Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ
Εκεχειρία μεν, αλλά...

Σε διπλωματικό επίπεδο, η εκεχειρία επιτεύχτηκε, αλλά σε στρατιωτικό, τα πράγματα είναι ακόμη αρκετά ρευστά. Οσο για την εφαρμογή της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή του Λιβάνου, μένει εκκρεμής ο τρόπος εφαρμογής της.

Χτες έφτασε στο Ισραήλ, για συνομιλίες με τον πρωθυπουργό της χώρας Σιμόν Πέρες, ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Ερβέ ντε Σαρέτ. Στην παρούσα φάση, το αντικείμενο των συνομιλιών του Σαρέτ με τον Πέρες και άλλους Ισραηλινούς αξιωματούχους θα είναι η σύσταση μιας επιτροπής ελέγχου της εφαρμογής της εκεχειρίας, η οποία θα συνίσταται από τη Γαλλία, τις ΗΠΑ, το Ισραήλ, το Λίβανο και τη Συρία, σύμφωνα με γαλλικές διπλωματικές πηγές.Στα μέσα της ερχόμενης βδομάδας, ο Πέρες θα επισκεφθεί τη Γαλλία, καθ' οδόν προς τις ΗΠΑ, για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Λίγο πριν αρχίσει η εφαρμογή της εκεχειρίας, πάντως, οι επιθέσεις της "Χεσμπολάχ" κατά του βόρειου Ισραήλ με ρουκέτες "Κατιούσα" συνεχίζονταν. Ενα κτίριο χτυπήθηκε στην πόλη Κιριάτ Σμόνα, αλλά δεν υπήρξαν αναφορές για θύματα. Αμέσως μετά (στις 04:00 ώρα Ελλάδας της Παρασκευής προς Σάββατο) επικράτησε ηρεμία, καθώς τα όπλα σίγησαν.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η εκεχειρία, η οποία αποτελεί προϊόν της γαλλικής μεσολάβησης, κυοφορεί εξελίξεις όσον αφορά τόσο τις διαφορές Συρίας και Ισραήλ (αφού, κατά αναλυτές, η Συρία "χρησιμοποίησε" τη "Χεσμπολάχ" για να επαναφέρει το διάλογο όσον αφορά το Γκολάν) όσο και τις "ζώνες επιρροής" των μεγάλων δυνάμεων στη Μέση Ανατολή...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ