Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Ευρωπαϊκές παραισθήσεις

ΑΓΚΥΡΑ.- Η ΕΕ εξακολουθούσε χθες να στέλνει αμφίσημα μηνύματα στην Τουρκία, οι αστικές πολιτικές δυνάμεις της οποίας μοιάζουν όλο και περισσότερο να τοποθετούν το θέμα της ένταξης στην ΕΕ στο επίκεντρο της προεκλογικής εκστρατείας. Τάση που αναμένεται να ενισχύεται όλο και περισσότερο, όσο η 3η Νοεμβρίου, ημερομηνία της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, θα πλησιάζει.

Η Κομισιόν κάλεσε ξανά χθες για «ταχεία εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, όσον αφορά το πνεύμα όσο και το γράμμα τους» - αναφερόμενη στο νομοθετικό πακέτο που πέρασε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Βουλή - υπογραμμίζοντας το χρονικό ορίζοντα του Δεκεμβρίου, όταν ενδέχεται να αποφασιστεί εάν θα ανοίξει η ενταξιακή διαπραγμάτευση με την Τουρκία.

Η δανική προεδρία πρόσθεσε στο μήνυμά της κι άλλο ένα «ήξεις - αφήξεις», αναφέροντας ότι «μπορεί» να ληφθεί απόφαση «υπό το φως των νέων εξελίξεων» στη Σύνοδο Κορυφής της Κοπεγχάγης (12-13 Δεκεμβρίου). Φυσικά, η ένταξη της Τουρκίας δε σχετίζεται μόνο με το αν θα «συμμορφωθεί» με τα νομοθετικά και οικονομικά στάνταρντ που υπαγορεύει η ΕΕ, αλλά και με διάφορες άλλες εξελίξεις - π.χ., το Κυπριακό, το ενδεχόμενο πολέμου κατά του Ιράκ και το τι αυτό θα σημάνει για το μεσανατολικό χάρτη, τους εσωτερικούς συσχετισμούς στις Βρυξέλλες και πάει λέγοντας...

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό, τα κόμματα συνέχιζαν τις προετοιμασίες τους για την ανηλεή, όπως δείχνουν τα πράγματα, μάχη της 3ης Νοεμβρίου, καθώς αναμένεται η Βουλή να ανανεωθεί έως και κατά τα τέσσερα πέμπτα. Από σήμερα, Τετάρτη, παρεμπιπτόντως, απαγορεύεται η δημοσιοποίηση οποιασδήποτε δημοσκόπησης ή πρόβλεψης για τις εκλογές, όπως ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος της Ανωτάτης Εκλογικής Επιτροπής Τουφάν Αλγκάν, πράγμα που βολεύει μια χαρά τα κυβερνητικά και τα υπόλοιπα «κοσμικά» κόμματα που έβλεπαν ως τώρα το Λευκό κόμμα, δηλαδή το πολιτικό σχήμα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που χαρακτηρίζεται «ισλαμικό» από τους αντιπάλους του, να καταγράφει την υψηλότερη δημοτικότητα έναντι κάθε άλλου.

Το τουρκικό πολιτικό τοπίο, κατά τα άλλα, παρέμενε ομιχλώδες και ευμετάβλητο, όσο πάντοτε, καθώς δεν ήταν σαφές, π.χ., αν ο Κεμάλ Ντερβίς, ευνοούμενος του ΔΝΤ και υπουργός αρμόδιος για την οικονομία, θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ή, όπως τον καλούν μέλη του κόμματος του πρωθυπουργού Ετσεβίτ, θα παραιτηθεί και θα προσχωρήσει σε άλλο κόμμα. Αν κάνει το δεύτερο, παραμένει επίσης αίνιγμα αν θα επιλέξει το νέο σχήμα, τη Νέα Τουρκία του Ισμαΐλ Τζεμ, ή το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα του Ντενίζ Μπαϊκάλ, όπως τον φέρουν πληροφορίες.

Από την άλλη, στο «δεξί φάσμα του κέντρου» (οι πολιτικές ταμπέλες στην Τουρκία χωράνε πολλή συζήτηση), το κόμμα Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ ανακοίνωσε ότι θα συνεργαστεί με «οποιονδήποτε σχηματισμό» επιδιώκει να προχωρήσει γρήγορα η ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, χωρίς να διευκρινίζει αν μιλά για συγχώνευση κομμάτων, σχηματισμό κοινών ψηφοδελτίων, σύμφωνο συνεργασίας σε ένα συνασπισμό ή κάτι άλλο. Δεν είναι επίσης σαφές για ποια κόμματα μιλά: τον Ορθό Δρόμο της Τανσού Τσιλέρ, άσπονδης προσωπικής εχθρού του Γιλμάζ; `Η, μήπως, τη Νέα Τουρκία του Τζεμ; Οι αναλυτές σπαζοκεφαλιάζουν...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δονήσεις αλλαγής σκηνικού (2002-07-14 00:00:00.0)
Πληθαίνουν τα σενάρια (2002-07-11 00:00:00.0)
Διπλού "πολέμου" συνέχεια... (1997-09-06 00:00:00.0)
"Αφαντοι" οι κατηγορούμενοι για το φόνο του Γκιοκτεπέ (1997-07-25 00:00:00.0)
Η κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού (1996-04-28 00:00:00.0)
Προσπάθεια εξεύρεσης συμμαχιών (1996-01-04 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ