Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πληθαίνουν τα σενάρια

Χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών ολοκληρώθηκε το πρώτο υπουργικό συμβούλιο, εδώ και καιρό, υπό την προεδρία Ετζεβίτ

Τάχιστες εξελίξεις αναμένεται να πυροδοτήσει ενδεχόμενη επιβεβαίωση των πληροφοριών περί παραίτησης και του ΥΠΕΞ, Ισμαϊλ Τζεμ

ΑΓΚΥΡΑ.--

Χωρίς καμία αναφορά στο ενδεχόμενο διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του αναμορφωμένου, μετά τις παραιτήσεις και τις αντικαταστάσεις, υπουργικού συμβουλίου υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ, για πρώτη φορά μετά από τις αρχές Μάη, οπότε και άρχισαν τα προβλήματα της υγείας του. Παρ' όλα αυτά, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Ετζεβίτ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών. Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο στον υπουργό Εξωτερικών, Ισμαΐλ Τζεμ, που, σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε αργά χτες το τουρκικό CNN, πρόκειται, επίσης, να παραιτηθεί εντός των ημερών, πυροδοτώντας, φυσικά, ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις.

Την απόφαση χορήγησης μισθολογικής αύξησης της τάξης του 5% στους δημοσίους υπαλλήλους ανακοίνωσε, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο εκπρόσωπός του, Τουντζά Τοσκάι, αποφεύγοντας επισταμένα να αναφερθεί στα σενάρια πρόωρων εκλογών. Χωρίς δηλώσεις έληξε και η ολιγόωρη συνάντηση που ακολούθησε ανάμεσα στον Μπουλέντ Ετζεβίτ και τους ηγέτες των 3 άλλων κομμάτων του κυβερνητικού συνασπισμού.

Εκπρόσωπος του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί υποστήριζε ότι το Κόμμα του συγκέντρωσε, ήδη, τις 110 υπογραφές που απαιτούνται για να επισπευσθεί η σύγκληση της εθνοσυνέλευσης προκειμένου να αποφασιστούν πρόωρες εκλογές. Εκτός από τον Μπαχτσελί και η Τανσού Τσιλέρ, επικεφαλής του κόμματος του Ορθού Δρόμου, έχει ταχθεί υπέρ των πρόωρων εκλογών. Ο Μεσούτ Γιλμάζ, του κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, πρότεινε το σχηματισμό νέας κυβέρνησης προκειμένου να διασφαλιστεί η έγκριση των μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και μόνο σε περίπτωση που δεν καταστεί δυνατή αυτή η προοπτική, να ακολουθηθεί η λύση της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

Ο 77χρονος Ετζεβίτ συναντήθηκε, χθες, και με 9 διαφωνούντες βουλευτές του κόμματός του, που ζητούν την πραγματοποίηση εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, με αποκλειστικό θέμα την ανάδειξη νέας ηγεσίας ενόψει μιας ενδεχόμενης εκλογικής μάχης. Σύμφωνα με το βουλευτή Ουλούκ Γκουρκάν, που συμμετείχε στη συνάντηση, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε να εξετάσει σοβαρά το αίτημα.

Σενάρια

«Αν οι συνθήκες είναι τέτοιες που δεν έχουμε άλλη επιλογή, τότε θα αναγκαστούμε να δεχτούμε τις πρόωρες εκλογές» φέρεται να παραδέχτηκε ο Μπουλέντ Ετζεβίτ, σε κατ' ιδίαν συνομιλία που είχε με τον γνωστό αρθρογράφο της εφημερίδας «Μιλιέτ», Φικρέτ Μπίλα. Σύμφωνα, πάντα, με το συγκεκριμένο δημοσίευμα, ο Ετζεβίτ επιμένει ότι η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες θα ήταν μεγάλο λάθος, που θα έχει συνέπειες στις οικονομικές και πολιτικές μεταρρυθμίσεις που οφείλει να εφαρμόσει η χώρα, ενώ φέρεται να αποσαφήνισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε μια εκλογική αναμέτρηση.

Παρά τις δηλώσεις αυτές, πάντως, ο Ετζεβίτ φαίνεται αποφασισμένος να εξαντλήσει κάθε περιθώριο διατήρησης της υπάρχουσας κυβέρνησης συνασπισμού. Ως μια τέτοια κίνηση εκτιμά το διορισμό του Σουκρού Σίνα Γκιουρέλ, στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης μετά την παραίτηση του Χουσαμετίν Οζκάν, η εφημερίδα «Χουριέτ», που τονίζει ότι Γκιουρέλ είναι γνωστός πολέμιος των πολιτικών αλλαγών που απαιτεί η ένταξη στην ΕΕ. Ο διορισμός του χαρακτηρίζεται από την εφημερίδα «δώρο προς τον συγκυβερνώντα Μπαχτσελί, της Εθνικιστικής Δράσης, προκειμένου να υποχωρήσει από το αίτημα των πρόωρων εκλογών».

Είναι σαφές ότι, εκτός από την εύθραυστη υγεία του Ετζεβίτ, ένας από τους σημαντικότερους λόγους της κρίσης είναι η διαφωνία του Μπαχτσελί να υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις που υπαγορεύει η ενταξιακή πορεία της ΕΕ. Ανάμεσα στις αιτούμενες μεταρρυθμίσεις ξεχωρίζουν η χορήγηση μεγαλύτερων ελευθεριών στην κουρδική μειονότητα, η ενίσχυση των ατομικών ελευθεριών, η κατάργηση της θανατικής ποινής και η ελαχιστοποίηση της ανάμειξης του στρατού στις πολιτικές εξελίξεις.

Οι «καταλύτες»

«Τα μάτια όλων στους δύο Τζόκερ» υποστηρίζει η εφημερίδα «Σαμπάχ» στο πρωτοσέλιδό της, εκτιμώντας ότι την καταλυτική ώθηση στις εξελίξεις θα δώσει η στάση που θα τηρήσουν ο, εκτός κομμάτων, υπουργός Οικονομικών, που «φλερτάρεται από το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας και ο υπουργός Εξωτερικών, του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς. Οι Ντερβίς και Τζεμ είχαν σύντομη συνομιλία, και χθες, μετά το υπουργικό συμβούλιο, αλλά δεν έχουν σχολιάσει διόλου την κρίση, που πλέον έχει αφήσει με 93 έδρες το κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς στο 550μελές Κοινοβούλιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που μετέδωσε, αργά χθες, το τουρκικό CNN, ο Τζεμ έχει, ήδη, πάρει απόφαση παραίτησης και μάλιστα εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο περαιτέρω συνεργασίας με τη «νέα πολιτική δύναμη» που φαίνεται να αναδύεται πίσω από τον παραιτηθέντα αντιπρόεδρο Οζκάν. Παραίτηση του Τζεμ, αναμφιβόλως, επιταχύνει την οποιαδήποτε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

Ο Ντερβίς, πάντως, αρκέστηκε να εκδώσει γραπτή δήλωση όπου τονίζει ότι ολοκληρώνεται η δεύτερη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης και θα κατατεθεί προς έγκριση στο Κοινοβούλιο τον Οκτώβρη. Τέλος, η εφημερίδα «Ραντικάλ» αναφέρεται στα σενάρια σχηματισμού ενός νέου κόμματος με τη συμμετοχή τόσο των 35, μέχρι στιγμής, αποχωρησάντων βουλευτών του κόμματος της Δημοκρατικής Αριστεράς, αλλά και ορισμένων άλλων προσωπικοτήτων, ανάμεσα στις οποίες ξεχωρίζουν τα ονόματα των Ντερβίς και Τζεμ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ