Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ
Επισημαίνουν τα δεινά που προκαλούν οι ισραηλινές δυνάμεις κατοχής...

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.-

Την άμεση αποχώρηση των ισραηλινών δυνάμεων από όλα τα παλαιστινιακά εδάφη, ζήτησε χτες τα ξημερώματα, με ψήφισμά της, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εκφράζοντας παράλληλα και την «έντονη ανησυχία της» για τη «φρικτή ανθρωπιστική κατάσταση», που αντιμετωπίζει ο παλαιστινιακός λαός λόγω των μέτρων που εφαρμόζουν οι δυνάμεις κατοχής. Το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, που εγκρίθηκε με 114 ψήφους υπέρ, τέσσερις κατά και 11 αποχές, καταδικάζει, παράλληλα, τη βία εναντίον αμάχων «από οπουδήποτε προέρχεται», ενώ επισημαίνει την ανάγκη για την ελεύθερη, και ανά πάσα στιγμή, πρόσβαση των γιατρών και των οργανώσεων αρωγής στα παλαιστινιακά εδάφη.

Το ίδιο 24ωρο, η «Υπηρεσία Ανάπτυξης και Βοήθειας» της αμερικανικής κυβέρνησης, USAID, κατέγραφε σε έκθεσή της, αφ' ενός τη δραματική αύξηση του ποσοστού υποσιτισμού μεταξύ των παιδιών που ζουν στα παλαιστινιακά και κατεχόμενα εδάφη, αφ' ετέρου την κορύφωση της ανεργίας του ντόπιου πληθυσμού λόγω των ισραηλινών αποκλεισμών και των ασφυκτικών ελέγχων στα μεθοριακά φυλάκια... Η έκθεση αναφέρει πως πως ένα στα πέντε παιδιά υποφέρει από οξύ ή χρόνιο υποσιτισμό και υψηλά επίπεδα αναιμίας. Επικαλούμενη τις αναφορές γιατρών, η USAID χαρακτηρίζει την κατάσταση στη Γάζα και τη Δυτική Οχθη ως «επείγουσα από άποψη ανθρωπισμού» και επισημαίνει τις μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα μεγάλης περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες και σε βρεφικό γάλα.

Οταν ο υπουργός Υγείας του Ισραήλ, Σλόμο Μπενίζρι, κλήθηκε να σχολιάσει τα στοιχεία έκθεσης της USAID, απάντησε, καταρρίπτοντας κάθε ρεκόρ κυνισμού: «Τα παιδιά μπορεί να υποφέρουν από υποσιτισμό, αλλά τουλάχιστον είναι ακόμη ζωντανά. Τις δυσκολίες αυτές (οι Παλαιστίνιοι) μόνοι τους τις προκάλεσαν. Κρατούν ένα όπλο και μας χτυπούν και όταν πάμε να κάνουμε επιδρομή, μας κρατούν στα χέρια τα παιδιά τους»!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ