άποψη ανθρωπισμού» και επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και σε βρεφικό γάλα.

Οταν ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Σλόμο Μπενίζρι, κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία έκθεσης της USAID, απάντησε, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ κυνισμού: «Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από υποσιτισμό, αλλά τουλάχιστον είναι ακόμη ζωντανά. Τις δυσκολίες αυτές (οι Παλαιστίνιοι) μόνοι τους τις προκάλεσαν. Κρατούν ένα όπλο και μας χτυπούν και όταν πάμε να κάνουμε επιδρομή, μας κρατούν στα χέρια τα παιδιά τους»!

ΟΥΚΡΑΝΙΑ
Πύραυλοι η αιτία της τραγωδίας;

ΚΙΕΒΟ.-

Περιπλέκεται το μυστήριο, όσον αφορά στις πραγματικές αιτίες που οδήγησαν στη συντριβή μαχητικού αεροσκάφους τύπου «Σουχόι-27», στη διάρκεια στρατιωτικής αεροπορικής επίδειξης στο Λίοφ της Ουκρανίας, στις 27 Ιούλη, με συνέπεια το θάνατο 85 θεατών και τον τραυματισμό περίπου 200 άλλων.

Εμπειρογνώμονες του ουκρανικού υπουργείου Αμυνας, μελετώντας βιντεοταινία ερασιτέχνη, που κατέγραψε την αιματηρή πτώση του μαχητικού αεροσκάφους, παρατήρησαν την παρουσία δύο αντικειμένων, ενδεχομένως πυραύλων, πάνω και κάτω απ' το μοιραίο μαχητικό λίγα δευτερόλεπτα πριν τη μοιραία πτώση του. Η διαπίστωση αυτή ανατρέπει τα έως τώρα σενάρια, που έφεραν ως αιτία συντριβής του αεροσκάφους μηχανική βλάβη, καθώς πλέον οι ουκρανικές αρχές εξετάζουν όλες τις πιθανότητες, που ποικίλουν απ' την εσφαλμένη πυροδότηση πυραύλων από άλλο αεροσκάφος ή τη ρίψη πυραύλων απ' το έδαφος από ομάδα τρομοκρατών...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ