Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η κυβέρνηση στο χείλος του γκρεμού

Η ενδοκυβερνητική κρίση της περασμένης βδομάδας επανέφερε στην πολιτική σκηνή της Τουρκίας την αβεβαιότητα, καθώς η συμμαχία των κομμάτων της Μητέρας Πατρίδας και του Ορθού Δρόμου υπέστη σοβαρά ρήγματα. Παρότι η κατάρρευση της κυβέρνησης αποφεύχθηκε, μετά τις "πυροσβεστικές" δηλώσεις των ηγετών των δύο κομμάτων, του πρωθυπουργού Μεσούτ Γιλμάζ και της πρώην πρωθυπουργού Τανσού Τσιλέρ, είναι βέβαιο ότι η κρίση δεν τελείωσε - για την ακρίβεια, μόλις άρχισε.

Οι τριγμοί στα θεμέλια της κυβέρνησης μειοψηφίας διαφάνηκαν αρκετές μέρες πριν, όταν ο ηγέτης του Κόμματος Ευημερίας (Ρεφάχ), Νετσμεντίν Ερμπακάν, επανέφερε στο προσκήνιο μια μισοθαμμένη υπόθεση: Τα σκάνδαλα της Τανσού Τσιλέρ όταν αυτή ήταν πρωθυπουργός. Ο Ερμπακάν, εξαιρετικός τακτικιστής, γνώριζε πολύ καλά και εκ των προτέρων ότι πολλοί βουλευτές του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας υποστηρίζουν το αίτημα δικαστικής διερεύνησης των υποθέσεων κακοδιαχείρισης του δημοσίου χρήματος, στις οποίες εμπλέκεται η Τσιλέρ.Η κρίση ξέσπασε σε όλη της την ένταση όταν ήρθε στην τουρκική Εθνοσυνέλευση προς ψήφιση το αίτημα των ισλαμιστών για το σχηματισμό κοινοβουλευτικής επιτροπής, η οποία θα διερευνήσει τις τουλάχιστον 12 εκκρεμείς υποθέσεις σκανδάλων - και προκρίθηκε, με 272 ψήφους.

Στο ίδιο το Κόμμα του Ορθού Δρόμου, σύμφωνα με πολιτικούς αναλυτές, δημιουργήθηκαν τριβές, μεταξύ των υποστηρικτών της Τσιλέρ και εκείνων που δε θα είχαν αντίρρηση να παραμεριστεί η πρώην πρωθυπουργός - και ίσως να προχωρήσει το κόμμα σε ένωση με τη Μητέρα Πατρίδα. Η Τσιλέρ μίλησε για "προδοσία", όχι μόνο εκ μέρους των βουλευτών του Κόμματος της Μητέρας Πατρίδας, αλλά και μέσα στο δικό της κόμμα.

Η υπόθεση θύμισε αρκετά την περίοδο πριν τη συμμαχία Τσιλέρ - Μπαϊκάλ, όταν και τότε η Τσιλέρ λίγο έλειψε να εκπαραθυρωθεί από την ηγεσία του κόμματος. Πάντως, προ του άμεσου κινδύνου κατάρρευσης του κυβερνητικού σχήματος, οι Τσιλέρ και Γιλμάζ προτίμησαν να χαμηλώσουν τους τόνους, τουλάχιστον στην παρούσα φάση.

Ομως στη συνέχεια οι πιθανότητες επιβίωσης της συμμαχίας δείχνουν ελάχιστες, αφού υπάρχουν πάμπολλοι αποσταθεροποιητικοί παράγοντες. Για παράδειγμα, η Τσιλέρ δε θα μπορέσει να αναλάβει την πρωθυπουργία, αν εκκρεμεί δίκη σε βάρος της. Κάτι που ισχυροποιεί τις πιθανότητες αποχώρησής της από το κυβερνητικό σχήμα.

Επιπλέον, ο υπαινιγμός του Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος στήριξε αποφασιστικά το σχηματισμό της κυβέρνησης, για απόσυρση της εμπιστοσύνης του - κάτι που θα αποτελέσει τη χαριστική βολή - χειροτερεύει την κατάσταση.

Η κρίση στο εσωτερικό της - θνησιγενούς, όπως σχολίαζαν πικρόχολα τούρκοι αναλυτές - κυβέρνησης Γιλμάζ - Τσιλέρ, παρά τις αγωνιώδεις προσπάθειες να υπερκεραστεί, δείχνει ικανή να την κατακρημνίσει. Και αν το σενάριο επιβεβαιωθεί και η χώρα μπει σε νέα προεκλογική περίοδο και η οικονομία πισωγυρίσει ξανά, οι συνέπειες θα είναι απρόβλεπτες. Υπ' αυτό το πρίσμα, οι συνομιλίες, που θα έχει η Τανσού Τσιλέρ με τα ανώτατα θεσμικά όργανα του Κόμματος του Ορθού Δρόμου, θα αποτελέσουν τη λυδία λίθο για το προσεχές τουρκικό πολιτικό σκηνικό...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ