Κυριακή 28 Απρίλη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 56
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Σκληρή επίθεση στις κατακτήσεις των εργαζομένων

ΒΟΝΝΗ.-

Νέα σκληρή πολιτική λιτότητας θα ακολουθήσει η κυβέρνηση της Γερμανίας εις βάρος των εργαζομένων, των γυναικών, των συνταξιούχων, των ανέργων και άλλων, περικόπτοντας τις κοινωνικές δαπάνες και καταργώντας πολλές βασικές κατακτήσεις τους.

Ο Γερμανός καγκελάριος Χέλμουτ Κολ κάλεσε το λαό να "σφίξει τα λουριά" και να περιμένει λιγότερα από το κράτος.

Τα σχέδια αυτά της κυβέρνησης Κολ προβλέπουν να περικόψουν 25 δισεκατομμύρια μάρκα (16,5 δισ. δολάρια) από τον κρατικό προϋπολογισμό, ώστε να εκπληρώσει τις επιταγές της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη νομισματική ένωση.

Σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοίνωσε στο Κοινοβούλιο ο Γερμανός καγκελάριος, μειώνεται κατά 20% ο μισθός κατά τη διάρκεια της ασθένειας ενός εργαζομένου τους πρώτους έξι μήνες και κατά 10% στη συνέχεια. Επίσης προβλέπεται και η κατάργηση της συμμετοχής των ταμείων υγείας στα γυαλιά και τις τεχνητές οδοντοστοιχίες των ασφαλισμένων, ενώ κατά τη διάρκεια ασθενείας διπλασιάζεται η οικονομική συμμετοχή των πασχόντων.

Σχετικά με τις συντάξεις, από το 1997 ανεβαίνει το όριο συνταξιοδότησης των γυναικών από τα 60 στα 63 έτη, ενώ επισπεύδεται κατά δύο χρόνια η, προβλεπόμενη για το 2000, άνοδος του ορίου για τους άνδρες στα 65. Επίσης, προβλέπεται η δραστική περικοπή των κονδυλίων για προγράμματα μετεκπαίδευσης των ανέργων. Ανάλογες περικοπές αναμένεται να γίνουν και στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας για τα βοηθήματα σε άπορους και πρόσφυγες, ενώ η απόφαση για αύξηση του επιδόματος τέκνων θα ανασταλεί.

"Συνωμοσία εναντίον της εργασίας και της κοινωνικής δικαιοσύνης" χαρακτήρισαν τα μέτρα λιτότητας, από την πλευρά τους τα συνδικάτα. Ομως, και η αντιπολίτευση εξέφρασε την αντίθεσή της στα μέτρα αυτά και ζήτησε να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι πλούσιοι, ώστε να χρηματοδοτηθούν οι προβληματικές κοινωνικές υπηρεσίες.

"Οι εργαζόμενοι, οι οικογένειές τους, οι ασθενείς και οι συνταξιούχοι θα πρέπει να αιμορραγήσουν, ώστε οι επιχειρηματίες και οι πλούσιοι να απολαμβάνουν τα κέρδη τους", υποστήριξε ο Κλάους Ζβίκελ, επικεφαλής του ισχυρού συνδικάτου Μετάλλου (IG) και πρόσθεσε ότι "η κοινωνική αδικία είναι εμφανής".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ