Πέμπτη 11 Ιούλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΝΩΜΕΝΕΣ ΠΟΛΙΤΕΙΕΣ ΑΜΕΡΙΚΗΣ
Κατατέθηκε αγωγή κατά του Τσένεϊ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Αγωγή κατά του αντιπροέδρου των ΗΠΑ, Ντικ Τσένεϊ, και της πετρελαϊκής εταιρίας «Χαλιμπάρτον», την οποία διοίκησε για τουλάχιστον πέντε χρόνια, κατέθεσε χτες η οργάνωση νομικών «Δικαστικό Παρατηρητήριο», με έδρα το Μαϊάμι, κατηγορώντας τον για εξαπάτηση των μετόχων και τις απώλειες πολλών εκατομμυρίων δολαρίων από τις επενδύσεις που έκαναν.

«Η "Χαλιμπάρτον" δήλωσε πλασματικά κέρδη, πάνω στα οποία βασίστηκαν πολλοί Αμερικανοί επενδυτές. Αυτή η πρακτική απάτης είχε ως αποτέλεσμα να υποστούν τεράστιες οικονομικές ζημίες πολλοί Αμερικανοί» δήλωσε ο πρόεδρος του «Νομικού Παρατηρητηρίου» Λάρι Κλέιμαν, ανακοινώνοντας την κατάθεση αγωγής σε βάρος του αντιπροέδρου των ΗΠΑ και άλλων, σε δικαστήριο του Ντάλας.

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέισερ, ερωτηθείς για την πρωτοβουλία του «Νομικού Παρατηρητηρίου» είπε μετά από επικοινωνία που είχε με το γραφείο του αντιπροέδρου, ότι του ανακοινώθηκε πως «η αγωγή δεν έχει βάση».

Ο Τσένεϊ ήταν προεδρεύων και ανώτερο διευθυντικό στέλεχος της εταιρίας «Χαλιμπάρτον» από το 1995 έως το 2000. Στις 28 του περασμένου Μάη, η εταιρία επιβεβαίωσε πως έλαβε επιστολή από την Επιτροπή Ασφαλίσεων και Χρηματαγοράς πως διενεργούνται έρευνες για τις ύποπτες λογιστικές μεθόδους που εφάρμοσε, όσον αφορά υπερτιμολογημένους λογαριασμούς που σχετίζονται με μία σειρά κατασκευαστικών έργων από το 1998 και έπειτα. Η ομοσπονδιακή Επιτροπή Ασφαλίσεων και Χρηματαγοράς των ΗΠΑ δεν έχει απαγγείλει ακόμη συγκεκριμένες κατηγορίες κατά της «Χαλιμπάρτον», καθώς η έρευνα εξελίσσεται...

Η αγωγή δεν κατατέθηκε μόνον εναντίον του αντιπροέδρου Τσένεϊ, αλλά και ακόμη 13 διευθυντικών στελεχών της «Χαλιμπάρτον» και κατά στελεχών της εταιρίας ορκωτών λογιστών «Αρθουρ Αντερσεν». Ο εκπρόσωπος του «Δικαστικού Παρατηρητηρίου» πρόσθεσε πως ο οργανισμός του κατέθεσε και αίτηση ζητώντας πλήρη πρόσβαση σε αρχεία του Ντικ Τσένεϊ και του επιτελείου του προέδρου Τζορτζ Ουόκερ Μπους που ευθύνεται για το σχεδιασμό της ενεργειακής πολιτικής της κυβέρνησης.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ