Τετάρτη 7 Αυγούστου 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΟΛΟΜΒΙΑ
Κλιμακώνεται η πολεμική ένταση

ΜΠΟΓΚΟΤΑ.--

Από την ημέρα που κατέρρευσαν οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ των «Ενοπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός»-(FARC-ΕΡ) και της κυβέρνησης Αντρές Παστράνα, πολλά έχουν αλλάξει, μάλλον προς το χειρότερο. Τα σύννεφα πολέμου πύκνωσαν, ενώ η εκλογή του «σοσιαλδημοκράτη», αλλά μάλλον πολεμοχαρή Αλβάρο Ουρίμπε, επιδείνωσε τη ζοφερή κατάσταση.

Η ημέρα της ορκωμοσίας έφτασε και από αύριο ο Ουρίμπε, που υποστηρίζει την «πάταξη» των FARC-ΕΡ, όπως και του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) με στρατιωτικά μέσα, θα κρατά και επισήμως τα ηνία της εξουσίας. Ομως οι μάχες κλιμακώνονται. Οπως μετέδωσε το BBC, τουλάχιστον 40 άτομα σκοτώθηκαν, μεταξύ των οποίων και πολλοί άμαχοι, σε συγκρούσεις μεταξύ των FARC-ΕΡ και των δυνάμεων του στρατού, στην πόλη Βαλένσια, 950χλμ. βόρεια της πρωτεύουσας Μπογκοτά.

Σε ξεχωριστή επίθεση σε ένα περιφερειακό αεροδρόμιο κατέστρεψε μεγάλο μέρος των εγκαταστάσεών του και προκάλεσε τον τραυματισμό 11 ανθρώπων, περιλαμβανομένων έξι στρατιωτών. Ο εκπρόσωπος του στρατού, ταγματάρχης Ερνάν Μέζα, δήλωσε ότι η επίθεση έγινε με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς στο αεροδρόμιο της Σαραβένα, στην επαρχία Αραούκα, κοντά στα σύνορα με τη Βενεζουέλα. Την ίδια ώρα τρεις εκρήξεις αναστάτωσαν την πόλη Μεντεγίν, στα βορειοανατολικά, προκαλώντας διακοπή της ηλεκτροδότησης και αναστέλλοντας τη λειτουργία του υπόγειου σιδηροδρόμου της πόλης για ώρες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ